İçeriğe atla

Müjdeleyici Meryem Ana Katedrali

Koordinatlar: 31°46′38″N 35°13′41″E / 31.77728°K 35.22809°D / 31.77728; 35.22809
Katedralin içinde yer alan İsa freski.

Müjdeleyici Meryem Katedrali,[1] ayrıca Müjdeleyici Meryem Yunan Katolik Melkani Katedrali veya sadece Müjdeleyici Meryem Ana Kilisesi olarak da adlandırılır,[2] Eski Kudüs Şehri'ndeki Hristiyan Mahallesi'nde bulunan bir Melkani Yunan Katolik katedralidir.[3] Müjdeleyici Meryem Ana'ya ithaf edilmiştir.

Eski Kudüs Şehri'nin bir parçası olarak, 1981'den beri UNESCO Dünya Mirası alanı olarak tanınmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ "Greek-Melkite Cathedral of the Annunciation of the Virgin, Jerusalem". 25 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2022. 
  2. ^ "The Catholic Church Of The Holy Land » Territorial Parishes Greek Melkite Catholic Patriarchate of Jerusalem". catholicchurch-holyland.com. 26 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2016. 
  3. ^ "Melkite Greek Catholic Church Information Center Melkite Greek Catholic Church in Holy Land – (Patriarchal See of Jerusalem / Al Quds / The Holy One, Holy Land)". www.mliles.com (İngilizce). 25 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mayıs 2016. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Meryem</span> İsa peygamberin annesi; Hristiyanlık ve İslamda iffet simgesi

Meryem, Nasıralı İsa'nın annesi olan Yahudi kadındır. Yeni Ahit'te ve Kur'an'da önemli ve kutsal kişilerden biridir. Meryem Ana ve Bakire Meryem olarak da anılır.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs</span> Orta Doğuda yer alan bir şehir

Kudüs veya Yeruşalim, Orta Doğu'nun Kenan bölgesinde, Akdeniz ile Lut Gölü arasındaki Yehuda Dağları'ndaki bir plato üzerine kurulmuş eski bir şehirdir. Üç büyük İbrahimî din olan Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam için kutsal sayılan bir şehirdir. İsrail, başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler, bu kararı tanımadığını açıklamıştır. Aynı şekilde Filistin de tıpkı İsrail gibi kendi başkentinin Kudüs olduğunu ilan etmiştir. Günümüzde İsrail ve Filistin Kudüs'ü başkent olarak kabul eder fakat Uluslararası alanda bu kararlar tanınmamaktadır. Çoğu ülke İsrail'deki diplomatik misyonlarını ve Büyükelçiliklerini Tel Aviv'de bulundururken, Filistin'deki diplomatik misyonlar ve Büyükelçilikler ise Ramallah, Gazze Şehri, Kahire ve Şam gibi çeşitli yerlerde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Katolik Kilisesi</span> Hristiyanlığın bir mezhebi

Katolik Kilisesi, ruhanî başı Roma Başpiskoposu (Papa) olan, en fazla cemaate sahip Hristiyan mezhebi. Dünyada yaklaşık 1,2 milyar mensubu vardır. Katolikler yoğun olarak Güney Amerika'da ve Avrupa'nın güneyinde bulunurlar.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Ruh</span>

Kutsal Ruh, Yahudilikte Tanrı'nın evren veya yaratıkları üzerindeki ilahi gücü, kalitesi ve etkisine atıfta bulunur. İznik Hristiyanlığı'nda Kutsal Ruh, Üçlü Birliğin üçüncü kişisidir. İslam'da Kutsal Ruh, ilahi eylemin veya iletişimin bir aracısı olarak hareket eder.

<span class="mw-page-title-main">Meryem Ana Evi</span> Türkiyede bulunan bir Hristiyan mabedi

Meryem Ana Evi, Efes çevresinde yer alan Bülbüldağı'nda bulunan bir Katolik mabet yeridir. Selçuk'a 7 km uzaklıktadır. Ev, 19. yüzyılda Katolik rahibesi olan Anne Catherine Emmerich (1774-1824)'in rapor edilmiş rüyalarını takiben keşfedilmiştir. Görümleri ölümünden sonra Clemens Brentano'nun kitabında toplanmıştır. Katolik Kilisesi evin gerçekten Meryem Ana'nın olup olmadığı hakkında bir yorum yapmamıştır, fakat ev keşfedildiğinden bugüne düzenli olarak hac ziyaretleri almaktadır. Anne Catherine Emmerich 3 Ekim 2004 tarihinde Papa II. İoannes Paulus tarafından kutsanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Helena (imparatoriçe)</span> Roma imparatoru 1. Konstantinin annesi

Azize Helena Azize Helen, Helena Augusta ya da Konstantinopolisli Helena Roma İmparatoru Konstantius Chlorus'un eşi ve I. Konstantin'in annesi. Gerçek Haç'ın kutsal emanetlerini bulduğuna inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Kabir Kilisesi</span> Kudüsün eski şehir kısmında bulunan kilise

Kutsal Kabir Kilisesi, Ortodoks Kilisesi tarafından Yeniden Diriliş Kilisesi olarak adlandırılır, Kudüs'ün eski şehir duvarları içerisinde yer alan bir Hristiyan kilisesidir. Eski şehrin Hristiyan bölgesinden ("Muristan") birkaç adım ötededir.

<span class="mw-page-title-main">Antakya patriği</span> Antakya piskoposunun sahip olduğu geleneksel unvan

Antakya Patriği Antakya episkoposu tarafından taşınan geleneksel unvan. Geleneksel Hristiyan olmuş ilk putperestlerin "gözetmeni" olarak görev yapmışlardır. Bu nedenle erken dönem Hristiyanlık içerisinde birincil önem taşıyan bir makamdır. Bu episkoposluk bölgesi, başlangıçtan günümüze korunan çok az kiliseden biridir. Bugün beş kilise Antakya Patriği unvanını kullanmaktadır: Süryani Ortodoks Kilisesi, Süryani Katolik Kilisesi, Antakya Rum Ortodoks Patrikhanesi, Melkani Rum Katolik Kilisesi ve Maruni Kilisesi ayrıca tarihsel olarak Antakya Latin Patrikhanesi vardır.

<span class="mw-page-title-main">Bizans Riti</span>

Bizans Riti, Yunan Riti ya da Konstantinopolis Riti günümüzde Doğu Ortodoks Kilisesi ve Bizans Katolik Kiliseleri'nde uygulanmakta olan bir liturjik rit. Kısıtlı ölçüde de olsa Anglikan Komünyonu ve Lüteran kiliselerde de uygulanan rit bu mezheplerde özellikle Doğu Riti Anglikanizmi Toplumu ve Ukrayna Lüteran Kilisesi'nde benimsenmiştir. 3. yüzyılda Konstantinopolis'te uygulanmaya başlayan rit bugün dünyada Roma Riti'nden sonra en çok uygulanan ikinci rittir.

<span class="mw-page-title-main">Kudüs Surları</span> Kudüsün eski Kentini çevreleyen duvarlar

Kudüs'ün Surları, Kudüs'ün Eski Kentini çevreleyen şehir duvarlarıdır. 1535'te, Kudüs Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası iken, Sultan Süleyman yıkılmış surların yeniden inşa edilmesini emretti. İnşaat, 1537-1541 yılları arasında dört yıl sürdü.

<span class="mw-page-title-main">Ermeni Mahallesi</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Ermeni Mahallesi, Kudüs'ün duvarlarla çevrili Eski Şehir'in dört mahallesinden biridir. Eski Şehir'in güneybatı kısmında yer almakta ve Sion Kapısı ile Yafa Kapısı'yla mahalleye girilebilmektedir. Eski Şehir'in toplamda %14'ünü kaplayarak 0.126 km² alana sahiptir. 2007 yılına göre 2 bin 424 nüfusa sahiptir. Her iki kriterde de Yahudi Mahallesi ile karşılaştırılabilir. Ermeni Mahallesi, Hristiyan Mahallesi'nden Davud Sokağı ve Yahudi Mahallesi'nden Habad Sokağı ile ayrılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Rum Katolik Kilisesi</span> Romaya bağlı Doğu kökenli kilise

Ukrayna Rum Katolik Kilisesi Papa ve dünya çapında Katolik Kilisesi ile tam bir iletişim içerisinde olan Bizans Ritini kullanan Doğu Katolik Kilisesi'dir. Katolik Kilisesi'nin ikinci büyük kilisesidir.

<span class="mw-page-title-main">Koruyucu aziz</span>

Koruyucu aziz, Katolik, Anglikan ve Doğu Ortodoks inancında bir ulusun, yerin, zanaatın, aktivitenin, sınıfın, klanın, ailenin ya da kişinin ilahi savunucusu kabul edilen azizdir.

Kazakistan'daki Katolik Kilisesi, Roma'daki Papa'nın ruhani liderliği altındaki Katolik Kilisesi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Yahudi Mahallesi (Kudüs)</span> İsrail Devletinde yerleşim birimi

Yahudi Mahallesi Kudüs'ün Eski Şehri'nin dört geleneksel mahallesinden biridir. 116.000 metrekarelik alan, surlarla çevrili şehrin güneydoğu kesiminde yer alır ve güneyde Zion Kapısı'ndan batıda Ermeni Mahallesi boyunca, kuzeyde Silsile Sokağı'na kadar uzanır ve Batı Duvarı ve doğuda Tapınak Dağı ile sınırlıdır. 20. yüzyılın başlarında, mahallenin Yahudi nüfusu 19.000'e ulaştı.

<i>Via Dolorosa</i> İsanın çarmıha gerilmeye giderken takip ettiği yol

Via Dolorosa, İsrail'in Kudüs Eski Şehrinde yer alan ve İsa'nın çarmıha gerilmeye götürülürken yürüdüğü yol olduğuna inanılan rotadır. Eski Antonia Kalesi'nden Kutsal Kabir Kilisesi'ne kadar olan dolambaçlı rota - yaklaşık 600 metre uzunluğundadır - Hristiyan hacının ünlü bir noktasıdır. Mevcut rota, çeşitli önceki versiyonların yerini alarak 18. yüzyılda yeniden oluşturulmuştur. Bugün dokuz Haç Durağı işaretlidir; 15. yüzyılın sonlarından bu yana on dört durak oluşturulmuştur, kalan beş durak ise Kutsal Kabir Kilisesi'nin içindedir.

<span class="mw-page-title-main">İsa'nın En Kutsal Adının Ortak Katedrali</span>

İsa'nın En Kutsal Adının Ortak Katedrali aynı zamanda İsa'nın Ortak Katedralinin Kutsal Adı olarak da bilinir Kudüs Latin Patrikhanesi'nin ortak katedrali veya teknik katedralidir. Kudüs'ün Eski Şehri'nin Hristiyan Mahallesi'nde, Yeni Kapı ile Yafa Kapısı arasında, Eski Şehir surlarının içinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Ruh Kilisesi (Batum)</span> Gürcistan, Batumda kilise

Kutsal Ruh Kilisesi, Gürcistan'ın özerk Acara cumhuriyetindeki Karadeniz şehri Batum'da bulunan bir Katolik kilisesidir. 1990'ların sonlarında Gürcü mimarlar Oleg Pataridze ve Giorgi Bağoşvili tarafından inşa edilmiş ve 2000 yılında kutsanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de Katolik Kilisesi</span> Katolik Kilisesinin Türkiyedeki rolü

Türkiye'de Katolik Kilisesi, Papa'nın manevi liderliği ve Papa'ya sunulan Roma'daki curia'nın kanonik liderliği altındaki dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin bir parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Kabir Tarikatı</span>

Kudüs Kutsal Kabir Tarikatı, Kutsal Kabir Tarikatı veya Kutsal Kabir Şövalyeleri olarak da adlandırılır, Papalığın koruması altındaki Katolik şövalye tarikatıdır. Tarikat lideri Papa'dır. Tarikatın birincil amacı Kutsal Topraklar'da Hristiyan varlığını desteklemek ve gözetmektir. Tarikatın bugün dünya çapında 60 bölgede yaklaşık 30,000 şövalye ve kadın mensuba sahip olduğu tahmin edilmektedir.