İçeriğe atla

Müzdan Arel

Müzdan Arel
DoğumMüzdan Sait
1897
İstanbul
Ölüm1986
MeslekRessam
Etkin yıllar1917-1977
Çocuk(lar)Bülent Arel
Ebeveyn(ler)Sait Bey

Müzdan Arel (1897, İstanbul, 1986), Osmanlı ve cumhuriyet döneminin ilk kadın ressamlarındandır.[1]

İlk yılları ve eğitimi

Müzdan Sait, 1897 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Hariciye Müsteşarı Sait Beydir.[2] Resim eğitimine Büyükada Sörler Okulu'nda başladı. 17 yaşındayken Osmanlı Devleti'nde kadınlara yönelik olarak açılan ilk güzel sanatlar okulu, İnas (Kız) Sanayi-i Nefise Mektebi'ne kayıt oldu.[3] Okulda Mihri Müşfik, Sami Bey ve Feyhaman Bey'den;[4] okul dışındaysa Fransız ressam Lui Andre'den de resim dersleri aldı.[3] İnas Sanayi-i Nefise Mektebi'ne kayıt olan ilk öğrenci olmakla birlikte ilk mezunu değildi.[5]

Kariyeri

Osmanlı ve cumhuriyet döneminin ilk kadın ressamlarındandır.[1]

1916'da açılan Galatasaray Birinci Resim Sergisi'nde resmi bulunan 48 ressamdan biriydi.[6] Sergiye "Bir Etüd" adlı çalışmasıyla katıldı.[7] 1921'de yapılan sergiye de katılım gösterdi.[7] Kendi kişisel sergileriyle Almanya ve Fransa'dan takdir aldı.[5]

Portre, nü, manzara ve figürlü kompozisyonları bulunur; manzara resimlerinde empresyonizme yakındır.[3] Manzara resimlerinden üçü Akbank koleksiyonunda mevcuttur.[3][5]

Kaynakça

  1. ^ a b Okkali, İlkay Canan (5 Ağustos 2020). "Harika (Şazi Sirel) Lifij; Sanatçı Kişiliği ve Resimleri Üzerine". Art-Sanat, 14. ss. 273-296. doi:10.26650/artsanat.2020.14.0011. Erişim tarihi: 11 Mart 2021. 
  2. ^ Tunç, Uğurgül (2018). OSMANLI MODERNLEŞMESİNDE EĞİTİM, SANAT VE KADIN: İNAS SANAYİ-İ NEFİSE MEKTEB-İ ÂLİSİ ÖRNEĞİ (PDF) (Yüksek Lisans). İstanbul Teknik Üniversitesi. 12 Ağustos 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  3. ^ a b c d Akçay, Sebahat (2015). Türk resim sanatında (1908-1930) Erken Cumhuriyet Dönemine kadar ilk ve öncü kadın ressamlar (Yüksek lisans). Doğuş Üniversitesi. []
  4. ^ Bayav, Deniz (20 Haziran 2015). "19.YY. SONU ve 20.YY BAŞINDA KADIN RESSAMLARIMIZ". Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi (29). ISSN 1302-1842. 25 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  5. ^ a b c Canikli, İlkay Canan (2005). RESSAM GÜZİN DURAN (PDF) (Yüksek Lisans). İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı. 
  6. ^ "GÜZEL SANATLAR BİRLİĞİ". kipdf.com (İngilizce). 29 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 
  7. ^ a b Gören, Ahmet Kamil (31 Mart 2004). Sosyoloji Yıllığı-Kitap: 11, Baykan Sezer’e Armağan Baykan Sezer ve Türk Sosyolojisi (PDF). Kızılelma Yayıncılık. ss. 530-545. ISBN 9789758334261. Erişim tarihi: 13 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Çallı</span> Türk ressam

İbrahim Çallı, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar yüksek okulu

Sanayi-i Nefise Mektebi, güzel sanatlar alanında eğitim vermek üzere II. Abdülhamit döneminde İstanbul’da 1882’de kurulmuş bir yüksekokuldur.

İhsan Özsoy, Türk heykeltıraş.

Fatma Nazlı Ecevit, Türk ressam. TBMM VII. ve VIII. dönem Milletvekili Fahri Ecevit'in eşi ve 16. Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit'in annesidir.

Ömer Adil, Türk ressam, öğretmen.

<span class="mw-page-title-main">Feyhaman Duran</span> Türk ressam ve hattat

Feyhaman Duran, Türk ressam ve hattat. Türk Resim Sanatı'nda, portre sanatının ilk ve en önemli temsilcisi sayılır. 1914 Çallı Kuşağı ressamlarındandır. Özellikle Atatürk ve İnönü portreleriyle ünlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hikmet Onat</span> Türk ressam

Hikmet Onat, Türk ressam.

Mihri Rasim ya da bilinen ismiyle Mihri Müşfik Hanım, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Nazmi Ziya Güran</span> Türk ressam ve sanat eğitimcisi

Nazmi Ziya Güran, Türk ressam ve sanat eğitimcisi.

<span class="mw-page-title-main">Hoca Ali Rıza</span> Türk ressam

Hoca Ali Rıza, Türk ressam. Asker Ressam Kuşağı’nın bir üyesi olan Hoca Ali Rıza, 1914 Kuşağı ressamlarının hocası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Asker Ressamlar</span> Türk ressam grubu

Asker Ressamlar, Türk resminde bir döneme adını vermiş, askerî okullarda yetişmiş ressamlar grubu. Batı anlayışında Türk resim sanatının temelleri, III Selim döneminde ilk kez resim derslerinin verilmeye başlandığı, 1795'te açılan Mühendishane-i Beri-i Hümâyun'da atıldı.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Ressamlar Cemiyeti</span> Osmanlı ressamlar derneği

Osmanlı Ressamlar Cemiyeti, dönemin sanat ve sanatçı sorunlarına çözüm bulmak üzere Osmanlı Devleti'nde 1909-1919 yılları arasında faaliyet gösteren bağımsız bir ressam örgütüdür.

<span class="mw-page-title-main">Müfide Kadri</span> Türk ressam

Müfide Kadri Türk ressam, besteci.

Sabiha Ziya Hanım, Türk ressam ve heykeltıraş. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin heykel bölümünden mezun olan ilk kadın sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi</span> Osmanlı güzel sanatlar üniversitesi

İnas Sanayi-i Nefise Mektebi, kadınlara güzel sanatlar eğitimi vermek için İstanbul'da 1914 yılında kurulan ve 1920’lerde kız-erkek ayrımının kalkmasına kadar hizmet veren okuldur.

Salvatore Valeri, İtalyan ressam.

Belkıs Mustafa İlk Türk kadın ressamlardan biri ve aynı zamanda İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi'nden diploma alan ilk Türk kadını. İnas Sanâyi-i Nefîse Mektebi'nin 3 numaralı öğrencisi olan Belkıs Mustafa aslen Makedonya kökenli bir aileden gelmektedir. 1896 yılında İstanbul'da doğmuştur ve 1914'te girdiği güzel sanatlar okulundan 1917'de diploma alan ilk Türk kadını olma özelliğine sahiptir. Başarılı ve yetenekli bir öğrenci olmasından dolayı mezun olduğu yıl Maarif Vekâleti tarafından Almanya'ya eğitim için gönderilmiştir. Burada Berlin Güzel Sanatlar Akademisi resim bölümünü tamamlamış ve dönemin önemli isimlerinden Lovis Corinth'in atölyesinde çalışmıştır. İlerleyen dönemlerinde Münih, Amsterdam, Floransa, Roma ve Venedik gibi şehirlerde kalarak Avrupa sanatını yakından incelemiş; Hollandalı Rembrandt'a büyük ilgi duymuştur.

Güzin Duran, Türk ressam ve hattat.

Bedia Güleryüz; Silistre'den İstanbul'a göç eden bir ayan ailesinin kızı olarak 1903 tarihinde İstanbul'da doğmuş ve 1991 yılında 88 yaşındayken ölmüştür. İlk Türk kadın ressamlardan olan Bedia Hanım; kuşaklardır hat sanatına ilgi duymuş ve icra etmiş olan bir aileden geliyor olmasına rağmen resim sanatına yönelmiş ve İnas Sanayi-i Nefise Mektebi’ne kayıt olarak Feyhaman Duran’dan desen ve pentür, Ahmet Haşim'den sanat tarihi ve Nurettin Ali Bey'den anatomi dersleri almıştır. Burada, izlenimcilik akımında uzmanlaşarak mezun olmuş ve okuldan sonra iki yılı Berlin'de, bir yılı da New York'ta olmak üzere toplam üç sene yurt dışında kalarak incelemelerde bulunmuştur. Berlin’de kaldığı süreç boyunca Arthur Kampf ile çalışan Güleryüz, Türkiye'de ise Güzel Sanatlar Birliği’nin son dönemlerinde Nazlı Ecevit'le beraber sergilere katılmıştır. Bir açık hava ressamı olan Bedia Hanım eserlerine doğada başlayıp ve doğada bitirmiş; Ankara Resim Sergisi'nin 49. yılındaki gösterimine " Boğaziçi Çubuklu", " Eski İstanbul - Zeyrek", " Natürmort" ve " Çiçekler" isimli eserleriyle katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Harika Lifij</span> Türk ressam

Harika Hanım, Türk ressam.