İçeriğe atla

Mıhlı şelalesi

Harita
Mıhlı şelalesi küçük gölet

Mıhlı şelalesi, Çanakkale ilinin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu mevkiinde yer alan Mıhlı şelalesi Kaz dağlarından gelen Mıhlı çayı üzerinden bulunur. Çanakkale ve Balıkesir sınırları arasında yer almaktadır. Küçükkuyu ilçesinden Küçükkuyu tabelasından girildiğinde 2.5 km daha içeride bulunmaktadır.[1]

Şelale olarak çok yüksek olmamakla birlikte iki adet göletten oluşmaktadır. İlk gölete yüzerek ulaşılabilmektedir. Diğer gölet ise şelalenin döküldüğü yerde bulunmaktadır. Bu gölete ulaşmak için daha küçük bir şelale üzerinden geçilebilmektedir.

Küçük olan gölet 4,5 metre derinliğe sahiptir. Şelalenin döküldüğü göletin en derin yeri belirtilenin aksine 18 metre değil 9 metre derinliğe sahiptir. Yaz ayında insanların yüzdüğü göletlerin su sıcaklığı ortalama 18 derecedir.

Mıhlı şelalesi Büyük gölet

Giriş ve Konaklama

Mıhlı derinlik ve sıcaklık ölçüm

2022 yılı itibari ile giriş ücreti kişi başı 15TL dir. Araç için ekstra ücret alınmamaktadır. Otoparka sahip bir işletme bulunmaktadır. Girişler belli saatler arasında yapılmaktadır. Şelaleye indikten sonra burada bulunan restoranda yemek yiyebilir veya ayrıca masa kiralama yöntemi ile oturulabilmektedir. Şelalenin 1 km aşağısında Başdeğirmen ve Su kemeri bulunmaktadır.[2] Roma dönemimden kalma su kemeri görülmeye değerdir.

Kaynakça

  1. ^ "Mıhlı Şelalesi Nerede, Nasıl Gidilir?". CNN Türk. 27 Ağustos 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ağustos 2022. 
  2. ^ "Başdeğirmen – Mıhlı Şelalesi". kucukkuyu.com. 19 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yahyalı</span> İlçe, Kayseri, Türkiye

Yahyalı, İç Anadolu Bölgesi'nde Kayseri iline bağlı ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Tortum Şelalesi</span>

Tortum Şelalesi, Erzurum ilinin Uzundere ilçesi sınırları içinde, Tortum Çayı'nın üzerindeki bir şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Suuçtu Şelalesi</span> Bursada şelale

Suuçtu Şelalesi, Türkiye'nin Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesine 18 km uzaklıkta bulunan ve ilçenin içme suyu ihtiyacını karşılayan, 38 metre yükseklikteki felezlerden dökülen şelale.

<span class="mw-page-title-main">Kapuzbaşı Şelaleleri</span>

Kapuzbaşı Şelaleleri Yahyalı ilçesine bağlı Kapuzbaşı Köyü sınırları içerisinde yer alan kaynak şelalelerdir. Şelalelerden birisi Türkiye'nin en yüksek ve Dünya'nın en yüksek ikinci şelalesi olma özelliğini taşımaktadır. Şelaleler Kayseri Yahyalı ve Adana Aladağ ilçelerine yaklaşık 55 km, Kayseri'ye 145 km mesafededir. Kapuzbaşı'nın batı tarafında yer alan Hacer Ormanları 18 bin hektar alanı kaplamakta ve Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisinde yer almaktadır. Aksu Vadisi'nden Ulupınar Köyü'ne, oradan da Kapuzbaşı'na gelen çay, şelalelerin suyu ile birleşerek ırmak haline gelip biraz ileride Zamantı Irmağı ile birleşir. Zamantı Irmağı, Seyhan Nehri'nin en büyük koludur. İkinci büyük kolu Göksu Irmağı'dır. Göksu ile Zamantı, Kapuzbaşı'nın güneyinde Adana il sınırları içinde birleşerek Seyhan Nehri'ni oluşturur. Göksu Irmağı ve Zamantı Irmağı'nın çıkış yeri Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Kurşunlu Şelalesi</span> Antalyada şelale

Kurşunlu Şelalesi, Antalya-Isparta karayolunun 24. km'nden sola dönülerek 7 km devam edildiğinde ulaşılan bir şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Küçükkuyu, Ayvacık</span> Ayvacık beldesi

Küçükkuyu, Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı bir kasabadır.

<span class="mw-page-title-main">Yerköprü Şelalesi</span> Konyada şelale

Yerköprü Şelalesi, Konya'nın Hadim ilçesinde, Konya merkezine 110 km uzaklıkta, Göksu Nehri üzerinde bulunan ünlü bir şelaledir. Şelalenin küçük bir elektrik santrali de bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Ren Şelalesi</span>

Ren Şelalesi, İsviçre'nin Schaffhausen kantonunda yer alan Avrupa'nın en büyük şelalesidir. 150 metre genişliğinde ve 23 metre yüksekliğindeki şelale Ren, Rhone ve İnn nehirlerini besler. Schaffhausen şehir merkezine 4 km. mesafede bulunan şelale aynı zamanda turistlerin yoğun ilgisini çeker.

<span class="mw-page-title-main">Bucuk Göleti</span>

Bucuk göleti Ankara'da Sincan ile Yenikent arasında yer alan içme kullanma ve sulama amaçlı inşa edilmiş alanı 162 ha olan bir gölettir. Yukarıbağ deresi ve gölet alanına düşen yağışlarla beslenmektedir. Depolama hacmi 0,300 hm3 ve aktif hacim 0,280 hm³ tür. Ölü hacim 0,020 hm³ ve yükseklik temelden 25 m dir. Ortalama derinliği 1–2 m olan göletin en derin yeri 4 m dir. Ankara kent merkezine 24 km uzaklıktaki gölete toplu ulaşım araçları çalışmadığı için ulaşım araba ile olmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Uçansu Şelalesi</span> Antalyada şelale

Uçansu şelalesi, Antalya ili, Serik ilçesi, Gebiz Beldesine bağlı Akçapınar köyü sınırlarında yer alır. Antalya'ya 57 km, Serik'e 54 km mesafededir. Denizden kuşuçumu uzaklığı 38 km, deniz seviyesinden yüksekliği 400 m'dir. Yukarı Uçansu şelalesi 70 m, Aşağı Uçansu şelalesi 51,5 m'den dökülür. Gebiz beldesinden sonra stabilize olan yol bahar mevsiminde su yükselmesi nedeniyle bazen geçit vermemektedir. Kireç taşının (kalker) hakim olduğu arazide, Havutlu ve Bal derelerinin birleşiminden oluşan Uçandere şelaleyi oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Paşaca Şelalesi Tabiat Parkı</span> şelale

Paşaca Şelalesi Tabiat Parkı, Giresun ilinin Görele ilçesine bağlı Yeşildere ve Beşirli köyleri arasında yer alan bir tabiat parkıdır. Şelale, Sis Dağı eteklerinde yer almaktadır. Şelalenin üzerinde bulunduğu dere, Çavuşlu'dan denize dökülmektedir. Şelaleye Çavuşlu beldesine 20 km uzaklıktadır. Şelale 50 metre yüksekliğindedir. Bölgede irili ufaklı birçok küçük şelaleler de bulunmaktadır. Şelalenin, serbest düşüşünü tamamlayışı açısından Türkiye'deki en yüksek şelalelerden birisi olduğu ifade edilmektedir. Bölgeye erişim imkanının kısıtlı olması nedeniyle şelaleye erişim sağlanmasında zorluklar yaşanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Maral Şelalesi</span> Artvinde şelale

Maral Şelalesi, Artvin ili, Borçka ilçesinde Karçal Dağları'nda Maral Deresi üzerindeki şelale. Şelale tek bir eğim kırıklığından, 63 m yüksekten düşer. Şelale adını, eski adı Mindieti olan Maralköy'den alır. Günümüzde Camili Biyosfer Rezervi alanında bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Günpınar Şelalesi</span> Malatyada şelale

Günpınar Şelalesi Malatya ili Darende ilçesi sınırlarında, Tohma Çayı'nın kolu Şuhul Deresi üzerindeki şelaledir.

<span class="mw-page-title-main">Değirmendere Şelalesi</span> Rize ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir şelale

Değirmendere Şelalesi, Rize ilinin Merkez ilçesinde bulunan bir şelaledir. Rize'ye 28 km uzaklıkta olan şelalenin rakımı 632 metredir. Şelalenin altında bir gölet bulunmaktadır.

Sırakayalar Şelalesi, Bayburt il merkezine bağlı Sırakayalar Köyü girişi ve içinde bulunmaktadır. Bayburt merkeze 22 km uzaklıkta kalan şelaleler, 20 metre yükseklikten döküldüğü görülmektedir. Şelaleler yaz aylarında mesire alanı olarak kullanılmakta olup, kış aylarında donduğu bilinmektedir.Yasal Durumu tescil edilmemiş olan şelaleler Orman İşletme Müdürlüğü ve Şefliği'ne bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kara su şelalesi</span>

Karasu Şelalesi, Osmaniye ili, Düziçi ilçesinde Amanos Dağları)'nın en kuzeyinde bulunan Düldül Dağı eteklerinden doğan Sabun Çayı üzerindeki şelaledir. Şelale tek bir eğim kırıklığından, 10 m yüksekten düşer. Şelale adını, eski adı, mevcut akar su zeminin siyaha yakın yeşil yosun örtüsünden kaynaklanan akarsuyun renginden alır.

Os Şelalesi, Trabzon'un Araklı ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 25 kilometre uzaklıkta ve Turnalı köyü sınırlarında yer alan şelale 20.3 metrelik bir yükseklikten dökülür. 4 metre genişliğindeki şelalenin döküldüğü suyun derinliği 15 metredir. Tüm mevsimlerde akan şelalenin bakısı batı yönündedir.

Koyuncular Şelalesi, Trabzon'un Sürmene ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 43 kilometre uzaklıkta ve Ortaköy köyü sınırlarında yer alan şelale 10 metrelik bir yükseklikten dökülür. 2.5 metre genişliğindeki şelalenin döküldüğü suyun derinliği 0.5 metredir. Tüm mevsimlerde akan şelalenin bakısı kuzeydoğu yönündedir.

Çamlıhemşin Şelalesi, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 200 metre uzaklıktak konumlanmış olan şelale, 25 metre yükselikten dökülmektedir. 4 metre genişliğindeki şelalenin döküldüğü alanın derinliği 1.5 metredir. Tüm mevsimlerde akan şelalenin bakısı batı yönündedir.

Ayder Şelalesi, Rize ilinin Çamlıhemşin ilçesinde bulunan bir şelaledir. İlçe merkezine 22 kilometre uzaklıkta konumlanmış olan şelale, 28 metre yükselikten dökülmektedir. 6 metre genişliğindeki şelalenin döküldüğü alanın derinliği 2 metredir. Tüm mevsimlerde akan şelalenin bakısı kuzeydoğu yönündedir.