İçeriğe atla

Mülheim, Köln

Köln-Mülheim belediye binası

Mülheim, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin en büyük şehri olan Köln'ün nüfus bakımından en yoğun ilçesidir. İlçe dokuz semtten (Buchforst, Buchheim, Dellbrück, Dünnwald, Flittard, Höhenhaus, Holweide, Mülheim ve Stammheim) oluşmaktadır. Nüfusu 31 Aralık 2006 itibarı ile 144.720'dir. Yüzölçümü 52,2 km² (km²'ye 2771 kişi düşmektedir) olup, belediye başkanlığını SPD'li Norbert Fuchs yürütmektedir. Wiener Platz (Viyana Meydanı) buradadır.

Coğrafi Konumu

Mülheim'in kuzeyinde Leverkusen, doğusunda Bergisch Gladbach, güneyinde Kalk ve Köln-Innenstadt (Merkez ilçesi) ilçeleri ve batısında ise Ren Nehri ile komşudur.

Tarih

Önceleri Köln'den bağımsız olan Mülheim'in 11. yüzyılda kurulduğu sanılmaktadır. Bilinen en eski adı Mulenheym'dir. 1914 yılında Köln´e katılarak, buranın en önemli yerleşim yerlerinden biri olmuştur.

Mülheim'daki göçmenler

Mülheim İlçesi kozmopolit bir yapıya sahiptir. Nüfusun %30 - %40'ı yabancı kökenlilerden oluşmaktadır. Yabancı kökenlilerin büyük çoğunluğunu Türkiye'den göç eden insanlar oluşturmaktadır.[1] Almanya'daki Türkler arasında bilinen en önemli caddelerden biri olan ünlü Keup Caddesi (Keupstraße) buradadır. Cadde esnaflarının ve ikamet edenlerin %90 - %95´ine yakını Türkiye´den yıllar önce buraya göç eden ve burada nesilleri çoğalan insanlardır. Bu ilçeye Köln merkezden kamu taşımacılığına ait 3, 4, 13 ve 18 numaralı metro/tramvay hatlarıyla gelmek mümkündür.

Kaynakça

  1. ^ Diken, Şeyhmus (13 Şubat 2010). "Duvarın Altı Da, Üstü De Bir". Bianet. 5 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Haziran 2014. 

Dış bağlantılar


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karesi, Balıkesir</span> Balıkesir ilçesi

Karesi, Türkiye'nin Balıkesir ilinin bir ilçesi. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Balıkesir merkez ilçesinin ikiye bölünmesi sonucu ilçe olmuştur. Karesi tarımsal ekonomi merkezi olup oldukça işlek yolların kavşağında bulunan bir ulaşım merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Bölgesi</span> Türkiyenin Karadeniz kıyısındaki coğrafi bölgesi

Karadeniz Bölgesi, ismini Karadeniz'den alan, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanan Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden biridir. Gürcistan, Doğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Marmara Bölgesi ve adını aldığı deniz ile komşudur. Türkiye'deki bölgeler arasında büyüklük bakımından üçüncü sırada yer almaktadır, ayrıca doğu batı genişliği ve yerel saat farkı en fazla olan bölgedir. Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve gelişmiş şehirleri sırasıyla 1.371.274 nüfusuyla Samsun, ardından Trabzon ve Ordu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Bayrampaşa</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Bayrampaşa, İstanbul ilinin bir ilçesidir. Kuzeyde Gaziosmanpaşa, doğuda Eyüpsultan, güneyde Zeytinburnu, batıda Esenler ile çevrilidir. 1970 yılında İstanbul nüfusunun %4,11'ini oluşturan Bayrampaşa, 2000 yılında %2,44'lük bir paya sahiptir. Bayrampaşa ilçesi, nüfus yoğunluğu açısından, yıllara göre artan değerlere sahiptir. İstanbul ilinin en yüksek yoğunluk değerine sahip ilçelerinden birisidir. 1970 yılında yoğunluğu 130 ki/ha iken 2000 yılında 259 ki/ha yoğunluk değerine ulaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Ren-Vestfalya</span> Almanyada eyalet

Kuzey Ren-Vestfalya, Almanya'nın alana göre dördüncü, nüfusa göre birinci eyaletidir. Başkenti Düsseldorf, en büyük kenti ise Köln'dür. Kuzeyde Aşağı Saksonya, doğuda Hessen, güneyde Renanya-Palatina eyaletleriyle, batıda ise Hollanda ve Belçika ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Köln</span> Almanyanın dördüncü, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin en büyük şehri

Köln, eski adıyla Kolonya, Almanya'nın dördüncü, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin en büyük şehri, ayrıca 4 385 082 nüfuslu Köln İdari Merkezi'nin yani Regierungsbezirk Köln 'ün merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Zeytinburnu</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Zeytinburnu, İstanbul ilinin bir ilçesidir. 27 Haziran 1957 tarih ve 9644 sayı ile Resmî Gazete'de yayımlanarak 1 Eylül 1957 tarihinde 7033 kanun numarası ile ilçe oldu. Trakya’nın güneydoğusunda, Çatalca yarımadasının, Marmara Denizi'ne bakan yamaçlarının, bu denizle birleştiği yerdedir. Tarihi yarımada ile surlarla ayrılmış, E-5 karayoluna sınır ve havalimanına 15-20 dakikalık mesafededir. Bu sebeple İstanbul’un dışarı açılan önemli bir penceresidir. Doğusunda Fatih, kuzeydoğuda Eyüpsultan, kuzeyinde Bayrampaşa, batısında Güngören, Bakırköy, kuzeybatısında Esenler, güneyinde ise Marmara Denizi'yle çevrilidir.

<span class="mw-page-title-main">Kozaklı</span> Nevşehirin ilçesi

Kozaklı, Nevşehir'in Kaplıca'ları ile tanınan ilçesidir. İl merkezi olan Nevşehir'e en uzak ilçedir. İlçeye bağlı 24'ü köy olmak üzere 30 yerleşim birimi bulunmaktadır. İlçenin il Merkezi olan Nevşehir'e uzaklığı 85 Km, çevre iller Kayseri, Kırşehir ve Yozgat'a ortalama uzaklığı ise 90 Km'dir.

<span class="mw-page-title-main">Yüreğir</span> Adananın ilçesi

Yüreğir, Adana ilinin Büyükşehir merkez ilçelerinden birisidir. Adana'nın ortasından geçen Seyhan Nehri, Yüreğir ve Seyhan ilçelerini ayırır.

<span class="mw-page-title-main">Tufanbeyli</span> İlçe, Adana, Türkiye

Tufanbeyli, Adana ilinin bir ilçesidir.

<span class="mw-page-title-main">Mannheim</span> Baden-Württembergde büyük üniversite şehri (Almanya)

Mannheim, yaklaşık 309.000'lik nüfusu ile Stuttgart'tan sonra ve Karlsruhe'den önce Baden-Württemberg eyaletinin ikinci büyük şehridir. Hessen, Rheinland-Pfalz ve Baden-Württemberg eyaletlerinin kesiştiği noktadadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeniçağa</span> Bolu ilçesi

Yeniçağa, Bolu'nun bir ilçesidir. 1990 yılında Gerede ilçesinin kasabası iken ilçeye dönüştürülmüştür. Yeniçağa ilçesinin tarihçesi, ilçeye bağlı Eskiçağa köyüne dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pınarbaşı, Kastamonu</span> Kastamonu iline bağlı bir ilçe

Pınarbaşı, Kastamonu ilinin bir ilçesidir. Azdavay'a bağlı bir köy durumunda iken, 4 Temmuz 1987 tarihinde kanunla ilçe haline getirildi.

<span class="mw-page-title-main">Ruhr bölgesi</span>

Ruhr bölgesi, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyâletinde bulunan, 5.3 milyonluk nüfusu ve 4.435 km²'lik alanıyla Almanya'nın en büyük metropolitan yerleşim merkezidir. Duisburg, Mülheim an der Ruhr, Essen, Gelsenkirchen, Bochum, Oberhausen, Bottrop ve Dortmund bu bölgenin belli başlı merkezi kentleridir. Ruhr bölgesi halk arasında Pott veya Kohlenpott olarak da anılır. Yakın bir zamana kadar esas gelir kaynağı kömür ve çelik üretimininden sağlanan bölge, bugün ise Almanya'nın Bilişim Teknolojisi (IT), lojistik ve alternatif enerji merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Toroslar, Mersin</span> Mersinin ilçesi

Toroslar, Mersin ilinin bir merkez ilçesidir. Mersin Büyükşehir Belediyesi'ne bağlıdır. Şehir merkezinin kuzeydoğu bölümünü oluşturur. Yüzölçümü en büyük olan merkez ilçedir. Güneyinde Akdeniz ilçesi, doğusunda Tarsus, kuzeydoğusunda Çamlıyayla, batısında ise Yenişehir ve Mezitli ilçeleri bulunmaktadır. Mersin ilinin şehirlerarası otobüs terminali, Toroslar ilçesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Frankfurt</span> Hessende bağımsız şehir (Almanya)

Frankfurt am Main, Main nehri kıyısında kurulmuş olan, 730.000'den fazla nüfusuyla Hessen eyaletinin en büyük, Berlin, Hamburg, Münih ve Köln'den sonra Almanya'nın beşinci büyük şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Şişli</span> İstanbul ilçesi (Avrupa Yakası)

Şişli, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda yer alan bir ilçesidir. 25 mahallesi bulunan Şişli, doğuda Beşiktaş, kuzeyde ve batıda Kâğıthane ve güneyde Beyoğlu ilçeleri ile komşudur.

<span class="mw-page-title-main">Duisburg</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Duisburg, Almanya'nın kuzeybatısında, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde Düsseldorf iline bağlı bir kenttir.

<span class="mw-page-title-main">Cihadiye, Gölköy</span>

Cihadiye, Ordu ili, Gölköy İlçesi'nin köyüdür.

<span class="mw-page-title-main">Charlottenburg-Wilmersdorf</span>

Charlottenburg-Wilmersdorf Berlin'in dördüncü ilçesidir. 2001'de eski ilçeler Charlottenburg ve Wilmersdorf'un birleşmesi sonucu oluşan ilçenin yedi semti bulunmaktadır. Charlottenburg-Wilmersdorf Berlin Duvarı yıkılmadan önce Batı Berlin'in merkeziydi ve bu yüzden City-West olarak da adlandırılır. Önemli fuarlar bu ilçedeki Internationales Congress Centrum Berlin'de gerçekleştirilir, ayrıca Kurfürstendamm (Kudamm), Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis kilisesi, Berliner Funkturm ve Charlottenburg Sarayı gibi önemli yerler ve yapılar da buradadır. İlçede kolay alışveriş imkânları da sunulmaktadır. Charlottenburg-Wilmersdorf bu nedenlerle Berlin'in en önemli ilçe ve merkezlerinden biri olarak gösterilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Ren-Ruhr</span>

Ren-Ruhr Bölgesi, toplamda yaklaşık 12 milyonluk nüfusuyla Avrupa'daki en büyük metropolitan alanlardan biridir. Almanya'nın batısında yer alan bölge, bütünüyle Kuzey Ren-Vestfalya eyâleti sınırları içinde bulunur ve Dortmund-Essen, Duisburg 'dan, güneyde Mönchengladbach, Düsseldorf, Wuppertal, Köln ve Bonn'a kadar uzanır.