İçeriğe atla

Mücevher

Altın ve zümrütten yapılmış bir mücevher
Tarih boyunca çeşitli mücevher örnekleri

Mücevher; altın, gümüş gibi değerli madenler ve elmas, zümrüt gibi değerli taşlar kullanılarak yapılan; genellikle vücuda veya elbiselere takılan; kolye, küpe, yüzük vb süs eşyası. Çoğulu mücevherattır. Değerine bakılmaksızın vücuda ve elbiselere takılan tüm süs eşyalarına takı denir. İnci gibi, organik süreçlerle oluşmuş bazı değerli malzemeler de mücevher kabul edilir.[1]

Yüzyıllar boyunca altın gibi metaller, çoğunlukla değerli taşlarla birleştirilerek mücevher yapımında kullanılan normal malzeme olmuştur; ancak cam, deniz kabukları ve diğer bitkisel malzemeler de kullanılabilir.

Mücevher, arkeolojik eserlerin en eski türlerinden biridir; Nassarius kabuklarından yapılmış 100.000 yıllık boncukların bilinen en eski mücevher olduğu düşünülmektedir.[2] Temel mücevher biçimleri kültürler arasında değişir ancak genellikle son derece uzun ömürlüdür; Avrupa kültürlerinde yukarıda listelenen en yaygın mücevher biçimleri antik çağlardan beri varlığını sürdürürken diğer kültürlerde önemli olan burun veya ayak bileği süsleri gibi diğer biçimler çok daha az yaygındır.

Mücevherler çok çeşitli malzemelerden yapılabilir. Değerli taşlar ve kehribar ve mercan gibi benzer malzemeler, değerli metaller, boncuklar ve deniz kabukları yaygın olarak kullanılmış ve mine sıklıkla önemli olmuştur. Çoğu kültürde mücevher, maddi özellikleri, desenleri veya anlamlı sembolleri nedeniyle bir statü sembolü olarak anlaşılabilir. Mücevherler, saç tokalarından ayak yüzüklerine ve hatta genital mücevherlere kadar neredeyse her vücut parçasını süslemek için yapılmıştır. Modern Avrupa kültüründe yetişkin erkeklerin taktığı miktar, diğer kültürlere ve Avrupa kültürünün diğer dönemlerine kıyasla nispeten düşüktür.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ inci. 20 Aralık 2013 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Türkiye Türkçesi Ağızları Sözlüğü. Türk Dil Kurumu. Erişim: 25 Kasım 2011
  2. ^ Study reveals 'oldest jewellery' 12 Haziran 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., BBC News, June 22, 2006.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Heykel</span> taş, tunç, bakır, kil, alçı vb. maddelerden yontularak, kalıba dökülerek veya yoğrulup pişirilerek biçimlendirilen eser, yontu

Heykel ya da yontu, sanatsal bakış açısıyla meydana getirilmiş üç boyutlu formlara denir. Heykel temelde mekânın kapsanması, kavranması ve mekân ile ilişki kurulması ile ilgilenir.

Anadolu ve Trakya'da yaklaşık MÖ 3000-2000 yılları arasına tarihlendirilen Erken Tunç Çağı, genel karakteri ile üzerinde tapınak ve idari binaların da bulunduğu organize, tahkimli, bağımsız şehir devletlerinden oluşan bir dönemi kapsar. Sosyal, dinsel ve teknolojik değişime tanıklık eder.

<span class="mw-page-title-main">İnci</span> canlı kabuklu yumuşakçanın yumuşak dokusunda üretilen sert nesne

İnci, istiridye gibi bazı kabuklu deniz hayvanlarının içinden çıkarılan, genellikle süs eşyası olarak kullanılan küçük tane. Bunlar, küçük, yuvarlak, yüksek değerli, sert, sedef rengindedirler. Hayvanın vücuduna bir kum tanesi, bir parazit veya yapay olarak bir sedef parçası girince etrafında bunu kaplayan sedefimsi bir madde oluşur. Böylece tabaka üst üste gelerek küresel inci meydana gelir.

<span class="mw-page-title-main">Kayaç</span> doğal olarak oluşan mineral agregası

Kayaç, çeşitli minerallerin veya mineral ve taş parçacıklarının bir araya gelmesinden ya da bir mineralin çok miktarda birikmesinden meydana gelen katı birikintilerdir. Kayaç terimi eski Türkçede sahre, yeni Türkçede külte ve yabancı dillerdeki rock, roche, gestein sözcükleri karşılığı kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Lapis lazuli</span>

Lapis lazuli veya laciverttaşı, çok eski çağlardan beri mücevher olarak kullanılan bir taş türü. Koyu mavi renkte, yarışeffaf-opak niteliğinde, özellikle Antik Mısır'da firavunlar tarafından çok önem verilmiş kıymetli bir taştır.

<span class="mw-page-title-main">İstiridye</span>

İstiridye, yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin yassı solungaçlılar sınıfından, ılıman ve sıcak denizlerde toplu halde yaşayan çift kabuklu bir hayvan.

<span class="mw-page-title-main">Nazar boncuğu</span> takıldığında nazar değmeyeceğine inanılan, göz şeklindeki boncuk, tılsım

Nazar boncuğu, insanı kem gözlerden koruduğuna inanılan boncuk. Tarih boyunca, çoğu kültürde ve dinsel inançta, göz figürü kötülükleri savan güçlü bir tılsım olarak kabul edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Yüzük</span>

Yüzük, çoğu zaman süs eşyası olarak kullanılan ya da nişan, evlilik gibi kurumların simgesi olarak parmağa takılan madenî halkadır. Varlıkları tarih öncesi çağlara dayanan yüzüğün ilk örnekleri Tunç Çağı'nda görülür. Bunlar çok kaba biçimde yapılmış çemberlerdir. Ancak Girit ve Miken uygarlıklarında ince bir işçilikle süslenmiş yüzükler yapılmaya başlanmıştır. Böylece yüzük değerli bir süs eşyası olarak yavaş yavaş yer edinmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antik Mısır sanatı</span>

Antik Mısır'da sanat, MÖ 31. yüzyıl ile MS 4. yüzyıl arasında eski Mısır'da üretilen sanatı ifade eder. Resimler, heykeller, papirüs, fayans, mücevher, fildişi, mimari ve diğer sanat ortamları üzerine çizimler içerir. Aynı zamanda çok muhafazakâr: sanat tarzı zamanla çok az değişti. Hayatta kalan sanatın çoğu, Mısırlıların öbür dünyaya olan inancı hakkında daha fazla fikir veren mezarlar ve anıtlardan geliyor.

<span class="mw-page-title-main">Küpe</span>

Küpe, değerli madenler, değerli taşlar veya sıradan malzemelerden yapılan, kulağa takılan takı. Pirsing kategorisine de ait edilirler. Değerli malzemelerden yapılan küpeler mücevher kategorisine girerler. Kulak kepçesi, kulak memesi, kulak tragusu, dış kulak kanalı'na takılır. Törensel, sembolik, dinî anlamları nedeniyle ya da sadece şıklık için kullanılırlar. Halka, kulaktan sallanan şekilde olabilirler. Küpe bileşenleri metal, plastik, cam, değerli taş, boncuk, ahşap, kemik ve diğer malzemeler dahil olmak üzere herhangi bir sayıda malzemeden yapılabilir.

<span class="mw-page-title-main">Değerli taş</span>

Değerli taş, kesildiğinde veya parlatıldığında mücevher veya diğer süs eşyaları yapmak için kullanılan mineral kristal parçasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kolye</span>

Kolye, değerli madenler, değerli taşlar veya sıradan malzemelerden yapılmış, boyna takılan takı. Kolyeler en basit haliyle, bir zincir veya sicim üzerine geçirilmiş taşlardan veya kolye uçlarından meydana gelirler. Pek çok değerli taş veya sikkeden yapılmış geniş kolyelere gerdanlık denir. Değerli malzemelerden yapılmış kolyeler mücevher kategorisine girerler. Genellikle törensel, dinsel, büyüsel veya cenaze amaçlı amaçlara hizmet ederler ve aynı zamanda, verilen zenginlik ve statünün sembolleri olarak da kullanılırlar. Kolyeler, insanlar tarafından takılan en eski süs eşyalarından biri olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Oltu taşı</span>

Oltu taşı, Türkiye'de Erzurum'un Oltu ilçesinin kuzeydoğu kesiminden çıkarılmakta olan yarı değerli bir taştır. Dünyada ise özellikle Fransa ve Kuzey Amerika'da bulunmaktadır. Kolay işlenebilme özelliğinden dolayı takı ve ziynet eşyası yapımında kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Boncuk</span> delikli bir süs eşyası

Boncuk; cam, taş, sedef, inci, fildişi, boynuz, kemik, tahta, metal, plastik gibi maddelerden yapılan, genelde ip ya da tel geçmesi için ortası delik, çoğu yuvarlak ve renkli süs tanesi. Boncuk işinde kullanıldığı gibi, gerdanlık, bilezik, nazar boncuğu, tespih yapımında da kullanılır. Yazma kenarına boncuk oyası olarak işlenir.

<span class="mw-page-title-main">Bijuteri</span> değersiz madenlerden yapılan takı ve bunların satıldığı yer

Bijuteri, değerli olmayan malzemeler kullanılarak imal edilen takı ve süs eşyalarıdır. Bu ürünlerin satışının yapıldığı mağazalarda bijuteri ismiyle anılır. Bijuteri yapımında hertürden malzeme kullanıla bilmekte olup maden olarak bafon, alpaga, pirinç (sarı), bakır kullanılan alternatif malzemelerdir. Taş olarak genel anlamda sentetik taşlar kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bileklik</span> bilek etrafına takılan süs eşyası

Bileklik, bilek etrafına takılan süs eşyası. Bileklikler deri, kumaş veya metalden yapılırken taş, tahta ve deniz kabukları da içerebilmektedir. Bilezik tek, esnek olmayan bir halkaysa genellikle bilezik olarak adlandırılır. Ayak bileği etrafına takıldığında bilek bilekliği veya halhal denir.

Küçük buluntu, tarihî halklarca günlük hayatta kullanılan ve çeşitli malzemelerden yapılmış iğne, toka, küpe, boncuk ve kalem vb. gibi küçük objelerin yanı sıra mobilyalarda kullanılan birleştirici parçalar, mimari aksamlar gibi çok sayıdaki ve çeşitlilikteki malzemeye verilen arkeolojik terim. Bu malzemeler, objenin kullanım yerine göre metal, pişmiş toprak, kemik, deri, taş, ahşap ya da camdan yapılmışlardır. Küçük buluntu gruplarında kullanılan malzemelerin işleniş biçimleri farklılık gösterdiğinden, her malzeme grubunun yapım teknikleri hakkında bilgi sahibi olmak, malzemelerin dönemsel ve tipolojik çalışmalarında önemli bir unsuru oluşturmaktadır. Arkeolojik kazı ve araştırmalarda küçük buluntu üzerine çalışarak, kazılarla ortaya çıkarılan uygarlığın sosyal, dinsel, kültürel ve günlük hayatına dair birçok bilgiye ulaşılabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluburun batığı</span> Bronz Çağı sonları gemi kazası

Uluburun batığı, M.Ö. 14. yüzyılın sonlarına tarihlenen, Uluburun'un doğu kıyısına ve Kaş'ın yaklaşık 10 km güneydoğusuna yakın bir yerde bulunmuş bir Geç Tunç Çağı gemi enkazı. Batık, 1982 yazında, Bodrum, Yalıkavak'tan bir sünger dalgıcı olan Mehmed Çakır tarafından keşfedildi.

<span class="mw-page-title-main">Kırım Tatar ulusal kıyafeti</span> Geleneksel Kıfayet

Kırım Tatar ulusal kıyafeti, Kırım Tatarlarının geleneksel giysisidir.

Bu liste, yaygın olan çoğu mücevher türlerinin bir listesidir.