İçeriğe atla

Mısırlı Macarius

Mısırlı Macarius
Keşiş
Doğum300
Ölüm391
Scetes
Yortu19 Ocak; Kıptı, Süriyani Kiliseleri, Katolik Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi

Mısırlı Macarius (M.S. 300–391) bir Kıpti Hristiyan ve münzevi bir keşişti. Yaşlı Macarius veya Büyük Macarius olarak da bilinir. Sıklıkla karıştırıldığı adaşı ve çağdaşı İskenderiye'li Macarius'tan ayırt edilmesi gerekir. Manastır yaşamının babalarından biri olarak kabul edilir. 19 Ocak'ta Katolik Kilisesi ve Ortodoks Kilisesi tarafından anılır.[1]

Hayatı

Aslen Yukarı Mısır'lı, eğitimli bir fırıncı-pastacı-şekerciydi ve otuz yaşlarında, Nil Deltası'nın batısındaki Scete çölünde olan Dei Abu Makar adlı yerde yaşayan Manastır kolonisinin bir üyesi oldu. 40 yaşında rahip oldu, şifa ve kehanet armağanlarına sahipti.[2]

Ariusçu sapkınlığa şiddetle karşı çıktı, 374 yılı civarında İskenderiye'li Patrik Lucius tarafından sürgüne gönderildi. Ancak, 90 yaşında son günlerini orada geçirebilmek için çöle dönebildi. Bu son dönemde Evagrius Ponticus onun öğrencisiydi. 391 yılı civarında öldü.[3]

Kaynakça

  1. ^ New Catholic Encyclopedia. ABD: Thomson and Gale. 2003. s. 3 - Cilt 9. ISBN 0-7876-4008-5. 
  2. ^ Frederick W. Norris (1998). Encyclopedia of Early Christianity. ABD: Garland Publishing. s. 701. ISBN 0-8153-3319-6. 
  3. ^ New Catholic Encyclopedia. s. 3 - Cilt 9. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Nenizili Gregorios</span>

Nenizili (Nazianz) Gregorius(Nenizi, Aksaray, 329 – Arianzus, Aksaray, ö. 389), 4. yüzyıl Hristiyan din adamı ve Azizi. Konstantinopolis Patriği olarak da görev yapmıştır. Teslis doktrinini savunmuş, Ariusçuluk'la mücadele etmiş en önemli antik dönemindeki Kilise Babası ve Doktoru.

<span class="mw-page-title-main">I. Gregorius</span> 64. Katolik Kilisesi papası (540-604; pd. 590-603)

Papa I. Gregorius, daha çok Büyük Gregorius olarak bilinir. 3 Eylül 590'dan 604'te ölümüne kadar papalık yapmıştır. Yazdığı dinsel eserlerle ünlü bir Hristiyan din adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">İskenderiyeli Kiril</span>

İskenderiyeli Cyril/Kiril Kilise Babası, polemikçi, İskenderiye’nin 412’den 444’e değin patriği. Roma İmparatorluğu'nun İskenderiye'de gücü ve etkisinin en yüksek olduğu zamanda göreve gelmiştir. Konstantinopolis Patriği Nestorius'un aforoz edildiği 431 yılında toplanan Birinci Efes Konsili'nin merkezinde rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Benedikten Tarikatı</span> Katolik Hıristiyanlığa bağlı bir tarikat.

Benedikten Tarikatı (Latince: Ordo Sancti Benedicti) Aziz Benediktus'un Düzeni'ni takip eden Hristiyanlığın Katolik mezhebine bağlı bir manastır tarikatıdır. Tarikat içindeki her bir manastır bağımsızdır ancak Benedikten Konfederasyonu altında amaçları doğrultusunda ortak hareket ederler.

Mopsuestialı Theodor, (350 – 428) MS 392 ve 428 yılları arasında Misis piskoposu. Ayrıca doğum yeri ve rahipliğini yaptığı yer olmasından ötürü Antakya’lı Theodor olarak da bilinir. Antakya Kateşistik Okulu’nun bilinen en iyi temsilcisidir. Günümüzde ihtilaflı da olsa, Nestûrîlik'un babalarından biri olarak kabul edilir. Nasturi Kilisesi olarak da bilinen Doğu Asur Kilisesince aziz kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Roberto Bellarmino</span> Katolik kardinal ve Kilise Doktoru

Roberto Bellarmino,, İtalyan teolog, Kardinal, Cizvit rahibi ve iman savunucusu (Apolojet).

<span class="mw-page-title-main">Peter Canisius</span>

Peter Canisius, ayrıca Pierre Kanis olarak da bilinir., Cizvit bir Profesör, vaazcı ve yazar. Ömrünün önemli bir kısmını Cizvit olarak Almanya ve İsviçre'de geçirmiştir. Popüler bir Kateşizm yazarı olmakla beraber Katolik Kilisesi'nde reform hareketlerini desteklemiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ambrosius</span>

Milano'lu Ambrosius Kilise Babası ve Doktoru, Milano piskoposu.

<span class="mw-page-title-main">Efrem</span>

Nusaybinli Efrem ya da Süryani Efrem, Süryani diyakon, din öğretmeni, mistik ve Kutsal Kitap yorumcu. Aziz olarak hürmet gösterilir, 1920 yılından itibaren Katolik kilisesi tarafından Kilise Doktoru olarak tanınmaktadır. Yortusu 18 Hazirandır ve 28 Ocaktır.

<span class="mw-page-title-main">Çöl Babaları</span>

Çöl Babaları 3.yy’dan itibaren Mısır’ın Scates çölünde hayatlarının büyük bir kısmını yaşayan keşiş ve rahiplerdi.

<span class="mw-page-title-main">Hackebornlu Mechtilde</span>

Hackeborn’lu Mechtilde, Alman Sisteriyen rahibe, mistik ve azize. Katolik Kilisesi tarafından 19 Kasım’da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Helftalı Gertrude</span>

Helftalı Gertrude, Alman Sistersiyen rahibe, mistik ve azize.

Münzevilik, yalnız ve izole yaşam tarzı olarak kabul edilen dini bir pratik biçimidir.

<span class="mw-page-title-main">Didymus</span>

Didymus, Hristiyan bir ilahiyatçı ve sayısız eserin yazarıdır. Körlüğü ona "Kör Didymus" lakabını kazandırmıştır. Kıpti ve Süryani Kiliseleri tarafından aziz olarak kabul edilir. Yortusu 18 Ekim'dir.

İskenderiye İlahiyat Okulu, İskenderiye'deki Hristiyan ilahiyatçılar ve rahiplerden oluşan bir ilahiyat okuluydu. Geç Antik Çağ'da İncil tefsiri ve teoloji çalışmalarının iki büyük merkezinden birisiydi, diğeri ise Antakya İlahiyat Okulu idi.

<span class="mw-page-title-main">Edmund Arrowsmith</span>

Edmund Arrowsmith, 1585'te Haydock, Lancashire'da (İngiltere) doğdu ve 28 Ağustos 1628'de Lancaster'da (İngiltere) öldü, bir İngiliz Cizvit rahibiydi. 1970 yılında papa VI. Pavlus tarafından aziz ilan edildi. Katolik Kilisesi tarafından şehit olarak kabul edilir. yortusu 25 Ekimde.

<span class="mw-page-title-main">Antonios</span>

Büyük Antonios -Mısır’lı Antonios, Münzevi Antonios ya da Çöllerin Antonios’u olarak da bilinir - Hristiyan manastır sisteminin babasıdır. Hayatı bize İskenderiyeli Athanasius tarafından, 360 yılı civarı, anlatılan hikâye ile bilinir. Yortu günü Katolikler ve Ortodokslar tarafından 17 Ocak’ta kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Pontuslu Evagrius</span>

Pontuslu Evagrius, Hristiyan bir keşiş ve mistik teolog idi. İkinci Konstantinopolis Konsili tarafından Origenist olduğu gerekçesiyle heretik ilan edilmesine rağmen birçokları tarafından Kilise Babası hatta aziz olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Yuhanna Kassian</span>

Yuhanna Kassian, Hristiyan bir keşiş ve mistik bir yazar. Ortodoks ve Katolik kiliseleri tarafından Kilise Babası ve Aziz olarak kabul edilir. Yortusu Katolik Kilisesi tarafından her 23 Şubat kutlanır. Ortodoks Kilisesi’nde ise Şubat’ın 28’i veya 29’unda kutlanır.