İçeriğe atla

Mürekkepli kalem

Mürekkebli kalem, yazı veya çizim için yüzeye, kağıda mürekkep uygulayan bir yazı aracıdır. Kamış kalemler, tüy kalemler, uçlu kalem ve yönetici kalemler küçük bir boşlukta az miktarda mürekkep tutur.[1] Kalemin ucunu bir hokka içine daldırarak periyodik olarak yeniden doldurulması gerekiyordu. Bugün, bu tür kalemler, illüstrasyon ve kaligrafi gibi yalnızca az sayıda özel kullanım alanında bulunmaktadır. Yazı yazmak için kullanılan kamış ve tüy kalemlerin yerini tükenmez kalem, roller kalem, dolma kalemler, beyaz tahta kalemi veya seramik uçlu kalemler almıştır. Teknik resim ve haritacılık için kullanılan kalemlerinin yerini teknik kalemler almıştır.

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 29 Ocak 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ocak 2022. 

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mezuza</span> İçerisinde Tevrattan ayetler bulunan bir çeşit kutucuk.

Mezuza, bazı Musevilerin evinin giriş kapısının sağ pervazına yerleştirdiği ve içinde Tevrat'tan metinler bulunan kutucuk.

<span class="mw-page-title-main">Kurşun kalem</span>

Kurşun kalem, kâğıt üzerine yazı veya çizim için kullanılan, yazıcı kısmı çoğunlukla kil ve grafitten üretilen kalem. Tipik bir kurşun kalemde grafitin etrafı ahşap kaplıdır. Bunun yanı sıra metal veya plastik muhafazaya sahip kurşun kalemler de mevcuttur.

<span class="mw-page-title-main">Divit</span>

Divit, hokkadaki mürekkebe batırılarak yazı yazmakta kullanılan bir tür kalem. Divitin çalışma prensibi dolma kaleme benzer ancak dolma kalem gibi mürekkep haznesi bulunmaz. Bu nedenle belirli aralıklarla mürekkebe batırılması gerekir.

<span class="mw-page-title-main">Uçlu kalem</span>

Uçlu kalem veya basmalı kalem olarak adlandırılan; iç mekanizması prinç, alüminyum ve çelik gibi maddelerden imal edilen yazım gerecidir. Her biri belirli uç kalınlıklarına sahiptir. Kalem arkasından kendisine özgü olarak konulan uçların, konulduğu yerden bas-çek tekniği ile içerideki mekanizmasının çalışmasından dolayı basmalı kalem ismini almıştır.

Kalem, yazı yazmakta ve resim yapmakta kullanılan, genellikle ince bir çubuk şeklindeki araç.

<span class="mw-page-title-main">Mürekkep</span>

Mürekkep çeşitli renklendirici ya da boyalar kullanılarak üretilmiş akışkan bir maddedir. Fırça ya da kalem yardımıyla bir yüzeyi boyamak ya da yazı yazmak için kullanılır. Genellikle demir, sülfat ve az miktarda asit karışımından oluşan açık mavi veya siyah bir çözelti olan mürekkep, bu haliyle soluk göründüğünden içine toz halinde anilin esaslı boya katılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karabaş martı</span>

Karabaş martı, martıgiller (Laridae) familyasından bir martı türü.

<span class="mw-page-title-main">Dolma kalem</span>

Dolma kalem, su bazlı mürekkep haznesi olan uçlu bir kalem olup halefi divite benzer, ancak ondan farklı olarak mürekkep haznesine sahiptir ve mürekkebe batırılması gerekmez. Kalem, mürekkebi hazneden bir kanal aracılığıyla geçirerek uca ve de yer çekimi ve kılcallık sayesinde sayfaya yazar. Hazneyi mürekkep ile doldurmak, ya elle ya da piston işlevi gibi dâhilî bir doldurma mekanizmasıyla emilerek sağlanır.

<span class="mw-page-title-main">Tükenmez kalem</span>

Tükenmez kalem ya da kısaca tükenmez, içindeki borucuktaki özel ve koyu kıvamdaki mürekkebi, ucunda bulunan bilye sayesinde yüzeye aktaran modern bir yazım aracı. Kullanılabilirliği ve bulunabilirliği ile günlük yaşamda yaygın bir kullanıma sahiptir. En yaygın mürekkep renkleri mavi, siyah ve kırmızı olup diğer renklerde yazan tükenmez kalemler de üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rotring</span> Teknik çizim ekipmanları üreticisi

Rotring, teknik resim ve teknik çizim materyalleri üreten eski bir Alman şirketidir. Almanya Hamburg'da 1928'de dolma kalem üreticisi olarak kurulan Rotring 1998'den beri Newell Brands'in bir markasıdır. "Rotring" kelimesi kırmızı halka anlamına gelmektedir ve Rotring kalemlerinin üzerinde bu kırmızı halkaya yer verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Faber-Castell</span>

Faber-Castell; Stein, Bavyera, Almanya merkezli, kırtasiye, sanat malzemeleri, yazı aleti, grafik, heykel, çizim ve resim araç gereçleri; kalem, zımba ve cetvel üreten şirkettir. 1761'de Nürnberg'de Kaspar Faber tarafından kurulmuştur. Günümüzde yedinci, sekizinci ve dokuzuncu nesil Faber ailesi üyeleri tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Nestâlik</span>

Nestâlik, Talikin neshi, incesi anlamını taşıyan ve genel olarak İran'da kullanılan bir yazı türüdür. Nesih ve tâlik yazım şeklinin karışımı ile türetilmiş olan ünlü bir yazı türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Scrikss</span> Versatil kalem üreticisi

Scrikss, Türkiye merkezli bir kalem üreticisidir. İspanyol kökenli olan Scrikss kelimesi Katalan dilinde yazmak anlamına gelen “Escriure” sözcüğünden türetilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Tüy (kalem)</span>

Tüy, mürekkebe batırılarak yazı yazmakta kullanılan bir araçtır. Genellikle kaz, kuğu ve hindi gibi iri kuşların kanat tüylerinden üretilir.

<span class="mw-page-title-main">Kamış kalem</span>

Kamış kalemler, bir tek kamışın ya da belli uzunluktaki bambunun kesilip şekillendirilmesiyle yapılan bir çeşit yazma aracı. Yarık uç gibi bazı alışılmış özelliklere sahip kamış kalemler, tarihi MÖ 4. yüzyıla kadar uzanan Antik Mısır kentlerinde bulunmuştur. Kamış kalemler papirüse yazı yazmak için kullanılırdı ve antik çağlarda en yaygın kullanılan yazım araçlarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Beyaz tahta kalemi</span>

Bir marker kalem, beyaz tahta kalemi, işaretleme kalemi, keçeli kalem, eskiz kalemi veya koki, kendi mürekkepine sahip bir kalemdir. Bülten tahtası ve beyaz tahtalarda kullanılır. Kaynak ve keçe gibi gözenekli, sıkıştırılmış elyaftan yapılmış bir uçludur. Flo-Master gibi, kalıcı bir işaretleyici bir kap ve emici bir malzeme çekirdeğinden oluşur. Bu doldurma, mürekkep için bir taşıyıcı görevi görür. İşaretleyicinin üst kısmı, daha önce sert keçe malzemeden yapılmış olan ucu ve işaretleyicinin kurumasını önleyen bir kapağı içerir. 1990'ların başına kadar mürekkep için kullanılan en yaygın çözücüler toluen ve ksilendi. Bu iki madde hem zararlıdır hem de çok kuvvetli bir koku ile karakterizedir. Bugün, mürekkep genellikle alkoller bazında yapılır. Markerler su geçirmez, kuru silme, ıslak silme veya kalıcı olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Kalıcı kalem</span>

Permanent kalem, bir nesne üzerinde kalıcı ya da yarı kalıcı yazı oluşturmak için kullanılan bir beyaz tahta kalemi türüdür. Genel olarak, mürekkep bir ana taşıyıcı çözücü, bir gliserit, bir pirolidon, bir reçine ve bir renklendirici içerir, su geçirmez hale getirir. Kağıttan metale ve taşa kadar çeşitli yüzeylerde yazı yazabilir. Çeşitli uç boyutları, şekiller ve renkler şeklinde gelirler. Sprey boya gibi, bu işaretleyiciler de mürekkebi kurutmak için buharlaşan uçucu organik bileşikler içerir. Toluen ve ksilen gibi bileşikler çoğu zaman kalıcı belirteçlerde bulunduğundan, bunlar rekreasyonel bir ilaç olarak kötüye kullanma potansiyeline sahiptir.Kalıcı kalem 1952'de Sidney Rosenthal tarafından icat edildi.

<span class="mw-page-title-main">Fosforlu kalem</span>

Fosforlu kalem bir yazı metnini canlı, optik saydam ve yarı saydam bir renkle işaretleyerek dikkat çekmede kullanılan bir kalem türüdür.

Bu liste kalem türleri ve markalarının bir listesidir.

<span class="mw-page-title-main">Moğol kaligrafisi</span>

Moğol kaligrafisi, Moğol dilinin güzel sanatı veya bir sanatsal yazı biçimidir.