İçeriğe atla

M20 (İstanbul Metrosu)

M20 (Sefaköy – TÜYAP) Metro Hattı
Genel bilgiler
DurumProje aşamasında
Sahibiİstanbul Büyükşehir Belediyesi
Yerİstanbul, Türkiye
İlk - Son durak
  • Sefaköy
  • TÜYAP
İstasyonlar10
Web sitesiwww.metro.istanbul
Hizmet
TürüMetro
Sistemİstanbul Metrosu
İşletmeci(ler)Metro İstanbul
Bakım tesisiTÜYAP
Tarihçe
Açılış2030 yılına kadar (Planlanan)
Teknik bilgiler
Hat uzunluğu18,51 km (11,50 mi)
Hat sayısı2
Hat açıklığıStandart (1435 mm)
Güzergâh haritası

Depo
TÜYAP
Yıldırım Beyazıt
HızRay (Beylikdüzü)Metrobüs (İstanbul) (Beylikdüzü)
Beylikdüzü
Line M7 (Saadetdere)
Saadetdere
Cihangir
F (Avcılar Merkez – Avcılar İDO) Füniküler Hattı (Avcılar Merkez)Metrobüs (İstanbul) (Avcılar-Üniversite Kampüsü)
Avcılar Merkez
Reşitpaşa
Küçükçekmece
Cennet
Line M2 (Sefaköy)Metrobüs (İstanbul) (Sefaköy)
Sefaköy

M20 (Sefaköy – TÜYAP) Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa yakasında, ilk istasyonu Sefaköy, son istasyonu ise TÜYAP olan metro hattı projesidir.[1][2]

Hat, başlangıçta M2 hattı'nın uzatması olarak planlansa da daha sonra vizyon haritalarında M20 hat kodu tanımlanmıştır.[1]

İstasyonlar

Sıra İstasyon İlçe Aktarma Tür Notlar
1 SefaköyKüçükçekmeceLine M2 (Sefaköy)Metrobüs (İstanbul) (Sefaköy)Yer altı
2 Cennet
3 KüçükçekmeceMarmaray (Küçükçekmece)Metrobüs (İstanbul) (Küçükçekmece)
4 Reşitpaşa Avcılar
5 Avcılar MerkezF (Avcılar Merkez – Avcılar İDO) Füniküler Hattı (Avcılar Merkez)Metrobüs (İstanbul) (Avcılar Merkez-Üniversite Kampüsü)İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Avcılar Yerleşkesi
6 CihangirMetrobüs (İstanbul) (Cihangir-Üniversite Mahallesi)
7 SaadetdereLine M7 (Saadetdere)
8 BeylikdüzüBeylikdüzüHızRay (Beylikdüzü)Metrobüs (İstanbul) (Beylikdüzü)Beylikdüzü Meydanı・Marmara Park
9 Yıldırım BeyazıtMetrobüs (İstanbul) (Cumhuriyet Mahallesi)
10 TÜYAPBüyükçekmeceMetrobüs (İstanbul) (Beylikdüzü Sondurak)TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi

Tarihçe

Beylikdüzü Metrosu olarak da bilinen hat, Metrobüs dışında ulaşım alternatifi olmayan toplam nüfusu 3.5 milyona dayanan ilçeler açısından önemli olmasına rağmen hattın inşasına bir türlü başlanmamıştı. İBB'nin hazırladığı plan ve projeler uzun bir süre AYGM tarafından onaylanmadı ve tartışmalara sahne oldu.[3][4] Uzun süren tartışmalar sonunda ÇED süreci 5 Ağustos 2022'de başlayan projede[5] hakkında Ekrem İmamoğlu tarafından yapılan açıklamada AYGM onayının alındığı şu an hazine onayı için çalışıldığını açıkladı.[6]

Güzergâh şeması

Harita
Güzergah haritası

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ a b "2050 Metro İstanbul Vizyon Ağ Haritası". Metro İstanbul. 29 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2023. 
  2. ^ "İstanbul'un batı yakasına ilk metro geliyor: Sefaköy-Tüyap Metrosu için harekete geçildi". Sözcü. 5 Ağustos 2022. 19 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ağustos 2022. 
  3. ^ "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan İBB'ye yanıt!". Milliyet. 18 Ocak 2022. 18 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ocak 2022. 
  4. ^ "İBB: Sefaköy-Beylikdüzü-Tüyap Metrosu bir yıla yakındır sadece imza bekliyor". Dünya. 17 Ocak 2022. 17 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ocak 2022. 
  5. ^ "Sefaköy Tüyap Metro Hattı İçin ÇED Süreci Başladı". RayHaber. 6 Ağustos 2022. 6 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ağustos 2022. 
  6. ^ "Beylikdüzü Metrosu Açıklaması". 5 Ağustos 2022. 9 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ağustos 2022. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Metrosu</span> İstanbul, Türkiyede hizmet veren metro ağı

İstanbul Metrosu, Türkiye'nin nüfus bakımından en büyük şehri olan İstanbul'daki metro sistemidir. 3 Eylül 1989'da M1 hattının hizmete girmesiyle birlikte faaliyete başlamıştır. Günümüzde M1ᴀ, M1ʙ, M2, M3, M4, M5, M6, M7, M8, M9 ve M11 olmak üzere 11 hattan oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M4 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M4 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda yer alan metro hatlarından biridir. Anadolu Yakası'nın ilk metro hattı olma özelliğini taşır. İlk istasyonu Kadıköy, son istasyonu ise Sabiha Gökçen Havalimanı olmak üzere 23 istasyonu mevcuttur ve istasyonlar tamamen yer altındadır. Kadıköy ve Ayrılık Çeşmesi istasyonları ile Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki istasyonlar hariç, hat D.100'e paralel gider. 17 Ağustos 2012 tarihinde Kadıköy - Kartal, 10 Ekim 2016 tarihinde Kartal - Tavşantepe uzatması ve 2 Ekim 2022 tarihinde Tavşantepe - Sabiha Gökçen Havalimanı uzatması hizmete girmiştir. M4 hattı, 33,5 kilometre (20,8 mi) uzunluğu ile İstanbul'da M11 hattından sonraki en uzun ikinci metro hattıdır. Hattaki toplam seyahat süresi 52 dakikadır. İşletme 8'li ve 4'lü tren dizileriyle yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">M2 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M2 Metro Hattı, İstanbul'da yer alan metro hatlarından birisidir. Hattın 16 istasyonu olup, Haliç Metro Köprüsü üzerinde yer alan Haliç Metro İstasyonu haricindeki 15 istasyon yer altında yer almaktadır. Hat, yaklaşık olarak 2,5 dakikada bir sıklıkla çalışır.

<span class="mw-page-title-main">M5 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M5 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakasında, ilk istasyonu Üsküdar, son istasyonu ise Samandıra Merkez olan 26,5 km uzunluğunda 20 istasyonlu bir metro hattıdır. Metro hattında çalışan araçlar Türkiye'nin ilk sürücüsüz metro araçları olma özelliğine sahiptir. M4 Metro Hattı'ndan sonra Anadolu Yakası'nın ikinci metrosu olma özelliğini taşır. Hattın Üsküdar - Yamanevler arasındaki ilk bölümü 15 Aralık 2017'de hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M8 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M8 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda ilk istasyonu Bostancı, son istasyonu ise Parseller olan 14,27 km uzunluğundaki 13 istasyonlu sürücüsüz metro hattıdır. Kuzey-güney aksında önemli bir bağlantı oluşturan hat, "150 günde 150 proje" hedefi kapsamında 6 Ocak 2023'te hizmete girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M7 (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu hattı

M7 Metro Hattı, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, ilk istasyonu Yıldız, son istasyonu ise Mahmutbey olan 48 km uzunluğunda ve 33 istasyonlu tam otomatik sürücüsüz metro hattıdır. Hat, doğu-batı aksında Haliç'in kuzeyindeki ilçeler arasında önemli bir bağlantı teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Zeytinburnu Aktarma Merkezi</span> Bakırköy, İstanbulda bir aktarma merkezi

Zeytinburnu Aktarma Merkezi, İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, Bakırköy'ün Osmaniye Mahallesi'nde yer alan ve metro, tramvay, metrobüs istasyonları ile İETT otobüs duraklarını kapsayan ve hatlar arasında aktarma imkanı sağlayan aktarma merkezidir. D.100 Zeytinburnu Kavşağı'na olan yakınlığı sebebiyle bu isimle adlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Otogar (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul metrosu istasyonu

Otogar Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M1ᴀ & M1ʙ Metro Hattı'nda yer alan ve 31 Ocak 1994'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur. Bayrampaşa'nın Altıntepsi Mahallesi'nde Büyük İstanbul Otogarı'nda yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Esenler (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu istasyonu

Esenler Metro İstasyonu, İstanbul'da bulunan ve 18 Aralık 1989'da hizmete giren ve 22 Şubat 2012'de yenilenen metro istasyonudur. 2013'e kadar şube hattı olarak hizmet vermiş ardından M1ʙ hattının hizmete girmesinden sonra bu hattın bir istasyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">M12 (İstanbul Metrosu)</span> İnşa hâlindeki İstanbul Metrosu hattı

M12 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu yakasında, ilk istasyonu 60. Yıl Parkı son istasyonu ise Kâzım Karabekir olan 13 km uzunluğundaki sürücüsüz metro projesidir. Metro hattı 11 istasyondan oluşmaktadır. Toplamda 13 km uzunluğunda olup İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılmaktadır. Hattın inşaatı devam etmektedir ve 2025'te açılması planlanmaktadır.

M10 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu yakasında, tamamı Pendik ilçe sınırları içinde, ilk istasyonu Pendik Merkez, son istasyonu ise Sabiha Gökçen Havalimanı olan 9,64 km uzunluğundaki metro hattıdır.

<span class="mw-page-title-main">M13 (İstanbul Metrosu)</span> İnşa hâlindeki İstanbul Metrosu hattı

M13 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu yakasında ilk istasyonu Söğütlüçeşme son istasyonu ise Yenidoğan olan 24,6 km uzunluğundaki 15 istasyonlu metro projesidir. Metro hattı ilk başta M5 Metro Hattı'na ait bir şube hattı olarak projelendirilmiş, ancak yoğun talep üzerine güzergâhın iki yönde de uzatılmasıyla hattın ayrı bir metro hattına dönüştürülmesine karar verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M14 (İstanbul Metrosu)</span> İnşa hâlindeki İstanbul Metrosu hattı

M14 Metro Hattı, İstanbul'un Anadolu yakasında, ilk istasyonu Altunizade, son istasyonu ise Küçüksu olan tek hatlı bir metro projesidir.

İstanbul'da proje aşamasındaki raylı sistem hatları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Metro İstanbul ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı (UAB) tarafından projelendirilmiş raylı sistem hatlarının listesini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kâğıthane (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul metrosu istasyonu

Kâğıthane (M7) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M7 Metro Hattı'nda yer alan ve 28 Ekim 2020'de hizmete giren viyadük üzerindeki metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Sancaktepe (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul Metrosu istasyonu

Sancaktepe (M5) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M5 Metro Hattı'nda yer alan ve 16 Mart 2024'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

Finans Merkezi (M12) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M12 Metro Hattı'nda yer alan ve 2024'te hizmete girmesi planlanan inşa hâlindeki yer altı metro istasyonudur.

<span class="mw-page-title-main">Çobançeşme (İstanbul Metrosu)</span> İstanbul metrosu istasyonu

Çobançeşme (M9) Metro İstasyonu, İstanbul Metrosu'nun M9 Metro Hattı'nda yer alan ve 18 Mart 2024'te hizmete giren yer altı metro istasyonudur.

HızRay veya M34 Hızlı Metro Hattı, Eylül 2020'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından gündeme getirilen, İstanbul'un doğu-batı doğrultusunda yapılacağı duyurulan hızlı metro projesidir.

F5 Füniküler Hattı, İstanbul Metrosu'nun ana omurgasını oluşturan M2 Metro Hattı'nı ve proje aşamasındaki M? Metro Hattı'nı İstinye İskelesi'ne bağlamayı amaçlayan 2,65 km uzunluğunda olan ve sırasıyla İTÜ, Reşitpaşa ve İstinye olmak üzere 3 istasyondan oluşan füniküler hattıdır.