İçeriğe atla

M4 (karabina)

M4 Carbine

Çeşidi Saldırı tüfeği
Uyruğu  ABD,
 Kanada
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar II. Körfez Savaşı
Irak Savaşı
Afganistan Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Colt
Üretici Colt
Üretim adedi 8 milyon'dan fazla (tüm M16'lar dahil)
Çeşitleri M4A1
Özellikler
Ağırlık 2.7 kg (boş)
Uzunluk 838 mm
Namlu uzunluğu 368 mm
Genişlik 5,56 mm

Mühimmat5.56x45 mm NATO
Kalibre5.56 mm
Atış hızı 700–800 mermi/dak
Etkili menzil 350 m
Azami menzil 800 m
M16A2 piyade tüfeğinin Karabina versiyonu olan M4 Karabina: atışının hemen ardından, silahtan atılan kovan görünmektedir.

M4 Karabina, Amerikalı Colt firması tarafından geliştirilmiş M16 piyade tüfeğinin Karabina versiyonudur. STANAG şarjörleri 5.56x45mm NATO mermisi kullanmaktadır. Gaz işleme ve geri tepme tekniğini kullanarak çalışır. Kişiye göre ayarlanabilir dipçiğe sahiptir.

Özellikleri

Bir paraşütçü, mühimmatı M4 Karabina, Irak'ın Felluce kentinde açılan ateşe yanıt sırasında taktik bir telsiz aracılığıyla iletişim kuruyor.

M4, tam otomatik, yarı otomatik ve 3'lü yarı otomatik gibi üç ayrı atış sistemine sahiptir. Ayrıca bir de kilit sistemine sahiptir. Rail Interface System (RIS), silahın üstündeki aparat takılabilen ray sistemidir. Silahın üstündeki ve namlusunun arkasındaki bu tırtıklı bölüm silaha değişik nişangahlar takılması için yapılmıştır. Bu sistem sayesinde silaha lazer, bombaatar, gece görüş, aydınlatma feneri, lazer işaretleme (red dot) ve hatta pek kullanılmasa da minik bir pompalı tüfek bile takılabilir (M26 Modular Accessory Shotgun System).

M4'ten M4A1'e

M4'ün sahip olduğu atış modları, bir M16A2 versiyonu olduğundan dolayı yarı otomatik ve 3'lü atıştı. Daha sonra 3'lü atışın modern muharebeler için uygunsuz olduğu düşünülerek M4A1 versiyonunda tam otomatik atışla değiştirildi.

Hizmet durumu ve varyantları

M4, 1994'ten beri servistedir ve iki varyantı vardır. Biri M4A1, diğeri ise CQBR'dır. Türk ordusu, M4'leri sadece özel kuvvetlerinde kullanmaktadır. Diğer kuvvetlerde ise diğer M16 türü silahlar vardır. Tüfek, Afganistan (2001'den günümüze), Irak (2003'ten günümüze)'ta kullanılmış ve hâlen kullanılmaktadır. Türk ordusu ise PKK ile mücadele de ve gerekli noktaları koruyan özel kuvvetlerin de çok sayıda aktif olarak kullanmaktadır. Genel olarak M4 Karabina, atası M16'dan çok daha iyi bir grafik çizmiştir.

Kullanan ülkeler

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heckler & Koch G3</span> Alman yapımı piyade tüfeği

Heckler & Koch G3 , otomatik, yarı otomatik ve tam otomatik atış seçeneklerine sahip 7.62 mm'lik piyade tüfeği. 1950'lerde Alman silah üreticisi Heckler & Koch ile İspanyol devletine ait dizayn ve geliştirme ajansı CETME iş birliğiyle geliştirilmiştir. 1959 yılında Bundeswehr'in standart piyade tüfeği olarak hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">FAMAS</span> Fransız yapımı bir saldırı ve piyade tüfeği

FAMAS, Fransız yapımı bir piyade tüfeğidir. Fusil d'Assaut de la Manufacture d'Armes de St-Etienne kelimelerinin kısaltılması ile oluşmuştur.

Tüfek, hafif ateşli bir silahtır. Omuza dayanarak, elde veya kucakta kullanılır. Kullanıldığı yerlere göre piyade tüfeği, su altı tüfeği, av tüfeği gibi adlar alır. Mekanizma, kundak, dipçik ve namlu olmak üzere dört ana parçadan meydana gelir. Mekanizma ateşlemeyi ve kovanı dışarı atmayı sağlar. Kundağın muhafaza ettiği namlu mermiye yön vermeye, dipçik ise tüfeğin omuza dayanarak tepkisini hafifletmeye yarar. Çeşitli tüfekler bulunur.

FN SCAR, FN tarafından üretilen modüler saldırı tüfeklerinin adıdır. Amerika Birleşik Devletleri Özel Harekât Komutanlığı (SOCOM) tarafından 15.10.2003 tarihinde açılan tüfek ihalesi için üretilmiştir ve belirtilen şartlara göre birinci gelerek SCAR ismini almıştır. SCAR serisi tüfekler 2 ana gruba ayrılır, birincisi SCAR-L'dir (SCAR-Light-Hafif) ve 5.56x45mm NATO mermisi kullanır. İkinci tüfek ise 7.62x51mm NATO mermisi kullanan SCAR-H'dir (SCAR-Heavy-Ağır). İki tüfeğinde CQC ve keskin nişancı gibi varyasyonları bulunur. 2006 sonlarına göre silah son geliştirme ve test aşamalarındadır. Ayrıca Amerikan Ordusu içinde SCAR-L Mk 16, SCAR-H'de Mk 17 olarak bilinir. Genel düşünce, yakın zaman içerisinde özel kuvvetlerde M-4, M-14, Mk11, M16, Mk25 gibi silahlar yerlerini SCAR modellerine bırakacaktır. SCAR serisi tüfeklerin birçok varyasyonu bulunsa da süngü takılabilen bir modeli yoktur.

<span class="mw-page-title-main">StG 44</span> tarihteki ilk saldırı tüfeği

StG 44, II. Dünya Savaşı'nda Nazi Almanyası tarafından tasarlanmıştır. Son versiyonu olan MP 44'ün 1944 yılında tasarlanması nedeni ile "44" kısaltmasıyla anılan dünyanın ilk modern saldırı tüfeğidir. StG 44'ün MP 43 ve MP 44 gibi versiyonları vardır. Bu versiyonlar orijinal StG 44'ün aynısıdır, aralarındaki tek fark üzerlerinde yapılan küçük değişikliklerdir. Aslında 1943 yılında tam olarak kullanıma hazır olmuştur, fakat 1942 yılında ilk üretildiği zamanlardan itibaren kullanıma sunulmuştur.

Piyade tüfeği, seçici ateş'e sahip askerî tüfek türüdür. Orta derece hartuç ve çıkarılabilir bir şarjör kullanır. En eski askeri sınıf olan piyadenin ana muharebe silahıdır. Kullanımı standarttır. Sualtı tüfek, muharebe tüfeği, bullpup, saldırı silahı gibi türleri bulunur. 20. yüzyılın sonunda, saldırı tüfekleri dünya ordularının çoğunda standart silah haline gelmişti. Çoğu halde tam güçlü tüfekler ve hafif makineli tabanca'ların yerini aldı.

<span class="mw-page-title-main">M249</span> Amerikan yapımı, 5.56mm kalibrelik mermi kullanan, tam otomatik bir hafif makineli tüfek

M249 Takım Otomatik Silahı, Amerikan Ordusu için FN MINIMI modelinden geliştirilerek üretilmiş bir makineli tüfektir. İki silah da 5.56x45mm NATO mermisi kullanan hafif makineli tüfek sınıfında olup Fabrique Nationale de Herstal (FN) firması tarafından üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Makineli tabanca</span>

Hafif makineli silah, tabanca mermisi kullanan, otomatik tüfeklerden daha küçük boyutlarda olan ve genellikle yakın çatışmalar ve baskınlar için tasarlanmış silah türüdür.

<span class="mw-page-title-main">M16</span> Amerikan menşeli piyade tüfeği ailesi

Bu madde M16 tüfeği hakkındadır. Gökcismi Messier 16 için Kartal Bulutsusu maddesine bakın.

<span class="mw-page-title-main">AN-94</span> hbbdnndndnd

AN-94, 5.45x39 mm'lik mermi kullanan, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı AK-74'lerin yerini alması için 1997 yılında Gennadiy Nikonov tarafından tasarlanmış Abakan kod adlı saldırı tüfeğidir. Ancak silah hem gaz işlemeyi hem de kısmen kısa geri tepme işlemeyi birlikte kullanan, kullanacak personelin eğitimini zorlaştıran ve üretim maliyetini arttıran çalışma sistemine sahiptir. Bu yüzden silah sadece Spetsnaz, OMON, MVD ve birkaç özel kuvvet tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Remington ACR</span> piyade tüfeği

Remington ACR, 2006 yılında Amerikan Magpul firması tarafından üretilen piyade tüfeğidir. Silah üzerinde Remington firmasının yardımıyla da birçok yenilikler gerçekleştirilmiştir. Yeni modeline ACR (Adaptive Combat Rifle-Uyarlanabilir Muharebe Tüfeği) ismi verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">FN FNC</span> Bir Tüfek Türü

FN FNC, Belçika tarafından, FN CAL'un başarısızlığı nedeniyle, 1970'li yılların ortasıda üretilmiş bir piyade tüfeğidir.

<span class="mw-page-title-main">M203</span>

M203, tüfeklerin alt kısmına eklemek için tasarlanmış bir mekanizmadır. 40 mm bomba kullanılır. Normal silahlara göre geri tepmesi düşüktür. Elle atılan bombalara göre daha güvenlidir. Iskalama oranı düşüktür ve ele nazaran atış mesafesi oldukça yüksektir. Çok yönlü ve çok sayıda tüfek modeli ile uyumlu olsa da, M203 başlangıçta ABD M16 ve onun türevi M4 Karabina için tasarlanmıştır. Atış esnasında ihtiyaca göre özel nişangah yerleştirilebilir. 1969'dan bu yana kullanılmaktadır.

Karabina, tüfeğe veya muskete benzer ancak daha kısa ve daha güçsüz ateşli silah. Birçok karabina tüfek modeli geliştirilmiştir, aynı mühimmatı kullanırlar ancak daha az uzunluktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">CAR-15</span> M16 tüfeklerinin karabina varyantları için kullanılan terim

CAR-15, M16 piyade tüfeklerinin karabina varyantları için kullanılan bir tanımdır. En bilinen CAR-15 varyantları 1960'larda Vietnam Savaşı sırasında geliştirilen XM177E1- ve XM177E2'dir. Silah, daha çok hava kuvvetleri ve çeşitli özel kuvvetler tarafından kullanılmıştır.

AR-15/ M4 platformu, AR-15 ve M4 ve benzeri tüfeklerin kullandığı mekanizmanın genel adıdır. Günümüzdeki AR-15 platformunun temeli ilk defa 1956'da ABD'de AR-10 ile atıldı. ArmaLite AR-15 ile günümüzde kullanılan platform geliştirilmiştir. Bu mekanizmada yer alan bazı parça ve tuşların işlevi şu şekildedir:

Ak 5 veya Automatkarbin 5, Belçika menşeli FN FNC model piyade tüfeğinin arktik iklimime uyarlanması amacıyla İsveç tarafından yeniden tasarlanan bir piyade tüfeğidir. Ak 5, aynı zamanda İsveç Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde en çok sayıda kullanılan tüfektir. Daha öncesinde İsveç Silahlı Kuvvetleri tarafından kullanılan Ak-4'ün yerini almıştır. Üretilen daha sonraki sürümlerinde silaha Colt M203 bombaatar eklentisi de eklenebilmektedir. 2023 yılı itibarıyla standart üretim sürümü Ak 5C modelidir.

İleri Seviye Savaş Tüfeği, M-16'nın yerine geçecek bir silah bulmak için 1986'da başlayan bir Amerika Birleşik Devletleri Ordusu programıydı. Savaşın stresi altında, M16'ya sahip ortalama bir asker 45 metreden bir hedefi vurabilir, ancak 220 metrede isabet olasılığı hedefe yapılan on atıştan bire düşerdi. Bu nedenle, 1980'lerin sonlarında, isabet olasılığını ikiye katlayabilecek bir silah yaratmak için ACR programı başlatıldı. ACR programından önce Özel Amaçlı Bireysel Silah gibi daha eski programlar geliyordu. Program, yaklaşık 300 milyon ABD Doları tutarında bir harcamanın ardından 1990 yılında sona erdi.

Komodo Armament D5, PT Komodo Armament Endonezya tarafından üretilen bir saldırı tüfeğidir. Tüfek, 5.56 × 45 mm NATO ara kalibreli fişek kullanır. Diğer Komodo Armament tüfekleri gibi, D5 saldırı tüfeği de polimer malzeme kullanılarak, cerakote veya sert anodize kaplama ile kaplanmıştır. Tüfeğin saat 9, 12, 3 ve 6 konumlarında 4 adet picatinny rayı bulunmaktadır. Namlu kapağı, tam otomatik ateşleme modundayken namlu üzerindeki ısı dağıtım sürecini hızlandıran, birkaç açık oyuğa sahip bir ray entegrasyon sistemidir (RIS). Namlu kapağı modeli de hafif ancak sağlam olacak şekilde tasarlanmıştır. D5'te, ayarlanabilen polimer malzemeli teleskopik dipçik tipi kullanılmaktadır. Polimer malzeme ayrıca 30 mermilik şarjörde de kullanılmaktadır. Bu silah için yerli içerik %80'e ulaşmış durumdadır. Şu anda ithal edilen malzeme, namlu ve teleskopik nişangah yapımında kullanılan malzemedir. Silindir yuvaları, biçimlendirme ve şekillendirme işlemi Endonezya'da gerçekleştirilir. Namlu ömrü, sürekli ateş edildiğinde yaklaşık 6000 atıştır.