İçeriğe atla

Mıgırdiç Hrimyan

Patrik Hazretleri
Mıgırdiç Hrimyan
Konstantinopolis Ermeni Patriği
Մկրտիչ Խրիմեան
Մկրտիչ Խրիմեան
Özgün adıՄկրտիչ Խրիմեան
KiliseErmeni Apostolik Kilisesi
Makamİstanbul Ermeni Patrikhanesi
Atanma1869
Dönem bitişi1873
Önce gelenİknadios Kakmaciyan
Sonra gelenNerses Varjabedyan
Doğum20 Nisan 1820
Van, Van Vilayeti, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm27 Ekim 1907
Eçmiyadzin, Ermenistan
MezhepErmeni Apostolik

Mıgırdiç Hrimyan veya Kırımyan (ErmeniceՄկրտիչ Խրիմեան), Hrimyan Hayrik (ErmeniceԽրիմեան Հայրիկ) ya da diğer bilinen adıyla Vanlı I Mıgırdiç (Mkrtich I Vanetsi; d. Van, 20 Nisan 1820 - ö. Eçmiyadzin, 27 Ekim 1907), 1869-1873 yılları arasında İstanbul Ermeni Patrikliği,[1][2] 1880-1885 arası Van episkoposluğu, 1892-1907 arası da Tüm Ermeniler Katolikosluğu yapmış Ermeni dini lider.

Kaynakça

  1. ^ Parsegh Tuglaciyan. Tarih Boyunca Batı Ermenileri Vol. III.
  2. ^ "Patriklerimiz". Türkiye: Türkiye Ermenileri Patrikliği. 26 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2016. 
Siyasi görevi
Önce gelen:
İknadios Kakmaciyan
İstanbul Ermeni Patriği
1869-1873
Sonra gelen:
Nerses Varjabedyan
Önce gelen:
I. Magar
Tüm Ermeniler Katolikosu
1892–1907
Sonra gelen:
II. Matteo

Wikimedia Commons'ta Mıgırdiç Hrimyan ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Devrimci Federasyonu</span> Ermenistan’da bir siyasi parti

Ermeni Devrimci Federasyonu, Ermeni siyasi partisi. Ermenistan'ın bağımsızlığını sağlamak amacıyla 1890'da kuruldu. Hâlen gerek Ermenistan Cumhuriyeti'nde gerek diasporadaki Ermeniler arasında aktif bir siyasi partidir. Doğu Ermenice adıyla Daşnaktsutyun olan örgütün adı Türkçeye Batı Ermenice'den bir takım ses değişikliklerinden sonra Taşnaksutyun olarak geçmiştir ve kısaca Taşnak adıyla da bilinir. Ermenicede Federasyon anlamına gelir; çünkü örgüt özellikle Rusya'daki Ermeni örgütleri başta olmak üzere birçok örgütün birleşmesinden oluştuğundan bu adın verilmesi uygun görülmüştür.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Ermeni Patrikhanesi</span>

İstanbul Ermeni Patrikhanesi, Osmanlı Devleti'nde yaşayan Ermenilerin ruhani ve dünyevi işlerini yönetmek üzere 1461'de Fatih Sultan Mehmed tarafından kurulmuş olan teşekküldür. Günümüzde Apostolik Kilisesi'ne (Gregoryen) mensup Türkiye Ermenilerinin dini önderliğini yapmaktadır. 1915 Ermeni Kırımı'ndan beri cemaatleri küçülmüştür. Patrikhane merkezi İstanbul'un (Kumkapı) semtinde bulunan Surp Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi'dir.

Surp Karasun Manuk Kilisesi Türkiye'nin Hatay ilinin İskenderun ilçesinde bulunan bir Ermeni Apostolik Kilisesi. Ne zaman inşa edildiği bilinmeyen kilise 1987'de İstanbul Ermeni Patrikhanesi tarafından yenilenerek Patrik Şınorhk Kalustyan tarafından ibadete açılmıştır. Kilise 2001 yılında ise yeniden onarılmıştır.

Günümüz Türkiye topraklarında bulunan Ermeni Apostolik, Katolik ve Evanjelik kiliseleri listesi;

Surp Yerits Mangants Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Sarıyer ilçesi Boyacıköy semtinde bulunan 1840 tarihinde ahşap olarak inşa edilip ibadete açılmış ve 1885 yılında kâgir olarak yeniden inşa edilmiş olan Ermeni kilisesidir. 2005 yılında restore edilen kilise İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob tarafından yeniden ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi (Fatih)</span> İstanbul, Topkapıda kilise

Surp Nigoğayos Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Topkapı semtinde bulunan Ermeni kilisesi. 1630 tarihli bir elyazmasında bu bölgede bir kilisenin varlığı geçse de kilisenin ne zaman inşa edildiği bilinmemektedir. Kayıtlara göre kilise inşasına 1813'te başlanmış, 1823’te kilise ikinci kez inşa edilmiştir. 1832’de ise üçüncü kez inşa edilen kilise nedeni bilinmemekle birlikte harap olur ve 1831'de İstanbul Ermeni Patriği Isdepanos II. Ağavni yeni bir kilise inşası için Sultan II. Mahmut'a başvurur. Vartan Kalfa Tıngıryan'ın mimarlığında yeniden inşa edile kilise 1894 depreminde zarar görerek yenilenir. I. Dünya Savaşı'nda askeri amaçlarla kullanılan kilise 1927'de yenilenerek Patrik Mesrob I. Naroyan tarafından açılır. 1987 yılında onarımdan geçen kilise 2000 yılında tekrar onarım görerek Aram Ateşyan tarafından ibadete açılır.

Taksim Surp Harutyun Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beyoğlu ilçesi Taksim semtinde bulunan Ermeni kilisesi.

Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Adalar ilçesindeki Kınalıada'da bulunan 1857 yılında İstanbul Ermeni Patriği III. Hagopos Seropyan tarafından ibadete açılan Ermeni kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Surp Harutyun Ermeni Kilisesi (Fatih)</span>

Kumkapı Surp Harutyun Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Kumkapı semtinde bulunan Ermeni kilisesi.

Surp Hagop Ermeni Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Altımermer semtinde bulunan Ermeni kilisesi. Ne zaman inşa edildiği bilinmeyen kilise 1839'da onarıma tabii tutulmuş, daha sonra İstanbul Ermeni Patriği Hagopos III. Seropyan döneminde restore edilip 1858'de yeniden ibadete açılmıştır. Ahşap olan kilise eskidiğinden 1891'de yeni inşaat izni alınmış ve Kayserili sarraf Parseğ İstanbulluyan'ın desteğiyle yeniden inşa edilmiş ve 1892'de Patrik I. Horen Aşıkyan zamanında açılmıştır. 2012 yılında tekrar restore edilen kilise Aram Ateşyan tarafından ibadete açılmıştır.

Yerevman Surp Haç Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beşiktaş ilçesinin Kuruçeşme semtinde bulunan Ermeni kilisesi. 1798'de inşa edilen kilise 1834'te Garabed Amira Balyan tarafından onarılır. Harutyun Amira Yerganyan tarafından 1835'te kilisenin bitişiğine Tarkmançats Ermeni İlköğretim Okulu inşa edilmiştir. 1975 ve 1988 yıllarında onarılarak İstanbul Ermeni Patriği I. Şınorhk tarafından ibadete açılan kilise son onarımını 2007'de görmüş ve Patrik II. Mesrob tarafından ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Beşiktaş Surp Asdvadzadzin Kilisesi</span>

Surp Asdvadzadzin Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Beşiktaş ilçesinde bulunan Ermeni kilisesi. 1838'de hassa mimarı Garabed Amira Balyan tarafından kâgir olarak inşa edilen kilise 1987'de Ermeni Patriği I. Şınorhk zamanında yenilenmiş, 1993'te avlusuna Garabed ve Sarkis Balyan'ın büstleri yerleştirilmiştir. 2013 yılında yenilenen kilisede Artin Dadyan Paşa gömülüdür.

<span class="mw-page-title-main">Gedikpaşa Surp Hovhannes Kilisesi</span>

Surp Hovhannes Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Fatih ilçesi Gedikpaşa semtinde bulunan bir Ermeni kilisesidir. 1849'da inşa edilen kilisenin bir yangın sonucu yıkılmasından sonra 1876'da inşa edilen kilise daha sonra restore edilerek 1895'te tekrar ibadete açıldı. 1950'de tekrar restore edilen kilise 1972'de bir yangından etkilendikten sonra tekrar onarılmış ve 1986'da tümden restore edilerek İstanbul Ermeni Patriği I. Şınorhk tarafından ibadete açılmıştır. Son olarak 2006 yılında restore edilen kilise Patrik II. Mesrob tarafından ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Garabet Kilisesi (Üsküdar)</span> Ermeni Apostolik Kilisesine bağlı bir kurum

Surp Garabet Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Üsküdar ilçesinde bulunan Ermeni kilisesi. 1593'ten önce inşa edilen kilise 1617 ve 1727 tarihlerinde yenilenmiştir. 1844 yılında tekrar onarılan kilise 1887'de bir yangında kül olur ve 1888'de kâgir olarak yeniden inşa edilir. 2006 yılında onarılan kilise İstanbul Ermeni Patriği II. Mesrob tarafından ibadete açılmıştır. Yapı 4 Ağustos 1983 tarihinde 1. derece kentsel sit alanı olarak tescil edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Surp Vartanants Kilisesi</span>

Surp Vartanants Kilisesi, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Şişli ilçesinin Feriköy semtinde bulunan Ermeni kilisesi. 1859'da inşasına başlanan kilise 1861'te tamamlanarak ibadete açılır. 1903'te onarılan kilise 1929'da kâgir olarak yeniden inşa edilmiş ve 1931'te Ermeni Patriği Mesrob I. Naroyan tarafından açılmıştır. Kilise 2006 ve 2011 yıllarında onarılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Surp Sarkis Anıt Mezar Şapeli</span>

Surp Sarkis Anıt Mezar Şapeli, Türkiye'de İstanbul iline bağlı Zeytinburnu ilçesi Balıklı semtinde bulunan Ermeni kilisesi. Balıklı Ermeni Mezarlığı'nın girişinde bulunan şapel 1985'te inşa edilmiştir. Mimarı Yetvart Şahbaz'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni milliyetçiliği</span>

Ermeni milliyetçiliği, modern çağda Mikayel Çamçiyan'ın romantik milliyetçiliğine dayalıdır ve genel olarak Ermeni Davası olarak formüle edilmiş özgür, bağımsız ve birleşik bir Ermenistan'ın oluşturulması olarak tanımlanır. Ermeni millî uyanışı 1880'lerde Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki milliyetçiliğin genel yükselişi bağlamında gelişmiştir. Ermeni Apostolik Kilisesi, hayatını köylülüğe adamış Mıgırdiç Hrimyan gibi liderlerle Ermeni milliyetçiliğinin büyük bir savunucusu olmuştur. Modern Ermenistan ve Ermeni sosyal dokusunun daha karmaşık hale gelmesi, Ermeni Davası'nın siyasal etkisini giderek azaltmış ve liberal bir milliyetçilik olarak gelişen modern bir Ermeni milliyetçiliğine doğru kaymıştır. Öte yandan, Ermeni diasporası, ekonomik menfaatten ziyade asimilasyon tehdidini koruyan "diaspora milliyetçiliğine" sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Surp Garabed Kilisesi (Kandiye)</span>

Surp Garabet Kilisesi, Yunanistan'ın Girit adasının yönetim merkezi Kandiye'de bulunan Ermeni kilisesi.

<span class="mw-page-title-main">Nerses Varjabedyan</span> Osmanlı İmparatorluğunda patrik (1837-1884)

II. Nerses Varjabedyan Türkiye Ermenileri 72. patriği. Asıl adı Boğos'tur.

Karekin I. Haçaduryan, doğum adıyla Haçik Haçaduryan, 81. İstanbul Ermeni Patriği ve Türkiye Ermenileri Ruhani Başkanı