İçeriğe atla

Mısır pasaportu

Mısır pasaportu
Mısır pasaportu
Belge türüPasaport
AmaçKimlik Doğrulama ve Seyahat
Bitiş süresi7 yıl

Mısır pasaportu, uluslararası seyahat amacıyla Mısır vatandaşlarına verilir. Mısır vatandaşlığının bir kanıtı olarak hizmetinin yanında, yurt dışında gerekirse Mısır konsolosluk görevlilerinin yardımı sürecini kolaylaştırtır.

Mısır pasaportu yetişkinler için 7 yıl için geçerlidir. Okul veya üniversite öğrencileri ya da kimi zorunlu askerlerin durumu kesinleşmiş değildir. Bunlar için daha az süreli pasaport verilir. Mısır Pasaportu yenilenenmez; orijinal süresi dolduktan sonra yeni bir pasaport için başvuruda bulunmalıdır. 2008 yılından başlayarak, Mısır hükûmeti uluslararası pasaport standartları ve ICAO gereksinimlerine uymak için yeni, makinede okunabilir pasaportları (MRP) tanıttı.

Tüm Mısır pasaportları Seyahat Belgeleri İçişleri Bakanlığı, Göçmenlik ve Vatandaşlık Dairesi (TDINA) bürolarından veya yurt dışında bir Mısır Konsolosluğu'ndan verilir.

Mısır pasaportlarının metinsel kısımları İngilizce ve Arapça olarak basılmıştır.

Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi Ağustos 2016 Raporu'na göre Mısır vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 49 ülkeye seyahat edebilirler.[1] Bu sayede Mısır vatandaşları Dünya'da seyahat özgürlüğü açısından 91. sırada yer almaktadır.

Mısır vatandaşlarına yönelik vize gereksinimleri
  Mısır
  Vizesiz giriş
  Varışta vize

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mart 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk pasaportu</span> Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına çıkmasını sağlayan resmî belge

Türk pasaportu, 15 Temmuz 1950 tarihli Pasaport Yasası uyarınca Türk vatandaşlarına yurtdışına seyahat etmeleri için verilir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşları da Türk pasaportu için başvuruda bulunabilirler. 1 Haziran 2010'dan bu yana verilen pasaportlar biyometriktir ve 10 yıla kadar geçerlidir.

<span class="mw-page-title-main">Alman pasaportu</span> Almanya vatandaşlarına uluslararası seyahatler için verilen resmî belge

Alman Pasaportu, Almanya vatandaşlarına uluslararası seyahatler için verilen resmî belgedir. Bir Alman pasaportu, Alman kimlik kartının yanında, Alman yetkilileri tarafından da rutin olarak Alman vatandaşlarının kimliğinin kanıtı olarak kabul edeceği diğer tek resmi olarak tanınan bir belgedir. Pasaport, kimlik ve Alman uyruklu karinesinin delili olarak hizmetinin yanında, yurt dışında Alman konsolosluk görevlileri yapacakları yardımların güvence sürecini kolaylaştırır. Pasaport Almanya için benzersiz bir sert kapaklı da olsa, standart düzeni ile diğer AB pasaportları ile bordo tasarımı paylaşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Fas pasaportu</span>

Fas vatandaşları her 5 senede bir pasaportlarını yenilemelidirler. Fas pasaportları üç tipe ayrılır:

  1. Normal pasaport: Bu, Fas vatandaşlarına normal seyahat amaçları için verilen en yaygın Fas pasaport tipidir.
  2. Diplomatik pasaport: Bu pasaport türü, Fas diplomatları ve aileleri için resmi seyahat amaçları için verilir.
  3. Özel pasaport: Bu pasaport türü, Fas hükûmet yetkilileri ve aileleri için resmi seyahat amaçları için verilir.
<span class="mw-page-title-main">Hırvat pasaportu</span>

Hırvat pasaportu Hırvatistan vatandaşlarına uluslararası seyahat edebilmeleri amacıyla verilmektedir. Pasaport, Hırvat vatandaşlığının ve kimliğinin kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport işlemleriyle ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı, ülke dışında Hırvat büyükelçilikleri ve konsoloslukları ilgilenir. Hırvat pasaportları beş veya on yıl süreyle geçerli olup, uzatılamazlar. Süresi biten pasaportun yerine yeni bir pasaport alınmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavut pasaportu</span> pasaport

Arnavut pasaportu Arnavutluk vatandaşlarına uluslararası seyahatlerinde kullanılmak üzere verilir. Pasaport, Arnavut kimliğinin ve Arnavutluk vatandaşlığının kanıtı olarak kabul edilir. Pasaport verme görevi ülke içerisinde İçişleri Bakanlığı'na, ülke dışında yerel büyükelçilikler ve konsolosluklara aittir. Arnavutluk pasaportları 10 yıl sürele geçerlidir ve uzatılamazlar. Pasaportun kullanım süresi dolduktan sonra yeni bir pasaport alınır. Yeni Biyometrik Arnavut Pasaportu 24 Mart 2009'dan bu yana verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İngiliz pasaportu</span> Büyük Britanya vatandaşlarına yurt dışında seyahatleri için verilen belge

İngiliz pasaportu ya da Britanya pasaportu, Büyük Britanya vatandaşlarına yurt dışında seyahatleri için verilen belgedir.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna pasaportu</span>

Ukrayna pasaportu, Ukrayna vatandaşlığının ana kanıtı olarak Ukrayna vatandaşlarına verilen bir belgedir. Genellikle Ukrayna hükûmeti tarafından yerli pasaport ve uluslararası pasaport olarak verilen pasaport iki türü vardır. Yerli pasaport Ukrayna içinde Ukrayna vatandaşlarının bir birincil kimlik belgesi olarak kullanılır. Uluslararası bir pasaport uluslararası seyahat için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan pasaportu</span>

Sırp pasaportu her yaşta Sırp vatandaşlarına Sırbistan tarafından yayınlanan uluslararası seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ pasaportu</span>

Karadağ pasaportu Karadağ vatandaşlarına Karadağ tarafından verilen uluslararası seyahat belgesidir.

<span class="mw-page-title-main">Moldova pasaportu</span>

Moldova pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Moldova vatandaşlarına verilen belgedir. Pasaport Devlet Kuruluş ve Bilgi Kaynakları Merkezi "Registru" tarafından ve yurt dışında Moldova dış temsilcilikleri tarafından verilir. Pasaportun geçerlilik süresi 7 yıldır. 7 yaş altındaki çocuklar için pasaport geçerlilik 4 yıldır. 1 Ocak 2006'dan beri Moldova vatandaşları aynı anda iki pasaport alma olasılığı için yerel pasaport dairesine ibraz edilmiş yazılı bir talep yapmalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Romanya pasaportu</span>

Rumen pasaportu Uluslararası seyahat amacıyla Romanya vatandaşlarına verilir. Romanya dışında, pasaportun sahibine diplomatik misyon, yardım talebi ve Romanya konsolosluk ofisleri tarafından sağlanan korunma hakkı verir. Pasaport Romanya devletinin mülkiyetindedir. Romanya 1 Ocak 2007'de Avrupa Birliği'ne katıldı ve 31 Aralık 2008 tarihinde kendi biyometrik pasaportunu vermeye başlamıştır. Pasaportun veri sayfası / bilgi sayfası Rumence, İngilizce ve Fransızca olarak basılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Estonya pasaportu</span>

Estonya pasaportu, Vatandaşlığın kanıt olarak bir kimlik belgesinin yanı sıra, Estonya İçişleri Bakanlığı Göç Kurulu tarafından ve yurt dışında Estonya dış temsilciliklerin tarafından yayınlanan Estonya vatandaşının bir yolculuk belgesidir. Yurt Dışında Vatandaşlık Bürosu ve Polis Göçmen Bürosu ve Estonya Sınır Muhafızları tarafından da verilir. Henley Vize Kısıtlamaları Endeksi 2016 Raporu'na göre Estonya vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 162 ülkeye seyahat edebilirler.

<span class="mw-page-title-main">İsrail pasaportu</span> Pasaport

İsrail pasaportu, uluslararası seyahat amacıyla İsrail Devleti vatandaşlarına verilir ve yurt dışında İsrail'in konsolosluk görevlilerinin korunması hakkını tanır.

<span class="mw-page-title-main">Paraguay pasaportu</span>

Paraguay pasaportu, Paraguay vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Paraguay pasaportu verildiği tarihten itibaren 5 yıl süreyle geçerlidir. Diğer MERCOSUR ülkelerine yapılan seyahatlerde pasaport gerekmez. Vatandaşlara bu ülkeler için hükûmet tarafından verilen kimlik kartları kullanılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Güney Afrika pasaportu</span>

Güney Afrika pasaportu Güney Afrika Cumhuriyeti vatandaşlarına uluslararası seyahat amaçlı verilen bir seyahat belgesidir.

Nepal pasaportu Nepal vatandaşlarının uluslararası seyahati için verilir. Nepal pasaportu 2010 tarihinden önce el yazısı ile yazılırdı. Eski elle yazılmış pasaport, 31 Mart 2010 tarihinden itibaren verilmesi durduruldu. Bu durumu kontrol etmek için Nepal Dışişleri bakanlığı 2011 yılından itibaren Makinede Okunabilir Pasaport vermeye başlamıştır. Nepal 26 Aralık 2010 tarihinden itibaren Makine okunabilir pasaportları tanıtmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Özbekistan pasaportu</span> Pasaport

Özbekistan pasaportu, Özbekistan vatandaşlarına yurt içinde kullanımı ve uluslararası seyahatler için verilir. 16 yaşındaki bir kişiye sıradan normal bir pasaport verilir. 45 yaş itibarıyla pasaportun süresi sınırsızdır. Pasaport, özel notlar ve vize sayfaları ile 32 sayfa içerir. Pasaportta Özbekçe, Rusça ve İngilizce dilleri yer alır. İkili ve çok taraflı anlaşmalara göre Özbek pasaportu sahibi, komşusu Tacikistan dışında Bağımsız Devletler Topluluğu içinde seyahatinde herhangi bir vize gereksinimi olmadan 90 gün kadar kalmak hakkına sahiptir. Ancak, vatandaşın Özbekistan'dan çıkması için yerel polise özel seyahat izni başvurusunda bulunması gerekir. İzin iki yıl için geçerlidir ve sadece ülkeyi terk eden vatandaş pasaportunun geçerlilik tarihine kadar yurt dışında kalabilirler. Özbekistan vatandaşları sadece Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Belarus, Kırgızistan, Moldova, Rusya ve Gürcistan'a seyahatlerinde çıkış vizesiz almadan seyahat edebilmektedirler.

<span class="mw-page-title-main">Tacikistan pasaportu</span>

Tacik pasaportu, ülke dışına seyahat edebilmelerini sağlamak için Tacikistan Cumhuriyeti vatandaşlarına verilir. Bu, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir Tacik vatandaşı uluslararası kimliği niteliğini taşır.

Mali pasaportu Mali vatandaşlarına ülke dışına seyahat için verilir. Bu uluslararası seyahatin öncelikli kanıtıdır. Pasaport, ulusal kaydı kartı veya ehliyet kimlik için de kullanılabilir. Aynı zamanda, vatandaşlığın temel kanıtıdır.

<span class="mw-page-title-main">Malezya pasaportu</span>

Malezya pasaportu Malezya Göç Dairesi tarafından Malezya vatandaşlarına verilen seyahat belgesidir.