İçeriğe atla

M. Levent Kurnaz

M. Levent Kurnaz
Doğum1965
EğitimB.S. Elektrik Müh., Boğaziçi Üniversitesi (1988), B.S. Fizik, Boğaziçi Üniversitesi, (1990), B.A. Uluslararası İlişkiler, Anadolu Üniversitesi (2015), M.S. Elektrik Müh., Boğaziçi Üniversitesi (1990), M.S. Fizik, Pittsburgh Üniversitesi (1991), Ph.D. Fizik, Pittsburgh Üniversitesi (1994).

M. Levent Kurnaz (d. 1965), Türk fizikçi.

İklim bilimi üzerine uzmanlaşmıştır. Araştırmaları, kum hareketlilikleri, bölgesel iklim değişikliği modellemesi ve iklim değişikliğinin etkileri konularına odaklanır.[1] Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi olan Kurnaz, kuruluşundan itibaren Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi 'nin (İklimBU) üyesi ve idarecisidir.[2]

İklim değişikliği konusunda kamuya açık dersler, viral videolar, blog yazıları ve köşe yazıları gibi iklim farkındalığını artıracak çalışmaları ile tanınır.

Yaşamı

1965 yılında İstanbul'da doğdu. Ortaöğrenimini Avusturya Lisesi’nde (1984) yükseköğrenimini Boğaziçi Üniversitesi’nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği (1988) bölümünde tamamladı. Üniversiteden mezun olduktan sonra aynı bölümde yüksek lisans, Fizik bölümünde lisans eğitimi aldı ve Fizik Bölümü‘nde araştırma asistanı olarak görev yaptı.

Yüksek lisans derecesi aldıktan sonra eğitimine Pittsburgh Üniversitesi Fizik bölümünde devam etti. Fizik yüksek lisans (1991) ve doktora (1994) eğitimini tamamladı[3] ve ardından bir yıl aynı üniversitede doktora sonrası araştırmalar yaptı. 1995-1997 yılları arasında New Orleans’ta bulunan Tulane Üniversitesi, Kimya Bölümü’nde doktora sonrası çalışmalar yürüttü.

1997 yılında Türkiye’ye döndü; Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü‘nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başladı. 1999’da doçent ve 2005’te profesör unvanlarını aldı[4] Fizik bölümündeki görevinin yanı sıra 2003 yılındaki kuruluşundan itibaren üniversitenin Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik (CSE) yüksek lisans programında da görev aldı[5] TÜBİTAK tarafından 2005 yılında, gelecekte bilime uluslararası düzeyde önemli katkılarda bulunabilecek niteliklere sahip olduğunu kanıtlamış 40 yaş altı bilim insanlarına verilen TÜBİTAK Teşvik Ödülü'ne değer görüldü.[6]

Bilimsel çalışmaları iklim bilimi ve sürdürülebilirlik üzerine yoğunlaşan Kurnaz,[7] Boğaziçi Üniversitesi'nde 2014 yılında kurulan İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (iklimBU)'nin kurucu üyesi ve yöneticisidir. Bu birimde gerçekleştirilen birçok tezin danışmanlığını yürütmüştür.[2]

Kurnaz, Boğaziçi Üniversitesi himayesinde 2014 yılında kurulan BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı-Türkiye'nin yönetim kurulunda,[8] bilimsel araştırmaların sürdürülebilir kalkınma üzerinde etkisini artırmayı amaçlayan Future Earth adlı araştırma kuruluşunun Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Danışma Kurulu'nda[9] görev almıştır.

Akademik çalışmalarının yanı sıra Türkiye'de iklim değişikliği farkındalığının artırılması konusunda çalışmalar yürütür, popüler bilim yazıları yazar.[10] 2007 yılından itibaren Son Buzul Erimeden adlı bir blog yayınlayan Kurnaz, Açık Radyo'da "Son Buzul Erimeden" adlı programını hazırlamış;[11] 2019'da iklim değişikliği sorunu üzerine Son Buzul Erimeden başlıklı kitap yayımladı.[12] 2000’li yıllarda EKOIQ, Yeşil Gazete gibi mecralarda yayımlanmış yazılarını, Gülin Yücel ile birlikte hazırladıkları Yeni Gerçeğimiz Sürdürülebilirlik (2021) adlı kitapta bir araya getirmiştir.[10]

Yayınlarından Seçmeler

Kitaplar

Bilimsel Makaleler

  • Spinoni, J., Barbosa, P., Bucchignani, E., Cassano, J., Cavazos, T., Cescatti, A., … Dosio, A. (2021). Global exposure of population and land-use to meteorological droughts under different warming levels and SSPs: A CORDEX-based study. International Journal of Climatology, 41(15), 6825–6853. https://doi.org/10.1002/joc.7302
  • Spinoni, J., Barbosa, P., Bucchignani, E., Cassano, J., Cavazos, T., Christensen, J. H., … Dosio, A. (2020). Future global meteorological drought hot spots: A study based on CORDEX data. Journal of Climate, 33(9), 3635–3661. https://doi.org/10.1175/JCLI-D-19-0084.1
  • Ozturk, T., Turp, M. T., Türkeş, M., & Kurnaz, M. L. (2017). Projected changes in temperature and precipitation climatology of Central Asia CORDEX Region 8 by using RegCM4.3.5. Atmospheric Research, 183, 296–307. https://doi.org/10.1016/j.atmosres.2016.09.008
  • Ozturk, T., Ceber, Z. P., Türkeş, M., & Kurnaz, M. L. (2015). Projections of climate change in the Mediterranean Basin by using downscaled global climate model outputs. International Journal of Climatology, 35(14), 4276–4292. https://doi.org/10.1002/joc.4285

Kaynaklar

  1. ^ "Mehmet Levent Kurnaz". Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi web sitesi. 27 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2022. 
  2. ^ a b "İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (iklimBU)". 16 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Prof. Dr. Levent Kurnaz- Konuşmacı". Yasanabilirsehirler.org. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2022. 
  4. ^ "Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü". 24 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Hesaplamalı Bilim ve Mühendislik". 1 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "TÜBİTAK Ödülleri". arastirma.boun.edu.tr. 16 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2022. 
  7. ^ "İklim Krizi ve Kuraklık". Bia Haber Merkezi. 31 Ekim 2019. 1 Ocak 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "UNSDSN Türkiye Yönetim Kurulu". 1 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Future Earth Middle East & North Africa Regional Center". 
  10. ^ a b Yalçın, Esra (2021). "Dünyanın Sınırlarında Yeni Bir Gerçek: Sürdürülebilirlik". Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi. 22 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2022. 
  11. ^ "Açık Yeşil: Levent Kurnaz ile Söyleşi". Acikradyo.com.tr. 18 Eylül 2013. 22 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2022. 
  12. ^ Arman, Ayşe (22 Eylül 2019). "Profesör Levent Kurnaz'dan felaket senaryosu değil, gerçek". Hürriyet. 24 Eylül 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Temmuz 2022. 


Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Erdal İnönü</span> Türk fizikçi ve siyasetçi (1926–2007)

Erdal İnönü, Türk fizikçi, akademisyen ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün küçük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Boğaziçi Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi (BOÜN), İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">TÜBİTAK</span> Bilim ve teknoloji alanında çalışan devlet kurumu ve türkiyenin en büyük şirketlerinden birisidir

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu veya kısaca TÜBİTAK, Türkiye'de bilim ve teknolojiyi teşvik etme, yönlendirme ve popülerleştirmeyi amaçlayan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşlarından olup özel hukuk hükümlerine tabidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi</span>

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Cumhuriyet döneminin ilk kurulan fakültesi Ankara Üniversitesi'nin mühendislik ve temel bilim alanlarındaki öncü kuruluşlarındandır. Kuruluşundan bu yana fakülte Türkiye'de bilim ve teknolojinin gelişmesinde, ülkenin kalkınmasında, çağdaş düzeyde temel ve uygulamalı araştırmalar yapılmasında önemli katkılarda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">İklim</span> Belirli bir bölgedeki hava koşullarının uzun dönemler boyunca istatistikleri

İklim, bir yerde uzun bir süre boyunca gözlemlenen sıcaklık, nem, hava basıncı, rüzgâr, yağış, yağış şekli gibi meteorolojik olayların ortalamasına verilen addır. Hava durumundan farklı olarak iklim, bir yerin meteorolojik olaylarını uzun süreler içinde gözlemler. Bir yerin iklimi o yerin enlemine, yükseltisine, yer şekillerine, kalıcı kar durumuna ve denizlere olan uzaklığına bağlıdır. İklimi inceleyen bilim dalına klimatoloji adı verilir. İklim türleri, sıcaklık ve yağış rejimi gibi durumlara bakılarak sınıflandırılabilir. Ancak günümüzde en çok kullanılan sınıflandırma sistemi, aslen Wladimir Köppen tarafından geliştirilmiş olan Köppen iklim sınıflandırmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mendenhall Buzulu</span>

Mendenhall Buzulu, Alaska'nın başkenti Juneau şehir merkezine 21 km mesafedeki bir buzul. 4.000 kilometrekarelik Juneau Buzulunun kollarından biridir. Buz mavisi rengi ile devasa dağlar ile çevrilidir. 67 m yüksekliği, 2,4 km genişliği ile muazzam bir kütlesi olsa da Juneau Buzulu ile mukayese edilince bu kütle küçük gözükür.

<span class="mw-page-title-main">Deniz seviyesi</span> Terim

Deniz seviyesi, atmosfer ile deniz yüzeyinin birleştiği yükseklik. Deniz seviyesi, Dünya'nın bir veya daha fazla su kütlesinin ortalama yüzey seviyesidir. Yeryüzündeki tüm yüksekliklerin ve denizaltındaki tüm derinliklerin tanımlanmasında kullanılan referans seviyedir. Deniz seviyeleri birçok faktörden etkilenebilir ve jeolojik zamanlar içerisinde büyük farklılıklar gösterdiği bilinmektedir. Dünya üzerindeki herhangi bir bölgenin deniz seviyesi; gel-git, atmosfer basıncı ve rüzgâr gibi nedenlerle kısa süreli değişiklikler gösterir. Kısa vadedeki değişimler ise Dünya'nın iklim değişikliklerine bağlıdır. Örneğin; 20. yüzyılda mevcut deniz seviyesindeki yükselmenin küresel ısınmadan kaynaklandığı varsayılmaktadır. Deniz seviyesinin ölçülmesi; devam eden iklim değişikliğine ilişkin ön görüler sunabilir. Bu değişimler nedeniyle deniz seviyesini, deniz yüzeyinin uzun vadedeki tüm hareketlerinin ortalaması alınarak hesaplanmış olan ortalama deniz seviyesi şeklinde tanımlamak daha doğru olur. Ortalama deniz seviyesi, uluslararası şekilde MSL kısaltması ile gösterilir. Türkçe yayınlarda zaman zaman ODS kısaltması kullanılır.

Prof. Dr. Sabih Tansal, Türk mühendis, akademisyen.

Can Fuat Delale,, fizikçi, bilim insanı, akademisyen, mühendistir.

<span class="mw-page-title-main">Nermin Arık</span> Türk kadın matematikçi, eğitmen, çevirmen ve yazar

Nermin Arık, Türk matematikçi, eğitmen, çevirmen ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Holosen</span> Son 11.700 yılı kapsayan güncel jeolojik devre

Holosen, Kuvaterner devri içerisinde yer alan Pleistosen devrinin bitmesinden günümüze kadar sürmekte olan jeolojik devredir. Dönem Genç Buzul çağının bitmesiyle başlayan buzul durgun (interstadial) dönemine karşılık gelir. Adını Yunanca kelimeler olan ὅλος ve καινός sözcüklerinden alır ve "tamamen yeni" anlamına gelir.

Metin Gürses, Türk fizikçi.

Ahmet Nihat Berker, Türk bilim insanı, araştırmacı ve fizik akademisyenidir. 2009-2016 yılları arasında Sabancı Üniversitesi'nde rektörlük görevini yürütmüştür. Kadir Has Üniversitesi'nde, Rektör Yardımcılığı ile birlikte ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde emeritus öğretim üyesi olarak ders ve araştırmalarına devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de iklim değişikliği</span>

Türkiye'de iklim değişikliği, Türkiye iklimindeki değişiklikleri, bu değişikliklerin etkilerini ve ülkenin bu değişikliklere nasıl uyum sağladığını kapsamaktadır. Türkiye'nin yıllık sıcaklıklarının yanı sıra en yüksek sıcaklıkları da yükselmektedir. 2020 yılı, Türkiye'de kayda geçmiş en sıcak üçüncü yıldı. Türkiye, iklim değişikliğinden büyük ölçüde etkilenecek olmakla beraber, şimdiden sert hava koşullarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durumun başlıca tehlikeleri kuraklık ve sıcak hava dalgalarıdır. Türkiye'nin mevcut sera gazı emisyonları, küresel toplamının yaklaşık %1'ine karşılık gelmektedir ve kömüre yoğun bir şekilde devlet desteği yapılması, Türkiye'nin enerji politikası kapsamındadır. Türkiye, Paris Anlaşması'nı Aralık 2015 yılında imzalamıştır. 4 Kasım 2016 tarihinde yürürlüğe giren anlaşma, Türkiye tarafından ancak 6 Ekim 2021 tarihinde onaylandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum sağlamasını koordine etmektedir. Nehir havzasındaki su kaynakları ve tarım için iklim değişikliğine uyumu, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından planlanmıştır.

Yavuz Nutku, İTÜ Gemi İnşaat Fakültesi kurucularından Ord. Prof. Dr. Ata Nutku ile Öğretmen Naciye Nutku'nun oğlu, Türk bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Koyuncu</span> Türk akademisyen

İsmail Koyuncu, Türk akademisyen ve eski İstanbul Teknik Üniversitesi rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Atmosfer bilimi</span> atmosferin incelenmesi ile ilgilenen bilim türü

Atmosfer bilimi, Dünya atmosferi ve içinde gerçekleşen fiziksel süreçlerinin incelenmesidir. Meteorolojinin kapsamında atmosferik kimya ve atmosfer fiziği bulunmasıyla beraber, ana odağı hava tahminidir. İklim bilimi, hem doğal hem de antropojenik iklim değişkenliği nedeniyle ortalama iklimleri ve bunların zaman içerisindeki değişimlerini tanımlayan atmosferik değişikliklerin incelenmesidir. Aeronomi, ayrışma ve iyonlaşmanın önem arz ettiği atmosfer üst katmanlarının incelenmesidir. Atmosfer bilimi, gezegen bilimi alanına, güneş sistemindeki gezegenlerin ve doğal uyduların atmosferlerinin incelenmesine kadar genişletilmiştir.

Prof. Dr. Rahmi Güven - Fizikçi ve matematikçi. 1948 yılında Karaman'da doğdu. Annesi Ümmühan Güven, babası doktor Ziya Güven'dir. Prof. Dr. Asuman Güven Aksoy ve Prof. Dr. Bilgehan Güven'in ağabeyidir.

Mehmet Ali Alpar, Türk astrofizikçi ve Bilim Akademisi kurucu başkanı. Nötron yıldızları ve pulsarlar üzerine çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Raymond Pierrehumbert</span>

Raymond Thomas Pierrehumbert, Oxford Üniversitesi'nde Fizik Profesörüdür. Daha önce, Chicago Üniversitesi'nde Jeofizik Bilimler alanında Louis Block Profesörlüğü yapmıştır. IPCC'nin Üçüncü Değerlendirme Raporu'nun baş yazarı ve ani iklim değişikliği hakkındaki Ulusal Araştırma Konseyi raporunun ortak yazarıdır.