İçeriğe atla

Müfredat geliştirme

Müfredat geliştirme, müfredatı iyileştirme sürecidir. Program geliştirme olarak da adlandırılan müfredat geliştirmede çeşitli yaklaşımlar kullanılmıştır. Yaygın olarak kullanılan yaklaşımlar; analiz (yani ihtiyaç analizi, görev analizi), tasarım, seçme (yani uygun öğrenme/öğretme yöntemlerini ve uygun değerlendirme yöntemlerinin seçilmesi) oluşturma (yani müfredat uygulama/değerlendirme alt kurulunun oluşturulması) ve gözden geçirme (alt kurulun müfredatı incelemesi) yaklaşımlarıdır.[1]

  1. Analiz
  2. Tasarım
  3. Seçme
  4. Oluşturma
  5. Gözden geçirme

Erken çocukluk bakımı ve eğitimi (EÇBE)

Tüm durumlar için; en iyi olan tek bir müfredat yoktur. Bazı müfredatlar ağırlıklı olarak bilim ve teknolojiye dayalıyken, bazıları daha çok sanata odaklıdır. Bununla birlikte, farklı müfredatların karşılaştırılması, belirli yaklaşımların diğerlerinden daha etkili olduğunu da göstermektedir. Sağlık, beslenme ve gelişmeye yönelik kapsamlı programların, özellikle küçük ve savunmasız çocuklara yönelik programların; en çok erken çocukluk döneminde etkili olduğu kanıtlanmıştır.[2][3] Bu konu kurumların ve bireylerin; birlikte çalışmaya, projeleri ortaklaşa planlamaya ve ebeveynleri ve toplulukları dahil etmeye yönelik; gerçek bir sorumluluk gerektirmektedir.[4]

Hümanist müfredat geliştirme

Hümanist müfredat, çoğulculuk ve evrensel değerler arasında bir denge sağlamaya çalışırken, toplumun çoğulluğuna izin veren kültürlerarası eğitime dayalı bir müfredattır. Politika açısından bu görüş, müfredat çerçevelerini; geniş eğitim hedefleri ile bu hedeflere ulaşma süreçleri arasında, köprü kuran araçlar olarak görülmektedir. Hümanist müfredat geliştirme; müfredat çerçevelerinin meşru olması için, eğitim hedeflerini tanımlamaya yönelik politika ve diyalog sürecinin, katılımcı ve kapsayıcı olması gerektiğini savunmaktadır.[5] Bu görüşün merkezi, müfredat politikasının ve içeriğinin;sürdürülebilir kalkınmanın temel direklerini oluşturan sosyal ve ekonomik adalet, eşitlik ve çevresel sorumluluk ilkeleri tarafından yönlendirilmesi gerektiğine dayanmaktadır.[6]

Müfredat tasarımı

Müfredat Tasarımı Nedir?

Bir dersin oluşturulmasında çok önemli bir adım olan müfredat tasarımı, ders içindeki öğretim kalıplarını; sistematik ve bilimsel olarak düzenleme görevini görmektedir. Öğretim kalıplarına; etkinlikler, okumalar, dersler ve değerlendirmeler örnek olarak verilebilir.

Müfredat Tasarımının Öğretim Tasarımından farkı nedir?

Müfredat Tasarımı, "bir öğrencinin ne öğrendiği" olarak açıklanmakta iken; Öğretim Tasarımı, "nasıl öğreneceğini" belirlemektedir. Müfredat “plan, içerik ve öğrenme yaşantıları” olarak düşünülebilirken öğretim ise “yöntem, öğretme eylemi ve uygulaması” olarak nitelendirilebilir.[7]

Müfredat Tasarım süreci nedir?

Samriddhi'nin Müfredat Tasarım Çerçevesi [8] dört adımlı bir süreci içermektedir:

Empati kurmak

  • Öğrencinin durumunu anlamaya çalışır
  • Mevcut müfredatı ve geçmiş öğrenimi gözden geçirir
  • İçgörü ve ilham toplar

Fikir

  • Birincil ve ikincil araştırma yapılır
  • Yeni/İlgili kimlik araçlarını belirlenir
  • Müfredat yapısının mini haritasını yapılır

Seç ve oluştur

İçerik, Evrensel Tasarım Öğrenme (Universal Design Learning) ilkelerine göre düzenlenir ve oluşturulur,[9] sınıflandırılır:

  • Talimat
  • Ölçüm
  • Taahhüt

Ön model

  • Kalite kontrol
  • Paydaş geri bildirimi istenir
  • İyileştirme ve geliştirme yapılır

Kaynakça

  1. ^ Kaddu (2018). "Is there a role for social media in LIS curriculum development process in developing countries?" (PDF). IFLA Journal. IFLA: 1-8. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Temmuz 2021http://library.ifla.org vasıtasıyla. 
  2. ^ Engle, P. 2009. Growing global evidence. In Woodhead, M. and Oates, J. (eds). Effective Early Childhood Programmes. Vol. 4 of Early Childhood in Focus. Milton Keynes, The Open University. 
  3. ^ UNESCO. 2012. EFA Global Monitoring Report. Policy Paper 03 21 Haziran 2017 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. April 2012.
  4. ^ Investing against Evidence: The Global State of Early Childhood Care and Education (PDF). Paris, UNESCO. 2015. ss. 243-265. ISBN 978-92-3-100113-0. 24 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Temmuz 2021. 
  5. ^ Amadio (2014). "Curriculum in the Twenty-First Century: Challenges, Tensions and Open Questions". ERF Working Papers. Paris, UNESCO. No. 9. 
  6. ^ Rethinking Education: Towards a global common good? (PDF). UNESCO. 2015. ss. 42-43. ISBN 978-92-3-100088-1. 13 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 5 Temmuz 2021. 
  7. ^ Kiyak, Yavuz Selim; BudakoğLu, İrem; CoşKun, Özlem (30 Ağustos 2020). "Öğretim Tasarımı, Modelleri ve Program Geliştirmeyle İlişkisi". Tıp Eğitimi Dünyası. 19 (58): 5-23. doi:10.25282/ted.605740. ISSN 1303-328X. 
  8. ^ "Curriculum Design". All things Growth | Samriddhi Consulting (İngilizce). 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021. 
  9. ^ "UDL: The UDL Guidelines". udlguidelines.cast.org. 28 Ocak 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Mart 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Eğitim</span>

Eğitim; okullar, kurslar ve üniversiteler vasıtasıyla bireylere hayatta gerekli olan bilgi ve kabiliyetlerin sistematik bir şekilde verilmesi. Öğretmen, eğitmen, mentor, pedagoglar gerekli bilgileri öğrencilere verirler.

e-öğrenme

E-öğrenme, elektronik ortam aracılığı ile yapılan öğretim denilebilir. Örgün öğrenimden en büyük farkı zaman, mekan ve süre sınırı olmamasıdır. E-öğrenme, dijital ortamda aktarılır ve internet olan her yerden erişim sağlanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Öğretmen</span> başkalarının bilgi, yeterlilik veya değerler edinmesine yardım eden kişi

Öğretmen veya eğitmen, eğitim kurumlarında önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda öğretim etkinliklerini planlı ve programlı bir biçimde düzenleyerek yürüten uzman eğitmendir. Anaokulu, okul, üniversite, akademi ve başka yerlerde görev yapar. Öğrencilerin öğretim uygulaması yoluyla bilgi, yeterlilik veya erdem kazanmalarına yardımcı olur.

Eğitim psikolojisi Eğitim süreci içinde insanların nasıl gelişimsel süreçler geçirdiğini ve nasıl öğrendiğini, eğitsel müdahalelerin etkinliğini, öğretimin psikolojisini ve sosyal psikolojiyi araştıran ve konu edinen psikoloji içindeki bir alandır. Eğitim psikolojisi, öğretim tasarımı, eğitim teknolojisi, müfredat geliştirme, organizasyonel öğrenme, özel eğitim, sınıf yönetimi ve öğrenci motivasyonu dahil olmak üzere eğitim çalışmaları içindeki çok çeşitli uzmanlıkları bilgilendirir. Eğitim psikolojisi, bilişsel bilimden ve öğrenme bilimlerinden hem yararlanır hem de onlara katkıda bulunur.

İnsan kaynakları yönetimi (İKY), herhangi bir organizasyonda insan kaynaklarının organizasyona, bireye ve çevreye yararlı olacak şekilde bulunulan yerin yasalarına ters düşmeyecek şekilde, etken yönetilmesini sağlayan fonksiyon ve çalışmalarının tümüdür. Aynı zamanda hem akademik çevreyi hem de dünyasını ilgilendiren yönetim dalına da insan kaynakları yönetimi denir.

Teknoloji alanındaki gelişmeler insanların öğrenme yolarında da değişikliklere yol açtı. Geleneksel sınıf ortamı, uzaktan eğitimin gelişimine uyum sağladı ve okullar artan nüfus, masraf ve genişleyen coğrafi alanlar yüzünden çevrimiçi müfredatlar oluşturmaya başladı. Webe dayalı formatta, düşük masraflı, yüksek kaliteli eğitim oluşturmak için geleneksel sınıfa dayalı eğitim, materyal ve bilgi alma ihtiyacı öğrenme nesnesi kavramına giden yolu açtı. Öğrenme nesneleri; uzaktan eğitim maksadıyla hazırlanan ve Öğrenme Yönetim Sistemi'nde çalıştırılan e-öğrenme içeriklerine denir. Öğrenme nesnesi kavramındaki temel düşünce eğitimle ilgili içeriğin çeşitli öğrenme ortamlarında tekrar kullanılabilen küçük parçalara bölünmesidir. Geleneksel olarak, eğitimle ilgili içerik birkaç saatlik süreden oluşur. Öğrenme nesneleri ise süreleri iki ilâ 15 dakika arasında değişen çok daha küçük birimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Harmanlanmış öğrenme</span> Öğrenme modeli

Karma öğrenme, hibrit öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak tanımlanmaktadır. Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak tanımlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Vikiversite</span>

Vikiversite; öğrenme topluluklarını ve bunlara ait araç ve gereçleri destekleyen Wikimedia Foundation projesidir. Projenin Wikipedia gibi daha sağlam yapılı projelerden ayrılan yönü, içeriği kullanıcıya doğrudan sunmak yerine bir dizi rehber ve ders içeriyor oluşudur.

Reggio Emilia Yaklaşımı, 1970 yılında İtalya'daki okulöncesi eğitim kurumlarında reform yapmak ve yeni yaklaşımları uygulamak amacıyla geliştirilen okul öncesi eğitim programı.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekimlik eğitimi</span> Veteriner Fakültesi

Veteriner hekimlik eğitimi, veteriner hekim olmak için alınan yüksek öğrenimdir. Veteriner hekim olmak için bu eğitimi başarı ile tamamlamış olmak zorunludur.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan'da eğitim</span> Azerbaycanın eğitim sistemi

Azerbaycan'da eğitim, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim ve Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Andragoji</span>

Andragoji, yetişkin eğitiminde kullanılan yöntem ve ilkeleri ifade eder. Kelime, "insan" anlamına gelen Yunanca ἀνδρ- (andr-) ve "lideri" anlamına gelen ἀγωγός (agogos) 'dan gelir. Bu nedenle, andragoji kelimenin tam anlamıyla "lider adam" anlamına gelirken pedagojide kelimenin tam anlamıyla "lider çocuklar" anlamına gelir.

Tasarım yoluyla kalite (QbD), ilk olarak kalite uzmanı Joseph M. Juran tarafından özellikle Juran on Quality by Design tarafından yayınlarda ana hatları verilen bir kavramdır. Kalite ve yenilik için tasarım, Juran'ın yeni ürünler, hizmetler ve süreçlerde atılımlar elde etmek için neyin gerekli olduğunu açıkladığı Juran Üçlemesinin üç evrensel sürecinden biridir. Juran kalitenin planlanabileceğine ve kalite krizlerinin ve sorunların çoğunun kalitenin planlanma şekliyle ilgili olduğuna inanıyordu.

Erasmus+ Programı, Erasmus+ Öğrenci Değişim Programı veya Erasmus+ Projesi, 1987 yılında başlatılan Avrupa Birliği öğrenci değişim programıdır.

Eğitim yönetimi; bir grubun, bir eğitim sistemini yürütmek için yapıları denetlemek, planlamak, strateji oluşturmak ve uygulamak için, insan ve malzeme kaynaklarını birleştirdiği eğitim sisteminin yönetimini ifade etmektedir. Eğitim; bilgi, beceri, değer, inanç, alışkanlık ve tutumların, öğrenme deneyimleriyle bireylere kazandırılması durumudur. Eğitim sistemi; bakanlıklar, sendikalar, yasal kurullar, kurumlar ve okullar gibi eğitim kurumlarındaki profesyonellerden oluşan büyük bir sistemdir. Eğitim sistemi, zenginleştirmek ve geliştirmek için birlikte çalışan siyasi başkanlar, müdürler, öğretim personeli, öğretim dışı personel, idari personel ve diğer eğitim profesyonellerinden oluşur. Eğitim sisteminin tüm seviyelerinde ise yönetim gerekmektedir. Yönetim; bir kurumun planlanması, organize edilmesi, uygulanması, gözden geçirilmesi, değerlendirilmesi ve bütünleştirilmesi konularını içermektedir.

Gizli müfredat, hem sınıfta hem de sosyal ortamda aktarılan normlar, değerler ve inançlar gibi okulda öğretilmesi gereken "öğrenilen ancak açıkça amaçlanmayan"bir dizi derstir.

<span class="mw-page-title-main">Erken çocukluk eğitimi</span>

Erken çocukluk eğitimi, eğitim bilimleri'nin bir dalıdır. Doğumdan sekiz yaşına kadar olan çocukların resmi ve gayri resmi öğretimi ile ilgilidir. Erken çocukluk eğitimi, Aydınlanma Çağı'nda, yüksek okuryazarlık oranlarına sahip Avrupa ülkelerinde bir öğrenme alanı olarak ortaya çıktı. Anaokulu öncesi, okul öncesi eğitim, anaokulu, ilkokul, eğitim merkezi türleri okul öncesi eğitimde önemli rollere sahiptirler.

Öğrenme stilleri, bireylerin öğrenmelerindeki farklılıklarını göz önüne alarak, bu konudaki teorilere atıfta bulunmaktadır. Atıfta bulunduğu teorilerden birçoğu; insanların, öğrenme tarzlarına göre sınıflandırılabileceği görüşündedir. Ancak önerilen öğrenme biçimlerinin; nasıl tanımlanması, sınıflandırılması ve değerlendirilmesi gerektiği konusunda farklılık göstermektedirler. Ortak noktaları ise; bireylerin öğrenme tarzlarında, farklılıkları olduğu kanısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilkokullar</span>

İlkokul, Amerika Birleşik Devletleri'nde 5-11 yaşları arasındaki ve anaokulu öncesi ile orta öğretim arasındaki çocuklar için ilköğretimin ana dağıtım noktası olan bir ilkokuldur.

Öğretim sistemleri tasarımı olarak da bilinen ve esasında öğretim sistemleri geliştirme olarak ifade edilen öğretim tasarımı, hem dijital hem de fiziksel öğretim materyallerini ve süreçlerini tutarlı ve güvenilir bir şekilde sistematik olarak tasarlama, geliştirme ve sunma ve bununla beraber verimli, etkili, ilgi çekici ve ilham verici bir öğrenme sürecini sağlama işidir. Süreç genel olarak öğrencinin durumunu ve ihtiyaçlarını belirlemek, öğretimin nihai amacını tanımlamak ve öğrenmeye yardımcı olacak bazı "müdahaleler" ortaya çıkarmaktan oluşur. Pek çok öğretim tasarımı modeli vardır ancak birçoğu beş aşamalı ADDIE modeline dayanmaktadır: analiz, tasarım, geliştirme, uygulama ve değerlendirme. Öğretim tasarımı, program geliştirme kavramı ile ilişkili ama farklı bir kavramdır.