İçeriğe atla

M'banza-Kongo

M'banza-Kongo
UNESCO Dünya Mirası
São Salvador, 1745
Konum Angola
KriterKültürel: iii, iv, vi
Referans1511
Tescil2017 (41. oturum)
BölgeAfrika

M'banza-Kongo (Portekizce telaffuz: [ɐ̃ˈbɐ̃zɐ], Portekizce telaffuz: [ĩˈbɐ̃zɐ], Portekizce telaffuz: [mɨˈβɐ̃zɐ] ya da Portekizce telaffuz: [miˈβɐ̃zɐ ˈkõɡu], Portekizce 1570-1975 yılları arasında São Salvador olarak bilinir), Angola'nın kuzeybatı Zaire Bölgesinin başkentidir.[1][2] M'banza Kongo, Portekiz'in 1483'te bölgeye gelmesinden bir süre önce kurulmuştu ve o sırada hüküm sürmüş olan Kilukeni hanedanının başkentiydi. Bölge, 17. yüzyılda iç savaşlar sırasında geçici olarak terk edildi. Angola'nın Kongo Demokratik Cumhuriyeti sınırına yakın konumdadır. 2017'de Mbanza Kongo, UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edildi.[3]

Kaynakça

  1. ^ Fernandes, José Manuel (2013). "M'Banza Kongo: The first Christian African city south of the Equator". Macao Magazine. 16 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Aralık 2013. 
  2. ^ Sean Sheehan; Jui Lin Yong; Yong Jui Lin (Ocak 2010). Angola. Marshall Cavendish. ss. 136-. ISBN 978-0-7614-4845-7. 29 Haziran 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2010. 
  3. ^ "Three sites in Angola, Eritrea and South Africa added to UNESCO's World Heritage List". UNESCO. 19 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Temmuz 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Angola</span> Güneybatı Afrikada bulunan bir ülke

Angola, resmî adıyla Angola Cumhuriyeti, Afrika kıtasının güneybatı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kimbundu, Umbundu ve Kikongo dillerinde Ngola olarak adlandırılan ülkenin komşularını güneyde Namibya, kuzeydoğuda Kongo DC, doğuda Zambiya oluşturmakta olup, ülkenin batısında Atlas Okyanusu yer almaktadır. Angola'ya bağlı olmasına rağmen anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan ve ülkenin kuzeyinde Atlas Okyanusu kıyısında yer alan Cabinda bölgesi de Kongo Cumhuriyeti'nin yanı sıra yine Kongo DC ile sınıra sahiptir. Resmi dili Portekizcedir.

<span class="mw-page-title-main">Lima</span> Perunun başkenti

Lima, bir Güney Amerika ülkesi olan Peru'nun başkentidir. Büyük Okyanus kıyısında bir liman olan Callao'dan 12 km içeride Rimac nehri üzerinde kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Demokratik Cumhuriyeti,, eski adıyla Zaire, Orta Afrika'da bir ülkedir. Yüzölçümü bakımından Sahra Altı Afrika'nın en büyük, Afrika'nın ikinci büyük, dünyanın ise 11. büyük ülkesidir. 105 milyonluk nüfusuyla en kalabalık Frankofon ülkedir. Ayrıca Afrika'nın en kalabalık 4., dünyanın ise 15. ülkesidir. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde Orta Afrika Cumhuriyeti, Güney Sudan, Uganda, Ruanda, Burundi, Tanzanya, Zambiya, Angola, Kongo Cumhuriyeti ve 40 km'lik bir sahil şeridi ile Atlas Okyanusu ile çevrilidir. Ülkenin başkenti Kinşasa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Cumhuriyeti</span> Orta Afrikada bir ülke

Kongo Cumhuriyeti, Afrika kıtasının orta batı bölümünde yer alan bir ülkedir. Kongo-Brazzaville olarak da adlandırılan ve 1969 ile 1991 yılları arasında Kongo Halk Cumhuriyeti olarak varlığını sürdüren ülkenin sınır komşularını Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kongo DC, Angola'ya bağlı olan ancak anakara ile fiziki bağlantısı bulunmayan Cabinda bölgesi, Gabon ve Atlas Okyanusu oluşturmaktadır. Ülkenin başkenti Brazzaville'dir.

<span class="mw-page-title-main">Valletta</span> Maltanın başkenti

Valletta, Malta'nın başkentidir. Nüfusu 7650'dir.

<span class="mw-page-title-main">Kraków</span>

Kraków, Polonya'nın en eski ve en büyük üç şehrinden biridir. 2019 yılı itibarıyla şehirde 779.000 kişi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Angola Bağımsızlık Savaşı</span>

Angola Bağımsızlık Savaşı, 1961-1976 yılları arasında yapılmış bağımsızlık savaşı. Portekiz'in şiddete dayalı diktatörü António de Oliveira Salazar'ın ülkesinin Afrika'daki kolonileri kontrol etme konusunda vazgeçme gibi bir niyeti yoktu. Ancak olaylar tam tersi şekilde gerçekleşmişti. Şubat 1961'de Portekiz Batı Afrika'sındaki Marksist eğilimli Angola'nın Bağımsızlığı İçin Halk Hareketi (MPLA) grubu, başkent Luanda'daki baskıcı sömürgecilere karşı bir ayaklanma başlattı. Yaklaşık bir ay sonra kuzey vilayetlerinde ılımlı Angola Halklar Birliği (UPA) tarafından yönetilen hükûmet-karşıtı bir gerilla savaşı başladı. Asiler, acımasız bir şekilde bastırılmıştı ve tahminen 20.000 siyahi Afrikalı çatışmalar sırasında öldü. Ancak MPLA faaliyetlerin yönünü komşu ülke Zambiya'daki üslerinde gerilla seferleri düzenlediği ülkenin doğu kesmine doğru kaydırdığında, ayaklanma içten içe devam etti. 1966 yılında Batı yanlısı Sosyalist Angola Ulusal Kurtuluş Cephesi (FNLA) ve gerilla harekâtlarını güney-merkez bölgesine yönlendirmiş olan ileri Batı Angola Topyekün Bağımsızlık Millî Birliği (UNITA) olmak üzere ikiye ayrıldı. Hükûmet karşıtı gerillalar, faaliyetlerini pusular ve vurkaçlar ile sınırlı tutuyordu. Ancak gerillalar oldukça ısrarlıydılar ve büyük bir Portekiz gücünü de püskürtmüşlerdi. 1960'lı yıllarda Portekiz millî gelirinin yarısı bu savaşa yönlendirildi. Portekizli genç ordu mensupları sonunda zorlu çarpışmaların ardından, gerilemeye başladılar. Ayrıca bu kayıplardan huzursuz olan Portekiz ordusu 1974'te hükûmeti devirdi ve Angola'dan çekilme kararı aldı.

<span class="mw-page-title-main">Cabinda Bölgesi</span> Angolanın ekslav bölgesi

Cabinda veya Kabinda Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Sudan</span> Orta Afrikada bulunan bir ülke

Güney Sudan, resmî adıyla Güney Sudan Cumhuriyeti, Yukarı Nil havzasında denize kıyısı olmayan bir Doğu Afrika ülkesidir. Doğuda Etiyopya, kuzeyde Sudan, batıda Orta Afrika Cumhuriyeti, güneybatıda Kongo Demokratik Cumhuriyeti, güneyde Uganda ve güneydoğuda Kenya ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Afrika'daki Dünya Mirasları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Afrika'da 145 Dünya Mirası belirlemiştir. Bu sit alanları 35 ülkede yer almaktadır.

Zaire Bölgesi, Angola'nın 18 yönetim bölgesinden birisidir.

2013 Afrika Uluslar Kupası, Afrika ülkelerinin ulusal futbol takımları arasında, Afrika Uluslar Kupası'nın 29. organizasyonu olarak Afrika Futbol Konfederasyonu (CAF) tarafından düzenlenen futbol şampiyonasıdır. Başlangıçta Libya'nın ev sahipliğini yapacağı açıklansa da CAF daha sonra turnuvanın Güney Afrika'ya alındığını açıkladı. Angola, Gabon ve Ekvator Ginesi ile birlikte Nijerya'nın da teklifini geçen Libya turnuvayı düzenleme hakkını kazandı. Fakat 2011 Libya İç Savaşı nedeniyle turnuvanın Libya'da düzenlenmesinin uygun olmayacağı düşünülerek ev sahipliği Güney Afrika'ya verildi. Mozambik, Namibya, Zimbabve ve Senegal'in teklifleri finale kalamadan reddedildi. CAF tarihinde ilk kez gelecek üç turnuvanın ev sahipleri tek seferde seçildi. 2010 turnuvasını Angola, 2012'yi Gabon ve Ekvator Ginesi, 2013'ü ise Güney Afrika aldı.

<span class="mw-page-title-main">Aşağı Kongo Bölgesi</span>

Aşağı Kongo Bölgesi, Afrika ülkesi Kongo DC'nin on bir bölgesinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Pool (il)</span>

Pool, Afrika ülkesi Kongo Cumhuriyeti'nin toplamda var olan on iki bölgesinden bir tanesidir.

<span class="mw-page-title-main">İnsanlığın Beşiği</span>

İnsanlığın beşiği, 1999 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine dahil edilen, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Gauteng il sınırları içerisinde bulunan, Johannesburg şehrinin yaklaşık 50 kilometre kuzeybatısında yer alan bir mevkidir. Kapladığı alan 470 km²'dir. Bölgede bir dizi kireçtaşı mağarası bulunmaktadır, aralarında Dr. Robert Broom ve John T. Robinson tarafından 1947 yılında keşfedilen 2.3 milyon yaşındaki Australopithecus africanus fosilinin bulunduğu Sterkfontein Mağarası da vardır.

Kanuna uygun olarak, Namibya dışındaki tüm ülkelerin vatandaşları Angola ziyareti için vize alması gerekmektedir. Yeşil Burun Adaları vatandaşlarına verilen normal pasaport sahipleri, ülkeye varışta vize alabilirler.

<span class="mw-page-title-main">Kandy</span> Sri Lankanın merkezi Sri Lankada bulunan bir şehir

Kandy Sri Lanka'nın merkezi Sri Lanka'da bulunan önemli bir şehirdir. Sri Lanka'nın antik kralları döneminin son başkentiydi. Şehir, çay başta olmak üzere tropik tarlalardan geçen Kandy platosundaki tepelerin ortasında yer alır. Kandy, hem idari hem de dini bir kenttir ve aynı zamanda Merkez Vilayet'in başkentidir. Kandy, Budist dünyadaki ibadet yerlerinin en kutsal yerlerinden biri olan Temple of the Tooth Relice ev sahipliği yapmaktadır. 1988 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası alanı olarak ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kongo Demokratik Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri</span>

Demokratik Kongo Cumhuriyeti-Türkiye ilişkileri, Demokratik Kongo ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 1974'ten beri Kinşasa'da büyükelçiliği vardır ve Demokratik Kongo, Ankara'daki büyükelçiliğini 2011 yılında açmıştır.

Kongo Krallığı Orta Afrika'da bugünkü kuzey Angola'da, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin batı kısmında ve Kongo Cumhuriyeti'nde bulunan bir krallıktı. En geniş alanı batıda Atlantik Okyanusu'ndan doğuda Kwango Nehri'ne ve kuzeyde Kongo Nehri'nden güneyde Kwanza Nehri'ne kadar uzanıyordu. Krallık, "Kongo krallığının efendisi veya hükümdarı" anlamına gelen Kongo ismi Mwene Kongo'nun Portekizce versiyonu olan Manikongo tarafından yönetilen birkaç çekirdek eyaletten oluşuyordu ancak sonradan etki alanı Ngoyo, Kakongo, Loango, Ndongo ve Matamba gibi komşu krallıklara kadar genişledi.

Kongo halkı ya da Bakongo öncelikle Kongoca'yu konuşanlar olarak tanımlanan bir Bantu etnik grubudur. Alt gruplar Beembe, Bwende, Vili, Sundi, Yombe, Dondo, Lari ve diğerlerini içerir.