İçeriğe atla

MÜDEK

MÜDEK (açılımı: Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği), çeşitli disiplinlerdeki mühendislik eğitim programları için akreditasyon, değerlendirme ve bilgilendirme çalışmaları yapan bir dernektir. MÜDEK, mühendislik eğitim kalitesinin artırılması için çalışır ve bağımsız bir kuruluştur.[1]

Mühendislik eğitimi veren fakülte dekanlarından oluşan Mühendislik Dekanları Konseyi (MDK) tarafından, mühendislik lisans programlarının değerlendirmesi için program yapma ve uygulama hedefiyle 2002'de Mühendislik Değerlendirme Kurulu MÜDEK adıyla kuruldu. 2003'de ise mühendislik programlarının değerlendirmesine başlandı. MÜDEK 2007'de dernekleşti.[2]

17.12.2006'dan beri ise MÜDEK, Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağının (İngilizce: ENAEE - European Network for Accreditation of Engineering Education) bir üyesidir.

MÜDEK'ten başka EUR-ACE® Etiketi verme yetkili kuruluşlar şunlardır:

  • AAQ: Eğitim akreditasyonu ve kalite güvencesi için İsviçre ajansı, İsviçre
  • AEER: Rusya Mühendislik Eğitimi Derneği, Rusya
  • ANECA: İspanya Ulusal Kalite Değerlendirme ve Akreditasyon Ajansı, İspanya
  • ARACIS: Romanya Yüksek Öğrenimde Kalite Güvencesi Ajansı, Romanya
  • ASIIN: Mühendislik, Bilişim, Doğa Bilimleri ve Matematik Eğitim Programları için Akreditasyon Kurumu, Almanya
  • CTI: Mühendis Unvanları Komisyonu, Fransa
  • EI: Mühendisler İrlanda, İrlanda
  • EngC: Mühendislik Konseyi, İngiltere
  • FINEEC: Yüksek Öğrenim Değerlendirme Kurulu KKA, Finlandiya
  • KAUT: Teknoloji Üniversiteleri Akreditasyon Komisyonu, Polonya
  • KazSEE: Kazakistan Mühendislik Eğitimi Derneği, Kazakistan
  • OE: Mühendisler Sırası, Portekiz
  • QUACING: Kalite Belgelendirme ve Akreditasyon Kurumu, İtalya
  • ZSVTS: Slovak Bilim ve Teknik Dernekleri Birliği, Slovakya

MÜDEK ayrıca 15.06.2011'den beri de Washington Accord (WA) kuruluşununda imza yetkilisidir.

MÜDEK’in değerlendirilmeleri ve yetkilendirilmeleri

MÜDEK, 2007 yılında YÖK tarafından yükseköğretim kurumlarının mühendislik programlarında ulusal, sektörel ve program yeterlilikleri odaklı ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak da tanındı ve 2018'de de Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından 31.01.2023 tarihine kadar da yetkilendirildi.

MÜDEK, Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyonu Ağı (İngilizce: European Network for Accreditation of Engineering Education) (ENAEE) tarafından ilk kez 2009 yılından beri 5 yılda bir değerlendirilmekte ve ENAEE Yönetim Kurulunun kararıyla akredite ettiği mühendislik lisans programlarına 31 Aralık 2023 tarihine kadar EUR-ACE Etiketi vermek üzere yetkilendirilmiştir.

Mühendislik Eğitim Proğramları Akreditasyon Kurulu (MAK)

Mühendislik eğitim programlarının değerlendirilmesi ve akreditasyon kararlarının alınması MÜDEK'in Mühendislik Eğitim Programları Akreditasyon Kurulu (MAK) tarafından yapılır.

MAK, dört üniversite öğretim üyesi, bir Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği TMMOB temsilcisi, bir Türkiye Kalite Derneği KalDer temsilcisi, iki sanayi temsilcisi olmak üzere toplam sekiz kişiden oluşur.[3] MAK, program değerlendirmeleri MAK'ın oluşturduğu program değerlendirme takımlarıyla yapılır.

MÜDEK Tarafından Programlarına Akreditasyon Verilen Fakülte Sayısı

01.07.2021 itibarıyla programları akredite edilen Mühendislik Fakültesi sayısı 75'tir.[4]

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "KISACA MÜDEK". 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2021. 
  2. ^ "MÜDEK'İN DERNEK OLARAK KURULUŞU". 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2021. 
  3. ^ "MAK - MÜHENDİSLİK EĞİTİM PROGRAMLARI AKREDİTASYON KURULU". 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ekim 2021. 
  4. ^ "AKREDİTASYON LİSTESİ". 10 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Fizik mühendisliğinin konusu, doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyen fizik bilimi bulgularının uygulama alanına dönüştürülmesi ile ilgilidir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Makine mühendisliği</span> Mühendislik

Makine mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarım, analiz, imalat ve bakımı için mühendislik fiziği ve mühendislik matematiği ilkelerini malzeme bilimi ile birleştiren bir mühendislik dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 1997 yılında Lefkoşa'da İngiliz dilinde eğitim vermek üzere kurulmuş bir özel üniversitedir. Üniversitenin 10 fakülte (Eczacılık, Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri ve bu fakültelere bağlı 54 lisans programı vardır. Ayrıca, 4 yıllık programların bulunduğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve 2 yıllık programların bulunduğu Adalet Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsünde ise yüksek lisans, doktora ve profesyonel doktora programları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Türk Akreditasyon Kurumu</span>

Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) 4 Kasım 1999'da 4457 sayılı kanunla Başbakanlığa bağlı olarak kurulan, günümüzde ise Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile ilgili olan ve özel hukuk hükümlerine tabi kâr amacı gütmeyen idari ve mali özerkliğe sahip bir kamu kurumudur. Uygunluk değerlendirme kuruluşlarının yeterliliklerinin, uluslararası standartlar esas alınarak değerlendirmesini ve onaylanması görevini yerine getirmektedir. ISO/IEC 17011 standardına uyum sağlamış olan TÜRKAK; Laboratuvar, yetki belgesi ve muayene hizmetlerini yürütecek yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşları akredite etmek, bu kuruluşların belirlenen ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyetlerde bulunmalarını ve bu suretle; ürün/hizmet, sistem, personel ve laboratuvar belgelerinin ulusal ve uluslararası geçerliliğini temin etme görevini yürütmektedir.

Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Konya'da bulunan Konya Teknik Üniversitesi'ne bağlı olan ve 13 bölümü bulunan fakülte.

<span class="mw-page-title-main">Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi</span>

15 Kasım 1956 tarihinde Orta Doğu Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla eğitime başlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Mühendislik Fakültesi 1957-58 eğitim-öğretim yılı başında kurulmuştur. Fakültenin kuruluşundan önce Makina Mühendisliği Bölümü Şubat 1957 tarihinde eğitimine başlamıştır.

Bölüm, Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Kampüsü içinde yer alan bölüm. En eski üçüncü makina mühendisliği bölümü olma özelliğine sahiptir. Kendi bölüm binasındaki derslik ve laboratuvarları ile her yıl 120 civarında lisans öğrencisine hizmet vermektedir. Her yıl 85-100 arasında öğrenci alınan bölümde 15 profesör, 7 doçent, 3 Doktor Öğretim Üyesi, 20 tane Araştırma görevilisi vardır. Ayrıca geçici 50D statüsünde bulunan 11 araştırma görevlisi de eğitim-öğretimin değişik kademelerinde yardımcı elemanlar olarak hizmet vermektedir. MÜDEK tarafından 2008 - 2013 ve 2015 - 2020 yılları için akredite edilmiş olup, EUR-ACE Avrupa tanınırlık etiketine sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">TED Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

TED Üniversitesi, 7 Temmuz 2009'da Türk Eğitim Derneği Yükseköğrenim Vakfı tarafından kurulan bir vakıf üniversitesi. 2012-2013 akademik yılında alınan 320 öğrencisi ile eğitime başlamıştır. TED Üniversitesi'nde eğitim dili İngilizcedir. Türkiye'de Sabancı Üniversitesi'nden sonra liberal bilimler tarzı eğitim veren ikinci yükseköğretim kurumudur. TED Üniversitesi, Yükseköğretim Kalite Kurulu tarafından 2021 yılında akredite edilen Koç Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi ile birlikte üç vakıf üniversitesinden biri olmuştur.

Çankaya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü, Çankaya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ne bağlı bir bölümdür. Fakültenin ilk açılan bölümlerinden birisidir. Eğitim dili İngilizce olup, lisans programı Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MÜDEK) tarafından 1 Mayıs 2013 tarihinden geçerli olarak iki sene boyunca akredite edilmiş ve First Cycle EUR-ACE etiketi verilmiştir. Merkez Kampüs'de faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca bölümde yüksek lisans programı da bulunmaktadır. Bölüm başkanlığı görevini Prof. Dr. Fetih Yıldırım yürütmektedir.

<span class="mw-page-title-main">ABET</span>

ABET, yükseköğretim kurumlarının uygulamalı bilim, mühendislik, teknoloji ve bilişim alanlarındaki programlarını akredite eden ve sivil toplum kuruluşu olarak faaliyet gösteren bir oluşumdur.

Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 1987 yılında İstanbul Anadolu yakasındaki en kapsamlı devlet üniversitesi yerleşkesi olan Göztepe Kampüsü'nde kurulmuştur. Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi (MÜMF) 1990-1991 eğitim-öğretim yılında Bilgisayar Mühendisliği, Çevre Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği dallarında eğitim faaliyetlerine başlamıştır. Daha sonra sırasıyla 1997 yılında Makine Mühendisliği, 2000 yılında Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, 2002 yılında Kimya Mühendisliği Bölümleri lisans eğitim faaliyetlerine başlamışlardır. Bu bölümlerin tümü MÜDEK akreditasyonuna sahiptir. Biyomühendislik ve Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümleri ise 2010 yılında öğrenci almaya başlamışlardır.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner hekimlik eğitimi</span> Veteriner Fakültesi

Veteriner hekimlik eğitimi, veteriner hekim olmak için alınan yüksek öğrenimdir. Veteriner hekim olmak için bu eğitimi başarı ile tamamlamış olmak zorunludur.

<span class="mw-page-title-main">Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği</span>

Veteriner Hekimliği Eğitim Kurumları ve Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (VEDEK) Türkiye'deki Veteriner fakültelerinin eğitim kalitelerini yükseltmek için kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu. Veteriner hekimlik eğitim kurumları ve programları için akreditasyon ve değerlendirme çalışmaları yapmaktadır.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin çekirdeğini Mühendislik Fakültesi oluşturur. Mühendislik Fakültesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi özdeşleşmiştir. Üniversite'nin Teknik unvanının temelinde Mühendislik Fakültesi vardır.

Amerikan Kolon ve Rektum Cerrahları Derneği (ASCRS), kolorektal cerrahide uzmanlaşmış cerrahlar için oluşturulmuş profesyonel bir toplumdur. Kurulan en eski cerrahi derneklerden biridir. 1899 yılında kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Bükreş İnşaat Mühendisliği Teknik Üniversitesi</span>

Bükreş İnşaat Mühendisliği Teknik Üniversitesi, Bükreş'taki bir yüksek öğretim kurumudur. Üniversite inşaat mühendisliği, çevre mühendisliği, tesis mühendisliği, jeodezik mühendislik ve inşaat için makine mühendisliği alanlarında uzman yetiştirmektedir.

Uzm. Dr. Önder Yüksel Eryiğit Türk hekim, bürokrat ve siyasetçi.

Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), üniversitelerin eğitim-öğretim, araştırma faaliyetleri ve idari hizmetlerinin ulusal ve uluslararası kalite standartlarına göre değerlendirmelerini yapan bir kamu kurumudur. İç ve dış kalite güvencesi, akreditasyon süreçleri ve bağımsız dış değerlendirme kurumlarının yetkilendirilmesi gibi süreçleri yürütür.