İçeriğe atla

M3 Keşif Aracı 'White'

M3A1 Keşif Aracı
Çeşidi Zırhlı Keşif Aracı
Uyruğu Amerika Birleşik Devletleri ABD
Özellikler
Ağırlık 5,67 ton
Uzunluk 5,63 m
Genişlik 2,1 m
Yükseklik 2 m
Mürettebat Sürücü + 7


Zırhı6 - 13 mm
Ana silahı .50 kalibre M2 Browning makineli tüfek
Diğer silahları .30 kalibre M1919 Browning makineli tüfek
Motor Hercules JXD 6-silindirli benzinli
110 beygir (81 kW)
Kaldırma kapasitesi 19,4 beygir/ton
Süspansiyon donanımı Yaprak yay
Harekat menzili 403 km
Azami hızı 81 km/s

M3 Keşif aracı ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında görev, keşif, komuta, ambulans ve top traktörü olarak kullanılan bir zırhlı keşif aracıydı.

Tarihi

1938 yılında White Motor Company tarafından geliştirildi. İlk üretilen 64 adet araç Amerikan ordusuna bağlı 7. Süvari Birliği emrine verildi. Sonunda ordu için daha da geliştirilen modele M3A1 adı verildi. Yeni model daha uzun ve geniş gövdeye sahipti. Ön tamponuna makara sistemi takıldı. M3A1 yedi adet piyadeyi taşıyabiliyor ayrıca 3 adet makineli tüfekle destek ateşi sağlıyordu. Bir tane .50 Kalibre (12.7 mm) ve iki adet .30 Kalibre (7.62 mm) Makineli tüfek ile silahlandırılmıştı.

Üretimi 1941-1944 yılları arasında yapılan M3A1 modelinden toplamda 20,918 adet üretildi.

Tasarımından etkilenilen araç ileride M3 Yarı paletli kamyon ve BTR-40 araçlarının üretimine vesile oldu. M3A1 modelinde atası olan M2 Yarı paletli arabanın zırh çekli ve raylı makineli tüfek sistemi kopyalandı.

Görev tarihi

Ambulans modeli

M3A1 ilk olarak 1941-1942 yıllarında Filipinlerde ve Sicilya nın işgali sırasında Amerikan Ordusuna bağlı süvari birliklerinde kullanıldı. Bu araçlar geleneksel süvari rolünde yani keşif ve gözetleme görevleirnde ayrıca zırhlı komuta araçları olarak kullanıldı. 1943 yılını ortalarında aracın üstü açık kasası, arazideki hareket sorunu ve zayıf silahları sebebiyle sakıncaları ortaya çıkmaya başladı. 1943 yılında birçok M3A1 aracı yerini M8 Zırhlı araba ve benzeri M8 Greyhound bıraktı. Az sayıda M3A1 Normandiya Çıkarmasında kullanıldı. Birkaç adedi de Pasifikteki savaşta ABD Deniz Kuvvetleri tarafından kullanıldı ama çatışmalara sokulmadı.

M3A1 araçları ayrıca Lend-lease programı çerçevesince SSCB verildi. (3034 adet araç 1947 yılına kadar serviste kaldı.), Birleşik Krallık,Fransız Yeraltı Örgütü, Belçika, Çekoslovakya ve Polonya birlikleri tarafından da kullanıldı. Savaştan sonra birçok araç Asya ve Latin Amerika ülkelerine satıldı. Kızıl Ordu bu araçları genellikle keşif amaçlı ve de 76 mmlik ZIS-3 topunu çekmek için top traktörü olarak kullandı. Savaş boyunca çok geniş bir şekilde kullanıldı. İngiliz ve Fransız birliklerinde topçu birlikleri bünyesinde keşif, ambulans ve gözetleme amaçlı kullanıldı.

Birkaç araç İsrail tarafından 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında kullanıldı. En azından bir M3A1 top zırhı ve dönebilen taret ile geliştirildi. Fransa Ordusu M3A1leri Çinhindi ve Cezayirde kullandı.

1990 yılının sonlarına doğru sadece Dominik Cumhuriyeti M3A1 modelini hala kullanmaktaydı.

Kullananlar

Belçika, Brezilya, İngiltere, Kamboçya, Şili, Çekya, Dominik Cumhuriyeti, Fransa, İsrail, Laos, Polonya, Portekiz, Güney Vietnam, ABD, SSCB.

Modelleri

  • M3 (1938) – ilk tasarım. 64 adet üretildi.
  • M3A1 (1941) – geniş gövdeli
  • M3A1E1 - Buda dizel motorlu. 100 adet üretildi.
  • M3A1E2 – zırhlı çatısı vardı.
  • M3A1E3 - 37 mmlik top için kaidesi bulunuyordu.
  • M3A1 Komuta Aracı (1943) – kalın zırhlı ve .50 kalibre MT bulunuyordu.

Kaynakça ve Dış bağlantılar

  • The Encyclopedia of Tanks and Armored Fighting Vehicles, Amber Books, 2002
  • M. Baryatinskiy - US APCs of World War II, Modelist-Konstruktor, Bronekollektsiya 05-2004 (М.Барятинский - Американские бронетранспортеры Второй мировой войны, Mоделист-Конструктор, Бронеколлекция 05-2004).
  • WWII vehicles
  • Photo gallery at OldCMP
  • M3A1 Scout Car Photos at Prime Portal14 Ağustos 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca bakınız

  • II. Dünya Savaşı Zırhlı Araç Listesi

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M8 Greyhound</span>

M8 Greyhound Amerikalı Ford Motor Firması tarafından II. Dünya Savaşı sırasında üretilen 6x6 zırhlı arabadır. Avrupa ve Uzak Doğu'da görev yapan Amerikan Ordusu ve Britanya Ordusu birlikleri tarafından savaşın sonuna kadar kullanılmıştır. Çok geniş şekilde ihraç edilen araç 2007 yılında bile birçok Üçüncü Dünya ülkesi tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Leichter Panzerspähwagen</span>

Leichter Panzerspähwagen, 4 x 4 çekerli Nazi Almanyası tarafından 1935 ile 1944 yılları arasında üretilen zırhlı araçtır.

<span class="mw-page-title-main">M8 (kundağı motorlu obüs)</span>

M8 75 mm kundağı motorlu obüs, Amerikan Ordusu'nun II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı kendinden hareketli obüs toplarından biridir. M8 Scott adıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">M3 Lee</span> Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tank

M3 Orta Tank Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanktır. İngilizler bu tanka general Robert E. Lee ye itafen "General Lee" demiştir. Daha sonra İngilizler tarafından yeni taretli modeline ise general Ulysses S. Grant ye itafen "General Grant" adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M12 (kundağı motorlu obüs)</span>

M12 155mm Kundağı Motorlu Obüs Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kendinden hareketli bir top türüydü. 1942 yılından 60 ve 1943 yılında 40 olmak üzere, toplamda 100 adet üretildi. Şase olarak M3 Lee tankı kullanıldı. Bu şase üzerine 155 mm M1917, M1917A1 ya da M1918 M1 topu yerleştirildi. Sürücü kısmı kapalı olmasına karşın diğer mürettebatın durduğu üst yapının arka kısmı ve üzeri açıktı. Aracın arkasında bir mahmuz vardı. Bu mahmuz topun geri tepmesini emmek amacıyla konulmuştu. Bu model ileride birçok kundağı motorlu obüse örnek olacaktı.

BA-6 Sovyetler Birliği tarafından 1933'te geliştirilen ve Kızıl Ordu tarafından kullanılan bir zırhlı arabaydı. T-26'da kullanılan ve üzerinde 45 mmlik top bulunan taret bu arabada da kullanıldı. Araba GAZ-A şasesi üzerine yapıldı. Araçta kullanılan 6×4 şase Amerikan yapımı Ford AA 4×2 kamyonun değiştirilmiş haliydi. Bu şase, aracın hareket kabiliyetini yol ve sert toprak zeminle sınırlıyordu. Arka tekerlek çiftlerine palet takılarak aracın hareket kabiliyeti iyileştirilebilir, araç bir yarı-paletliye dönüştürülebilirdi.

<span class="mw-page-title-main">BA-20</span> Sovyetler Birliği tarafından 1936 yılında geliştirilen zırhlı araba

BA-20 Sovyetler Birliği tarafından 1936 yılında geliştirilen ve Kızıl Ordu tarafından kullanılan bir zırhlı arabaydı. II. Dünya Savaşı'nın ilk yıllarında kullanıldı. Ford firmasına ait tasarımdan geliştirilen ve Nijni Novgorod şehrinde bulunan GAZ'da sivil amaçlı üretilen GAZ-M1 arabasından dönüştürülmüş bir zırhlı arabaydı. BA-20 Vykunskiy Fabrikası'nda üretildi.

Birleşik Krallık hafif tankları, Birleşik Krallık tarafından üretilen ve kullanılan hafif sınıf tanklardan oluşan bir seriydi. Bu serinin içerisine Mk II, Mk III, Mk IV ve Mk V tankları girmekteydi. Bu tanklar Birleşik Krallık tarafından I. Dünya Savaşı ile II. Dünya Savaşı yılları arasında üretilen hafif tank sınıfında zırhlı savaş araçlarıydı. Genellikle eğitim amaçlı kullanılan bu tanklar az da olsa cephe görevinde de kullanıldı. Birleşik Krallık tarafından 1941 yılında Doğu Afrika Harekatı sırasında kullanıldılar.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Ram tankı</span> Kanada tasarımı hafif kruvazör tank

Ram Kanada tarafından tasarlanan ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, temelinde ABD yapımı M3 Tankı kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Cromwell tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Cromwell Kruvazör Tank (A27M) Mk VIII, Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında etkili bir zırhlı savaş aracıydı. Adını İngiliz İç Savaşı liderlerinden Oliver Cromwell'den almıştır. Tamamiyle İngiliz tophanelerinde üretilen, iki parçalı namlusu bulunan, yüksek hızlı ve makul bir zırha sahip bir tanktı. Savaşın sonlarına doğru diğer İngiliz tankları gibi yerini Amerikan yapımı M4 Shermanlarına bıraktı. Tasarımı ileride üretilecek olan heybetli A 34 Comet tankına kaynak olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">M7 Priest</span> ABD ordusunun kullandığı kundağı motorlu obüs sınıfında bir zırhlı savaş aracı

M7 105 mm KMO Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Priest takma adını Birleşik Krallık servisinde almıştır. Bu süre zarfında İngilizler tarafından üretilen kundağı motorlu obüslerin tümüne dinle ilgili isimler verilmiştir. Bunlar Priest (Türkçe→Papaz), Bishop, Sexton (TürkçeZangoç) ve Abbot.

<span class="mw-page-title-main">M3 Stuart</span>

M3 Hafif Tank ABD tarafından üretilen ve müttefik ülkeleri olan Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Amerikan Ordusu tarafından Avrupa, Kuzey Afrika Cephesi ve Pasifik Cephesi'nde kullanılmıştır. General Stuart veya Stuart adını İngilizler vermiştir. Bu ad Amerikan İç Savaşı sırasında savaşan General J.E.B. Stuart'tan gelmektedir. Bu ad hem M3 hem de M5 Hafif Tank için kullanılmış, İngilizler gayriresmî olarak Honey adını da koymuştur. Amerikan Ordu kaynaklarında bu tanklara resmi olarak M3 Hafif Tank ve M5 Hafif Tank denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M2 (yarı paletli araç)</span> ABD yapımı zırhlı araç

M2 Yarı paletli Kamyon ABD tarafından üretilen ve Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında olarak kullanılan Zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">T18 Boarhound</span> Zırhlı Araç

T18 Boarhound ABD tarafından az sayıda üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık ordusu tarafından kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">M3 Kundağı Motorlu Obüs</span> Tank imhacısı

M3 75 mm KMO ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında hem tank imha edici hem de Kundağı Motorlu Obüs olarak kullanılan bir savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">T17 Deerhound / Staghound</span> II. Dünya Savaşında Birleşik Krallıkın kullandığı zırhlı araç

T17 Deerhound ve T17E1 Staghound ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu orduları tarafından kullanılan birer zırhlı savaş aracıydı. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu bu aracı hiç kullanmadı.

<span class="mw-page-title-main">M3 (yarı paletli araç)</span>

M3 Yarı Paletli Personel Taşıyıcı, Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Sd.Kfz. 250</span>

Sd.Kfz. 250 Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve DEMAG şirketi tarafından üretilen hafif zırhlı ve yarı paletli bir araçtır. Kendisinden biraz büyük olan Sd.Kfz. 251 modeline benzemektedir. "Sd.Kfz. 250" modeli 4 adet dingilli, "Sd.Kfz. 251" ise 6 dingillidir. Sd.Kfz. 251 modeli 3 ton yük kapasitesine, Sd.Kfz. 250 ise bir ton yük kapasitesine sahipti. Önden bakıldığı zaman iki araçta birbirine çok benzemekteydi.