İçeriğe atla

MAME

MAME
Geliştirici(ler)Nicola Salmoria
Önizleme sürümü0.238 (26 Ocak 2021 itibarıyla)
Programlama diliÇoğunlukla C+
İşletim sistemiMicrosoft Windows, MS-DOS, Mac OS X, Unix
TürÖykünücü
LisansKişiselleştirilmiş lisans
Resmî sitesiMame Development Team
Kod deposu Bunu Vikiveri'de düzenleyin

MAME, arcade (Atari Salonu) oyunlarını PC'de çalıştıran bir öykünücüdür (taklit edici). Tarihi oyunların kaybolmaması ve yok olmaması için çaba göstermektedir. Açılımı Multiple Arcade Machine Emulator, Türkçe karşılığı ise Çoklu Arcade Makinası Öykünücüsüdür.

MAME birçok platform oyununu port etmiştir. X11 aracılığıyla Unix sistemlerine XMAME adlı programıyla, Mac OS X işletim sistemine ise MacMAME aracılığıyla port etmiştir.

Mame'nin resmî web sitesine göre, ilk çıkan Mame(0.1) 5 Şubat 1997 tarihinde Nicola Salmoria tarafından yapılmıştır. Sürekli ve sık bir şekilde güncellenmektedir. Yine de, MAME'de oyunların hepsi, oynanabilir değildir. Mame "opensource" yani açık kaynak kodlu bir yazılımdır. Çoğunlukla "C" dilinde yazılmıştır. Katılımcı yazılımcı kitlesi her geçen gün çoğalmaktadır. 1000'den fazla yeni ve tarih olmuş işlemci ve onbinden fazla değişik çipi taklt etmektedir ve bu sayı her geçen gün çoğalmaktadır.

Öykünmenin manası oyunların orijinal donanımlarındaki asıl çiplerinin çalışma kodlarını bilgisayarın anlayacağı günümüz işlemcilerinin çalışacağı kodlara çevirmek demektir. Bu yüzden öykünmede işlemci gücü en çok ön plana çıkan ögedir. Ekran kartını gerçek anlamda kullanmaz. Örneğin 10 megahertzlik Motorola 68000 işlemcisini tam hızında öykünmek için 700 megahertz civarı bir işlemci gerekir.

Çalışma ilkesi

MAME, birkaç bileşen içerir: Birçok arcade makinasının CPU'sunu taklit edebilen CPU öykünücüsü Arcade düğmeleri, kontrol çubukları, PC klavyeleri için birer giriş ve basit bir ses kartı; Arcade oyunlar için bir emülatör görüntü ve ses donanımları gereklidir.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Commodore 64</span> 1982de tanıtılan 8 bit ev bilgisayarı

Commodore 64, tüm zamanların en çok satan kişisel bilgisayar modeli. Ocak 1982'de Commodore Business Machines tarafından ilk olarak tanıtıldı. İsmindeki 64, 64 kilobyte'lık RAM'inden gelmektedir. Genellikle C64 olarak ifade edilir ve bazen Commodore şirket logosuna benzetmek için C=64 olarak yazılır. CBM 64 ya da VIC-64 olarak da bilinir. Ağustos 1982'de 595$ fiyat ile piyasaya sunuldu. Fiyatı 1983'ün sonlarında 200$'a kadar indirildi. 64 KB RAM belleğiyle, ses ve görüntü performansıyla o zamanların IBM uyumlu bilgisayarlarına göre daha üstün bir sistem sunuyordu. Commodore 64'ün yaşam süresi boyunca toplamda yaklaşık olarak 17 milyon cihaz satıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mikrodenetleyici</span>

Mikrodenetleyici bir VLSI entegre devre çipinde küçük bir bilgisayar'dır. Mikrodenetleyici, bellek ve programlanabilir giriş/çıkış çevre birimleri ile birlikte bir veya daha fazla CPU kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Macintosh</span> dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara yönelik geliştirilen işletim sistemi

Macintosh, kısaca Mac olarak bilinen ve adını McIntosh Amerikan 1949 ses firmasından alan patent sorunu yaşamamak için Macintosh olarak yazılan, kişisel bilgisayar üreten Apple Computer Inc.'in bir ürünüdür. Ürün yelpazesi 1984 yılında başlamış ve piyasada fare ve grafik arayüz kullanan ilk başarılı bilgisayar serilerinden biri olmuştur. Bu başarıdan dolayı, 1986 yılından itibaren şirketin Lisa, Apple II, Apple III gibi yelpazeleri sonlandırılıp tüm bilgisayarları Macintosh serisi altında toplanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anakart</span>

Anakart, modern bir bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezî baskılı devre kartıdır. Apple bilgisayarlardaki muadiline logic board denir ve bazen mobo olarak kısaltılır. Fiziksel yapı olarak anakartlar özel alaşımlı bir blok üzerine yerleştirilmiş ve üzerinde RAM yuvaları genişleme kartı slotları devreler ve yongalar bulunan kare şeklinde bir plakadır. Bu plaka çalışma sistemini organize eder. Bu organizasyon anakart üzerindeki yonga setleri sayesinde olur.

PearPC, mimariden bağımsız bir PowerPC emülatörüdür. Mac OS X, Darwin ve GNU/Linux gibi pek çok işletim sistemini çalıştırabilir. GPL ile lisanslanmıştır. Microsoft Windows, Linux ve POSIX-X11'e dayalı tüm sistemlerde çalıştırılabilir. Piyasaya ilk olarak 10 Mayıs 2004'te sürülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Intel 80286</span>

Intel 80286 veya i286, 8086/8088'dan sonraki intel işlemcisidir.

Xbox 360, Microsoft'un ürettiği Yedinci jenerasyon oyun konsoludur. 27 Kasım 2005'te eski nesil Xbox'ın devamı olarak ABD'de piyasaya çıktı. Xbox 360'ın Türkiye'ye resmi olarak satışı 19 Kasım 2012 tarihinde başladı.

<span class="mw-page-title-main">Intel 8086</span> Intel tarafından geliştirilmiş bir mikroişlemci yongasıdır

8086 Intel tarafından geliştirilmiş, x86 mimarisi 'nin gelişmesine yol açan 16-bit mimarisinde bir mikroişlemci yongasıdır. Intel tarafından 8086 tasarımının geliştirmesine 1976 yılı baharında başlanmış ve 1978 yılı yaz aylarında ilk çip piyasaya sürülmüştür. 1979 yılında piyasaya sürülen Intel 8088, daha ucuz ve az sayıda çevre birimi kullanımına olanak veren, ayrıca IBM PC tasarımında kullanılan 8254 CTC, 8255 PIO ve 8259 PIC gibi 8080-ailesi çevre birimleri ile uyumlu olacak şekilde 8-bitlik bir data bus eklenerek hafifçe modifiye edilmiş bir versiyondur. İlave olarak daha basit ve ucuz PCB tasarımı gerektirmekte ve daha az sayıda DRAM çipine gereksinim duymaktadır. Intel 8088 orijinal IBM PC tasarımında kullanılan işlemci olması özelliğiyle de kayda değerdir.

<span class="mw-page-title-main">PowerPC</span>

PowerPC, AIM olarak bilinen Apple-IBM-Motorola ittifakının 1991'de geliştirdiği bir RISC mikroişlemcisidir. Genel olarak kişisel bilgisayarlar içindir. PowerPC merkezi işlem birimleri (CPU) gömülü (embedded) ve yüksek performans işlemcileri olduğu için popüler olmuştur. PowerPC 1990'da AIM' in ve PReP'in temel taşı oldu, fakat mimari Apple'ın Macintosh'unun 1994–2006 modellerinde daha başarılı bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Mikroişlemci</span> ana işlem biriminin fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tümdevrede birleştiren programlanabilir sayısal elektronik bileşen

Mikroişlemci, işlemci olarak da bilinen, merkezî işlem biriminin (CPU) fonksiyonlarını tek bir yarı iletken tüm devrede (IC) birleştiren programlanabilir bir sayısal elektronik bileşendir.

NUMA, Düzensiz Bellek Erişimi veya Düzensiz Bellek MimarisiNon-Uniform Memory Access veya Non-Uniform Memory Architecture” (NUMA) çok işlemcililerde bellek erişim zamanının belleğin işlemci üzerindeki yerine bağlı olduğu bir bilgisayar belleği tasarımıdır. NUMA altında bir işlemci kendi yerel belleğine yerel olmayan bellekten daha hızlı bir şekilde ulaşır, diğer bir ifadeyle, bir başka işlemcinin yerel belleğinden veya işlemciler arasında paylaşılan bellekten daha hızlı erişir.

<span class="mw-page-title-main">Bilgisayar mimarisi</span>

Bilgisayar mimarisi, en küçüğe ve en başarılıya ulaşmayı hedeflerken aynı zamanda maliyeti de göz önünde bulundurduğu için sanat ve bilimin ortak buluştuğu nokta olarak da tanımlanır. Bilgisayar Mimarisi, bilgisayar parçalarının iç yapıları ve aralarındaki haberleşme bağlantıları ile ilgilidir.

<span class="mw-page-title-main">BIOS</span> EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek biçiminde yer alan yazılım

BIOS,. EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM Bellek biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin herhangi bir sürücüden yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler.

<span class="mw-page-title-main">Geriye uyumluluk</span>

Telekomünikasyon ve bilişim teknolojisinde yeni aygıtların eski aygıtlar tarafından üretilmiş girdileri çalıştırabilme yeteneğine geriye uyumluluk denir. Yeni standartlar için tasarlanmış bir ürün eski standartlara erişebiliyor, okuyor veya oynatabiliyorsa o ürüne geriye uyumludur denir. Örneğin veri biçimleri ve iletişim protokolünü içeren standartlar gibi.

<span class="mw-page-title-main">3dfx Interactive</span>

3dfx Interactive, 1994 yılında kurulmuş grafik işlemci ve grafik kartı üretici bir firmadır. San Jose, Kaliforniya merkezlidir. 1990'ların sonlarından 2000 yılına kadar alanda öncü oldu.

<span class="mw-page-title-main">Retrogaming</span>

Klasik oyun ve eski okul oyunları olarak da bilinen Retrogaming, eski bilgisayar oyunu, video oyunu konsolu veya arcade video oyunlarını çağdaş zamanlarda oynamak veya toplamaktır. Bazen bu, eski mobil oyun'lar için de geçerli olur.

Citra Nintendo 3DS el konsolu için geliştirilen öykünücüdür. Citra ekibi tarafından C++ programlama diliyle geliştirilmiştir. Birçok ticari oyunu çalıştırabilmektedir. Çalışması için OpenGL 3.3 veya üzeri sürüm gerekir. Eski bilgisayarlarda tutarlı çalışmamaktadır ve 64 bit işlemci üzerinde çalıştırılması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Bochs</span>

Bochs, C++ ile yazılmış ve GNU Lesser Genel Kamu Lisansı altında özgür yazılım olarak dağıtılan taşınabilir bir IA-32 ve x86-64 IBM PC uyumlu emülatör ve hata ayıklayıcıdır. İşlemci, bellek, diskler, ekran, Ethernet, BIOS ve PC'lerin ortak donanım çevre birimlerinin öykünmesini destekler. Bochs, i386'dan çoğu Intel,AMD işlemcileri taklit etmektedir. Bochs Windows,Linux,macOS gibi işletim sistemlerini çalıştırabilir.

<span class="mw-page-title-main">PCSX2</span>

PCSX2, yüksek düzeyde uyumluluk ve işlevsellik ile çok çeşitli PlayStation 2 video oyunlarını Windows, Linux ve MacOS için ücretsiz ve açık kaynaklı bir PlayStation 2 öyküncüsüdür. PCSX2, PlayStation 2'deki orijinal oyun deneyimini yakından yansıtabilse de, 8192×8192'ye kadar özel çözünürlükleri kullanma, kenar yumuşatma ve doku filtreleme gibi geleneksel bir PlayStation 2'deki oynanışa göre bir dizi iyileştirmeyi destekler.

Dynamips, Cisco Routerları taklit etmek için yazılmış bir emülatör bilgisayar programıdır. Ağustos 2005'te üzerinde çalışmaya başlayan Christophe Fillot tarafından geliştirilmiştir. Dynamips FreeBSD, Linux, Mac OS X ve Windows üzerinde çalışır. Gerçek bir Cisco IOS yazılım görüntüsünü (imajını) doğrudan emülatöre önyükleyerek Cisco serisi yönlendirme platformlarının donanımını taklit edebilirsiniz. Dynamips, Cisco 1700, 2600, 2691, 3600, 3725, 3745 ve 7200 platformlarını taklit edebilir.