İçeriğe atla

M2 Browning

Browning M2

Çeşidi Ağır makineli tüfek
Uyruğu  ABD
Hizmet geçmişi
Kullanıldığı savaşlar II. Dünya Savaşı
Kore Savaşı
Birinci Çinhindi Savaşı
Süveyş Krizi
Vietnam Savaşı
Falkland Savaşı
Irak Savaşı
Afganistan Savaşı
Körfez Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı John Browning
Tasarlandığı tarih 1918
Üretici Günümüz: General Dynamics, Fabrique Nationale, US Ordnance, Manroy Engineering
Üretildiği tarih 1921
Üretim adedi 3 milyon civarı
Çeşitleri M2,M2HB
Özellikler
Ağırlık 38 kg
58 kg (tripod)
Uzunluk 1,656 mm
Namlu uzunluğu 1,143 mm

Mühimmat.50 cal
Atış hızı 485-635 mermi/dak (M2HB)
750–850 mermi/dak (AN/M2)
1,200 mermi/dak (AN/M3)
Etkili menzil 2,000 m
Azami menzil 6,770 m
Nişangah Demir nişangah

M2 Browning .50 Kalibre Makineli Tüfek, John Browning tarafından I. Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru tasarlanmış bir ağır makineli tüfektir. Bu, John Browning'in daha önce tasarladığı M1919 Browning'ine görünüşte benzerdir. Fakat bu silah kendisi için seçilen ve daha güçlü, daha büyük kalibreli .50 BMG mühimmat kullanır. M2 "Ma Deuce" veya "elli" olarak anılır. Hafif zırhlı araçlar, piyadeler, zırhsız araçlar ve tekneler, ışık tahkimatı ve alçaktan uçan uçaklara karşı etkilidir.

Kullanıcılar

Ayrıca bakınız

DShK

37mm Gun M1

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">M8 Greyhound</span>

M8 Greyhound Amerikalı Ford Motor Firması tarafından II. Dünya Savaşı sırasında üretilen 6x6 zırhlı arabadır. Avrupa ve Uzak Doğu'da görev yapan Amerikan Ordusu ve Britanya Ordusu birlikleri tarafından savaşın sonuna kadar kullanılmıştır. Çok geniş şekilde ihraç edilen araç 2007 yılında bile birçok Üçüncü Dünya ülkesi tarafından kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M2 (orta tank)</span>

M2 Amerikan Ordusu için Rock Island Tophanesi tarafından II. Dünya Savaşı sırasında çok az sayıda üretilen orta sınıf bir tanktır. Zayıf tasarımlı, ince zırhlı ve yetersiz silahlarından ötürü bu tank ileride üretilecek M3 Lee ve M4 Sherman tanklarına örnek olmuştur. M2 servise girdiği zaman çoktan eskimiş bir tanktı ve Avrupa harekâtı sırasında Alman tankları karşısında çok kötü sonuçlar aldı. Bu yüzden cephe görevlerinden geri çekildi ve eğitim tankı oldu.

<span class="mw-page-title-main">M8 (kundağı motorlu obüs)</span>

M8 75 mm kundağı motorlu obüs, Amerikan Ordusu'nun II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı kendinden hareketli obüs toplarından biridir. M8 Scott adıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">M2 (yarı paletli araç)</span> ABD yapımı zırhlı araç

M2 Yarı paletli Kamyon ABD tarafından üretilen ve Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında olarak kullanılan Zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">T17 Deerhound / Staghound</span> II. Dünya Savaşında Birleşik Krallıkın kullandığı zırhlı araç

T17 Deerhound ve T17E1 Staghound ABD tarafından üretilen ve II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu orduları tarafından kullanılan birer zırhlı savaş aracıydı. Amerika Birleşik Devletleri Ordusu bu aracı hiç kullanmadı.

<span class="mw-page-title-main">M3 (yarı paletli araç)</span>

M3 Yarı Paletli Personel Taşıyıcı, Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı ve Soğuk Savaş sırasında kullanılan bir tür zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">DŞK</span> ağır makineli silah

DŞK 1938, Sovyet yapımı 12,7 mm'lik ağır makineli tüfektir. Bazı durumlarda piyade destek silahı olarak da kullanılır, bu durumda taşıma amacıyla iki tekerlekli çekici aracına monte edilir veya önüne siperlik zırhı eklenerek kullanılır. İsmini silahın tasarımcılarından almıştır. Vasily Degtyaryov silahın ilk halini tasarlamış, Georgi Shpagin besleme mekanizmasını geliştirmiştir. Kısaltmasından yola çıkılarak Doçka/Doşka olarak isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">A-26 Invader</span>

Douglas A-26 Invader, (İstilacı), Amerika Birleşik Devletleri'nin Douglas Airfact Company firması tarafından yapılan çift motorlu hafif bombardıman uçağıdır. Birkaç binbaşı bu uçağı Soğuk Savaş'ta kullanmıştır. Sınırlı sayıda uçak 1969'da modifiye edilmiştir. Son A-26 ordu servisinden emekli olmuş, 1972'de National Guard Bureau ve National Air and Space Museum'e hibe edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">NSV makineli tüfeği</span>

NSV, Sovyet yapımı 12.7 mmlik ağır makineli tüfektir. Adını tasarımcılarının baş harflerinden olan G. I. Nikitin, Y. S. Sokolov ve V. I. Volkov 'ndan almıştır. Sovyet ordusu tarafından 1971'de servise alınmasıyla ve T-64,T-72 ve T-80 tanklarında ağır makineli tüfek olarak kullanılmaya başlandı. Rus ordusunun servisinden Kord makineli tüfeğin geliştirilmesi üzerine aşama aşama servisten çıkarılmaktadır. Sovyet'lerin dağılmasından sonra Kazakistan'da sınırlı sayıda lisans altında üretilmiştir. Kazakistan'ın yanında Bulgaristan, Hindistan, Polonya ve Yugoslavya'da da lisans altında üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hafif makineli silah</span>

Hafif makineli tüfek, tek bir askerin herhangi bir yardımcıya ihtiyaç duymadan taşıyıp kullanabilmesi için tasarlanmış tüfektir. Genel olarak ön hatlardaki piyadelere destek vermek için kullanılır. Hafif makineli tüfekler normal bir silah gibi veya bir taktiksel araç olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">12.7×99mm NATO</span> Makineli tüfek fişeği

12.7×99mm NATO veya .50BMG, M2 Browning makineli tüfeğinde kullanılmak üzere John Browning tarafından tasarlanmış bir fişektir. 1910'larda Birleşik Devletler hava saldırılarına karşı, 30-30 Springfield'ın yetersiz kalması ve hafif uçaksavarlarda kullanılmak üzere bir kalibreye ihtiyaç duymasından dolayı ilk kez Winchester firması tarafından üredildi. Günümüzde, makineli tüfekler ve anti-materyal keskin nişancı tüfeklerinde başarısını kanıtlamış ve kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Makineli silah</span>

Makineli silah, tam otomatik ve/veya portatif silahtır, genellikle şarjör, mermi kayışı veya büyük kapasiteli magazinlerden mermi alarak ve yine genellikle dakikada birkaç yüz mermi atma oranıyla tasarlanmışlardır. İlk makineli tüfekler bir el kolunun çevrilmesi gibi, manuel olarak kullanılıyordu. Birleşik Devletler kanunlarında terim olarak, özellik kullanılmamak suretiyle tam otomatik silahları tanımlar, örneğin medya haberlerinde veya yasal kodlarda.

<span class="mw-page-title-main">Browning M1917 Makineli Tüfek</span>

M1917 Browning makineli tüfek Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'na ait bir ağır makineli silahtır. Silah I. Dünya Savaşı, II. Dünya savaşı, Kore ve Vietnam Savaşı'ında ufak bir müddet kullanılmıştır. Kemer-beslemeli su-soğutmalı makineli tüfek olan M1917 Browning, kendisinden daha hafif olan hava-soğutmalı M1919 Browning makineli tüfek ile birlikte üretildi. Taburlarda genelde bir araca monte bir şekilde kullanılırdı. M1917 bazen yerde bazen ise uçaklarda kullanılmıştır. Atış değeri dakikada 450 atıştır. Üst versiyonu M1917A1'de ise Browning bu atış oranı dakikada 450 'den 600'e çıkarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paletli Çıkarma Aracı</span> Amfibi Araç

Paletli çıkarma aracı. İngilizcesi 'Landing Vehicle Tracked' (LVT) olan araç II. Dünya Savaşı'nda Amerikan Donanması ve Amerikan Deniz Piyadeleri tarafından kullanılmıştır. Modernizasyondan geçirilmiş bazı araçların Kore Savaşı'nda kullanıldığı görülmüştür. II. Dünya Savaşı'nın neredeyse her cephesinde çıkarma harekâtlarında kullanılmış olup asıl görevini Pasifik Cephesinde yapmıştır. Guadalcanal Muharebesi'nden Iwo Jima Muharebesi'ne kadar her harekâtta kullanılmıştır. Zırhı 6–12 mm arasındadır. Sadece çıkarma harekâtlarında değil aynı zamanda karada zırhlı personel taşıyıcı olarak kullanılmışlardır.

Kamboçya'da 11 Mart 1967'den 17 Nisan 1975'e süren Kamboçya İç Savaşı'nda Kamboçya Ulusal Birleşik Cephesi ve Kızıl Kmerler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştır. Bu çatışmalarda iki tarafta çeşitli tabancalar, hafif, ağır tüfekler ve patlayıcı silahlar kullanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Browning M1919</span>

Browning M1919, Browning tarafından üretilen Amerika Birleşik Devletleri yapımı bir Makineli tüfektir. Silah, ABD ve diğer birçok ülke tarafından hafif piyade, koaksiyel, monte edilmiş, uçak ve uçaksavar makineli tüfeği olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Maxim (makineli silah)</span> Birleşik Krallık yapımı bir makineli tüfek

Maxim makineli tüfeği, Birleşik Krallık yapımı bir makineli tüfektir. Silah 1883 yılında Hiram Maxim tarafından tasarlanmış olup dünyanın ilk tepme ile çalışan makineli tüfeğiydi. Britanya İmparatorluğu fetihleri ile en çok bağlantılı olan silah olarak adlandırılmış ve 1886-1914 yılları arasında diğer ülkeler tarafından sömürge savaşlarında yoğun olarak kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Blackburn Skua</span>

Blackburn Skua, Blackburn Aircraft tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir uçak gemisi tabanlı pike avcı bombardıman uçağıdır. Uçak, 1930'ların ortalarında geliştirilmiş olup Filo Hava Kolu tarafından II. Dünya Savaşı'nda kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Short Sunderland</span>

Short Sunderland, Short Brothers tarafından üretilen Birleşik Krallık yapımı bir uçan deniz devriye bombardıman gemisidır. Uçak, adını Kuzeydoğu İngiltere'deki Sunderland şehrinden almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Republic XP-72</span>

Republic XP-72, P-47 Thunderbolt tasarımının bir ilerlemesi olarak geliştirilmiş bir Amerikan prototip önleme savaşçısıdır. XP-72, Pratt & Whitney R-4360 Wasp Major 28 silindirli hava soğutmalı radyal motor etrafında tasarlandı ve bir süper şarj cihazı pilotun arkasına monte edildi ve motordan bir uzatma şaftıyla çalıştırıldı. Silahlanma, altı adet 50 kalibrelik kanatlı makineli tüfek ve iki 1.000lb'lik bomba için destek raflarından oluşuyordu