İçeriğe atla

M. Kemal Küçük

M. Kemal Küçük
DoğumMehmet Kemal Küçük
26 Mayıs 1901(1901-05-26)
Girit, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm23 Nisan 1936 (34 yaşında)
İstanbul, Türkiye
MilliyetTürk
MeslekOyuncu

M. Kemal Küçük (26 Mayıs 1901, Girit - 23 Nisan 1936, İstanbul), Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, yazar.

Hayatı

Mehmet Kemal Küçük, 26 Mayıs 1901 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nda olan Girit Adası'nda doğdu. Sanat yaşamına amatör topluluklarda oynayarak başladı. 1920'de Dârülbedayi'ye stajyer olarak girdi. Ardından Sahir Opereti, Raşit Rıza topluluklarında görev aldı. Şadi Fikret'in Yeni Sahne'siyle Anadolu turnelerine çıktı. İstanbul'a dönüşünde Ertuğrul Muhsin'in yönettiği filmlerde Yardımcı Yönetmen ve oyuncu olarak çalıştı. Muhsin Ertuğrul ve Arkadaşları topluluğunda çalıştı. Bunun yanı sıra Alay Köşkü'nde tiyatro dersleri verdi. Bu dersleri 1930 yılında Tiyatro adlı kitabında topladı.[1]

1922 yılında, Ertuğrul Muhsin'in yönettiği Boğaziçi Esrarı-Nur Baba filminde rol alarak sinema oyunculuğuna başladı. Ardından yine Ertuğrul'un yönetiminde Leblebici Horhor, Sözde Kızlar, Ankara Postası adlı filmlerde rol aldı.

1927'de yeniden Dârülbedayi'ye girdi. Ertuğrul'un yönetiminde piyeslerde oynadı, oyunlar yazdı. Kurulan Darülbedayi Çocuk Tiyatrosu ilk oyun olarak M. Kemal Küçük'ün yazdığı "Çocuklara İlk Tiyatro Dersi" adlı yapıtı sergiledi. İkinci oyun olarak da Küçük'ün yazdığı "Gülmeyen Çocuk" adlı oyun sergilendi.[2]

Özdemir Nutku şöyle yazmış: "İlk çocuk oyunu Muhsin Ertuğrul'un M. Kemal Küçük'e ısmarladığı bir oyundur, 'Çocuklara Tiyatro dersi' adı verilen bu musiki oyunda çocukları tiyatroya ısındırmak için öğretici nitelikte sahneler yer alır. Sonradan ederi 7.5 kuruş olan Çocuk tiyatrosu Dergisi çocuklar için bir bilet niteliğindeydi, bu dergiyi alan çocuklar tiyatroya para vermeden giriyorlardı. İkinci çocuk oyunu 'Gülmeyen Çocuk' sanatçı Kemal Küçük tarafından yazılmıştı."[3]

Filiz Terzi yazısında Küçük'ün tiyatro tutkusunu, Muhsin Ertuğrul'un notuyla hastayken tiyatro oynamaya gidişini aktarmış.[4]

2009 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'nın Kağıthane Sahnesinde M. Kemal Küçük adına bir çocuk sahnesi açıldı. 143 kişi kapasiteli ve 3 ayrı tribünden oluşan "Kağıthane Kemal Küçük Çocuk Sahnesi" bütünüyle çocuklara yönelik tasarımı ile Türk Tiyatrosu adına bir ilk olma özelliği taşıdı.[5]

23 Nisan 1936 tarihinde, uzun süren bir hastalık sonunda İstanbul'da vefat etti.[6]

Oynadığı piyeslerden bazıları[7]

Oynadığı filmler[9]

Yardımcı Yönetmen[2]

Kaynakça

  1. ^ Feyza Yıldırım. "M. Kemal Küçük". TSA. 9 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ a b Burçak Evren (1983). Türk Sinema Sanatçıları Ansiklopedisi. Film-San Vakfı Yayınları. 
  3. ^ Özdemir Nutku (1978). "Bizde ilk çocuk tiyatrosu 1935'te kuruldu, ama bilimsel, sistematik çalışma yapılmadı" (PDF). Milliyet Sanat dergisi, 288. s. 6. 8 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  4. ^ Filiz Terzi (25 Haziran 2014). "Aktör dediğin nedir ki..." Cumhuriyet gazetesi. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "İlk Çocuk Tiyatrosu İstanbul'da". İHA. 11 Mart 2009. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ Melih Vassaf (1961). "Tiyatro - Kaybettiklerimiz" (PDF). Sinema 60, 18. s. 22. 9 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). 
  7. ^ "Kemal Küçük kimdir". Filozof. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^ "Türk Musıkisinin Yasaklanması". T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^ "Mehmet Kemal Küçük". imdb. 11 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Muhsin Ertuğrul</span> Türk oyuncu, yönetmen ve yapımcı (1892–1979)

Muhsin Ertuğrul, Türk tiyatro sanatçısı, yönetmen, oyuncu ve yapımcı.

<span class="mw-page-title-main">Dârülbedâyi</span> Osmanlıda tiyatro topluluğu

Dârülbedâyi ya da asıl adıyla Dârü'l-bedâyi-i Osmânî, 27 Ekim 1914 tarihinde İstanbul Belediyesi bünyesinde konservatuvar olarak açıldıktan sonra okul hüviyetinden çıkıp bir tiyatro topluluğuna dönüşen; hâlen İstanbul Şehir Tiyatroları adıyla varlığını sürdüren sanat kurumu. Osmanlı İmparatorluğu’nda kurulan ilk konservatuvardır. Türkiye'de Batılı anlamda tiyatronun gelişmesinde önemli bir değişimi sağlamıştır.

İbrahim Necdet Ayral, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, tiyatro yönetmeni, seslendirme sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Vasfi Rıza Zobu</span> Türk oyuncu (1902-1992)

Vasfi Rıza Zobu, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Bedia Muvahhit</span> Türk oyuncu

Emine Bedia Muvahhit, Türk oyuncu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Osmanlı İmparatorluğu döneminde (1914) Dârülbedâyi adıyla kurulmuş olan tiyatro 1934 yılında İBB Şehir Tiyatroları adıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi bütçesine bağlanan bir tiyatro kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">Behzat Butak</span> Türk oyuncu

Behzat Hâki Butak, Türk tiyatro oyuncusuydu.

<span class="mw-page-title-main">Muammer Karaca</span> Türk oyuncu

Mehmet Muammer Karaca, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu.

<span class="mw-page-title-main">Refik Kemal Arduman</span> Türk oyuncu, yönetmen ve senarist

Refik Kemal Arduman, Tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen ve senarist.

<span class="mw-page-title-main">Neyyire Neyir</span>

Neyyire Neyir gerçek adı ile Münire Eyüp Ertuğrul, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu. Türk sinemasının ilk kadın oyuncularından birisidir. Türk tiyatrosu ve tiyatrosunun öncülerinden Muhsin Ertuğrul'un eşidir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Galip Arcan</span> Türk oyuncu ve oyun yazarı

İsmail Galip Arcan, Türk oyun yazarı, tiyatro ve sinema oyuncusu.

Musahipzade Celal, Türk oyun yazarı.

<i>Leblebici Horhor</i> 1923 filmi

Leblebici Horhor, 1923 yılında Muhsin Ertuğrul tarafından çekilmiştir. Bu filmin uyarlandığı orijinal metni, 1875'te bestelenen, ilk defa İstanbul'da 11 Ocak 1876'da sahnelenen, librettosu Takvor Nalyan'a, müziği Dikran Çuhacıyan'a ait olan Leblebici Horhor Ağa operetidir.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Film</span> Türk film yapım şirketi

Kemal Film, 1922'de kurulmuş Türkiye'nin ilk özel film şirketidir. Kemal Seden ve Şakir Seden tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Leblebici Horhor Ağa</span> ilk Türk operetlerinden biri

Leblebici Horhor Ağa, 1875'te bestelenen, ilk defa İstanbul'da 11 Ocak 1876'da sahnelenen üç perdelik operet. ilk Türkçe operetlerdendir. Librettosu Takvor Nalyan'a, müziği Dikran Çuhacıyan’a aittir. İstanbul’da yaşanmış gerçek bir aşk hikayesini konu alır.

Kağıthane Küçük Kemal Çocuk Tiyatrosu Sahnesi, İstanbul, Kâğıthane'da yerleşik olan Şehir Tiyatroları'nın sahnelerinden biri. Mart 2009'dan bu yana faaliyetlerine devam etmektedir.

<i>Boğaziçi Esrarı</i>

Boğaziçi Esrarı 1922 yapımı Muhsin Ertuğrul'un yönettiği ve senaryosunu yazdığı ayrıca oyuncu olarak da oynadığı Türk dram filmi. Vasfi Rıza Zobu, Refik Kemal Arduman, Galip Arcan ve Behzat Butak gibi oyuncuların oynadığı film Yakup Kadri Karaosmanoğlu'nun eserinden uyarlanmıştır. Kemal Film tarafından dağıtılan film ayrıca ilk konulu film deneyimidir.

Ferah Tiyatrosu, Fatih Şehzadebaşı'nda 1924'te kurulan tiyatro.

<i>Leblebici Horhor Ağa</i> (film, 1934) Filmde mirasyedi Hurşit beyin, Horhor adlı bir leblebicinin kızı Fadime’nin aşk öyküsü işlenmektedir. Film, orijinal metni 1875’te bestelenen, librettosu Takvor Nalyan’a, müziği Dikran Çuhacıyan’a ait Leblebici Horhor Ağa operetinden

Leblebici Horhor Ağa, 1934 yılında Muhsin Ertuğrul tarafından güldürü (komedi) janrında beyaz-siyah sesli olarak çekilen film.

Türkiye'de sergilen ilk çocuk tiyatrosu oyunudur. Şehir Tiyatroları'nın o zamanki genel müdürü Muhsin Ertuğrul'un tiyatro sanatçılarından M. Kemal Küçük'e yaptırttığı oyun Tepebaşı Dram Tiyatrosu'nda sergilenmiştir. Oyunun yönetmenliğini de yapan M. Kemal Küçük daha sonra hastalanınca oyun Muhsin Ertuğrul tarafından sahneye konulmaya devam edilmiştir.

İlk önce Cumartesi günleri öğleden sonra ve Pazar sabahları oynanan oyunlar, zaman zaman Çarşamba günleri de oynandı. Giriş ücretleri çocuklara 15 kuruş, velilere 30 kuruştu.