İçeriğe atla

Müziddin Behram

Müziddin Behram
Behram Şah'ın boğa ve süvari tipi Jitali
Hüküm süresiMayıs 1240 – 15 Mayıs 1242
Taç giymesi1240
Önce gelenRaziye Begüm
Sonra gelenAlaeddin Mesud
Doğum9 Temmuz 1212
Delhi
Ölüm15 Mayıs 1242
HanedanMemlûk Hanedanlığı
Babasıİltutmuş
DiniSünni İslam

Müziddin Behram, Memlûk hanedanının altıncı sultanıydı. Şemseddin İltutmuş'un (1210-36) oğlu ve Razia Sultan'ın (1236-40) üvey kardeşiydi. Kız kardeşi Subedar Malik Altunia tarafından Bathinda'da hapsedilirken (hem Altunia hem de Behram Şah Raziye Sultan'a karşı komplo planladı) kırk şefin desteğiyle kendini Kral ilan etti. Öyle olsa bile, kral olarak iki yılı boyunca, başlangıçta onu destekleyen şefler düzensiz hale geldi ve sürekli olarak birbirleriyle kavga etti. Bu huzursuzluk döneminde 1242'de kendi ordusu tarafından öldürüldü (15 Mayıs 1242'de öldü). Ölümünden sonra, üvey kardeşi Rükneddin Firuz'un oğlu yeğeni Alaeddin Mesud tarafından değiştirildi.[1]

Moğol İmparatorluğu'ndan Ögeday, Dayir'i Gazni Komutanı ve Menggetu komutanını da Kunduz'a atadı. 1241 kışında Moğol kuvvetleri İndus vadisi'ni işgal etti ve Lahor'u kuşattı. Ancak Dayir, 30 Aralık 1241'de şehre saldırırken öldü ve Moğollar Delhi Sultanlığı'ndan çekilmeden önce kasabayı kılıçtan geçirdi . Sultan onlara karşı adım atmak için çok zayıftı. "Kırk şef" onu Delhi'nin beyaz kalesinde kuşattı ve ölüme terk etti.

Raziye Sultan'ın ölümünden sonra (1240) kırk şef, Iltutmuş'un üçüncü oğlu Behram şah'ı tahtına koymaya karar verdi. 21 Nisan 1240'ta Lal Mahal'de tahta çıktı, ancak bir süre sonra 40 şef Behram Şah'ın tüm gücünü ellerine almaya karar verdi.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ A Textbook of Medieval Indian History. Primus Books. 2013. ss. 74-76. ISBN 978-9-38060-734-4. 

Dış bağlantılar

Önce gelen:
{{{önce}}}
{{{başlık}}}
Sonra gelen:
{{{sonra}}}

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karakoyunlular</span> 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurduğu bir devlet

Karakoyunlular ya da Karakoyunlu Devleti, başkenti Tebriz olan ve 1380-1469 yılları arasında bugünkü Doğu Anadolu Bölgesi, Güney Kafkasya, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarında egemenlik sürmüş Oğuz Türklerinin kurmuş olduğu bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Ögeday</span> Cengiz Hanın oğlu ve 2. Moğol imparatoru

Ögeday veya Ogeday, Cengiz Han'ın oğullarından biri ve halefi. Cengiz Han'dan sonra Moğol İmparatoru olmuş ve babasının yarım bıraktığı istilaları ve devlet düzenlemesini tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Delhi Sultanlığı</span> Türk-Hint devleti

Delhi Sultanlığı ya da Sultanat-ı Hint, 1206-1526 yılları arasında Hindistan'da hüküm sürmüş olan sultanlıktır.

<span class="mw-page-title-main">II. Gıyâseddin Keyhüsrev</span> 1237–1246 yılları arasındaki Anadolu Selçuklu sultanı

II. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1237-1246 arasında Anadolu Selçuklu Sultanı.

Töregene Hatun ya da Turakine Hatun,, kocası Ögeday'ın ölümünden oğlu Güyük'ün Han seçilmesine kadarki dönemde Moğol İmparatorluğu naibi.

<span class="mw-page-title-main">Çağatay Han</span> Cengiz Hanın 2. oğlu, Moğol Prensi

Çağatay Han, Moğol prensi ve Cengiz Han'ın ikinci oğlu.

<span class="mw-page-title-main">I. Tahmasb</span> 2. Safevî şahı

I. Tahmasb, Safevî Devleti'nin ikinci hükümdarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Şemseddin İltutmuş</span>

Delhi Türk Sultanlığı hükümdarı. Aralık 1210'dan, 27 Nisan 1236'ya dek hüküm sürdü.

Hindistan'ın Moğollar tarafından istilası, 1221 – 1327 yılları arasında Hindistan yarımadasına düzenlenen çok sayıdaki Moğol İmparatorluğu istilalarını anlatır. Moğollar Kaşmir bölgesine boyun eğdirseler de Delhi Sultanlığına karşı yapılan saldırılar başarısız olur.

<span class="mw-page-title-main">Alaeddin Halaci</span> Türk Delhi Sultanı

Alaeddin Halaci, aslı adı Ali Gurshap Delhi Sultanlığı'nda iktidarda olan Halaci Hanedanına mensup Türk sultan. Hanedanın en güçlü hükümdarı sayılır. 1296 – 1316 yılları arasında hüküm sürmüştür. Moğolları Hindistan'a sokmayarak birçok defa Moğollara karşı zafer almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa'nın Moğollar tarafından istilası</span> 13. yyda Orta ve Doğu Avrupaya yapılan Moğol istila hareketleri

Avrupa'nın Moğollar tarafından istilası, 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu'na bağlı Subutay komutasındaki orduların Doğu Avrupa'dan başlayarak gerçekleştirdiği seferlerin tamamıdır. Kiev Knezliği'ne karşı başlayan ilk seferlerin ardından Mohi Muharebesi ile Macaristan Krallığı ve Legnica Muharebesi ile Lehistan Krallığı (Polonya) işgal edilir. Seferlerde ordu komutanları Cengiz Han'ın torunları Batu ile Kadan olsa da Sübedey'in genel komutası belirleyici olmuştur. Moğol istilalarına bakıldığında Avrupa'nın istilası Orta Doğu ve Çin seferlerinden sonra en büyük seferlerden sayılır.

Raziye Sultan Osmanlı Padişahı I. Süleyman kızı. Tarihçiler I. Süleyman'ın Mihrimah Sultan'dan başka kızı olmadığını düşünseler de yeni çıkan belgelerle bunun doğru olmadığı kanıtlanmıştır. Tasasız Raziye olarak da bilinir. Kabri Kanuni Sultan Süleyman'ın süt kardeşi Yahya Efendi Türbesi'nde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">I. Václav</span>

I. Wenceslaus, 1230 - 1253 yılları arasında hüküm sürmüş Bohemya kralıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ürgenç</span>

Ürgenç veya Gürgenç, Özbekistan'da şehir.

<span class="mw-page-title-main">Raziye Begüm</span> Kuzey Hindistan yarımadasında 13.yüzyıl sultanı

Raziye Begüm,, Delhi Türk Sultanlığı hükümdarı.

Shikhikhutug, Moğol İmparatorluğu'nun ilk yıllarında yüksek rütbeli bir kumandandı ve imparatorluğun kurucusu olan Cengiz Han'ın üvey kardeşiydi.

<span class="mw-page-title-main">Memlûk Hanedanı (Delhi)</span>

Memlûk Hanedanı, Delhi Sultanlığı'nı 1206-1290 yılları arasında yöneten ilk hanedan. Delhi Sultanlığı'nı 1526'ya kadar birbirinden bağımsız beş hanedan yönetti. Memlük hanedanı kurulmadan önce Kutbüddin Aybeg, Gurlular'ın bir komutanı olarak 1192'den 1206'ya kadar görev yaptı. Bu dönemde, Ganj ovasına akınlar düzenledi ve yeni bölgeleri hakimiyet altına aldı.

Ebul-Feth Muhammed Mirza veya Sultan II. Muhammed, Sultan II. Hüseyin'in oğluydu. Tahtta hak iddia eden son Safevi prensiydi. 1786'da Ağa Muhammed Han Kaçar kendi adına bir fetva verdi ve meşruiyetini kullanmak için sikkeler bastırdı, ancak Muhammed Mirza Kaçar varlığını reddetti ve Hindistan'a göç etti.

Rükneddin Fîrûz, 1236 yılında yedi aydan daha kısa bir süre boyunca Delhi saltanatının yöneten hükümdar. Şehzadeliği sırasında devletin Badaun ve Lahor eyaletlerini yönetmişti. Babası İltutmuş’un ölümünden sonra tahta çıktı. Ancak Rüknüddin, vaktini zevk peşinde koşarak geçirdi ve idareyi annesi Şah Türkan'a bıraktı. Kötü yönetim sonucu Ruknuddin ve annesine karşı isyanlar baş gösterdi ve her ikisi de tutuklanarak hapse atıldı. Soylular ve ordu daha sonra üvey kız kardeşi Raziye Begüm’ü tahta çıkardı.

Alaaddin Mesud Şah Delhi Sultanlığı'nın yedinci padişahıydı.