İçeriğe atla

Müzik video oyunu

Açık kaynak müzik video oyunu StepMania

Yaygın olarak bilinen bir müzik video oyunu, oyunun anlamlı ve genellikle neredeyse tamamen müzikal bir skor veya bireysel şarkılarla etkileşimleri etrafında yönlendirildiği bir video oyunudur. Müzik video oyunları çeşitli biçimler alabilir ve genellikle "ritmik olarak oluşturulmuş bulmacalar"[1][2][3][4][5][6] ortak kullanımı nedeniyle bulmaca oyunuları ile gruplandırılır.[7][8]

Müzik video oyunları tamamen ses oyunlarından farklıdır (örneğin, 1997 Sega Saturn sürümü Real Sound: Kaze no Regret), her ne kadar eidetik müzik oyunları her iki kategoriye de düşebilse de, oyuncuyu oyunun müziğine yönlendirmek için görsel bir geri bildirim içerir.

Başlıca oyun oynama çeşitleri

Tür popülerlik kazandıkça ve genişledikçe, müzik video oyunları bir dizi farklı oyun tarzını destekleme yeteneğini göstermiştir. Oyunun en eski şekli doğada eidetik olsa da, günümüzde en yaygın müzik oyunu biçimi ritmiktir ve "ritim oyunu" olarak adlandırılmıştır. Müzik video oyunlarındaki diğer yaygın oyun modları arasında serbest biçimli bir oyun yaklaşımını teşvik eden sanal alan stili ve müzik öğelerini atıcı veya bulmaca oyunu gibi daha geleneksel türlerle birleştiren son hibrit stil yer alıyor. Müzik video oyunları da parti oyunlarına mini oyun olarak eklenir.

Müzik hafıza oyunları

Müzik hafıza oyunları bir oyuncunun müzik hafızasını test eder. Göze çarpan müzik oyunları, müziğin hangi yönünün oyunun odak noktası olduğuna bağlı olarak çeşitli biçimler alır. Her ne kadar bu oyunların büyük çoğunluğu ritmi esas oyun belirleyici müzik öğesi olarak vurgulasa da, perde ve ses gibi diğer müzik notaları ve gelişim unsurları da bazı oyunlarda vurgu noktaları olarak hizmet eder. Tüm bu oyun formlarında, oyuncunun amacı, oyundan her isteme (müziğin bir öğesiyle bağlantılı) doğrudan bir tarafsız yanıt vermektir.

Serbest biçimli müzik oyunları

SimTunes gibi oyunlarla karakterize edilen serbest biçimli müzik oyunları, müzik oluşturmanın oyun üzerinde baskın olduğu ve bu oyunların genellikle Tenori-on gibi oyun dışı müzik sentezleyicilerine daha benzer olduğu oyunlardır. Serbest biçimli müzik oyunları, üretken hibrit müzik oyunları ve oyun dışı araçlar arasında, oyunlarının temelde yatan bir plotline dayanma derecesine bağlı olarak bir yer işgal eder. Bu müzik oyunu biçimi, müzikal olmayan oyunlar alanındaki sanal alan oyunlarına çok benzer ve bu oyun biçimini tanımlamak için "sanal alan" terimi kullanılmıştır.[9]

Hibrit müzik oyunları

Ciddi oyunlar girişiminin bir dalı olan[10] Otocky (üretken bir melez) ve Pteranodon (reaktif bir melez) gibi müzik video oyunlarının hibrit biçimleri, bir oyuncu ile müzik arasında görünüşte anlaşılır olan önemli ve anlamlı etkileşimlerle karakterize edilir. Müziksiz bir türe aittir. Üretken biçimli hibrit müzik video oyunları genellikle sanatçı ve oyun içi dinamikler arasındaki etkileşimden kaynaklanan konser müziğini oyunun bir hedefi haline getirir. Bunu başarmak için, bu oyunların aidiyetin dış görünüşünü verdiği müzik dışı türler genellikle basit, basit dinamiklerle karakterizedir.[11] Örneğin Rez veya Free the Beat'de oyun basit bir raylı atıcı şeklini alır; ancak, oyuncunun eylemleri tarafından oluşturulan ses efektlerini (raylı çekimin normal görevlerini tamamlarken) bir bütün olarak soundtrack ile bütünleştirerek, oyunun müzikçalarla doğrudan etkileşime izin vermesi ve yaratılışın teşvik edilmesi amaçlanır. Bir sinaestetik deneyim.[12]

Hibrit müzik video oyunlarının üretken ve reaktif formları arasındaki en büyük fark, üretken formdaki oyunların oyunla belirlenen müziğin yaratılmasına izin verirken, reaktif formdakiler oyunun belirlenmesinde müzik kullanırlar. Pteranodon, Rhyme Rider Kerorican veya iS gibi reaktif form hibrit müzik video oyunları - iç bölüm, müziğin oyunun müzikal olmayan bileşenlerinin dinamiklerini belirlemeye yarayacak şekilde altta yatan türe odaklanır. Bu oyunlarda, oyuncu oyununu tasarlamak için film müziğinden önemli ipuçları alır. Vib-Ribbon, Audiosurf veya Dance Factory gibi benzer reaktif biçimli[13] müzik video oyunları, farklı bir altta yatan türe sahip değildir ve bu nedenle hibrit müzik oyunları olarak kabul edilemez.

Canlı Performans için Müzik Oyunları

Canlı performansta gerçek zamanlı nesil için interaktif müzik video oyunları. Oyunlar, geleneksel izleyici çekiciliğini içeren eğitimli müzisyen / sanatçı için doğrusal olmayan interaktif el yazması ekleyebilir; tüm müzik performanslarında ortaktır ve eSpor ve turnuva oyunlarında ortaya çıkar.[14]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "GameSpot's Best of 2005 - Genre Awards". Gamespot.com. 19 Mart 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  2. ^ "The Best Videogames of 2005". Metacritic.com. 10 Aralık 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  3. ^ "Mizuguchi on Lumines Interview // PSP /// Eurogamer". Eurogamer.net. 9 Kasım 2006. 20 Haziran 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  4. ^ "GameSpy.com - Reviews: Frequency (PS2)". Web.archive.org. 11 Şubat 2006. 11 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Eylül 2012. 
  5. ^ "Games and gear - Rhythm - ZDNet Reviews". Zdnet.com. 9 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  6. ^ "Music Rhythm | Games and gear - Puzzle - CNET Reviews". Reviews.cnet.com. 13 Ekim 2010. 10 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  7. ^ "TenSpot: Top Ten Rhythm Games". GameSpot. 22 Mart 2006. 3 Şubat 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  8. ^ Gudmundsen (24 Ağustos 2007). "Songs from 'High School Musical' showcased in rhythm game". USA Today. 25 Ekim 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  9. ^ "Salon 21st: This Note's For You". Salon.com. 3 Nisan 1997. 17 Şubat 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  10. ^ "Serious Games Source". Serious Games Source. 14 Mart 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  11. ^ "Otocky". Siliconera. 26 Kasım 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  12. ^ Krotoski (7 Şubat 2007). "Interview with Tetsuya Mizuguchi". The Guardian. Londra. 17 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2011. 
  13. ^ Aallouche, Khalid, et al. "Implementation and Evaluation of a Background Music Reactive Game." IE Conference 2007 - Tempere University of Technology and Nokia Research Center. 2007.
  14. ^ Lieberman, David 2006. Game Enhanced Music Manuscript 8 Haziran 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. In GRAPHITE '06: Proceedings of the 4th International Conference on Computer Graphics and Interactive Techniques in Australasia and South East Asia, ACM Press, Melbourne, Australia, 245 - 250.

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta Music video games ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur


İlgili Araştırma Makaleleri

<i>The Sims</i> 2000 video oyunu

The Sims, Maxis tarafından geliştirilen ve Electronic Arts tarafından 2000 yılında yayınlanan stratejik yaşam simülasyonu video oyunudur. "Sim" adı verilen sanal insanların kurgusal bir mahalle içerisinde yaşadığı evlerde bilgisayar simülasyonu üzerinden günlük aktiviteleri kontrol edilir. Oyuncular Sim'leri kontrol edebilir, kariyerlerini geliştirebilir, yaşadıkları alanı değiştirebilir ve diğer Sim'lerle ilişki kurabilirler. Aynı zamanda Sim'ler için ev yaratabilir, evi dekor edebilir, kıyafet alabilirler. Diğer Sim'lerle olan sosyal ilişkilerini de ilerletebilirler.

<span class="mw-page-title-main">Gerçek zamanlı strateji oyunu</span>

Gerçek zamanlı strateji oyunları, oyuncuların birbirlerinin sırasını beklemeden devamlı olarak karşılıklı oynamaya devam ettikleri bilgisayar oyunları. Bunun aksi olan sıra tabanlı strateji oyunlarında oyuncular hamle yapabilmek için karşı tarafın hamlesini beklemek zorundadırlar.

Hayatta kalma-korku oyunu korku ve hayatta kalma oyunlarının bir alt türüdür, çünkü oyun onları korku grafikleri veya korkutucu ambiyans ile korkutmaya çalışır. Dövüş, oyunun bir parçası olabilse de, sınırlı cephane veya silahlar, sağlık, hız ve görüş veya oyuncunun oyun mekaniği ile etkileşiminin çeşitli engelleri yoluyla oyuncunun tipik aksiyon oyunlarına göre daha az kontrol sahibi olduğu hissettirilir. Oyuncu ayrıca oyunda ilerlemek için yeni alanlara giden yolu açan ve bulmacaları çözen öğeler bulmaya zorlanır. Oyunlar, karanlık labirent benzeri ortamlar ve düşmanların beklenmedik saldırıları gibi güçlü korku temalarından yararlanır.

<i>Grand Theft Auto IV</i> Rockstar Gamesin 2008 yapımlı video oyunu

Grand Theft Auto IV, Rockstar North tarafından geliştirilen ve Rockstar Games tarafından yayınlanan 2008 yapımı bir aksiyon-macera oyunudur. Bu, 2004'teki Grand Theft Auto: San Andreas'tan sonra Grand Theft Auto serisi'nin altıncı ana girişi ve genel olarak on birinci bölümdür. New York'yi temel alan kurgusal Liberty City'de geçen tek oyunculu hikâye, Doğu Avrupalı savaş gazisi Niko Bellic'in ve onun yüksek profilli suçluların baskısı altındayken geçmişinden kaçma girişimlerini konu alıyor. Açık dünya tasarımı, oyuncuların üç ana adadan oluşan Liberty City'de ve New Jersey merkezli komşu eyalet Alderney'de özgürce dolaşmasına olanak tanıyor.

<span class="mw-page-title-main">Big Huge Games</span>

Big Huge Games, bilgisayar oyunları geliştiren bir oyun firmasıdır. 2000 yılında Brian Reynolds ve Firaxis Games 'ten ayrılan üç arkadaşı tarafından Maryland 'da kurulmuştur. Şirket genellikle strateji oyunları üzerinde çalışmaktadır. 15 Ocak, 2008 'de THQ bünyesine katılmıştır.

<i>Halo: Combat Evolved</i> 2001 video oyunu

Halo: Combat Evolved, Bungie Studios'un geliştirdiği birinci şahıs nişancı (FPS) video oyunudur. Halo serisinin bu ilk oyunu 15 Kasım 2001'de Xbox oyun konsolu ile aynı anda piyasaya sürüldü ve oyun, konsolun en gözde uygulaması olarak düşünülür. 9 Kasım 2005 itibarıyla oyunun dünya çapında 5 milyondan fazla kopya satmasıyla Microsoft 2003'te Microsoft Windows için ve Mac OS X için sürümleri piyasaya sürdü. Ayrıca oyunun hikâyesi uyarlanıp detaylandırılarak bir roman serisine dönüştürüldü. Oyunun daha sonra Xbox 360 HDD'ye indirilebilmesi için Xbox Original sürümü çıkarıldı.

<span class="mw-page-title-main">Epic Games</span> video oyun şirketi (oyun motoru şirketi)

Epic Games, Cary, Kuzey Carolina, ABD merkezli bir video oyunu yapım ve geliştirme şirketidir. Daha çok Gears of War, Fortnite ve Unreal serileriyle tanınır. Oyun motoru Unreal Engine'nın da yaratıcısıdır.

<i>Pokémon FireRed ve LeafGreen</i> 2004 video oyunu

Pokémon FireRed Version ve Pokémon LeafGreen Version 1996 Game Boy rol yapma video oyunları Pokémon Red ve Blue'nun 2004 yeniden yapımlarıdır. Game Freak tarafından geliştirilmiş, The Pokémon Company ve Nintendo tarafından Game Boy Advance için yayımlanmıştır. FireRed ve LeafGreen ilk olarak Ocak 2004'te Japonya'da ve sırasıyla Eylül ve Ekim 2004'te Kuzey Amerika ve Avrupa'da piyasaya sürülmüştür. Oyunlar Pokémon video oyunu serisinin üçüncü neslinin bir parçasıdır ve serideki önceki oyunların ilk geliştirilmiş yeniden yapımları olma özelliğini taşımaktadır.

<i>Red Dead Redemption</i> 2010 video oyunu

Red Dead Redemption, Rockstar San Diego ile Rockstar North tarafından geliştirilip, Rockstar Games tarafından yayımlanan, üçüncü şahıs nişancı persfektifine sahip, açık uçlu aksiyon-macera türündeki Western video oyunu. Xbox 360 ve PlayStation 3 platformları için Kuzey Amerika'da 18 Mayıs 2010'da, geri kalan bölgelerde ise 21 Mayıs 2010'da yayımlandı. 2004'te piyasaya sürülen Red Dead Revolver'ın konu bakımından olmasa da isim olarak devamı niteliğindedir.

<i>The Simpsons Game</i>

The Simpsons Game, Nintendo DS, Wii, Xbox 360, PlayStation 2, PlayStation 3 ve PlayStation Portable için yapılan, animasyon televizyon dizisi Simpsons ve genel olarak The Simpsons Movie üzerine kurulu bir aksiyon platform video oyunudur. Oyun Electronic Arts tarafından geliştirildi, yayınlandı ve dağıtıldı. Ekim 2007'de Kuzey Amerika'da ve Kasım 2007'de dünya çapında piyasaya sürüldü. The Simpsons yazarları Tim Long, Matt Selman ve Matt Warburton tarafından yazılmış orijinal bir hikâyeye sahiptir. Kendini referans alan senaryda aile, başka bir Simpsons video oyununa katılmak zorunda kaldıklarını keşfeder. Oyun, popüler kültür, diğer video oyunları ve kendi yayıncısı Electronic Arts ile dalga geçer.

<i>Grand Theft Auto: Chinatown Wars</i> 2009 video oyunu

Grand Theft Auto: Chinatown Wars, Nintendo DS, PlayStation Portable, iOS ve Android platformları için Rockstar Leeds ve Rockstar North tarafından geliştirilmiş Grand Theft Auto serisinin 13. oyunudur.

<i>Heavy Rain</i> 2010 video oyunu

Heavy Rain, Quantic Dream tarafından geliştirilen ve Sony Computer Entertainment tarafından yayımlanan interaktif drama ve aksiyon-macera türlerindeki video oyunudur. Şubat 2010'da PlayStation 3'te, 2016 yılında PlayStation 4'te ve 2019 yılında Microsoft Windows platformunda çıkarıldı. Oyunda, kurbanlarını yağmur suyu kullanarak boğan ve Origami Katili olarak adlandırılan bir seri katilin gizemi ile ilgili dört ana karakter bulunmaktadır. Oyuncu, oyun kumandasıyla ekranda gösterilen eylemleri gerçekleştirerek oyunla etkileşime girerken; bazı durumlarda ekranda gösterilen eylemler, oyuncuyu hızlıca seçim yapmaya zorlamaktadır. Oyuncunun oyundaki kararları ve eylemleri hikâyenin gidişatını etkilemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bulmaca oyunu</span>

Bulmaca oyunu, bulmaca çözme üzerine kurulu video oyunu türüdür. Farklı bulmaca çeşitleri ile oyuncunun mantık, örüntü tanıma, sıralama ve kelime tamamlama gibi problem çözme kabiliyetleri sınanır. Oyuncunun bir bulmacayı çözmek için sınırsız zamanı olabileceği gibi basit bulmacaları zaman kısıtıyla çözmesi gerekebilir.

Super Mario Kart, 1992 yılında Nintendo tarafından geliştirilen karting yarış video oyunudur. Oyun, Mario Kart serisinin ilk oyunu olup 27 Ağustos 1992 tarihinde Japonya ve daha sonra diğer ülkelerde Super Nintendo Entertainment System için piyasaya sürüldü.

Sonic Adventure, 1998 yılında Sonic Team tarafından geliştirilen ve Sega tarafından yayınlanan bir platform video oyunudur. Oyun, Sonic the Hedgehog serisinin altıncı oyunu olup Aralık 1998 tarihinde Japonya ve Eylül 1999 tarihinde diğer ülkelerde Dreamcast için piyasaya sürüldü.

Sonic Adventure 2, 2001 yılında Sonic Team tarafından geliştirilen ve Sega tarafından yayınlanan bir platform video oyunudur. Oyun, Sonic the Hedgehog serisinin yedinci oyunu olup Sonic Adventure oyununun devamıdır ve Haziran 2001 tarihinde Dreamcast için piyasaya sürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Ritim oyunu</span>

Ritim oyunu, bir oyuncunun ritime ayak uydurmaya çalıştığı müzik temalı bir video oyunu türüdür. Bu türdeki oyunlar genellikle dansa veya müzik aletlerine benzetilmiş performanslara odaklanır ve oyuncuların ekranda gösterilen sırayla düğmelere basmasını gerektirir. Çoğu ritim oyunu, oyuncuların en yüksek skor için yarıştığı veya bir müzik grubuna benzer şekilde işbirliği yaptığı çok oyunculu modlar içerir. Geleneksel giriş cihazları olarak kullanılabilirken, ritim oyunları genellikle müzik aletlerini taklit eden yeni oyun kumandaları içerir. Bazı dans temelli oyunlar, oyuncunun giriş cihazı olarak işlev gören basınca duyarlı pedlerle bir mat üzerinde fiziksel olarak dans etmesini gerektirir.

Video oyunlarında reklamcılık, ürünleri, organizasyonları veya bakış açılarını tanıtmak için reklamın video oyunlarına entegre edilmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Grand Theft Auto kopyaları</span>

Grand Theft Auto kopyaları veya GTA klonları, açık dünya, aksiyon-macera video oyunlarının bir alt türüdür. Hem tasarımsal hem de oynanış mekanikleri Grand Theft Auto oyununa benzer. Oyuncular açık dünya ortamında özgürce dolaşırken çeşitli araçlar ve silahlar bulabilir ve kullanabilirler. Grand Theft Auto klonlarının amacı, bir dizi temel ana görevi tamamlamaktır, ancak oyunun devam etmesini sağlamak amacıyla genellikle yan görevler ve mini oyunlar eklenir ve özgür dünyanın sürekliliği amaçlanır. Bu alt türdeki oyunların hikâyeleri tipik olarak suç, şiddet, uyuşturucu, kadın ticareti ve mafyalaşma gibi unsurlara sahiptir.

Korku oyunları, korku kurgu merkezli ve genellikle oyuncuyu korkutmak için tasarlanmış bir video oyunu türüdür. Oynanışlarına göre sınıflandırılan diğer çoğu video oyunu türünün aksine, korku oyunları neredeyse her zaman anlatıya veya görsel sunuma dayanır ve çeşitli oyun türleri kullanır.