İçeriğe atla

MEAN (yazılım)

MEAN logosu

MEAN web uygulamaları ve dinamik web siteleri geliştirmede kullanılan ücretsiz ve açık kaynak kodlu yazılım demeti. MEAN; ismini bileşenleri olan MongoDB, Express.js, Angular.js ve Node.js'in baş harflerinin birleşiminden almaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "mean.io". 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">JavaScript</span> programlama dili

JavaScript, HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web'in temel teknolojilerinden biri olan programlama dilidir. Web sitelerinin %97'sinden fazlası, web sayfası hareketleri için istemci tarafında JavaScript kullanırlar ve kullanılan kodlar genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük web tarayıcılarında, kaynak kodunu kullanıcıların cihazlarında yürütebilmek için özel bir JavaScript motoru bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Mean</span>

"Mean", Amerikalı şarkıcı ve söz yazarı Taylor Swift'in üçüncü stüdyo albümü Speak Now 'da yer alan country pop tarzındaki şarkı. Şarkının sözleri Swift'te ait olup yapımcılığını da Nathan Chapman ve Swift üstlenmiştir. 17 Ekim 2010'da Big Machine etiketiyle, albümün tanıtımı amaçlı yayınlandı. Şarkı içerisinde yoğun olarak keman ve banjo ezgileri içermesi nedeniyle, eleştirmenler tarafından albümün en "country" şarkısı olarak nitelendirildi. Swift bu şarkısını, şarkıları ve yetenekleri hakkında sürekli olumsuz yorum yapan insanlar için yazdığını söyledi.

<span class="mw-page-title-main">UTC±00.00</span>

UTC±00.00, Eşgüdümlü Evrensel Zaman (UTC) hesaplamaları için referans noktası olan İngiltere, Greenwich’teki 0° başlangıç meridyeni üzerindeki zaman dilimi. GMT ile aynı anlamda kullanılır.

jQuery, John Resig tarafından 2006 yılında geliştirilmiş ve şu an geniş bir jQuery ekibi tarafından gelişimi sürdürülen bir açık kaynak JavaScript kütüphanesidir.

AngularJS Google tarafından desteklenen, dünya genelinde yazılımcılar tarafından katkı sağlanan açık kaynak kodlu web uygulama çatısıdır. Javascript ile yazılan Angular, MVC prensiplerine sadık kalınarak tek sayfalık uygulamalar yazmayı mümkün kılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ember.js</span>

Ember.js, açık kaynak kodlu web uygulama çatısı. Ember.js, uygulama geliştiricilerine ölçeklenebilir tek sayfalık web uygulamaları geliştirmeye olanak tanır. MVC prensiplerine bağlı kalınarak, Javascript dili ile yazılan Ember.js, 2011 yılından bu yana geliştirilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Yazılım iskeleti</span>

Bilgisayar programlamada yazılım iskeleti, yazılım çerçevesi ya da yazılım çatısı, standart fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ancak programcı tarafından bu fonksiyonlardan arzu edilen kısımların ek kodlarla istenildiği şekilde güncellenebildiği sistemlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Node.js</span> Server-side JavaScript frameworkü

Node.js, açık kaynaklı, genelde sunucu tarafında çalışan ve ağ bağlantılı uygulamalar için geliştirilmiş bir çalıştırma ortamıdır. Node.js uygulamaları genelde istemci tarafı betik dili olan JavaScript kullanılarak geliştirilir.

Backbone.js JavaScript dili ve model–view–presenter (MVP) mantığı ile geliştirilen, açık kaynak kodlu web uygulama çatısı ve uygulama tasarım paradigması. Backbone.js kullanan siteler arasında USA Today, rdio, Wordpress.com, Foursquare, Khan Academy gibi örnekler yer almaktadır.

Meteor ya da MeteorJS, açık kaynak kodlu, gerçek zamanlı bir JavaScript Web uygulama çatısıdır. Meteor ile uygulamaların prototipleri hızlıca çıkarılabilmekte iken uygulamalar, birden fazla platformda çalıştırılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">React</span> Kullacı arayüzleri oluşturmak için kullanılan JavaScript kütüphanesi

React, kullanıcı arayüzü oluşturmaya yarayan açık kaynak kodlu bir javascript kütüphanesidir. Facebook önderliğinde bir geliştirici grubu tarafından geliştirilmekte olan React, Model-View-Controller prensibine uygun olarak oluşturulmuştur. React ile single-page olarak adlandırılan sayfalar geliştirilebileceği gibi React-Native ile mobil uygulamalar da geliştirilebilir.

Bu liste kayda değer Javascript kütüphanelerinin adlarını içermektedir.

Express.js veya Express, MIT Lisansı altında ücretsiz ve açık kaynaklı yazılım olarak yayınlanan Node.js ile RESTful API'ler oluşturmaya yönelik bir arka uç çerçevesidir. Web uygulamaları ve API'ler oluşturmak için tasarlanmıştır. Node.js için standart arka uç çerçevesi olarak adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">GNU LibreJS</span> Mozilla Firefox tabanlı tarayıcılar için özgür yazılım web tarayıcısı eklentisi

GNU LibreJS ya da kısaca LibreJS Mozilla Firefox tabanlı tarayıcılar için özgür yazılım web tarayıcısı eklentisidir. GNU Tasarısı tarafından oluşturulmuştur. Amacı kullanıcının web tarayıcısında özgür olmayan anlaşılması zor JavaScript programlarını engellemek ve özgür ya da anlaşılabilen programlara izin vermektir. Eklenti Richard Stallman'ın "JavaScript Tuzağı" olarak adlandırdığı sorunu gidermek için oluşturulmuştur, bu sorun birçok kullanıcının web tarayıcılarında bilmeden özel mülk yazılım çalıştırması hakkındadır.

Timo Kojo, Fin şarkıcıdır. Kayıt kariyerine 1977 yılında kendi kurduğu Madam George grubunun Madame George: Neler Oluyor adlı albümünü çıkardığında başladı.

<span class="mw-page-title-main">Meana Sardo</span> İtalyanın Sardinya bölgesinde, Nuoro iline bağlı ilçe (komün)

Meana Sardo Sardinya'nın Nuoro ilinde bir komün ve küçük kasabadır. Yüzölçümü 73,8 km²'dir.
Komünün nüfusu 1.813 kişidir ve nüfus yoğunluğu kilometrekare başına 25 kişidir.

WebStrom çapraz platform bir JavaScript, TypeScript ve web için tümleşik geliştirme ortamıdır (IDE). Grafiksel hata ayıklamacısı (debugger) ve sürüm kontrol sistemi (VSC) ile entegredir. JetBrains şirketi tarafından geliştirilmektedir. Özel mülk bir yazılımdır. 30 günlük deneme sürümü de bulunmaktadır.

Blink, Google, Facebook, Microsoft, Opera Software, Adobe Systems, Intel, IBM, Samsung ve diğerlerinin katkılarıyla Chromium projesinin parçası olarak geliştirilmiş bir tarayıcı motorudur. İlk olarak Nisan 2013'te duyuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Angular (Framework)</span>

Angular, web uygulamaları geliştirmek için kullanılan açık kaynak ve özgür yazılım bir framework'tür. Google tarafından geliştirilmiş ve desteklenmektedir. İlk olarak 2010 yılında AngularJS adıyla piyasaya sürülen framework, 2016 yılında Angular 2 olarak yeniden tasarlanmış ve bu sürümle birlikte daha modern bir mimariye geçiş yapılmıştır. Angular, özellikle dinamik ve tek sayfa uygulamaları (SPA) oluşturmak için tercih edilmektedir.

Bir web geliştiricisi, istemci-sunucu modeli kullanarak World Wide Web uygulamalarının geliştirilmesinde uzmanlaşmış veya özel olarak ilgilenen bir programcıdır. Uygulamalar genellikle istemcide, PHP, ASP'de HTML, CSS ve JavaScript kullanır. NET (C#), Python, Node.js, sunucuda Go veya Java ve istemci ile sunucu arasındaki iletişim için http bağlantılarını kullanmaktadır. Bir web içerik yönetim sistemi genellikle web uygulamalarını geliştirmek ve sürdürmek için kullanılır.