İçeriğe atla

M-88 Hercules

M-88 Hercules
Çeşidi Zırhlı Kurtarma aracı
Uyruğu Amerika Birleşik Devletleri
Hizmet geçmişi
Kullanıcılar ABD, Mısır, Yunanistan, Türkiye, S. Arabistan, Pakistan, Fas
Kullanıldığı savaşlar Arap - İsrail çatışmaları, Vietnam Savaşı, Lübnan İç Savaşı, Basra Körfezi Savaşı, Kosova Savaşı, Irak Savaşı
Üretim tarihi
Tasarımcı Bowen McLaughlin York (BMY)
Tasarlandığı tarih 1959
Üretici Bowen McLaughlin York (BMY) ( 1961-1994 ), Birleşik Savunma ve Anniston Ordu Deposu (1994–2005), BAE Systems (2005'ten beri)
Birim maliyeti 2.050.000 ABD Doları
Üretim adedi +1700
Çeşitleri M88, M88a1, M88a2, M88a3
Özellikler
Ağırlık M88/M88A1 : 50,8 t, M88A2 : 63,5t
Uzunluk 8,27m
Genişlik 3,43m
Yükseklik 3,12m
Mürettebat 3

M-88 Hercules, M60 Patton ve M48 Patton tank şaselerine dayanan bir zırhlı kurtarma ve mühendislik aracıdır. 1961'den günümüze çeşitli varyantlarda üretilmektedir. Rolü muharebe alanında ve ateş altındayken tank, ağır zırhlı ve kamyon gibi ağır araçları saplandıkları yerden çıkarmak ve onları onarım-bakımdan geçirmektir. Ayrıca önünde ki kepçe ile engelleri aşarak yol açabilmekle birlikte vinci ile çeşitli nesneleri kaldırarak askeri bölgelerde düzenleme gibi görevleri görebilir. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde 33 M88A1 hizmet vermektedir.

M-88 Irak'ta
M-88 Zırhlı Kurtarma Aracı

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tiger I</span> Alman Ağır Tank

Tiger I, 1942'den itibaren Afrika'da ve Sovyetler Birliği'nde, genellikle bağımsız ağır tank taburlarında faaliyet gösteren, II. Dünya Savaşı'nın bir Alman ağır tankıydı. Alman Ordusu'na 8,8 cm KwK 36 topunu monte eden ilk zırhlı savaş aracını verdi. Ağustos 1942 ile Ağustos 1944 arasında 1.347 adet üretildi. Ağustos 1944'ten sonra Tiger I'in üretimi, Tiger II lehine kademeli olarak durduruldu.

<span class="mw-page-title-main">Zırhlı personel taşıyıcı</span> Cepheye asker taşımak için kullanılan araç

Zırhlı personel taşıyıcı veya kısaca ZPT, piyadeleri cepheye taşımak için üretilen Zırhlı savaş aracıdır. Genellikle Makineli tüfek ile silahlandırılan araçlarda kimi zaman geri tepmesiz top, güdümlü tanksavar füzesi ya da havan topundan yararlanılmaktadır. Bu araçlar doğrudan cephe savaşları için tasarlanmayıp, taşıdıkları askerleri şarapnel ve düşman pusu ateşlerinden korumak içinde üretilmiştir. Yürüyen aksamlarında genellikle tekerlek ve palet kullanılmıştır. Örneğin Birleşik Devletler Ordusuna ait M113'de (palet), Birleşik Krallık Ordusuna ait FV 432'de (palet), Fransız VAB'da (tekerlek), Alman Ordusu GTK Boxerda (tekerlek) ve Sovyet BTR'de (tekerlek) kullanmaktadır. Bu araçlardan daha zırhlı olan Zırhlı Muharebe Araçları (ZMA) ise doğrudan cephede düşmanla çarpışmak için üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu topçu sistemi</span> Başka bir aracın çekişine ihtiyaç duymadan kendi başına hareket edebilen toplara denir

Kundak Motorlu Topçu Sistemi (KMT) tekerlekli veya paletli bir şase üzerinde başka bir aracın çekme gücüne gereksinim duymadan manevra kabiliyeti olan topa denir. Bu terim hem kundağı motorlu obüsler hem de roket atan platformları kapsar. Bu araçları yüksek hareket kabiliyetine sahip genellikle paletli, üzerlerinde obüs, havan, roket veya güdümlü füze taşıyan araçlardır. Bu silahlar çatışma bölgesine uzun menzilli dolaylı ateş gücü sağlarlar.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">George S. Patton</span> Amerikalı general (1885 – 1945)

George Smith Patton, Jr. II. Dünya Savaşı'nda Amerikan Ordusu'nun önde gelen komutanlarından biriydi. Tanklarla II. Dünya Savaşı'nın kaderini değiştirdi. 36 yıllık ordu hayatında her zaman zırhlı birliklerin savaşlardaki önemini savundu ve bunu II. Dünya Savaşı sırasında komuta ettiği ordularla ispatladı. Kuzey Afrika Cephesi'nde tank kolordusu komutanlığı, Husky Harekatı'nda ise zırhlı ordu komutanlığı yaptı.

<span class="mw-page-title-main">M26 Pershing</span>

M26 Pershing, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu'nun II. Dünya Savaşı ve Kore Savaşı'nda kullandığı Ağır ve Orta sınıf bir tanktır. Adını I. Dünya Savaşı'nda görev yapmış general John Pershing'ten almıştır.

Askeri amaçlar için geliştirilen, zırhla korunan ve silahlı araçlara zırhlı savaş aracı (ZSA) denir.

Tank imha edici, kundağı motorlu tanksavar topu ya da tank imha eden bir tür zırhlı savaş aracıdır. Tank imha edicilerin yapılış amacı savaş alanında düşmana ait tankları yok etmektir. Yani bir tür tanksavar silahıdırlar ancak tank değildirler. Üzerlerinde yüksek namlu çıkış hızına sahip toplar bulunur. Ya tamamen taretsiz ya da üstü açık bir tarete sahiptirler. Tekerlek veya palet yardımıyla hareket ederler. Üzerlerinde Güdümlü tanksavar füzesi fırlatıcısı taşıyan araçlara kısaca ATGM araçları denir.

<span class="mw-page-title-main">Jagdtiger</span> Nazi Almanyası tarafından üretilen ve 2.Dünya Savaşında kullanılan ağır sınıf tank avcısı

Jagdtiger Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Tiger II tankı şasesi üzerine yapılmış tank imha edicidir. Ayrıca II. Dünya Savaşı sırasında üretilmiş en ağır zırhlı savaş aracıdır.

<span class="mw-page-title-main">Marder I</span>

Marder I Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht tarafından II. Dünya Savaşı sırasında Panzer 38(t) şasesi kullanılarak üretilen bir tank imha edici araçtı. Aracın 75 mm lik tanksavar topu bulunuyordu Birçok Marder I yapımında Fransız yapımı Lorraine 37L zırhlı personel taşıyıcı kullanılmıştır. Almanlar 1940'taki Fransa Seferi sırasında 300 adede yakın aracı ganimet almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Matilda I (tank)</span> İngiliz ağır piyade tankı

Mk I Piyade Tankı, Matilda I (A11) Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan piyade tank sınıfında zırhlı savaş aracıdır. Daha sonra üretilen Mk II Piyade Tankı, Matilda II (A12) bilinen adıyla Matilda II, Matilda I tankının servisten çekilmesi ile Matilda adını almıştır. Her ikisi arasında çok büyük tasarım farklılığı olmasına rağmen bazı özelliklerinden ötürü piyade tankı sınıfına sokulmuştur. Bu tür tanklar hız özelliklerinden feragat edip daha ağır zırhla üretildiler.

Landkreuzer P. 1500 Monster, II. Dünya Savaşı sırasında Almanya tarafından geliştirilen süper ağır topçu. Alman tank tasarımlarının en aşırı örneğidir.

Schwere Panzerabteilung, II. Dünya Savaşı'nda Tiger I ve daha sonraları Tiger II panzerlerinden oluşan ağır zırhlı birlikler. Taburun asıl planlanma amaçı, yapılan taarruzlarda düşman savunma hatlarını yarmaktı. Savaşın son zamanlarında kalın zırhı ve muazzam ateş gücüyle saldırıya geçen düşman zırhlılarına karşı daha etkili savunma kabiliyetine sahip olduğu görüldü. Bu taburlara en seçkin birlikler gözüyle bakılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Er-Resten Muharebesi (Ocak-Şubat 2012)</span>

Er-Resten Muharebesi Birinci er-Resten Muharebesi'nin ardından rejim kontrolüne giren er-Resten'i, muhaliflerin atağı ile yeniden kazanması ile sonuçlanmıştır. Çatışmada muhalifler iddiaya göre ağır silah, tank ve zırhlı araçlar da kullanmıştır. Bununla beraber şehrin tamamı resmen Suriye ordusunun kontrolünden çıktı. Muhalifler kendi bayraklarını dikti.

<span class="mw-page-title-main">Renault FT</span> Fransız hafif tankı

Renault FT, Fransız tank tarihinin devrim niteliğindeki hafif tanktır.

<span class="mw-page-title-main">Panzer VIII Maus</span>

Panzerkampfwagen VIII "Maus", Porsche firması tarafından üretilen süper ağır tanktır. 1944'te üretime başlanmış ve 141 tane üretilmesi planlanmıştır ancak Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin sürekli bombardımanı altında bu plan sekteye uğramıştır. Sonuç olarak Maus tankının üretimi 8 ay boyunca mümkün olmamıştır.Tesisler restore edildiğinde de sipariş azaltılmıştı, 141 tank yerine sadece 2 tank ve 1 de kule üretilecekti. Kraliyet Hava Kuvvetleri, Alman askeri tesislerini sürekli bombardıman altında tutup üretimi durma noktasına getirmemiş olsaydı fazladan Maus tanklarının hizmete sokulması ve II. Dünya Savaşı'nda kullanılması mümkün olabilirdi. Rusya'da Kubinka Tank Müzesi'nde sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kundağı motorlu uçaksavar</span> Hava saldırılarına karşı güvenlikli mobil araç

Kundağı motorlu uçaksavar, uçaksavar özelliğine sahip bir mobil araçtır. Kundağı motorlu uçaksavarlar, genel olarak otomatik toplar, daha büyük silahlar veya füzeler veya daha uzun mesafeli füzeler kullanmaktadır. Kullanılan platformlar, kamyonlar ve zırhlı personel taşıyıcılar ve tanklar gibi daha ağır savaş araçlarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Musée des Blindés</span>

Musée des Blindés veya Musée Général Estienne, Fransa'nın Loire Vadisi'nde, Saumur kasabasında bulunan bir tank müzesidir. Günümüzde dünyanın en büyük tank müzelerinden biridir. 1977'de hem Fransız askeri hiyerarşisini hem de yerel siyasi yetkilileri ikna eden Albay Michel Aubry liderliğinde kuruldu. 35 yıl önce sadece birkaç yüz paletli araçla başlayan bu müze, dünya standartlarında koleksiyonu ile tank geliştirme tarihine ilgili kişiler ve profesyonel zırhlı araç uzmanlarını çeken bir yer haline geldi. Başından beri, Albay Aubry, mümkün olduğu kadar tarihsel veya teknik olarak önemli araçların çalışır hale getirilmesini müzenin önemli bir politikası haline getirmişti.

<span class="mw-page-title-main">Tank topu</span>

Tank topu - bir tankın ana silahıdır. Modern tank silahları, kinetik enerji deliciler, yüksek patlayıcılı tanksavar mermisi ve bazı durumlarda güdümlü füzeler ateşleyebilen büyük kalibreli yüksek hızlı silahlardır. Hava savunma savaşı silahları da tanklara monte edilebilir.