İçeriğe atla

Münir Şahrudi Fermanfermaiyan

Monir Shahroudy Farmanfarmaian (Farsçaمنیر شاهرودی فرمانفرمائیان‎; 16 Aralık 1922 – 20 Nisan 2019), İranlı kadın ressam ve sanat koleksiyoncusu.[1][2][3]

Kariyeri

Sanatçı mozaik ve cam üzerine yaptığı resim çalışmalarıyla bilinir. Modern Ekspresyonizm alanında Geleneksel İran Sanatı tekniklerini kullanarak eserler üretmiştir. Uzun yıllar Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşamı ve çalışmalarını sürdüren Farmanfarmaian daha sonra İran'a geri dönüş yapmıştır. 2017 yılında Tahran'da açılan Monir Müzesi'nin onur konuğu olarak davet edilmiştir.[4][5][6]

Özel yaşamı ve ölümü

Yaptığı iki evliliğinden iki kız çocuğu bulunan İranlı kadın ressam ve sanat koleksiyoncusu Monir Shahroudy Farmanfarmaian 16 Aralık 1922'de Kazvin, İran'da doğmuş 20 Nisan 2019'da Tahran'da yaşlılığa bağlı sebeplerden 96 yaşında ölmüştür.[7]

Kaynakça

  1. ^ "منیر فرمانفرماییان درگذشت". ISNA (Farsça). 21 Nisan 2019. 21 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2019. 
  2. ^ Barnett, Laura. "Monir Farmanfarmaian: 'In Iran, life models wear pants'". the Guardian. 2 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2015. 
  3. ^ Barnett, Laura (13 Temmuz 2011). "Gale Business Insights: Essentials". Guardian. 23 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2015. 
  4. ^ "Recollections: Monir Farmanfarmaian. Nafas Art Magazine". universes-in-universe.org. 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ekim 2015. 
  5. ^ Stein, Donna (2012). "Monir Shahroudy Farmanfarmaian: Empowered by American Art: An Artist's Journey". Woman's Art Journal. 19 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2015. 
  6. ^ Daley, Jason. "Inside the First Museum in Iran Devoted to a Female Artist". Smithsonian (İngilizce). 16 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Haziran 2018. 
  7. ^ Moshtaghian, Artemis (22 Nisan 2019). "Monir Shahroudy Farmanfarmaian, Iranian artist, dies". KOAM. CNN. 23 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Nisan 2019. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İranlılar</span>

İranlılar, İran vatandaşı ya da İran milletinden olan. İranlı, ülkedeki tüm etnik unsurları kapsayan bir terimdir. Farsça konuşanlara Farsi ya da Pers denilmekte iken tarihsel anlamda Arap-Fars ayrımını belirtmek için Acem sıfatı da kullanılmıştır. İranlı olarak tanımlanan halklar genellikle İran dillerini konuşmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Farslar</span> Çoğunlukla İranda yaşayan halk

Farslar, Persler veya Osmanlıcadaki tabirle Âcemler, çoğunlukla İran'da yaşayan İranî bir halktır.

<span class="mw-page-title-main">İslam Devrimi Muhafızları Ordusu</span> 1979 İslam Devriminden sonra kurulan İran Silahlı Kuvvetlerinin paramiliter şubesi

İslam Devrimi Muhafızları Ordusu, İran Silahlı Kuvvetlerine bağlı kara, hava, deniz ve füze kuvvetleri bulunan büyük bir ordudur. Halk ağzında ve özellikle İran diasporasında ordu mensubu kişilere organizasyona duydukları hayranlığı belirtmek için Farsçada "muhafızlar" anlamına gelen Pasdaran denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Pehlevî Hanedanı</span> 1925-1979 yılları arasında İranı yöneten hanedan

Pehlevî Hanedanı, İran Şahanşah Devleti'ne 54 yıl boyunca hükmetmiş Mazenderan kökenli hanedan.

<span class="mw-page-title-main">İran Yahudileri</span>

İran Yahudileri, eskiden Pers İmparatorluğu ya da İran'da yaşamış veya hâlen İran'da yaşamakta olan Yahudiler'e denir.

Aydın Ağdaşlı, Kuzey Azerbaycan asıllı İranlı ressam, sanat tarihçisi, sanat eleştirmeni ve grafik tasarımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Selâm-i Şah</span> 1873-1909 yılları arasında İranın kraliyet ve millî marşı

Selâm-i Şah, 1873-1909 yılları arasında İran'ın kraliyet ve millî marşı.

<span class="mw-page-title-main">2017 Tahran saldırıları</span>

Tahran saldırıları, 7 Haziran 2017'de İran Meclisi ile Humeyni Türbesi'nde düzenlenen iki saldırı. Meclise ve türbeye giren silahlı saldırganların çevreye ateş açtığı iki ayrı saldırıda ilk verilere göre en az 12 kişi öldü, 38 kişi yaralandı. İran Milli Güvenlik Yüksek Konseyi Başkan yardımcısı Rıza Seyfullahi, İran Meclisi ve Humeyni'nin türbesine düzenlenen saldırıların faillerinin İran asıllı olduğunu söyledi. Saldırganların, İran'ın farklı kesimlerinden Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) örgütüne katılan kişiler olduğunu kaydeden Seyfullahi, İran'ın, IŞİD ile mücadelede verdiği destekten dolayı hedef alındığını ifade etti. İran İstihbarat Bakanlığı üçüncü bir saldırının önlendiğini açıkladı.

İran'da turizm çeşitlilik gösterir ve Elburz Dağları ve Zagros dağlarında yürüyüş ve kayak yapmaktan, Basra Körfezi ve Hazar Denizi'nin plaj tatillerine kadar çeşitli aktiviteler sunar. İran hükûmeti, turistleri ülkedeki çeşitli yerlere çekmek için büyük çabalar sarf ediyor ve son birkaç yıl içinde varışlar artmıştır. Tek başına Kiş Adası, çoğunluğu İranlı olmakla birlikte, bölgeleri her yıl yaklaşık 1 milyon ziyaretçi çekmektedir, ancak aynı zamanda erkekler ve kadınların ayrı plajlar kullandığı İslam tarzı plajlarla plaj tatilleri yapmak isteyen pek çok İranlı olmayan Müslümanı da çekmektedir.

Seher Hüdayari veya bilinen adıyla Mavi Kız 2 Eylül 2019 tarihinde Tahran'da İslami Devrim Mahkemesi önünde kendisini ateşe vermesiyle bilinen İranlı kadın. Bu davranışıyla futbol maçı izlemek için stadyuma girmeye çalışmasından dolayı çarptırıldığı 6 aylık cezayı protesto ediyordu. Yaralanmasından bir hafta sonra öldü. Hüdayari'nin kendi kendini ateşe vermesi İran'da hükûmetin kadınlara yönelik kısıtlamaları hakkında çok fazla tartışma yarattı.

Hamid Kahram, İranlı siyasetçi ve veteriner.

<span class="mw-page-title-main">Muhammed Rıza Rahçemeni</span> İranlı fizikçi ve siyasetçi

Muhammed Rıza Rahçemeni, İranlı hekim, bilim insanı ve reformcu siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Huşeng Sıddık</span> İranlı pilot

Huşeng Sıddık, İranlı savaş pilotu.

Güler Güçlü; Türk heykeltıraş.

Ruhullah Zem, İranlı aktivist ve gazeteci. En çok 2015'te kurduğu 'Amadnews' adlı bir Telegram kanalını işletmesiyle tanınıyordu. Zem, o dönemde özel olarak yayınladığı 2017-2018 İran protestolarında yüksek profilli bir rol oynadı. Haziran 2020'de bir İran mahkemesi, yetkililerin 2017-2018 İran protestolarını kışkırttığını söylediği popüler bir hükûmet karşıtı forum düzenlediği için onu "yeryüzünde yolsuzluktan yapmaktan" suçlu buldu. Bir İran mahkemesi tarafından ölüm cezasına çarptırıldı ve 12 Aralık 2020'de idam edildi.

Reza Goodary doğmak Mohammadreza Goodary ; d. 14 Aralık 1988, Tahran) İranlı bir karma dövüş sanatçısıdır. Karate, Muay Thai, Brezilya Jiujitsusu uzmanlaşmıştır ve 299 profesyonel karate dövüşü kaydı vardır.

<span class="mw-page-title-main">Ermenistan-İran ilişkileri</span>

Ermenistan ve İran arasında ikili ilişkiler mevcuttur. Dini ve ideolojik farklılıklara rağmen, iki devlet arasındaki ilişkiler son derece samimi ve her ikisi de bölgede stratejik ortaklar. Ermenistan ve İran, Batı Asya'da komşu ülkelerdir ve aynı zamanda 44 kilometrekare uzunluğunda ortak bir kara sınırına sahiptirler.

<span class="mw-page-title-main">Mermer Saray</span>

Mermer Saray İran'ın Tahran şehrinde tarihi bir bina ve eski kraliyet ikametgâhıdır. Şehir merkezinde bulunuyor, ancak saray inşa edildiğinde konumu Tahran'ın sakin bir mahallesiydi.

Hüsrev Hasanzade, İranlı ressam, yerleştirme sanatçısı ve seramikçi.

Nor Burastan Mezarlığı, Hristiyan Ermeni Burastan Mezarlığı olarak da bilinir, Tahran'ın güneydoğusunda bulunan en büyük Ermeni mezarlığıdır. 1974 yılında Tahran'daki Aziz Stephen Şapeli (hy) tarafından kurulmuştur.