İçeriğe atla

Mülkiyet ve Özgürlük Derneği

Mülkiyet ve Özgürlük Derneği
KısaltmaPFS
SloganÖdün vermeyen entelektüel radikalizm
Kuruluş2006
TürSosyal teori
Konum
Resmî sitepropertyandfreedom.org

Mülkiyet ve Özgürlük Derneği (PFS) Bodrum'da bulunan anarko-kapitalist bir siyasi örgüttür. Mayıs 2006'da Rothbardcı bir siyaset teorisyeni ve Nevada Üniversitesi, Las Vegas İşletme Okulu'nda Emeritus Ekonomi Profesörü olan Hans-Hermann Hoppe'nin yönetiminde kurulan PFS, kendisini serbest piyasacı Mont Pelerin Topluluğu'na karşı daha radikal bir sağ-liberteryen alternatif olarak sunmaktadır.

PFS, paleolibertaryen ve paleo-muhafazakâr entelektüellerin konuşmalar yaptığı ve Hoppe'nin "politik doğruculuktan arındırılmış bir bölge" olarak önerdiği bir ortamda fikir alışverişinde bulunduğu yıllık konferanslar düzenlemektedir.

Misyon

PFS'nin beşinci yıldönümünde Hoppe, hedeflerini şöyle değerlendirdi:

Bir yandan, olumlu anlamda, özgür, devletsiz bir doğal düzenin yasal, ekonomik, bilişsel ve kültürel gerekliliklerini ve özelliklerini açıklamak ve aydınlatmaktı. Öte yandan, olumsuz anlamda, Devletin maskesini düşürmek ve gerçekte ne olduğunu göstermekti: katiller, yağmacılar ve hırsızlardan oluşan çeteler tarafından yönetilen, etrafı gönüllü cellatlar, propagandacılar, dalkavuklar, sahtekarlar, yalancılar, soytarılar, şarlatanlar, kandırılmışlar ve kullanışlı aptallarla çevrili bir kurum - dokunduğu her şeyi kirleten ve lekeleyen bir kurum.[1]

Yıllık konferanslar

Konferanslar 2006 yılından bu yana her yıl Bodrum, Türkiye'de düzenlenmektedir. Konferanslar 2013 yılından bu yana, önceki yıllarda olduğu gibi Mayıs ayında değil, Eylül ayında düzenlenmektedir.

PFS yıllık toplantısı açıkça ayrımcılığı mantıklı bir seçim olarak teşvik etmeyi ve bireysel sorumluluğu teyit etmeyi amaçlamaktadır - ayrımcılık ve seçim arasında pratikte hiçbir fark olmadığını fark etmeleri nedeniyle dünyanın dört bir yanından entelektüellerin ve girişimcilerin artan desteğini çekmektedir. Konferansların resmi işlemlerine ek olarak, Ege Denizi'nde tekne gezisi, yerel balıkçı köylerine geziler ve gala gecelerinin ardından havai fişek gösterileri gibi entegre etkinlikler de düzenlenmektedir.[2] Konferansların niteliğinin evrimi, 2015 yılında 10. Yıldönümü Toplantısında Mülkiyet ve Özgürlük Derneği'nin Tarihi üzerine yapılan bir konuşmada anlatılmıştır.[3]

Toplantı kayıtları

Mülkiyet ve Özgürlük Derneği'nin tüm toplantılarının kayıtları internet üzerinden kamuya açık hale getirilmiştir.[4]

Irkçılık iddiaları

PFS, Jared Taylor, Richard Lynn ve Richard Spencer gibi konuşmacılara yer verdiği için tartışmalara yol açmıştır.[5]

Richard Lynn ve Jared Taylor'ın ırkçı bağlantılarına dikkat çeken Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi, PFS'yi ırkçı hareketin "önde gelenleri ve çalkalayıcıları" tarafından doldurulan "ciddi bir akademik ırkçı etkinlik" olarak kınadı. 11 Mayıs 2007 tarihli Las Vegas Review-Journal makalesinde İftira ve İnkârla Mücadele Birliği'nin PFS'ye yönelik eleştirilerine yer verilmiş ve Lynn'in siyahları "beyazlardan daha psikopat" olarak tanımladığına dikkat çekilmiştir.[6]

Anti-Defamation League'in Avrupalı ve Amerikalı ırkçılar arasında "artan işbirliği" hakkındaki 2013 tarihli bir raporunda Taylor'dan beyaz üstünlükçü olarak bahsedilmiş ve 2013 PFS konferansına katıldığına atıfta bulunulmuştur.[7]

Kaynakça

  1. ^ Hermann, Hans. "The Property And Freedom Society – Reflections After Five Years". lewrockwell.com. 9 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Eylül 2013. 
  2. ^ The Backbencher (14 Ekim 2015). "The Club Med of Libertarian Conferences". 14 Ekim 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Sean Gabb, 10 Years of PFS (PFS 2015). Property and Freedom Society. 30 Eylül 2015. 23 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Şubat 2022YouTube vasıtasıyla. 
  4. ^ Gabb, Sean. "Meetings of the Property and Freedom Society". Sean Gabb. Erişim tarihi: 12 Kasım 2017. 
  5. ^ Ganz, J. (2019, April 01). Perspective | Libertarians have more in common with the alt-right than they want you to think. Retrieved January 18, 2021, from https://www.washingtonpost.com/news/posteverything/wp/2017/09/19/libertarians-have-more-in-common-with-the-alt-right-than-they-want-you-to-think/ 7 Ağustos 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  6. ^ Mower, Lawrence (May 11, 2007). "Researchers tied to hate groups get invitations." Las Vegas Review-Journal
  7. ^ "Racists in Europe and the United States Increase Cooperation". 29 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

Liberalizm, bireysel özgürlük üzerine kurulan bir siyasi felsefe veya dünya görüşüdür. Bireysel özgürlük ve bireysel haklar düşüncesiyle yola çıkan liberalizm, daha sonraki yıllarda farklı türlere bölündü ve bireylerin eşitlik ilkesinin de önemini vurgulamaya başladı. Klasik liberalizm bireysel özgürlüklerin rolünü vurgularken, sosyal liberalizm özgürlüğe vurgu yaptığı kadar; bireylerin eşitlik hakkı ilkesinin önemine vurgu yapar ve özgürlük ile eşitlik arasında denge kurmayı amaçlar. Liberal görüşü savunanlar geniş bir görüş dizisi benimsemekle birlikte genellikle ifade özgürlüğü, inanç özgürlüğü, basın özgürlüğü, sivil haklar ve sivil özgürlükler, seküler devlet, liberal demokrasi, ekonomik ve siyasi özgürlük, hukukun üstünlüğü, özel mülkiyet ve piyasa ekonomisi gibi fikirleri destekler.

Sosyalizm, sosyal ve ekonomik olarak toplumsal refahın, katılımcı bir demokrasiyle gerçekleşeceğini ve üretim araçlarının hakimiyetinin topluma ait olduğunu savunan, işçi sınıfının yönetime katılmalarına ağırlık veren, özel üretim yerine kamu bazlı üretimi destekleyen, telkin ve propagandalarını eğitim, tarım ve vergi reformları üzerinde yoğunlaştıran ekonomik ve siyasi bir teoridir. Siyasi yelpazede ve dünyanın çoğu ülkesinde sosyalizm, standart sol ideoloji olarak kabul edilir. Sosyalizm türleri, kaynak tahsisinde piyasaların ve planlamanın rolüne ve kuruluşlardaki yönetim yapısına göre değişir.

Anarşizm, toplumsal otoritenin, tahakkümün, erkin ve hiyerarşinin tüm biçimlerini bertaraf etmeyi savunan çeşitli politik felsefeleri ve toplumsal hareketleri tanımlayan sosyal bir terimdir. Anarşizm, her koşulda her türlü otoriteyi reddetmektir. Reddedilen bu otoritelere patriyarki ve kapitalizm de dahildir.

<span class="mw-page-title-main">Nelson Mandela</span> Güney Afrika Cumhuriyetinin ilk cumhurbaşkanı

Nelson Rolihlahla Mandela ya da kabile adıyla Madiba, Güney Afrikalı Anti Apartheid aktivist ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ilk siyahî devlet başkanı. 1994'te ilk defa tüm halkın katıldığı seçimlerde devlet başkanı seçilmiştir. Yönetimi, Apartheid'ın mirasının dağılmasına, ırkçılığı engellemeye, fakirlik ve eşitsizliğe odaklanmıştır. Siyasi görüş olarak Demokratik Sosyalist olan Mandela, Afrika Ulusal Konseyi siyasi partisinde 1990'dan 1999'a kadar parti başkanlığı yapmıştır.

Kapitalizm ya da diğer adlarıyla sermayecilik ve anamalcılık, üretim araçlarının özel mülkiyetine ve kâr amacıyla işletilmesine dayanan ekonomik sistemdir. Kapitalizmin tanımlayıcı özellikleri arasında sermaye birikimi, rekabetçi piyasalar, fiyat sistemleri, özel mülkiyet, mülkiyet haklarının tanınması, kişisel çıkar, ekonomik özgürlük, meritokrasi, iş ahlakı, tüketici egemenliği, ekonomik verimlilik, hükûmetin sınırlı rolü, kâr güdüsü, kredi ve borcu mümkün kılan finansal bir para ve yatırım altyapısı, girişimcilik, metalaşma, gönüllü değişim, ücretli emek, mal ve hizmet üretimi, inovasyon ve ekonomik büyümeye güçlü bir vurgu yer alır. Bir piyasa ekonomisinde kararlar ve yatırımlar, servet, mülk veya sermaye ya da üretim kapasitesini yönlendirme yeteneğine sahip kişiler tarafından belirlenir. Fiyatlar, mal ve hizmetlerin dağıtımı ise büyük ölçüde mal ve hizmet pazarlarındaki rekabet tarafından şekillendirilir.

Demokratik sosyalizm, sosyalist piyasa ekonomisi içinde ekonomik demokrasi, işyeri demokrasisi ve işçilerin öz yönetimine veya alternatif bir merkeziyetçi planlı sosyalist ekonomi biçimine özel bir vurgu yaparak, siyasi demokrasiyi ve bir tür sosyal sermayeli ekonomiyi destekleyen solcu bir siyaset felsefesidir. Demokratik sosyalistler, kapitalizmin doğası gereği özgürlük, eşitlik ve dayanışma değerleriyle bağdaşmadığını ve bu ideallerin ancak sosyalist bir toplumun gerçekleştirilmesiyle elde edilebileceğini savunuyorlar. Çoğu demokratik sosyalist, sosyalizme kademeli bir geçiş arayışında olsa da, demokratik sosyalizm, sosyalizmi kurmanın aracı olarak devrimci veya reformist siyaseti destekleyebilir. Demokratik sosyalizm, 20. yüzyılda Sovyetler Birliği'nde ve diğer ülkelerde tek parti devletine doğru gerilemeye karşı çıkan sosyalistler tarafından popülerleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Barış</span> toplumlar, küçük zümreler ve insanlar arasındaki ilişkilerin uyumlu ve iki tarafa da zarar vermeyecek şekilde olması durumu, huzur içinde yaşanılması

Barış kelimesi genel anlamda düşmanlığın olmaması anlamında kabul görülür. Başka bir anlatımla kötülükten, kavgalardan, savaşlardan kurtuluş, uyum, birlik, bütünlük, sükûnet, sessizlik, huzur içinde yaşamak olarak da tanımlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Liberal demokrasi</span> Siyasi ideoloji ve hükûmet biçimi

Liberal demokrasi veya Batı demokrasisi, temsilci demokratik bir hükûmet biçimi altında işleyen liberal siyasi bir ideolojinin birleşimidir. Birden fazla ayrı siyasi partinin katıldığı seçimler, hükûmetin farklı kollarına güçler ayrılığı, günlük yaşamda açık bir toplumun bir parçası olarak hukukun üstünlüğü, özel mülkiyetle piyasa ekonomisi, insan haklarının, medeni hakların, medeni özgürlüklerin ve siyasi özgürlüklerin eşit şekilde korunması gibi özelliklere sahiptir. Uygulamada sistemini tanımlamak için liberal demokrasiler genellikle hükûmetin yetkilerini belirleyen ve toplumsal sözleşmeyi güvence altına alan bir anayasaya başvururlar, bu anayasa ya kodifiye edilmiş ya da kodifiye edilmemiş olabilir. 20. yüzyılın ikinci yarısında genişleme döneminden sonra liberal demokrasi, dünyadaki yaygın bir siyasi sistem haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı</span> İstanbul merkezli sivil toplum kuruluşu

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), merkezi İstanbul'da bulunan bir sivil toplum kuruluşu.

Liberteryenizm, özgürlüğün ve özgürlüğün bileşenlerinin siyaset içerisinde en önemli değer olduğuna inanan bir siyaset felsefesidir. Liberteryen felsefeye göre insanlar özgür olduğunda herkes için daha güvenli, daha iyi ve daha adil bir dünya yaratılabilir. Liberteryenizmin bazı türleri ise negatif özgürlüğe daha çok odaklanır. Liberteryenler otonomi ve seçme özgürlüğünü maksimize etmeye çalışır; seçim özgürlüğü, gönüllü iş birliği ve bireysel karar önceliğini vurgular, bu doğrultuda da devletin minimize edilmesini savunur. Popüler anlamda, otoriterlik ile zıt anlamda kullanılır. Liberteryenler otorite ve devlet iktidarı konusunda aynı şüpheciliği paylaşıyorlar, ancak bazıları mevcut ekonomik ve politik sistemlere muhalefetlerinin kapsamı konusunda farklılaşıyor. Çeşitli liberteryen düşünce okulları, devletin ve özel iktidarın meşru işlevlerine ilişkin bir dizi görüş sunar ve genellikle zorlayıcı sosyal kurumların sınırlandırılmasını veya tasfiye edilmesini ister.

Yusuf Eradam yazar, şair, çevirmen, besteci, fotoğraf sanatçısı, eleştirmen, öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">Murray Rothbard</span> Amerikalı ekonomist (1926 – 1995)

Murray Newton Rothbard, Avusturya Okulu'na mensup Amerikalı bir iktisatçı, iktisat tarihçisi, siyaset teorisyeni ve aktivisttir. Rothbard, 20. yüzyıl Amerikan liberteryen hareketinin, özellikle de sağ kanat kollarının merkezi bir figürüydü ve anarko-kapitalizmin kurucusu ve önde gelen teorisyenlerinden biriydi. Siyaset teorisi, tarih, ekonomi ve diğer konularda yirmiden fazla kitap yazdı.

<span class="mw-page-title-main">Hans-Hermann Hoppe</span> Alman-Amerikan iktisatçı, filozof ve siyaset teorisyeni

Hans-Hermann Hoppe, Avusturya Okulu'na mensup Alman-Amerikan iktisatçı, filozof ve siyaset teorisyenidir. Las Vegas Nevada Üniversitesi'nde (UNLV) Emeritus Ekonomi Profesörü, Ludwig von Mises Enstitüsü Kıdemli Üyesi ve Mülkiyet ve Özgürlük Derneği'nin kurucusu ve başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Telif hakkı ihlali</span> Telif hakkı bulunan çalışmanın hukuka aykırı şekilde kullanılması

Telif hakkı ihlali, genellikle; telif hakkı eseri oluşturan kişi, atadığı bir yayıncı veya temsilci gibi birisine ait olan çalışmaların, telif hakkı sahibinin özel haklarını ihlal ederek ve izni olmadan kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması ya da izin gerektirecek şekilde görüntülenmesi, bazı çalışmalarda kullanılarak türetilmesi sonucu oluşan hak ihlalidir.

<span class="mw-page-title-main">Johnny Gargano</span> Amerikalı profesyonel güreşçi

John Anthony Nicholas Gargano, Amerikalı profesyonel güreşçidir. Şu anda WWE'nin gelişim aşaması olan NXT'de Johnny Gargano ring adıyla güreşmektedir. Tommaso Ciampa ile #DIY takımının bir parçasıyken NXT Tag Team Championship kemerini kazanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Raif Bedevi</span>

Raif bin Muhammed Bedevi, Suudi yazar, muhalif ve aktivist, ayrıca "Liberal Suudi Şebekesi" web sitesinin yaratıcısı.

<i>Among Nonbelievers</i> 2015 tarihli televizyon programı

Among Nonbelievers 2015 yılı yapımı iki dilli (İngilizce-Hollandaca) ve konusu dünya genelinde tehlike altında yaşayan ateistleri özellikle Müslümanlıktan geçenleri anlatan bir belgeseldir. Ingiltere, Türkiye, Hollanda ve İsviçre'de çekilmiştir. Filmin yönetmeni Dorothée Forma dır. HUMAN tarafından yapılmış, Hollanda Humanizm Derneği tarafından da desteklenmiştir. 2016 yılında Hollanda bulunan mülteci kamplarında dinden çıkanların ve özgür düşünenlerin başına gelenleri konu alan Non-believers: Freethinkers on the Run ile devam ettirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Pachinko</span>

Pachinko, Japonya menşeli bir mekanik oyun türüdür. Hem eğlence amaçlı bir arcade oyunu hem de çok daha sık bir kumar makinesi olarak kullanılır ve Batı'daki slot makinesinin Japon muadili olarak kabul edilir.

Toplanma ve gösteri özgürlüğü, bireylerin ve kurumların düşüncelerini açığa vurmak amacıyla toplanabilmelerini ve yürüyüş ya da başka yöntemlerle gösteri yapabilmelerini öngören özgürlüktür. İnsan hakları ve Siyasi özgürlükler kapsamında değerlendirilir.

Bolivya'da sansür, Bolivya'nın yerli nüfusu ile Avrupa kökenli zengin nüfus arasında yıllarca süren çatışmalara dayanmaktadır. Bolivya 1982'de demokratikleşene kadar medya sıkı bir şekilde kontrol ediliyordu. Evo Morales'in seçilmesinden bu yana, özgürlük evi2 Ekim 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. tarafından kısmen özgür olarak nitelendirilen sansür, basın özgürlüğü konusunda 53/100 puanla yıllar içinde arttı. Evo Morales hükûmeti o zamandan beri medyayı kontrol etmeye ve onun lehine düzenlemeye çalıştı. "Şubat 2016'da seçmenler, Morales'in dördüncü dönem için aday olmasına izin verecek bir referandumu reddettiler. Oylama, yaygın olarak, referandumun yenilgisinden sorumlu göründüğü medyayı çökertme girişimiyle karşılık veren cumhurbaşkanına bir azarlama olarak görüldü. Oylamadan kısa bir süre sonra hükûmet, İletişim Bakanlığı bünyesinde hükûmetin çevrimiçi topluluklarla etkileşimlerini koordine etmekle görevli bir organ olan Sosyal Ağlar Genel Müdürlüğü'nü kurdu. Bu misyon, hükûmet dostu mesajları çevrimiçi olarak yayma ve sosyal medyada hükûmeti eleştirenlerle genellikle agresif bir şekilde iletişim kurma çabalarını içerir.