İçeriğe atla

Mülki idare amiri

Mülki idare amirliği, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki Mülki İdare sınıfına mensup olarak, kamu hizmetinde bulunan kişilerin yaptığı görevi tanımlar.

Mülki idare amirleri

  • Vali
  • Vali yardımcısı
  • Kaymakam
  • Hukuk işleri müdürü
  • Kaymakam adayı

Merkez Görevdeki Mülki İdare Amirleri

  • Mülkiye müfettişliği
  • Bakanlık Merkez Teşkilatında görev alanlar

Selçuklu'da mülki idare amirliği

Selçuklularında da il merkezlerinde askeri ve mülki işlere bakan komutanlara amid denilmiştir.[]

Osmanlı'da mülki rütbeler

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

İlçe, Türkiye Cumhuriyeti'nin idari bölünmesinde, ilden sonra gelen idari birimdir. İlçenin idari amiri kaymakamdır. İlçe il kelimesine "çe" küçültme eki getirilerek türetilmiştir. Anlam olarak “küçük il” demektir. İlçenin eski adı kazadır. İlçenin idari merkezi olan ve ilçenin kurumlarının yer aldığı yerleşmeye ilçe merkezi denir. İlçe merkezi, Mersin iline bağlı Tarsus örneğinde olduğu gibi büyük bir kent, Erzurum iline bağlı Şenkaya örneğinde olduğu gibi köy büyüklüğünde bir yerleşme de olabilir. Türkiye'de idari birim ile bu idarimi birimin merkezi olan yerleşme genel olarak aynı adı taşımaktadır. Örneğin Ünye ilçesinin idari merkezi olan yerleşmenin adı da Ünye'dir. Oysa eskiden idari birimin (ilçe) adı ve merkezinin adı farklı olabilirdi.

Kaymakam Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yönetim sisteminde, ilçenin en yüksek mülki idare amiridir. Kaymakamlar görevlerini il valilerinin gözetim ve denetimi altında yaparlar. İlk kez Osmanlı Devleti'nde Tanzimat Fermanı'nın ilanıyla görev yapmaya başlamışlardır. Kaymakamlık bir kariyer meslek memurluğudur. Mesleğe giriş için mevzuatla belirlenen şartlar aranmaktadır. Seçilmesi, yetiştirilmesi, atanması ve yer değiştirilmesi belli kurallara bağlanmıştır.

Bucak veya nahiye; coğrafya, ekonomi, güvenlik ve mahalli hizmet bakımlarından aralarında ilişki bulunan kasaba ve köylerden meydana gelen, ilçeden küçük idari bölüm.

Osmanlı devlet teşkilatı, Osmanlı İmparatorluğu'nun idari, askeri ve siyasi olarak teşkilatlanmasını, yapılanmasını bütünüyle ele alan konudur. Osmanlı, genel olarak merkeziyetçi bir yapıya sahipti. Padişah, devlet teşkilatında en üst mertebede sayılmasına rağmen Harem, Divan ve çeşitli odakların fikirleri baskın olabiliyordu. II. Abdülhamid, kendi devrinde devletin yönetim şeklini değiştirerek meşrutiyet şeklini getirdi.

Ümmet Önalan, Türk bürokrat.

Recep Birsin Özen, Türk bürokrattır.

Ali Kaban,, Türk bürokrat.

Necati Şentürk,, Türk bürokrat.

Mustafa Hakan Güvençer,, Türk bürokrat.

Muhittin Keskin, Türk Bürokrat.

Sabri Başköy,, Türk bürokrat.

Muzaffer Dilek Türk Vali ve Danıştay Üyesi.

Abdullah Erin,, Türk bürokrattır.

Aykut Pekmez, Türk bürokrat.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Masatlı</span> Türk bürokrat

Mustafa Masatlı,, Türk bürokrat. 26 Haziran 2023 tarihinde Hatay valisi olarak atandı.

Sinan Güner, Türk bürokrat. 6 Kasım 2018 - 12 Mayıs 2022 tarihleri arasında Bartın Valiliği yapmıştır. 12 Mayıs 2022 tarihinde yayımlanan kararnameyle merkeze alınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kemal Çeber</span> Türk bürokrat ve Gaziantep valisi

Kemal Çeber,, Türk bürokrat. 3 Temmuz 2023'ten beri Gaziantep valisidir.

Türker Öksüz, Türk bürokrat, Burdur Valisi. 27 Ekim 2018'de Kars Valisi olarak atanmıştır. Ayhan Bilgen'in görevden alınması sonucunda 2 Ekim 2020 tarihinde Kars belediye başkanı olarak atanmıştır.

Tuncay Sonel, Türk bürokrattır. 9 Haziran 2020 tarihinde cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Ordu Valisi olarak atanmıştır. 2023 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Valiler Kararnamesi ile "vali-mülkiye başmüfettişliği" görevine getirilmiştir.

Ömer Seymenoğlu, Türk bürokrat.