İçeriğe atla

Müslüman Boşnak Örgütü

Müslüman Boşnak Örgütü
Muslimanska bošnjačka organizacija
KurucuAdil Zulfikarpašić
Muhamed Filipović
Kuruluş tarihi1990
Kapanış tarihi28 Aralık 2009
MerkezSaraybosna
İdeolojiLiberalizm
Sekülerizm
Anti-milliyetçilik
Siyasi pozisyonBüyük çadır
Bosna-Hersek

Müslüman Boşnak Örgütü (Boşnakça: Muslimanska bošnjačka organizacija; kısaltma MBO) Bosna-Hersek'te bulunan ve ağırlıklı olarak liberal olan bir siyasi partiydi. Eski Demokratik Eylem Partisi üyeleri Adil Zulfikarpašić ve Muhamed Filipović tarafından kurulmuştur.

Tarihi

Müslüman Boşnak Örgütü (MBO), 1990 senesinde Adil Zulfikarpašić ve Muhamed Filipović tarafından kurulmuştur. Parti, Zulfikarpašić ve Filipović'in Demokratik Hareket Partisi'nin kurucusu Aliya İzzetbegoviç ile yaşadığı siyasi anlaşmazlıklardan kısa bir süre sonra kurulmuştur.[1] MBO, ulusal ismin Müslüman yerine Boşnak olarak onaylanmasını, liberalizmi, laikliği ve anti-milliyetçiliği savunmuştur.

Parti ilk olarak 1990 genel seçimlerine katılarak ulusal oyların %1,15'ini almış ve iki sandalye kazanmıştır.[2] 1996 genel seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti, Sosyal Demokratlar Birliği, Hırvat Köylü Partisi ve Cumhuriyetçi Parti ile birlikte Ortak Liste ittifakına katılmıştır.[3] Cumhurbaşkanlığı'nın Boşnak ve Hırvat üyelerinin adayları Sead Avdić ve Ivo Komšić seçilemedi.[4] Ulusal Temsilciler Meclisi seçimlerinde Ortak Liste, oyların %5,68'ini alarak 42 sandalyeden ikisini kazanmıştır.

MBO başka seçimlere katılmadı [5] ve parti 28 Aralık 2009 tarihinde resmen feshedildi.[6]

Seçimler

Parlamento seçimleri

Bosna-Hersek Sosyalist Cumhuriyeti Meclisi
Yıl # Oy % Kazanılan koltuklar Hükûmet
1990 7. 25.975 1.15
2 / 240
Muhalefet
Bosna-Hersek Parlamenterler Meclisi
Yıl # Oy % Temsilciler Meclisi Koltuk değişimi Temsilciler MeclisiKoltuk değişimi Hükûmet
1996 4. 136.203 5.68
0 / 42
Yeni
0 / 15
Yeni Parlamento dışı

Cumhurbaşkanlığı seçimleri

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı
Seçim yılı # Aday Oylar % Temsil Seçildi mi?
1996 2. Ivo Komšić37.684%10,1HırvatlarHayır
4. Sead Avdić21.254%2,3BoşnaklarHayır

Kaynakça

  1. ^ "Mr. Milosevic's examination-in-chief in relation to Bosnia". ICTY. 7 Şubat 2006. 10 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2007. 
  2. ^ Dieter Nohlen & Philip Stöver (2010) Elections in Europe: A data handbook, p339 978-3-8329-5609-7
  3. ^ Nohlen & Stöver, p332
  4. ^ "Izbori u BiH 1996. godine" (Boşnakça). N1. 16 Eylül 2016. 10 Ağustos 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ağustos 2023. 
  5. ^ Nohlen & Stöver, p333
  6. ^ "Informacije o brisanju stranaka" (PDF). 17 Mart 2021 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">1994 Avusturya yasama seçimleri</span>

1994 Avusturya yasama seçimleri 9 Ekim 1994 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Sosyal Demokrat Parti, seçimleri kazandı ve Avusturya Halk Partisi ile büyük koalisyonu korudu. 5,774,000 kişi oy hakkına sahipti ve seçime katılım oranı yüzde 80,24 oldu.

<span class="mw-page-title-main">1999 Avusturya yasama seçimleri</span>

1999 Avusturya yasama seçimleri 3 Ekim 1999 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Sosyal Demokrat Parti, Ulusal Konsey'in en büyük partisi kalmasına rağmen, koalisyon hükûmeti müzakerelerden birkaç ay sonra Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ve Avusturya Halk Partisi (ÖVP) tarafından kuruldu. Seçimlerde ÖVP, FPÖ'nün gerisinde bitirmiş olmasına rağmen, tartışmalı FPÖ lideri Jörg Haider'in yerine ÖVP lideri Wolfgang Schüssel Şansölye oldu. Ayrıca Karintiya milletvekili seçilmiş olan Haider, kabinede görev almadı ve parti lideri olarak istifa etmedi. Ancak yabancı hükûmetler ve yurt içinde SPÖ ve Yeşiller tarafından organize edilen protestoyla karşı karşıya kalan FPÖ hükûmeti, Avrupa Birliği'nin diğer on dört üyesinden kritik yaptırımlara maruz kaldı. Ancak hükûmet bu baskının dengelenmesine yardımcı oldu ve FPÖ'nün ülkenin demokrasisine tehdit olmadığı netleştiğinde, yaptırımlar kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">2002 Avusturya yasama seçimleri</span>

2002 Avusturya yasama seçimleri 24 Kasım 2002 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Avusturya Özgürlük Partisi'ndeki (FPÖ) iç bölünmeler sonrası önde gelen birçok üyesinin istifa etmesi sonucu erken seçime gidildi. ÖVP, 1966 seçimlerinden bu yana Ulusal Konsey'de ilk kez en büyük parti oldu ve 183 sandalyenin 79'unu kazandı. Yeni koalisyon hükûmeti tekrar ÖVP ile FPÖ arasında kuruldu. Seçmen katılımı% 84.3 idi.

<span class="mw-page-title-main">1966 Avusturya yasama seçimleri</span>

1966 Avusturya yasama seçimleri, 6 Mart 1966 tarihinde yapılan Avusturya Ulusal Konseyi seçimleridir. Sonuç Avusturya Halk Partisi (ÖVP) için tam bir zaferdi. 165 sandalyenin 85'ini kazandı. Seçmen katılımı %93.8 idi. Tek başına iktidar için yeterli sandalyeye olmasına rağmen, ÖVP lideri ve Başbakan Josef Klaus, 1945 yılından beri devam eden Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ile koalisyona devam etmek istedi. Yeni bir koalisyon için görüşmeler başarısız olunca, Klaus tek başına ÖVP'nin ve İkinci Cumhuriyet'in ilk tek partili hükûmetini kurdu.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa Halk Partisi</span> Avrupadaki en büyük uluslararası siyasi parti

Avrupa Halk Partisi (EPP), Hıristiyan demokrat, liberal-muhafazakar ve muhafazakar üye partilere sahip bir Avrupa siyasi partisidir. Ulusötesi bir örgüt olup diğer siyasi partilerden oluşur. 1976'da ağırlıklı olarak Hristiyan demokrat partiler tarafından kurulan parti, o zamandan beri üyeliğini liberal-muhafazakar partileri ve diğer merkez sağ siyasi perspektiflere sahip partileri kapsayacak şekilde genişletti. 31 Mayıs 2022'de parti, aynı zamanda EPP'nin de üyesi olan Manfred Weber'i Başkan olarak 2019'da Spitzenkandidat seçti.

<span class="mw-page-title-main">Demokratik Eylem Partisi (Bosna-Hersek)</span> Aliya İzzetbegoviç tarafından kurulmuş siyasi parti

Demokratik Eylem Partisi, Bosna-Hersek'te muhafazakâr ve Boşnak bir siyasi partidir.

Arnavutluk Sosyal Demokrat Partisi Arnavutlukta bir siyasi parti

Arnavutluk Sosyal Demokrat Partisi, Arnavutluk'ta faaliyet gösteren sosyal demokrat ideolojide küçük bir siyasi partidir. Parti 1992 yılından bu yana mecliste koltuk sahibidir. Mevcut lideri olan Skënder Gjinushi eski milli eğitim bakanı (1987-1991) ve milletvekilidir.

<span class="mw-page-title-main">Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi</span> Bosna Hersekte sosyal-demokratik siyasi parti

Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi Bosna-Hersek'te sosyal-demokrat bir siyasi partidir.

Demokrat Parti Bulgaristan'da Aleksander Pramatarski liderliğindeki merkez sağ siyasi partidir. Parti, Avrupa Halk Partisi'nin bir üyesiydi.

Demokratik Bütünleşme Birliği Kuzey Makedonya'daki en büyük Arnavut siyasi partisi ve ülkenin üçüncü büyük siyasi partisidir. Ülkede Ulusal Kurtuluş Ordusu (NLA) ile Makedon Güvenlik Kuvvetleri arasında 2001 yılında gerçekleşen ihtilaftan hemen sonra parti kuruldu. NLA lideri Ali Ahmeti parti başkanı oldu.

Cumhuriyetçi Parti 1994 yılında Bosna-Hersek'te kurulmuş bir siyasi partiydi. Laik bir politika benimsemedi lakin pek çok Boşnak'tan destek alamadı.

Demokratik Parti, Makedonya'da bir siyasi partiydi.

Estonya Bağımsız Sosyalist İşçi Partisi Estonya'da bir siyasi partiydi.

Steiermark Çiftçi Partisi Avusturya'da bir siyasi partiydi.

Cumhuriyetçi Evrimci Parti, yaygın olarak Evrimci Parti olarak bilinir, Portekiz'de António José de Almeida tarafından yönetilen bir siyasi partiydi.

Hristiyan Demokratik Gençlik Örgütü Moldova'da bir siyasi partiydi.

Hristiyan Nasyonal Sosyalist Cephesi 1930'ların sonlarında Macaristan'da aşırı sağcı bir siyasi partiydi.

Liberal-Sosyal Birlik Çekoslovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde 1991'den 1994'e kadar var olan ve František Trnka tarafından yönetilen siyasi bir ittifaktı.

Alman Özgürlük ve Düzen Partisi Avusturya'da bir siyasi partiydi.

Halkların Liberal Partisi, Bulgaristan'da bulunan bir siyasi partiydi.