İçeriğe atla

Mürebbiye (film, 1919)

Mürebbiye
YönetmenAhmet Fehim
YapımcıFuat Uzkınay
Malul Gaziler Cemiyeti
SenaristAhmet Fehim
Hüseyin Rahmi Gürpınar eserinden
OyuncularRaşit Rıza Samako
Behzat Butak-Tosun Ağa
Mme. Kalitea - Anjel
Ahmet Fehim
İsmail Zahit
Bayzar Fasulyeciyan
Ahmet Fehim-Behri Efendi
Görüntü yönetmeniFuat Uzkınay
CinsiSessiz film
RenkSiyah-beyaz
Yapım yılı1919, Osmanlı Devleti

Mürebbiye, 1919 yapımı sessiz film. Filmde Fransa'da dostuyla kavga edip İstanbul'da, mürebbiye olarak girdiği Dehri Efendi'nin evinde Angel'in sebep olduğu olaylar anlatılmaktadır.

Film, Türk sinemasında sansüre uğrayan ilk filmdir. Sansürün sebebi ise işgal altında olan İstanbul'daki işgal kuvvetlerinde görevli Fransız subayı General Franchet D’Esperey'in “Bir Fransız kızının, bu şekilde ahlaksızca gösterilemeyeceği, Anjel’in şahsında Fransızların küçük düşürüldüğü” gerekçesidir. Ancak film yasaklanmasına rağmen gizlice gösterime girer.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Türk Sinemasının İlkleri". odatv. 6 Kasım 2010. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sinema</span> filmin beyaz renk perdeye yansıtılması

Sinema veya Sinema sanatı, kamera aracılığı ile elde edilmiş görüntülerin bir ışık aracılığı ile beyaz renkte bir perdeye yansıtılarak film adı verilen sesli veya sessiz hareketli videolar elde edilmesi işidir. Üretilen bu filmler, sinema salonu adı verilen özel binalarda gösterilmektedir. Sinema sanatı genel olarak diyalog, kurgu, sahnenin düzeni, ışık, ses ve dekor gibi şeyleri yapılan filme uygun sekilde dizayn edilir. Bu işlemlerin tamamına ise sinema endüstrisi adı verilmektedir. İtalyan asıllı Fransız film kuramcısı Ricciotto Canudo sinemayı, "yedinci sanat" olarak tanımlamış ve ilk sinema 1895 yılında çekilmiştir.

4 Temmuz, Miladi takvime göre yılın 185. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 180 gün vardır.

25 Şubat, Miladi takvime göre yılın 56. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 309 gün vardır.

10 Mayıs, Miladi takvime göre yılın 130. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 235 gün vardır.

18 Kasım, Miladi takvime göre yılın 322. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 43 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ömer Kavur</span> Türk film yönetmeni (1944-2005)

Ömer Celâl Kavur, Türk film yönetmeni, yapımcısı ve senaristtir.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Fehim</span> Türk oyuncu ve yönetmen

Ahmet Fehim, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu, yönetmen.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Uluslararası Film Festivali</span>

Ankara Uluslararası Film Festivali veya Ankara Film Festivali, Ankara'da her yıl düzenlenen uluslararası bir film festivalidir. Türkiye'nin en köklü film festivallerinden biri olarak anılan Ankara Uluslararası Film Festivali, ilk olarak 1988 yılında "Ankara Film Şenliği" adıyla Ankara'nın ilk film festivali olarak ortaya çıktı. Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen festival, her yıl çeşitli kategorilerde ödüller dağıtmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nijat Özön</span> Türk sinema eleştirmeni ve kuramcısı,  çevirmen, dilbilim uzmanı

Nijat Özön, Türk sinema eleştirmeni ve kuramcısı, mütercim, dilbilim uzmanıdır. Türkiye'de sinema hakkında ilk süreli yayını çıkaran Özön, ilk sinema ansiklopedisini de yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Türk Sinematek Derneği</span> 25 Ağustos 1965te Onat Kutlar tarafından İstanbulda kurulan sinema derneği

Türk Sinematek Derneği, 25 Ağustos 1965'te Onat Kutlar tarafından İstanbul'da kurulan sinema derneğidir. Dernek 12 Eylül 1980 tarihine kadar faaliyetini sürdürmüş 12 Eylül Darbesi sırasında da kapatılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Fuat Uzkınay</span> Türk film yapımcısı

Fuat Uzkınay tam adı ile Ali Fuat Uzkınay, Türk yönetmen ve yapımcı. Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışını filme alarak Türk sinema tarihinde film çeken ilk kişi oldu.

<span class="mw-page-title-main">Türk sineması</span> Türkiyede sinemaya genel bakış

Türk sineması, Türkiye sineması veya eski adıyla Yeşilçam, Türkiye'deki film endüstrisine dair faaliyetleri ve sinema kültürünü kapsamaktadır.

Yavuz Özkan, Türk sinema yönetmeni, senarist ve yapımcı. Yavuz Özkan, Türkiye'de "auteur sineması"nın en önemli temsilcilerinden biridir.

<i>Binnaz</i> (film, 1919) 1919 filmi

Binnaz, 1919 yapımı sessiz film.

<span class="mw-page-title-main">Louis Franchet d'Espèrey</span> Fransız mareşal (1856 – 1942)

Louis Félix Marie François Franchet d'Espèrey, I. Dünya Savaşı sırasında görev yapmış Mareşal rütbeli Fransız general.

<span class="mw-page-title-main">Raşit Rıza Samako</span> Türk oyuncu

Raşit Rıza Samako ya da Raşit Rıza, Türk tiyatro oyuncusu ve yönetmendir.

<i>Vurun Kahpeye</i> (film, 1949) 1949 filmi

Vurun Kahpeye, Lütfi Ömer Akad'ın 1949 yapımı filmi. İftira sonrası linç edilen Aliye Öğretmenin hikâyesini konu edinmektedir. Film, Halide Edib Adıvar'ın 1923 yılı sonlarında Akşam gazetesinde tefrika edilen ve 1926'da ilk defa kitap olarak yayınlanan aynı adlı eserinden sinemaya uyarlanmıştır. Roman, toplamda üç defa sinemaya uyarlanmış ve bu, ilk uyarlamadır. Başrolde Aliye Öğretmeni canlandıran Sezer Sezin vardır.

<i>Gece, Melek ve Bizim Çocuklar</i> 1993 filmi

Gece, Melek ve Bizim Çocuklar, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğini yaptığı 1993 yapımı Türk sinema filmi. Filmde travesti ve seks işçisi bireylerin yanı sıra toplum tarafından ötekileştirilmiş insanların sosyal yaşantısı ana konu; aşk çevresinde işlenmiştir. Yine filmde İstanbul ilinin arka sokaklarında uyuşturucu satıcıları, eşcinsellerin para kazanma mücadelesi ve ötekileştirilmeleri konu alınmıştır.

<i>Ateşten Gömlek</i> (film, 1923) 1923 yapımı Türk filmi

Ateşten Gömlek, Halide Edib Adıvar’ın aynı adlı romanından sinemaya uyarlanmış, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul yaptığı 1923 tarihli film.

<i>Ankara Postası</i> 1929 yapımı Türk filmi

Ankara Postası, Muhsin Ertuğrul’un beyazperdeye aktardığı, Türk Kurtuluş Savaşı konulu 1929 tarihli sessiz filmdir.