İçeriğe atla

M10 Wolverine

M10 Wolverine

Çeşidi Tank İmha Edici
Uyruğu Amerika Birleşik Devletleri ABD
Özellikler
Ağırlık 29,6 ton
Uzunluk 6,83 m
Genişlik 5,97 m
Yükseklik 3,05 m
Mürettebat 5 (komutan, (3x)topçu, sürücü)


Zırhı9,00-57,2 mm
Ana silahı 3 inç (76.2 mm) Top M7 (54 mermi mühimat)
Diğer silahları .50 mm Browning M2HB makinalı tüfek (300 mermi mühimmat)
Motor General Motor 6046 Twin Dizel 6-71
375hp (276 kW)
Süspansiyon donanımı VVSS
Harekat menzili 300 km
Azami hızı 51 km/h

M10 3 inç KMO, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında tank imha edici olarak kullanılan araçtır.

Üretim

T35 M10 tankının prototipi olarak üretilmişti. T35 tankının tareti daha eğimli, dairesel ve üstü açıktı. Bu taret daha önceleri Orta Sınıf M4A2 tankı şasesi üzerinde kullanılarak T1/M6 ağır tankı üretilmişti. Bu model Ruslar'a ait T-34 tankının başarıları da göz önüne alınarak tasarlanmıştır.

T35 modeli daha da geliştirilerek,M4A2 kasası üzerine daha eğimli bir kule(dairesel kule yerine beşgen kule) kullanılarak 3 in Gun Motor Carriage T35E1 modeline dönüştürüldü. Haziran 1942 tarihinde 3in GMC T35E1 daha iyi bir zırhla kaplanarak 3 in Gun Motor Carriage M10 modeline ulaşıldı.

Tanımı

ABD ordusunun amacı tankları muharebe alanında piyade birliklerinin desteklenmesi amacıyla kullanmak, düşman tankları ile karşılaşılan bir durumda ise bunları tank imha ediciler ile düşman tanklarını safdışı etmekti.3in GMC M10lar orta sınıf M4A2 şasesi üzerine konulmuş üstü açık taretli ve 76.2 mm M7 topu taşıyordu. Bu top AP M79 Zırh Delici, APC M62 Balistic Mermi, HVAP M93 Mermi ve APHE(Yüksek Patlayıcılı Zırh Delici) mühimmatı kullanıyordu. Taret kısmının arka tarafının çok farklı görünmesinin sebebi bu mühimmatları burada taşımasıydı.

Ayrıca taretin arka kısmına 300 mermi kapasiteli .50 mm Browning marka ağır makinalı tüfek yerleştirilmişti.

Görevleri

M10 II. Dünya Savaşı sırasında Amerikan ordusunun en önemli tank imha edicisi olmuştur. Kuzey Afrika muharebelerinde, M10'nun 76.2 mm M7 topu birçok Alman tankını uzak mesafelerden etkisiz hale getirmiştir. M10'nun kasasının ağır olması sebebiyle 1944 yılının başlarında ondan daha hafif ve hızlı 76 mm GMC M18 Hellcat modeli üretildi. Normandiya Çıkarması sırasında M10'nun ateş gücünün Alman Panther tankına karşı etkisiz kalmasından sonra ordu 1944 sonbaharından itibaren 90 mm GMC M36 Jackson ile bu tankı değiştirmek zorunda kalmıştır. Pasifik Cephesi'nde ise taretlerinin üstlerinin açık olması büyük sorun teşkil etmiştir. Bunun en önemli sebebi Japonların tank savaşları yerine çok yakın piyade saldırıları olmuştur. Taretin üstünün açık olması içindeki mürettebatı korumasız bırakıyordu.

Tahminen 54 adet M10 kayıt dışı olarak Rus Kızıl Ordu'suna verilmiştir. Özgür Fransız Ordusu'na verilen M10'ların en başarılı olduğu çatışma ise Paris yakınlarındaki Place de la Concorde yakınlarında bir Alman Panther tankını yok etmeleridir.

M10'ların tepesinin açık olması en önemli sorundu. Bu sebepten havan saldırısına, şehir içinde ve ormanlık alanlarda ise taretin içine atılacak bir el bombası ile mürettebatını kaybetmeye müsaitti. Savaşın sonlarına doğru zırhı yeni nesil Alman tanklarına, antitank silahlarına ve toplarına karşı etkisiz kaldı. M10'nun en kötü yanlarından biri de taretinin 360 derecelik bir dönüşü 2 dakikada yapmasıydı. Tareti motorlu bir düzenek değil elle çevrilen bir düzenek döndürüyordu.

Modelleri

Achilles Modeli
  • 3 in Gun Motor Carriage T35 (Prototip) - İlk model Orta Sınıf M4A2tankı şaseli.
  • 3 in Gun Motor Carriage T35E1 / 3in GMC M10 (3in SP, Wolverine) - dizel motorlu (~5000)
  • 3 in GMC M10A1 - Ford GAA benzin motorlu (~1700)
  • 17pdr SP. Achilles - 3in GMC M10 üzerine Ordnance QF 17 pounder Mark V topu kullanılmıştır.
    • Dizel motorlu ile M10 17pdr SP. Achilles IC,
    • Benzin motorlu ile M10A1 17pdr SP. Achilles IIC
  • Full-Track Prime Mover M35 - Taretsiz M10A1 ağır silah çekmek için kulanılıyordu.

Ayrıca bakınız

II. Dünya Savaşı Zırhlı Araç Listesi

Kaynakça

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta M10 Wolverine ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">M18 Hellcat</span> Amerikan tank imha edici

76 mm Gun Motor Carriage M18 ABD Ordusunun II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı tank imha edicilerinden biridir. Savaş sırasındaki süratinden dolayı ki bunda Wright Continental R-975 motorun payı büyüktür, ona kısaca Hellcat denirdi.

<span class="mw-page-title-main">M36 Jackson</span> savaş aracı

90MM Gun Motor Carriage M36 (Slugger) Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan tank imha edicidir.

<span class="mw-page-title-main">Panzer I</span> Alman hafif tank

Panzerkampfwagen I, 1930'larda Nazi Almanyası tarafından üretilen hafif tank. Mühimmat envanter tanımı Sd.Kfz. 101 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Grille</span> Wehrmachtın kullandığı kundağı motorlu obüs

Grille Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kundağı motorlu obüs türüdür. Grille serisinin yapımında Çek Panzer 38(t) tankları ve 15 cm sIG 33 piyade topu kullanılmıştır. Askerler arasında "cırcır böceği (Grille)" lâkâbının takılmasının nedeni, topun her ateşlenmesinden sonra, oluşan yüksek geri tepme nedeniyle, aracın, geriye doğru sıçramasıydı.

<span class="mw-page-title-main">M40 (kundağı motorlu obüs)</span>

M40 155 mm Kundağı Motorlu Obüs Amerikan Ordusu'na ait kundağı motorlu obüs toplarından biridir. Yapımında daha geniş ve uzun imal edilen M4 Sherman tank şasesi, motor olarak Continental model motor ve HVSS model süspansiyonlar kullanılmıştır. Silah olarak 155 mm M2 topu ki bu top daha önce M12 Kundağı Motorlu Obüs aracında da kullanılmıştır. İlk prototipi T38 adıyla üretildi ancak Mart 1945 tarihinde M40 olarak değiştirildi.

<span class="mw-page-title-main">M8 (kundağı motorlu obüs)</span>

M8 75 mm kundağı motorlu obüs, Amerikan Ordusu'nun II. Dünya Savaşı sırasında kullandığı kendinden hareketli obüs toplarından biridir. M8 Scott adıyla da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">M22 Locust</span>

M22 Hafif Tank Amerikan yapımı olan ve II. Dünya Savaşı sırasında İngilizler tarafından kullanılan bir tanktır. İngilizler bu tanka M22 Locust adını verdi.

<span class="mw-page-title-main">M3 Lee</span> Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tank

M3 Orta Tank Amerikan Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan bir tanktır. İngilizler bu tanka general Robert E. Lee ye itafen "General Lee" demiştir. Daha sonra İngilizler tarafından yeni taretli modeline ise general Ulysses S. Grant ye itafen "General Grant" adı verilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jagdtiger</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan ağır sınıf tank avcısı

Jagdtiger Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Tiger II tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında üretilmiş en ağır zırhlı savaş aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kliment Voroşilov (tank)</span> Sovyetler Birliği tarafından üretilen ağır sınıf topçu tankı

Kliment Voroşilov (KV) Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ağır sınıf tank serisinin verilen genel isimdir. Adını Sovyet savunma bakanı ve politikacı Kliment Voroşilov'dan almıştır. Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht'ın Sovyetleri işgali sırasında Alman zırhlı araçlarına rakip olabilecek tankların başında geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Marder III</span>

Marder III Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. 1942 ile 1944 yılları arasında üretildi ve savaşın sonuna kadar kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">Mk II kruvazör tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Mk II Kruvazör Tank (A10), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı. Mk I Kruvazör Tankı ile beraber tasarlandı. Kardeşinden daha ağır ve bu türün daha çok piyade tankı versiyonu olarak üretildi. Pratikte piyade tankı olarak düşünülse de, bu tank için "ağır kruvazör" tanımını kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Ram tankı</span> Kanada tasarımı hafif kruvazör tank

Ram Kanada tarafından tasarlanan ve II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan, temelinde ABD yapımı M3 Tankı kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Archer</span>

Archer, 17pdr, Valentine, Mk I Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan yapımında Valentine şasesi kullanılan Tank imha edici sınıfında zırhlı bir araçtı.

<span class="mw-page-title-main">Valentine tankı</span> İngiliz piyade ve kruvazör tankı

Valentine Piyade Tankı Mk III Birleşik Krallık tarafından II. Dünya Savaşı sırasında en çok üretilen ve kullanılan tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıdır. Maliyetinin çok düşük olması ve kullanımının kolay olmasından ötürü yüksek sayıda üretilen bir tank oldu.

<span class="mw-page-title-main">Cromwell tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Cromwell Kruvazör Tank (A27M) Mk VIII, Birleşik Krallık Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında etkili bir zırhlı savaş aracıydı. Adını İngiliz İç Savaşı liderlerinden Oliver Cromwell'den almıştır. Tamamiyle İngiliz tophanelerinde üretilen, iki parçalı namlusu bulunan, yüksek hızlı ve makul bir zırha sahip bir tanktı. Savaşın sonlarına doğru diğer İngiliz tankları gibi yerini Amerikan yapımı M4 Shermanlarına bıraktı. Tasarımı ileride üretilecek olan heybetli A 34 Comet tankına kaynak olarak kullanıldı.

<span class="mw-page-title-main">M3 Stuart</span>

M3 Hafif Tank ABD tarafından üretilen ve müttefik ülkeleri olan Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan hafif tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Amerikan Ordusu tarafından Avrupa, Kuzey Afrika Cephesi ve Pasifik Cephesi'nde kullanılmıştır. General Stuart veya Stuart adını İngilizler vermiştir. Bu ad Amerikan İç Savaşı sırasında savaşan General J.E.B. Stuart'tan gelmektedir. Bu ad hem M3 hem de M5 Hafif Tank için kullanılmış, İngilizler gayriresmî olarak Honey adını da koymuştur. Amerikan Ordu kaynaklarında bu tanklara resmi olarak M3 Hafif Tank ve M5 Hafif Tank denilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ordnance QF 6 pounder</span>

Ordnance QF 6-pounder 7 cwt ya da 6 pounder, II. Dünya Savaşının ortalarında Birleşik Krallık tarafından kullanılan en önemli 57 mmlik tanksavar topudur. Silah bunun yanında birçok zırhlı araçta ana silah olarak kullanılmıştır. İlk olarak Nisan 1942 tarihinde Kuzey Afrika Cephesinde tanksavar topu olarak kullanılan 2 pounder topu ile yer değiştirilmiştir. Kendinden sonra gelen 25 pounder ile yer değiştirilene kadar bu görevi başarı ile yürütmüştür. Bu silah ABD Kara Kuvvetleri tarafından 57 mm Gun M1 adı altında ana tanksavar silahı olarak da kullanılmıştır.