İçeriğe atla

M-öğrenme

M-öğrenme (mobil öğrenme), öğrenmenin mobil araçlarla gerçekleştirildiği bir uzaktan eğitim modelidir. Bununla beraber mobil öğrenme, mekândan bağımsız olarak içeriğe erişmeyi, diğer bireylerle iletişim kurmayı sağlayan bir öğrenme biçimidir. Mobil öğrenme ortamları, mobil cihazlarla (mobil telefonlar, PDA, DAP-IPOD vb.) mekândan bağımsız olarak eğitimin mümkün olabileceğini göstermiştir.

M-öğrenme (mobil öğrenme); zamandan ve mekândan bağımsız olması, eğitimde fırsat eşitliği sağlaması ve öğrenci merkezli olması gibi açılardan e-öğrenme ile benzerlik göstermektedir.

M-öğrenmenin tanımı yapılırken daha çok kişiselleştirme, taşınabilirlik ve her an her yerde öğrenme gibi kavramlar öne çıkar.

Eğitimde Mobil Teknoloji

Mobil öğrenmeyi e-öğrenmeye nazaran avantajlı kılan yönü, mobil cihazların kullanımının yaygın olmasıdır. Bu konuda yapılan araştırmalar da bunu doğrulamaktadır.

Mobil cihazların eğitimde iki tür kullanım şekli bulunmaktadır:

Çevrimiçi

  • Kuramsal açıdan birçok bilgiye ulaşma imkânı.
  • Bire bir eğitim imkânı gibi avantajlar.

Çevrimdışı

  • Cihaz üzerinden olduğu için bilgiye erişimin hızlı olması.
  • Tam mekân bağımsızlığı.
  • Bağlantı ücreti olmadığı için daha ekonomik olması.

M-Öğrenmenin Avantajları

Mobil araçlar ile öğrenciler bilgiye kolay bir biçimde ulaşabilirler. Mobil öğrenme sayesinde öğrenci ile öğretmen arasındaki iletişim kolaylaşır. Bu da fikirlerini söz ile rahat bir biçimde ifade edemeyen öğrenciler için büyük bir avantaj sağlar. Ayrıca bireylerin kendi öğrenimlerini yönetmesi de söz konusudur. Öğrenci kendi çalışma saatlerini kendisi belirleyebilir. Bir diğer avantajı ise öğrencinin öğrenme materyaline her yerden ulaşabilmesidir.

Tarihi

M-öğrenme; kökeni uzaktan eğitim çalışmalarına dayanan, e-öğrenmeyi takiben ortaya çıkan, mekandan bağımsız taşınabilir mobil teknolojilerden (notebook, mobil telefonlar, PDA, DAP-IPod, WAP, GPRS, bluetooth) yararlanan öğrencilerin bilgiyi alış biçimi olarak tanımlanır.

E-öğrenme, sınıftaki öğrenmeye alternatif bir öğrenme biçimidir. Bunun yanı sıra M-öğrenme ise taşınabilir araçlarla ve kablosuz teknolojilerle doğmuştur. M-öğrenme doğrultusunda yapılan eğitim sistemi "Hareketli Çoklu Ortam Eğitim Sistemleri" dir. mGBL (mobile-game based learning, oyun tabanlı hareketli öğrenme) ise m-öğrenmenin hayat bulduğu kanlı canlı bir projedir. Bu proje 1 Ocak 2005 yılı itibarıyla başlayan ve Avrupa Birliği 6. Çerçeve Programı dâhilinde desteklenen bir projedir ve amacı m-öğrenme ile m-rehberlik (m-guidance) çalışmalarını destekleyen etkili oyunların dizayn edilip geliştirildiği bir platform oluşturmaktır. Eğer öğrenmenin sadece sınıf ortamında olmadığını, yaşam boyu süren kesintisiz bir süreç olduğu düşünülürse, m-öğrenmenin bu sürece olan büyük katkısı daha iyi anlaşılabilir.

Teknolojinin hızlı gelişimi eğitime olumlu yansımış ve eğitim ortamlarında değişimler sağlamıştır. 1980'li yıllardan sonra bilgisayar destekli eğitim ortamı ortaya çıkmıştır. 1990'lı yıllarda bilgisayarlar arasında kurulan internet ağının gelişmesi ile eğitim internet ortamına taşınmıştır. İnternet destekli eğitim de hızla gelişmiş ve 2000'li yıllardan itibaren hayatımızın her yönünde karşımıza çıkan bu teknoloji e-öğrenme olarak isim değiştirmiştir. E-öğrenmeye kısaca elektronik ortam aracılığı ile yapılan öğretim denilebilir. Dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, bu kavramın e-eğitim değil, e-öğrenme olmasıdır. Bundan önceki öğretim sistemlerinde bilgisayarlar, öğretmenlere eğitimin daha iyi, daha verimli olması için yarar sağlayan yardımcı eğitim aracı olarak kullanılıyordu. İnternet teknolojisinin kullanımı ile destek ve yardımcı olmanın yanı sıra öğrenen açısından daha da bireysel çalışmaya yönlendirmekteydi. Ama bilgisayarlar arasında kurulan ağdaki veri iletiminin çok hızlı hâle gelmesi ile kendi kendine öğrenme kavramı ve yaşam boyu öğrenme kavramları ortaya çıktı.

M-Öğrenmeyi Nasıl Kullanabiliriz?

Mobil öğrenme, çoğu öğrenme ve eğitim zorluklarına güçlü ve pratik çözümler üretir. Bunlar:

  • İş birliği gerektiren proje ve çalışma alanlarında kullanılır.
  • Öğrenen bireylerin çok farklı mekânlarda bulunması durumunda kullanılır.
  • Kitaplara ve bilgisayarlara âdeta alternatif bir sınıf olarak kullanılır.
  • Just-in-time çalışanlarının eğitiminde kullanılır. (Just in Time (JIT) üretimi ve verimliliği artırmak için geliştirilen envanter stratejisidir.

Geleceği

M-öğrenme üzerine yapılan çalışmaların önemi giderek artmaktadır. Özellikle SMS, MMS tabanlı mesajlaşmalar üzerinden bilgi sınama uygulamaları ön plana çıkmıştır. J2ME teknolojisinin gelişimiyle iki boyutlu bilgisayar grafikleri ile desteklenmiş mobil uygulamalar, öğrenim sürecini görsel yönden zenginleştirerek anlatım gücünü pekiştirmiştir. El bilgisayarları üzerinde ise daha çok iki boyutlu resim destekli uygulamalar ile verinin toplanması ve XML biçemi ile sonuçların merkezi sunucuya aktarılarak aynı şekilde kullanıcıya geri bildirimin yapılması mantığı kullanılmıştır.

Kaynakça

Dış bağlantılar

https://web.archive.org/web/20151123024115/http://www.ide.konya.edu.tr/egtfakdergi/Sayilar/sayi31/07.pdf

http://www.jret.org/FileUpload/ks281142/File/20.celik.pdf 6 Kasım 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

http://tolgaozdemir.net/?p=29 3 Şubat 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

http://www.learningsprings.com/about.asp 13 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

http://www.intel.com/education/handhelds/SRI.pdf 17 Mayıs 2005 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

http://www.paperlessclassroom.org 7 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

https://web.archive.org/web/20061015221231/http://www.baltas-baltas.com/kaynakdergiyazi.asp?PRI=322&SAYI=20

http://www.eogrenme.net 28 Ağustos 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

http://www.bilgi.anadolu.edu.tr/yayinlar/2006/acikogretimde_mobil_ogrenme.pdf []

http://en.wikipedia.org/wiki/Short_message_service 7 Eylül 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

http://ab.org.tr/ab07/bildiri/66.pdf 4 Şubat 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

http://209.85.135.104/search?q=cache:DsHIRk5OEz8J:bote.yyu.edu.tr/UES/proje2/doc/e_ogrenme.doc+m-%C3%B6%C4%9Frenme&hl=tr&ct=clnk&cd=6&gl=tr&lr=lang_tr []
http://bote.yyu.edu.tr/UES/proje2/doc/e_ogrenme.doc []

http://www.learningsprings.com/about.asp 13 Temmuz 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

https://web.archive.org/web/20160304171300/http://mobilogrenme.net/

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Anadolu Üniversitesi</span> Eskişehirde kurulu devlet üniversitesi

Anadolu Üniversitesi ya da bilinen adıyla ANAÜ, Türkiye'nin Eskişehir şehrinde yer alan ve ikili modda eğitim veren bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin temeli, 1958 yılında kurulan Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Eskişehir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi ve Eskişehir Eğitim Enstitüsü'ne dayanır. 1982 yılında YÖK Kanunu ile birlikte EİTİA ve EDMMA Anadolu Üniversitesine dönüşmüştür.

ASP.NET, Microsoft tarafından geliştirilmiş olan bir açık kaynak Web uygulama gelişimi teknolojisidir. Dinamik Web sayfaları, Web uygulamaları ve XML tabanlı Web hizmetleri geliştirilmesine olanak sağlar. Aynı işletme tarafından geliştirilen .NET çatısı'nın yazılım iskeleti parçası ve artık işletmece desteklenmeyen ASP teknolojisinin devamını teşkil etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İnternet sitesi</span> tek bir web alanından sunulan ilgili web sayfaları kümesi

Web sitesi, Ortak bir alan adı ile tanımlanan ve en az bir web sunucusunda yayınlanan web sayfaları ve ilgili içeriklerden oluşan bir koleksiyondur. Web üzerindeki sayfalar; metin, görsel ve animasyon şeklinde ziyaretçisine bilgi aktaran veya hizmet sunan sayfaların tümünü kapsayan bir doküman topluluğudur. Ziyaretçiler bir web sitesine, HTTP veya HTTPS protokollerinde aşağıdaki bileşenlerden oluşan benzersiz bir adresi kullanarak erişirler:

e-öğrenme

E-öğrenme, elektronik ortam aracılığı ile yapılan öğretim denilebilir. Örgün öğrenimden en büyük farkı zaman, mekan ve süre sınırı olmamasıdır. E-öğrenme, dijital ortamda aktarılır ve internet olan her yerden erişim sağlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Sanal gerçeklik</span> gerçek veya kurgusal bir ortamda bulunmanın bilgisayar tarafından yapılan simülasyonu

Sanal gerçeklik, teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır. Sanal öğrenme ortamları da teknoloji ile birlikte değişim ve gelişim göstermektedir. Son olarak sanal gerçeklik teknolojilerinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmeye hazır durumda olduğu ve eğitsel kazanımlar bakımından yüksek potansiyel taşıdığı görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uzaktan eğitim</span> Eğitim modeli

Uzaktan eğitim öğrenenlerin zaman ve mekan bağlamında birbirlerinden ve öğrenme kaynaklarından uzak olduğu eğitim modelidir. Uzaktan eğitimin gelişim evreleri incelendiğinde geçmişinin sanıldığından daha eskiye dayandığı; içeriğin sunumu ve kullanılan teknolojilere beş ana döneme ayrıldığı görülmektedir. Birinci dönem,1700'lü yılların ilk çeyreğinde ortaya çıkan yazışarak eğitimin sağlandığı ve özellikle posta hizmetlerinde yaşanan gelişmelerin önemli etkilerinin olduğu dönemdir. İkinci dönem ise 1900'lü yılların ilk çeyreğinde radyo ve televizyonun yaygınlaşması ile kitlesel eğitimin öne çıktığı dönemdir. Üçüncü dönem, 1960 ve 1970'li yıllarda açık üniversitelerin ortaya çıkmasıyla yaşanan gelişmeleri nitelemektedir. Dördüncü dönem 1980'li yıllarla beraber ortaya çıkan telekonferans teknolojileriyle yaşanmıştır. Son olarak beşinci dönem ise 1900'lü yıllarla başlayan ve bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler doğrultusunda özellikle bilgisayar, İnternet ve diğer iletişim araçlarının yaygın olarak kullanıldığı dönemi nitelemektedir. Uzaktan eğitim, disiplinler arası bir alandır ve öğrenen, öğreten ve öğrenme kaynaklarının birbirinden uzakta olmasından dolayı ortaya çıkan sınırlılığı ortadan kaldırabilmek için farklı teknolojileri kullanır. Uzaktan eğitimin bu özelliği kavramın bir çatı kavram olarak ortaya çıkmasına neden olmuş; yazışarak öğrenme, tele öğrenme, e-öğrenme, m-öğrenme, çevrimiçi öğrenme, esnek öğrenme gibi kavramları da nitelemek için kullanılmıştır. Çoğu zaman uzaktan eğitin ve açık ve uzaktan öğrenme kavramları birbiri yerine kullanılmaktadır. Günümüzde özellikle bilgisayar ve çevrimiçi teknolojilerle kullanılan hali en yaygın halidir ve sağladığı yaşam boyu öğrenme fırsatları ile eğitimde ana akımın bir parçası olmuştur. Uzaktan eğitim sisteminde sanal üniversite, sanal sınıf, sanal sınıf, teleseminar gibi kavramlar yaygındır.

<span class="mw-page-title-main">Kulaklık</span>

Kulaklık, 2 küçük hoparlörün kullanıcının kulağına yakın yerde durmasını sağlayan bir çevre birimidir.

Teknoloji alanındaki gelişmeler insanların öğrenme yolarında da değişikliklere yol açtı. Geleneksel sınıf ortamı, uzaktan eğitimin gelişimine uyum sağladı ve okullar artan nüfus, masraf ve genişleyen coğrafi alanlar yüzünden çevrimiçi müfredatlar oluşturmaya başladı. Webe dayalı formatta, düşük masraflı, yüksek kaliteli eğitim oluşturmak için geleneksel sınıfa dayalı eğitim, materyal ve bilgi alma ihtiyacı öğrenme nesnesi kavramına giden yolu açtı. Öğrenme nesneleri; uzaktan eğitim maksadıyla hazırlanan ve Öğrenme Yönetim Sistemi'nde çalıştırılan e-öğrenme içeriklerine denir. Öğrenme nesnesi kavramındaki temel düşünce eğitimle ilgili içeriğin çeşitli öğrenme ortamlarında tekrar kullanılabilen küçük parçalara bölünmesidir. Geleneksel olarak, eğitimle ilgili içerik birkaç saatlik süreden oluşur. Öğrenme nesneleri ise süreleri iki ilâ 15 dakika arasında değişen çok daha küçük birimlerdir.

Mucize, Demet Akalın'ın 1 Mart 2008'de çıkardığı Dans Et albümünün ilk single'ıdır.

Akıllı Sınıflar, öğretilen müfredatın daha iyi uygulanabilmesi, derslerin işitsel ve görsel olarak daha zengin bir biçimde öğretilebilmesi ve öğrencilerin daha donanımlı eğitilebilmesi için hazırlanmış sınıflardır ancak eğitimde teknoloji ne kadar fazla kullanılırsa kullanılsın öğrencileri araştırma, sorgulama ve özgür düşünmeye yönlendirmiyorsa hiçbir işe yaramaz.

<span class="mw-page-title-main">Harmanlanmış öğrenme</span> Öğrenme modeli

Karma öğrenme, hibrit öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak tanımlanmaktadır. Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak tanımlanmaktadır.

Yeni teknolojilerle paralel olarak gelişmekte olan uzaktan eğitim geleneksel eğitimden farklı olarak eğitimde mekan ve zaman sınırlanması yapmamaktadır. Yeni düşüncelerin ortaya çıkmasıyla öğrenmenin daha faydalı olması için yeni metotlar denenmektedir. Uzaktan eğitim hakkında birçok teori ortaya atılmıştır.Bazı ülkelerde eğitimde uzaktan eğitim metodunun kullanılması öğrenmenin yüzdesini daha da arttırtığı gorülmüştür. Uzaktan eğitim teorilerinin ve felsefesinin gelişmesinde Rudolf Manfred Delling, Charles A. Wedemeyer ve Michael G. Moore'un önemli yerleri vardır.

Elektronik ortamda yayın yapan gazetelere verilen ad. Günümüzde çok yanlış olarak gazetelerin bilgisayar ortamında hazırlanan taslakları için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Mobil internet</span>

Mobil internet mobil haldeki taşınabilir elektronik cihazlar ve sensörler vasıtasıyla veri oluşturabilen tüm alet ve cihazlar arasındaki iletişime verilen genel addır.

Çağlar Kahramanoğlu, Türk iş insanı, akademisyen, sporcu ve eski profesyonel millî atlet.

<span class="mw-page-title-main">Konservatuvar</span> müzik eğitimine özel kuruluş

Konservatuvar kelimesi, Türkçeye İngilizce, Fransızca ve İtalyanca gibi Latin kökenli dillerden girmiştir ve hepsinin okunuşu, bugün Türkçede kullanılan konservatuvar kelimesine benzemektedir. Bazı kaynaklarda konservatuvar olarak da yazılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Phablet</span>

Phablet, akıllı telefon ile tablet bilgisayarların birleşimi için kullanılan bir kelimedir. Şu an mobil aygıtların en son form faktörlerinden biri olarak kabul ediliyor. Phabletler genellikle 5.5-6.9 inç arasında ekran boyutlarına sahiptir. Mobil web taramalara ve multimedya içeriklere elverişlidir. Bu yüzden genellikle iş insanları veya multimedya içeriklerle ilgilenen kişiler tarafından tercih edilir.

<span class="mw-page-title-main">Bağlantıcılık</span>

Bağlantıcılık,, dijital çağın öğrenme kuramı olarak ağlar üzerinde öğrenmeyi açıklayan bir yaklaşım. Bağlantıcılık üç farklı düşüncenin bileşiminden doğar: Bunlar, kaos teorisi (chaos theory), ağların önemi, karmaşa ve düzenin karşılıklı ilişkisi şeklindedir . Bağlantıcılık kuramı, bilginin bireyin kendisinde değil dış dünyada olduğunu ileri sürer. Bağlantıcılık, ağlar üzerinde bağlar kurarak bilginin anlamlandırılma süreciyle ilgilidir. Bağlantıcı yaklaşıma göre hemen hemen her şey bir düğüm olabilir. Düğümlerin bir araya gelmesi ağı oluşturur. Düğümlerin arasındaki bağlantı ne kadar güçlüyse, bilgi akışı da o kadar güçlü olur. Ağ bir kez oluşturulunca bilgi bir alandan diğerine akar. Düğümlerin bir araya gelmesiyle oluşan ağ, daha büyük bir ağın düğümü olabilir. 

<span class="mw-page-title-main">Z-Kütüphane</span>

Z-Kütüphane veya zenginleştirilmiş kütüphane, okul kütüphaneleri kapsamında geliştirilmiş yeni bir modeldir. Okullardaki geleneksel kütüphane ortamının dijitalleşen dünya ile yönünü değiştirmesi “Z- Kütüphane” modelini ortaya çıkmıştır. Z- Kütüphane, estetik, ergonomik tasarımı ve teknolojik altyapısı ile kullanıcıların okullarda bilgiyi arama davranışlarını desteklemeye imkân tanıyan sosyal bir etkinlik alanıdır.

Artırılmış öğrenme, ortamın öğrenene uyum sağladığı isteğe bağlı bir öğrenme tekniğidir. İsteğe bağlı iyileştirme sağlayarak, öğrenciler keşfetmeyi ve öğrenmeyi uyarırken bir konuyu daha iyi anlayabilirler.