İçeriğe atla

MAN Türkiye

MAN Türkiye A.Ş.
TürAnonim şirket
Kuruluş1966
Genel merkeziAkyurt, Ankara, Türkiye
Önemli kişilerMehmet Şermet
(CEO)
ÜrünOtobüs
Gelirartış 414 milyon (2005)
SahibiMAN Truck & Bus AG
Çalışan sayısı4500 (2023)
Web sitesiwww.man.com.tr

MAN Türkiye A.Ş. (MANAŞ), Almanya merkezli ağır ticari araç üreticisi MAN Truck & Bus AG'nin Türkiye bölümüdür. Şirket, 1966 yılında MAN ile Ercanlar A.Ş. arasında MAN Kamyon ve Otobüs Sanayi A.Ş. adıyla bir ortak girişim olarak kurulmuştur. “MAN’ın Almanya dışındaki ilk üretim merkezi“ olma özelliğini taşıyor. Bugün Ankara Akyurt'taki MAN Türkiye fabrikası, 111.000 metrekaresi kapalı, 90.000 metrekaresi de üretim alanı olmak üzere kapladığı yaklaşık 320.000 metrekarelik alan ile aynı zamanda MAN'ın en büyük otobüs fabrikası konumunda bulunuyor. Şirketin merkezi ve fabrikası Ankara'nın Akyurt ilçesinde yer almaktadır.[1]

Tarihçe

MANAŞ tarafından üretilen 520H

MAN'ın Türkiye'deki ilk faaliyetleri, şirketin 1870'li yıllarda Osmanlı İmparatorluğu'na gerçekleştirdiği tren ve vagon ihracatıydı.[1] 1912 yılında Galata Köprüsü MAN tarafından yenilendi.[1]

Başlangıçta Almanya'da üretilen MAN taşıtları Türkiye pazarında Ercanlar A.Ş. tarafından satılmaktaydı. 1950'lerde MAN Türkiye kamyon pazarında %20'lik bir paya sahipti. Ancak, 1962'de ithalat mevzuatı değişmesi üzerine Ercanlar A.Ş. özel ithalat izinleri ile sınırlı bir süre için MAN kamyonları için Türkiye'ye sürekli ithalatını sağladı.

MAN, kamyonların ithalat izin süresinin bitmesi üzerine Türkiye pazarındaki faaliyetlerine devam edebilmek için 1966 yılında Ercanlar A.Ş. ile birlikte Batı Almanya'dan ithal edilen parçalarla Türkiye'de kamyon üretimi için MAN Kamyon ve Otobüs Sanayi A.Ş. adlı ortak girişim şirketi kurdu. MAN bu yeni şirketteki hisselerin üçte birine sahipti. İstanbul dışında modern bir kamyon üretim tesisi kuruldu. Bu tesis MAN'ın Almanya dışındaki ilk üretim tesisiydi.[1] Fabrika bir yıl içinde tamamlandıktan sonra 25 Mayıs 1967 tarihinde üretime başladı.[1] Montaj çalışması açılış gününde başladı ve sadece dört gün sonra 29 Mayıs'ta 520 H montaj hattından çıktı. Ertesi yıl fabrikada otobüs üretimi de dahil oldu.[1]

1981 yılında Ankara'nın Akyurt ilçesinde motor fabrikası kuruldu. 1985 yılında motor fabrikası aynı zamanda kamyon üretimine de sahip olurken İstanbul fabrikası ise otobüs üretimine odaklandı.[1] 1981 yılı itibarı ile Türkiye'de üretilen MAN araçları Mısır, Kuveyt, Irak, Suriye ve Lübnan gibi Orta Doğu ülkelerine ihraç edilmeye başlandı.[1]

Ercanlar A.Ş. mali sıkıntılarla karşılaşması üzerine 1995 yılında MAN şirketteki payını %81'e çıkararak şirketin idari ve endüstriyel yönetimini, 1996'da da motor fabrikasını devraldı.[1] Otobüs üretimi İstanbul'dan Ankara'ya taşınarak tüm üretim tesisleri Ankara'da birleştirildi.[1] MAN Kamyon ve Otobüs Sanayi A.Ş. MAN Türkiye A.Ş. adını aldı.

2004 yılında ise Evolution 2004 projesi ile fabrikanın kapasitesi arttırılarak yılda 2000 adet otobüs üretme kapasitesine sahip oldu ve endüstriyel üretime geçildi.[1] 2012 yılında kurulan yeni Ar-Ge merkezinde tasarım, test ve analiz grupları tek çatı altında toplandı.[1]

Pazar

Evolution 2004 projesi sayesinde tesis, 317,000 metrekarelik bir alana ve yılda 2000 otobüs üretim kapasitesine sahiptir. Bu, her 100 dakikada bir MAN Türkiye montaj hattından bir otobüs veya kamyon indiği anlamına gelir.[1] MAN Türkiye, tarihinde bu son dönüm noktasını gerçekleştirerek ortak NEOMAN satış organizasyonu ve yeni kurulan MAN Türkiye satış organizasyonu aracılığıyla NEOMAN tarafından üretilmiştir kalite işareti ile tüm MAN ve Neoplan şehirlerarası otobüsler ve standart tur otobüsleri ile MAN yüksek katlı şehir otobüsleri için kırktan fazla ülkedeki müşterilere hizmet veren otobüs merkezidir.

MAN Türkiye, en yüksek Kurumlar Vergisi ödeyen ve 2000'li yıllarda başarılı ihracat gerçekleştiren ilk beş ASO üyesi arasında yerini aldı. İstanbul Ticaret Odası (ITO) tarafından belirlenen Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında 51. sırada yer alan MAN Türkiye, günümüzde ilk yüzdeki yerini korumaktadır. MAN Türkiye, aynı zamanda Otomotiv Sanayii Derneği'nin üyelerinden biridir.[2]

265 milyon liralık sermaye ve 300 çalışanı ile başlayan MAN Türkiye, 65 milyar liralık sermayesi ve 2,600 çalışanı ile NEOMAN Grubu'nun standart otobüs ve şehir içi otobüslerinin tasarım, geliştirme ve üretim merkezidir. Kuruluşunda 100 otobüs kapasitesine sahip olan MAN Türkiye, 2005 yılında gerçekleştirdiği otobüs ve kamyon satışları ile kapasitesini 1,651 otobüse çıkardı ve 390 milyon euro gelir elde etti. Toplam cirosunu ve ihracatın cirosundaki payını sürekli arttıran MAN Türkiye, 40 ülkeye ihracat gerçekleştirerek 40 yıllık tarihinde büyük başarı elde etti.

Modeller

  • MAN TGE Minibüs
  • MAN Lion's Coach
  • MAN Lion's Intercity
  • MAN Lion's Regio
  • Neoplan Cityliner
  • Neoplan Jetliner
  • Neoplan Skyliner
  • Neoplan Tourliner

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f g h i j k l m "Ankara". MAN Truck & Bus AG. 9 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2020. 
  2. ^ "MAN". Otomotiv Sanayii Derneği. 10 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kardemir</span> Karabük ilinde bulunan demir-çelik işletmesi ve Türkiyenin ilk ağır sanayi fabrikası

Karabük Demir-Çelik Fabrikaları veya kısaca Kardemir, Karabük ilinde bulunan demir-çelik fabrikası. Türkiye'nin ilk ağır sanayi fabrikası olan Kardemir'in temelleri 3 Nisan 1937'de Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatı ile dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından atılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">MAN Truck & Bus AG</span>

MAN, bir Alman endüstri kuruluşudur. Daha çok kamyon ve otobüs üretimi ile tanınır. MAN'ın çalışma alanları; ticari araçlar, dizel motorlar, turbo makinalar ve sanayi hizmetleri.

Otomarsan 1967 yılında Otomarsan Otobüs ve Motorlu Araçlar A.Ş. unvanıyla Türkiye'de İstanbul Davutpaşa'da kuruldu. O 302 tipi otobüslerin üretimi 1968 yılında başlamıştır. 1986 yılında Aksaray ilinde kamyon üretimine geçmiştir. Kasım 1990'da ticaret unvanı Mercedes-Benz Türk A.Ş. olarak değişen kuruluş günümüzde yaklaşık 3.900 personel istihdam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mercedes-Benz Türk</span> Türk otomotiv firması

Mercedes-Benz Türk A.Ş. 1967 yılında Daimler-Benz AG’nin % 36 ortaklığı ile İstanbul Davutpaşa’da kurulmuştur. Günümüzde yurt içi pazarında satış yapmak ve uluslararası pazarlara ihraç etmek üzere İstanbul Hoşdere Fabrikası’nda otobüs, Aksaray Fabrikası’nda ise kamyon ve çekici üreten Mercedes-Benz Türk A.Ş.; Aksaray ve Hoşdere AR-GE Merkezleri ile Daimler Truck AG’nin geliştirme ve üretim ağında önemli bir konumdadır., 1970'te Mısır'a 0302 model otobüs satarak ihracata başladı. 1986'da Aksaray'da kamyon fabrikası açtı. Bu fabrikada ağır sınıf kamyon, Unimog, motor ve aks üretildi. Fabrika 1994'te ISO 9002 kalite belgesini aldı. Şirket Kasım 1990'da ticari unvanını Mercedes-Benz Türk A.Ş. olarak değiştirdi. 2018 yılında 3 bin 494 adet otobüs ihraç etti. Şirket, 13 Mayıs 2009'da 90 bininci otobüsünü üretti. Mercedes-Benz Türk A.Ş Aksaray kamyon fabrikası 300.000. kamyonu 20 Ağustos 2021 tarihinde üretim bandından indirdi ve Transaktaş Global Logistic A.Ş'ye teslim etti. Mercedes-Benz Türk A.Ş. Hoşdere Otobüs Fabrikası üretilen 100.000'ci otobüsü 7 Kasım 2022 tarihinde ALTUR Turizm'e teslim etti. 1 Ocak 2020 itibarıyla Daimler-Benz'in küresel tasarıları kapsamında üretim hattı iki ayrı şirkete bölündü. Kamyon ve otobüs üretimi aynı isim altında devam edecekken otomobil ve hafif ticari araçların üretiminin yeni kurulan Mercedes-Benz Otomotiv Tic. ve Hiz. A.Ş'nin altında devam edeceği duyuruldu. Ayrıca 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren kamyon ve otobüs finansal hizmetleri 2'ye ayrılarak Mercedes-Benz Otobüs finansman ve Mercedes-Benz Kamyon finansman hizmetleri olarak hizmet vermeye başladı.

<span class="mw-page-title-main">Türk otomotiv sanayii</span>

Türkiye’de ilk otomobil üretme girişimi 1929’da Ford tarafından İstanbul serbest bölgede denenmiş montaj hattı kurulmuş fakat 1930’lu yıllardaki ekonomik kriz ortamı içinde gelişim gösteremeden sona ermiştir.

Karsan, 1966 yılında 269 yatırımcı tarafından kurulan ve 1998 yılından itibaren İnan Kıraç yönetiminde hafif ve ağır ticari araç üretimi yapan Akçalar, Nilüfer, Bursa merkezli otomotiv şirketi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Şeker Fabrikaları</span>

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., ana faaliyet alanı kristal şeker üretimi olan ve bünyesinde 15 şeker fabrikası, 2 makine fabrikası, 2 alkol fabrikası, 1 tohum işleme fabrikası, 1 emaf, 1 araştırma enstitüsü barındıran büyük bir KİT'tir. Ortadoğu şeker pazarının %65'ine hakim olan Türkşeker, şekeri şeker pancarından elde etmektedir. Yan ürün küspe hayvancılığın gelişmesini teşvik eder. Diğer yan ürün melas ise maya, yem ve alkol sanayisinin en temel hammaddesidir.

PETKİM, Türkiye Petrolleri tarafından 1965 yılında İzmir'de kurulan ve 2008'de özelleştirilerek SOCAR'a devredilen petrokimya şirketi. Etilen, benzen, polipropilen gibi petrokimya türevlerini üretmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adana Çimento</span> Türk Çimento Şirketi

Adana Çimento 1954 yılında 5.000.000 TL sermaye ile kurulmuştur. 1957 yılında ise 150.000 Ton/Yıl klinker kapasitesi ile üretime başlamıştır. 2004 yılı itibarıyla toplam klinker üretim kapasitesi 2.293.500 Ton/Yıl, toplam çimento üretim kapasitesi ise 4.094.640 Ton/Yıl'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kamaz</span>

KAMAZ - Rusya'nın otomobil üreticisi, Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu’nun en büyük ağır kamyon, traktör, otobüs (NEFAZ) dizel motor ve parçaları üreten işletme kompleksi, bulunur.

Ford Otosan, 1959 yılında Vehbi Koç tarafından Acıbadem, Üsküdar'da kurulmuş Türk otomotiv şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Traktör</span> Türk traktör üreticisi

Türk Traktör, 1955 yılında Amerikan Marshall Planı yardımları kapsamında Minneapolis Moline ve Türk kamu kurumları ortaklığıyla Ankara'da kurulan traktör ve ziraat makinaları üreten şirket. 1992'de özelleştirilen şirket, günümüzde Koç Holding ve CNH Industrial ortaklığında faaliyet göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">TÜVASAŞ</span> şirket

Türkiye Vagon Sanayisi A.Ş. ya da kısaltmasıyla TÜVASAŞ, Adapazarı merkezli, TCDD'nin bağlı ortaklığında KİT vagon üreticisi eski anonim şirket. TCDD'nin raylı araçların ve parçalarının imalâtı, onarımı ve bakımından sorumluydu.

<span class="mw-page-title-main">Kale (şirket)</span>

Kale Holding, Türkiye’de kurulan ve uluslararası alanda faaliyet gösteren holding kuruluşu.

<span class="mw-page-title-main">Bolu Çimento</span> Türk çimento şirketi

Bolu Çimento 1968 yılında 500.000 TL sermaye ile kurulmuştur. 1 Haziran 1974 yılında ise üretime başlamıştır. Bolu Çimento'nun yıllık klinker üretim kapasitesi 1,5 milyon ton, çimento üretme kapasitesi 4 milyon ton'dur.

<span class="mw-page-title-main">Başak Traktör</span>

Başak Traktör, ASKO Holding, bünyesinde yerli traktör üreten Sakarya'da kurulu fabrikadır. 178.000 m²lik arazide, 35.000 m² kapalı alanda üretim yapmaktadır. Yılda 10.000 traktör üretme kapasitesine sahip fabrikada traktörün motoru dahil ana parçaları imal ve montajı yapılmaktadır.

Bozankaya A.Ş., Türkiye merkezli bir otobüs ve tramvay üreticisidir. Şirket 1989 yılında Almanya'da bir Ar-Ge şirketi olarak kurulmuş olup 2005 yılında yatırımlarını Türkiye'ye taşımıştır. Şirketin merkezi ve fabrikası Ankara ilinin Sincan ilçesinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Makine sanayi</span>

Makine sanayi veya makine endüstrisi, tarım, ulaşım, savunma gibi alanlarda ekonomik faaliyet gösteren sanayi kolları için makine imalatı ve bakım ihtiyaçlarını karşılayan temel endüstri sektörüdür. Geleneksel olarak ağır sanayi alanında hizmet veren bu sektör, günümüz serbest piyasalarında iş yapan şirketler tarafından hafif sanayinin bir parçası olarak kabul edilmektedir.

Ukrayna'daki otomotiv endüstrisi, Ukrayna ekonomisinin bir dalıdır.