İçeriğe atla

Müjgân Cunbur

Fatma Müjgân Cunbur (d. 12 Ocak 1926, Fatih, İstanbul - ö. 25 Eylül 2013, Çankaya, Ankara),[1] Türk kütüphaneci ve edebiyat araştırmacısı. Bazı kitap ve yazılarında "Müjde Nasiboğlu" ve "Salim Şehidoğlu" imzalarını kullanmıştır. Genel olarak Türk Edebiyatı ve kültürü konularında yaptığı inceleme ve bibliyografya çalışmalarıyla tanınmıştır.

İlk öğrenimine 1933'te Ankara Dumlupınar İlkokulunda başladı ve aynı okuldan mezun oldu. İstanbul Karagümrük Ortaokulunda başladığı orta tahsilini, Ankara II. Ortaokulda bitiren Cunbur, 1945'te Ankara Kız Lisesinden mezun oldu. Yüksek tahsilini Ankara Üniversitesi DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde 1948'de tamamlayan, 1952'de edebiyat doktoru unvanını alan Cunbur, ayrıca 1947-1948 yıllarında, yüksek öğrenimi sırasında, Adnan Ötüken'in Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde açtığı Kütüphanecilik Kursu'na devam etti. 1952'de girdiği imtihanı kazanarak, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kütüphanesinde yazma eserlerin musannifliği görevinde çalışmaya başlayan Cunbur, 1954'te Millî Kütüphane kütüphaneciliğine atandı. 1959-1960 yılları arasında Millî Kütüphane müdür vekilliği yaptı. Millî Kütüphanenin kurucusu Adnan Ötüken'in Batı Almanya'daki Kültür Ataşeliğinden ayrılıp yurda dönmesi üzerine istifa ederek uzman olarak çalıştığı eski görevine geri döndü. Adnan Ötüken'in Kültür Bakanlığı müsteşarı olarak atanması üzerine 1965 yılında ikinci defa Millî Kütüphane genel müdürü olan Cunbur, Millî Kütüphaneyi görevlerine uygun bir binaya kavuşturmak için arsa sağlanması, bir proje hazırlanması ve inşaata başlanması için çalıştı. 1973'te binanın temeli atıldı. 1978'de Kültür Bakanlığı müşavirliğine tayin edildi. Kendisine Türkiye Kütüphanelerindeki Yazma Eserlerin Kataloglarının Hazırlanması Projesi'nde Anadolu'daki yazma eserlerin sorumluluğu verildi. Bir ekibin başında yazma eserlerin kataloglarını hazırlamak üzere Amasya ve Antalya'daki kütüphanelerde çalıştı. 1980'de Millî Kütüphane binasının inşaatının bitirilmesi için Bakanlık müşaviri kadrosunda Millî Kütüphane müdür vekilliğine getirildi. 1982'de biten kütüphane binasına bir yıl sonra tam olarak yerleşildi. 1984'te Millî Kütüphane başkanı olarak görev unvanı değişen Cunbur, kütüphanedeki ilk bilgisayar donanımını kurdu. 1986'da kütüphaneden emekli olan Cunbur, aynı zamanda 1960-1982 yılları arasında Ankara Üniversitesi DTCF Kütüphanecilik Bölümünde çeşitli dersler vermişti.[2]

Müjgân Cunbur'un yazı hayatı 1948'de Kırşehir gazetesinde Üç Kırşehirli Dost başlıklı yazıyla başladı. Az sayıda yazdığı şiirleri Atatürk Yolu ve Türk Kadını gibi dergilerde yayımlandı.[2]

Cunbur'un cenazesi Ankara'daki Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedilmiştir.

Eserleri

Türk Kadın Yazarlar Bibliyografyası (1955), Yunus Emre'de Namaz (1956), Ali Kuşçu Bibliyografyası (1974), Türk Kadının Şiiri (1970), Karacaoğlan-Hayatı ve Şiirleri (1972) gibi pek çok esere imza atan Cunbur, 1959 yılında "Batıya Kaçırılan Kitaplarımız" isimli makalesi ile Türkiye'den Avrupa'ya götürülen yazma kitapların kaçırılış hikâyelerini anlatmıştı.[3]

Hakkında yazılanlar

  • Gülensoy, Tuncer (haz.) (2010). Müjgân Cunbur Armağanı. Ankara: Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü. ISBN 9789754560954. 

Kaynakça

  1. ^ "Fatma Müjgan Cunbur hayatını kaybetti". hurriyet.com.tr. 25 Eylül 2013. 2 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2014. 
  2. ^ a b İhsan Işık, (Ed.) (2007). "CUNBUR, Müjgân". Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi. 2. Cilt (2. bas.). Ankara: Elvan Yayınları. ss. 856-857. 
  3. ^ "Dr. Müjgan Cunbur vefat etti". zaman.com.tr. 26 Eylül 2013. 2 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2014. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Adil Özder</span>

Mustafa Adil Özder, Türk folklor araştırmacısı, yazar ve şair.

<span class="mw-page-title-main">Cemil Meriç</span> Türk yazar, çevirmen ve düşünür

Hüseyin Cemil Meriç, Türk yazar, çevirmen, düşünür ve sosyolog.

<span class="mw-page-title-main">Kütüphane</span> kitaplar, el yazmaları, ses kayıtları veya filmler gibi edebi, müzikal, sanatsal veya referans materyallerinin koleksiyonuyla ilgilenen bir kurum

Kütüphane anlamına gelen ve genellikle Batı dünyasında yaygın olarak kullanılan ‘bibliothek’ kelimesinin aslı Eski Yunancadır ve biblion kitap, baskılı ürünlerin saklandığı yer demektir. Türkçedeki kütüphane ise, Farsça ve Arapça kökenli kütüb (kitaplar) ile Farsça hane (ev) sözcüklerinden türemiştir ve kitapların evi anlamına gelmektedir. Her iki dilde de kütüphane terimi, kitapların saklandığı yer anlamında kullanılmaktadır.“Kütüphaneler, elde edilen bilginin toplanması, depolanması ve dağıtılması fonksiyonlarını gören hizmet işletmeleridir” Toplumsal gereksinimleri karşılamak için kurulan kütüphaneler, her türlü kayıtlı bilgi kaynağını bilgi gereksinimi olan kullanıcıya etkin biçimde sunar böylece bağlantı işlevini sağlamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Köprülü Kütüphanesi</span> Osmanlı Devletinde müstakil bir binaya sahip olarak kurulan ilk vakıf kütüphanesi

Köprülü Kütüphanesi, Osmanlı Devleti'nde müstakil bir binaya sahip olarak kurulan ilk vakıf kütüphanesidir. Aslen Köprülü Mehmet Paşa Külliyesi'nin içindeki bir yapı olarak tasarlanmış ancak Köprülü Mehmed Paşa öldüğünde sadece hamam ve medrese kısmı tamamlanabilmiş, yapının geri kalanı Fazıl Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır ve kendi kitaplarıyla babasının kitaplarını birleştirerek kütüphaneyi 1661'de bitirmiştir.

Kütüphane Haftası; Türkiye'de 1964 yılından beri Mart ayının son Pazartesi günü ile başlayan hafta kutlanır.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Türkiye)</span> ulusal kütüphane

Millî Kütüphane, dünyada var olan benzerleri gözetilerek 1946 Ankara'da kurulmuş olan Türkiye'nin ulusal kütüphanesi.

<span class="mw-page-title-main">El yazması</span>

Elyazması ya da el yazması, elle yazılan ve çizimleri yapılan; genellikle edebî, sanatsal ya da tarihî önemi haiz kitap.

Adnan Cahit Ötüken, Türk eğitimci, yazar, Türk kütüphaneciliğinin öncülerinden ve Türk Millî Kütüphanesi'nin kurucularındandır.

Necmettin Halil Onan, Türk şair, öğretmen, akademisyen ve edebiyat tarihçisidir. Türk edebiyatının artık klasikleşmiş eseri olan ve Türk ordusunun Çanakkale Savaşı'ndaki savunmasını anan "Bir Yolcuya" şiirini kaleme alan şairdir.

Mehmet Türker Acaroğlu,, Türk araştırmacı-yazar, kütüphaneci, dokümantalist, çevirmen ve emekli derleme müdürü.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Milli Kütüphane</span>

İzmir Millî Kütüphane, İzmir'in Konak ilçesinde, adını verdiği Millî Kütüphane Caddesi'ndeki tarihi binada hizmet veren ve Türkiye'nin Millî adını taşıyan ilk kütüphanesidir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara'daki kütüphaneler listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Ankara'daki kütüphaneler listesi, bu bir Ankara'daki kütüphaneler listesidir. Listede kütüphaneler türlerine göre ayrılmıştır.

Muzaffer Gökman, Türk kütüphaneci, yazar, araştırmacı.

<span class="mw-page-title-main">Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi</span>

Adnan Ötüken İl Halk Kütüphanesi; Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunan bir halk kütüphanesidir. Bugün, tarihi Saraçoğlu Mahallesi projesinde sosyal tesis ihtiyacını karşılamak adına inşa edilmiş olan binada hizmet vermekte olan kütüphane; Kızılay semtindeki Kumrular Sokak'ta yer alır. Ankara'daki halk kütüphaneleri arasında en çok ziyaret edilen ve 500 bini aşkın materyalle en geniş koleksiyona ev sahipliği yapan kütüphanedir.

<span class="mw-page-title-main">Millî Kütüphane (Polonya)</span>

Polonya Ulusal Kütüphanesi - Varşova'da Polonya Kültür ve Ulusal Miras Bakanlığı'na bağlı merkez kütüphanedir.

Faik Reşit Unat, Türk öğretmen, tarihçi, coğrafyacı, yazar ve bürokrattır.

<span class="mw-page-title-main">Kütüphanecilik</span> yönetim, bilgi teknolojisi, eğitim diğer alanlardaki uygulamaları, perspektifleri ve araçları kütüphanelere uyarlayan alan

Kütüphanecilik yönetim, bilgi teknolojisi, eğitim ve diğer alanların uygulamalarını, bakış açılarını ve araçlarını kütüphanelere uygulayan, bilgi kaynaklarının toplanması, düzenlenmesi, korunması ve yayılması ve bilginin siyasi ekonomisi üstüne çalışan disiplinler arası veya çok disiplinli bir alandır. Bavyeralı bir kütüphaneci olan Martin Schrettinger'in (1808-1828) Versuch eines vollständigen Lehrbuchs der Bibliothek-Wissenschaft oder Anleitung zur vollkommenen Geschäftsführung eines Bibliothekars adlı çalışmasında bu alanın adını ilk defa kullanılmıştır. Schrettinger, Bavyera kütüphanesinde bilgiyi doğa odaklı elementlere göre sınıflandırmak yerine kitapları alfabetik sıraya göre düzenledi.

Leman Şenalp, Türk kütüphaneci.

<span class="mw-page-title-main">Zeynelzade Kütüphanesi</span>

Zeynelzade Kütüphanesi, Manisa'nın Akhisar İlçesinde yer alan tarihi bir kütüphanedir. 1797 yılında Zeynelzade Hacı Ali Efendi tarafından inşa ettirilen kütüphanede o dönem için 995 adet el yazması eser olduğu Aydın Vilayeti salnamesinde belirtilmiştir. Bünyesinde barındırdığı bu el yazması eserler önce şehir merkezinde yeni açılan kütüphanenin arşivine oradan da Manisa Yazma Eserler Kütüphanesi'ne taşınmıştır. 2013 yılında restorasyon çalışmaları yapılan yapı günümüzde Çocuk Kütüphanesi ve okuma salonu olarak kullanılmaktadır.

Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi, Türkiye'nin başkenti Ankara'da bulunan bir edebiyat ve biyografi müzesidir. Müze, 12 Mart 2011 tarihinde kurulmuş olup Altındağ ilçesinde Hamamönü semtinde yer almaktadır ve İstiklâl Marşı'nın yazarı Mehmet Âkif Ersoy'a adanmıştır.