İçeriğe atla

Müstecip Onbaşı (denizaltı)

Turquoise (Q46)

Müstecip Onbaşı Denizaltısı veya Turquoise (Q46), Osmanlı Donanmasına Müstecip Onbaşı ismiyle savaş ganimeti olarak geçirildi. Ancak faal göreve alınmadı ve sefere çıkarılmadı.[1] Haliç'e demirlendi, savaş sırasında Alman denizaltılarının akülerini şarj edilmesinde kullanıldı. 10 Kasım 1915'te Harbiye Nazırı Enver Paşa'nın da katıldığı bir törenle Fransız denizaltısı Turquoise denizaltısına Müstecip Onbaşı ismi verildi. Bu denizaltı, savaştan sonra Fransa'ya iade edilmiştir.

Kayıp Tarihi Adı,Numarası Kaptanı, Komutanı Kayıpları ve kazazedeler Yeri, Koordinatları Olayın Oluşu
30 Ekim 1915 Turquoise (Q 46) Léon Ravenel Kayıp yok, tüm mürettebatıyla Çanakkale geçişi Karaya oturdu; Türk kıyı topçusu tarafından vuruldu, kıyıya çekildi; Türk Kuvvetleri tarafından ele geçti, Müstecip Onbaşı adı verildi ancak aktif göreve alınmadı.

Kaynakça

  1. ^ Denizde I. Dünya Savaşı 16 Mayıs 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

TCG <i>Atılay</i> (1939)

Atılay denizaltısı, 17 Temmuz 1942 tarihinde batan Türk hücum denizaltısı. 80 metre boyunda ve 52 mürettebat kapasiteli idi. Taşkızak Tersanesi'nde inşa edilerek 1939 yılında hizmete girdi. Gövdesindeki 1,5 metre çapındaki delik nedeniyle, denizaltının, II. Dünya Savaşı'ndan kalan bir mayına çarparak battığı görüşü hakimdir.

<span class="mw-page-title-main">Denizaltı</span> Su altında bağımsız çalışabilen deniz taşıtları

Denizaltı, su altında ve su yüzeyinde hareket edebilen bir deniz aracıdır. Deniz Kuvvetlerinde görev yapan diğer tüm gemiler gibi denizaltılar da ön ada sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Ko-hyoteki sınıfı denizaltı</span>

Ko-hyoteki sınıfı Japon cep denizaltısı güverte numaralarına sahipti ama isimleri yoktu. Basitçe genel olarak ana denizaltının güverte numaralrı ile anılırlardı. Örneğin I-16 tarafından taşınan cep denizaltısı I-16 cep denizaltısı olarak anılırdı. Cep denizaltısının güverte numarası "HA" ile başlardı ama bu numara güvertede değil güverte içindeki üretim plakasında yer alırdı.

Cep denizaltısı genellikle bir veya iki mürettebatı olan ve güvertesinde yatma yeri olmayan küçük bir denizaltıdır. Cep denizaltıları genellikle ana bir gemi tarafından taşınır bırakılır geri alınır ve yaşam üniteleri için destek alırlardı.

<span class="mw-page-title-main">NATO rapor adı</span> askeri teçhizat isimlendirme düzeni

NATO rapor ismi, NATO üyesi ülkelerde Sovyet ve Çin savaş araçlarını belirtmek için kullanılan, üye ülke dillerinden bağımsız isimlendirme sistemi. Farklı dillerde konuşan üyeler arasında iletişimi kolaylaştırmak için kullanılan bu sistem gizli değildir. Çoğu durumda Sovyet ve Çin araçlarının gerçek isimlerinin öğrenilmesi yıllar sürdüğü için bu sistem tüm Soğuk Savaş'ta kullanılmıştır. Günümüzde de ikincil öncelikte olarak kullanımına devam edilmektedir.

Bu liste, Çanakkale Savaşı süresince bölgede görev almış savaş gemilerini göstermektedir.

Samsun, Osmanlı İmparatorluğu tarafından 1907 yılında Fransa'dan satın alınan dört "Durandal" sınıfı muhripten biridir. Gemi, Trablusgarp Savaşı, Balkan Savaşları ve I. Dünya Savaşı esnasında Osmanlı donanmasında görev yaptı.

Müstecip Onbaşı (Kılıçaslan), Osmanlı askeri.

<span class="mw-page-title-main">U-bot</span>

U-bot, Almancada denizaltı anlamına gelen, ancak diğer bazı dillerde Alman deniz kuvvetlerince kullanılan denizaltıları ifade eder.

USS <i>Nautilus</i> (SSN-571)

USS Nautilus (SSN-571), nükleer enerjiyle çalışan ilk denizaltı gemisi.

<span class="mw-page-title-main">Meşale Harekâtı</span>

Meşale Harekâtı, Britanyalı-Amerikan birliklerin Vichy Fransası kontrolündeki Cezayir ve Fas'ı işgalidir.

<span class="mw-page-title-main">Balistik füze denizaltısı</span>

Balistik füze denizaltısı, balistik füzeler (SLBM) fırlatmak için donanmış bir denizaltı türüdür.

<i>E</i> sınıfı denizaltı (Birleşik Krallık)

E sınıfı denizaltı, D sınıfı denizaltıların geliştirilmiş versiyonu olarak ortaya çıktı. Bu sınıfın birinci ve ikinci grupları I. Dünya Savaşı öncesinde başarıyla tamamlandı ve göreve başladı. Sınıfın grupları 100.00 ilâ 106.000 £ arasında değişen bütçeyle hazırlandı. Savaş çıkınca E sınıfı denizaltı grupları Kuzey Denizi'ne, Baltık Denizi'ne ve Çanakkale'ye gönderildi. Çanakkale savaşlarında E sınıfı denizaltıların görevi Osmanlı - Alman ikmalini kesmek, boğazın ele geçirilip Ruslara bağlantı kurmaktı. 1922 yılına doğru tüm E sınıfı denizaltıların görevi sona erdi. Toplamda E sınıfından 58 adet denizaltı üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">TCG Yıldıray (S-350)</span>

TCG Yıldıray (S-350), Ay sınıfı bir denizaltıdır. TCG Yıldıray; İzmit'teki Gölcük Tersanesi'nde inşa edilmiştir. Aynı zamanda Gölcük Tersanesi'nde üretilen ilk Türk denizaltısı TCG Yıldıray (S-350)'dir. Tip 209/1200 olarak üretilmiştir. İlk kaynağı 1 Mayıs 1976'da, denize inişi 20 Temmuz 1979'da gerçekleşmiştir. 20 Temmuz 1981'de Türk Donanması'na katılmıştır. Satıhta 11 kts, dalıştan 22 kts hızına ulaşabilmektedir. 9 subay, 25 astsubay, 2 uzman erbaş, 3 erbaş/er görev yapabilmektedir. 61,2 x 6,2 x 5,5 m. boyutlarındadır. 2011'de aktif hizmetine devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri</span>

Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı faaliyetleri, I. Dünya Savaşı'nın bir parçası olan Çanakkale Savaşı çerçevesinde, çeşitli devletlerin denizaltıları tarafından Çanakkale Boğazı ve Marmara Denizi'nde sürdürülen faaliyetlerdir. Esas savaştan önce, Aralık 1914'te başlamış ve Aralık 1915'te sonlanmıştı. İtilaf Devletleri'ne bağlı denizaltıların Çanakkale Boğazı'nı geçerek Marmara Denizi'nde denizaltı operasyonları yapmalarının amacı, Gelibolu'yu savunan Osmanlı kuvvetlerinin lojistik durumunu sarsmak olarak görülür. Bununla birlikte İttifak Devletleri'nin bir üyesi olan Alman İmparatorluğu da Osmanlı'yı desteklemek amacıyla savaş sırasında birtakım denizaltı faaliyetleri yürütmüştü.

HMS <i>E20</i>

HMS E20, E sınıfı denizaltılara mensup, Birleşik Krallık'a ait bir denizaltı. Vickers Limited tarafından inşasına 25 Kasım 1914'te, Barrow-in-Furness'ta başlanıldı ve 30 Ağustos 1915 tarihinde inşası tamamlandı. Çanakkale Savaşı'ndaki denizaltı harekâtlarına katılan E20, 6 Kasım 1915 günü uğradığı torpido saldırı sonucu battı.

SM <i>UB-14</i> Alman UB I tipi bir denizaltı

SM UB-14, Alman İmparatorluğu'na ait UB I tipi bir denizaltıdır. Bir dönem Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nda da görev yapan denizaltı, bu dönemde SM U-26 adını taşımıştı.

Onbaşı bir soyadıdır ve şu anlamlara gelebilir:

214 sınıfı tipi TCG Piri Reis 2019 yılında havuza çekilen Türk denizaltı. 214 sınıfı denizaltılarından Türk Deniz Kuvvetleri'nde ilki olan gemi Ekim 2015’te kızağa konmuş, 2020 yılında denize indirilmiş, 2022 yılında resmi olarak hizmete girmiş olan denizaltı sınıfıdır. 214 sınıfı havadan bağımsız tahrik sistemine sahip olup, Türk Donanması'ndaki en gelişmiş denizaltılardandır.

<span class="mw-page-title-main">Atlantik Savaşı</span> Deniz Savaşı

Atlantik Savaşı, tarihteki en uzun, en büyük ve en karmaşık deniz savaşı olarak bilinir. Mücadele, II. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle başlamış, Mayıs 1945'teki Alman teslimine kadar sürmüştür. II. Dünya Savaşı'nın ilerleyişine göre savaşa dahil olan ülkeler, deniz muharebelerinden geriye çekilmek durumunda kalan ülkeler olmuştur. Atlantik Savaşı'nın ilk dönemlerinde İngiltere, alman denizaltıları (U-bot) karşısında zorluk yaşamıştır, savaşa ABD'nin katılmasıyla ve teknolojik gelişmelerin muharebe sahasına uygulanmasıyla beraber U-bot saldırıları geriletilmiştir.