İçeriğe atla

MÖ 44

Binyıllar: MÖ 1. binyıl
Yüzyıllar:
Onyıllar:
  • MÖ 60'lar
  • MÖ 50'ler
  • MÖ 40'lar
  • MÖ 30'lar
  • MÖ 20'ler
Yıllar:
Çeşitli takvimlerde MÖ 44
MiladiMÖ 44
Ab urbe condita709
Asur4706
BahâîMÖ 1888 – MÖ 1887
BengalMÖ 637
Berberi906
BirmanyaMÖ 682
Bizans5464 – 5465
Budist500
Discordian1122
Ermeni-
EtiyopyaMÖ 52 – MÖ 51
Fransız cumhuriyetçiMÖ 1836 – MÖ 1835
HicrîHÖ 686 – HÖ 685
Hint
 - Kali Yuga3057 – 3058
 - Shaka SamvatN/A
 - Vikram Samvat12 – 13
Holosen takvimi9956
İbrani3716 – 3717
İran– 1 BP – 665 BP
JucheMÖ 1955
KıptiMÖ 328 – MÖ 327
Kore2289
Tayland güneş499

Olaylar

  • Şubat - Jül Sezar senato tarafından ömür büyu diktatör seçilince Lepidus'u vekil tayin etti.
  • 15 Mart - Jül Sezar, tüm iktidarı kendi elinde toplamasına karşı olan senatörler tarafından anayasal hükûmeti geri getirmek amacıyla suikast sonucu öldürüldü.
  • 2 Eylül - Caesarion, henüz üç yaşındayken annesi Kleopatra VII ile birlikte müşterek kral olarak Antik Mısır tahtına çıktı.

Doğumlar

Ölümler

  • 15 Mart - Jül Sezar, eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde kritik bir rol oynayan Romalı lider (d. MÖ 100)
  • tarihi bilinmeyen
    • Publius Servilius Vatia Isauricus, Romalı konsül (d. MÖ 134)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Jül Sezar</span> Romalı asker ve Roma Cumhuriyetinin son diktatörü olan politik lider (MÖ 100–44)

Jül Sezar, Romalı asker ve Roma Cumhuriyeti'nin son diktatörü olan politik liderdir. Aynı zamanda iyi bir hatip ve güçlü bir yazar olan Sezar, dünya tarihinin en etkili insanlarından birisi olarak kabul edilir. Eylemleriyle Roma Cumhuriyeti'nin Roma İmparatorluğu'na dönüşmesinde ve evlatlığı Augustus'un ilk Roma imparatoru olmasını sağlayacak olayların başlamasında kritik bir rol oynamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Roma Cumhuriyeti</span> Antik Romanın cumhuriyetle yönetildiği dönem

Roma Cumhuriyeti, Antik Roma uygarlığında hükûmetin cumhuriyet şeklinde işlediği dönem. Geleneksel olarak MÖ 509 yılında krallığın devrilmesiyle başlayan dönemdir. Bu dönemde ilk iki yüzyıl boyunca, Cumhuriyet toprakları İç İtalya'dan bütün Akdeniz dünyasına kadar genişledi. Sonraki yüzyılda Roma; Kuzey Afrika, İber Yarımadası, Yunanistan ve şu anki Güney Fransa'da egemenlik kurarak daha da büyüdü. Roma Cumhuriyeti, son iki yüzyılı sırasında, hem Fransa'nın kalanına hem de Makedonya ile Anadolu'nun büyük kısmına egemen oldu.

<span class="mw-page-title-main">Marcus Aemilius Lepidus</span>

Marcus Aemilius Lepidus MÖ 1. yüzyılda yaşamış patrici sınıfından Romalı bir siyasetçiydi. İkinci Triumvirate içinde yer almıştır. Babası Marcus Aemilius Lepidus Roma Cumhuriyeti'ne karşı bir isyanda yer almış bu yüzden öldürülmüştü.

Brutus Antik Roma'da Junius ailesinden bir dizi siyasetçinin kullandığı bir soyadı idi.

Aulus Hirtius Jül Sezar'ın hemen ardından Roma konsülü olmuştu. Ayrıca askerî konular üzerine yazardı.

Gaius Vibius Pansa Caetronianus MÖ 43'te Roma Cumhuriyeti'nin konsülüydü. İç savaş sırasında Jül Sezar'ı desteklemiştir.

Quintus Pedius Roma Cumhuriyeti döneminde yaşamış olan Romalı general. Pedius, Marcus ya da Quintus Pedius'un oğlu ve aynı zamanda ünlü Romalı dikatatör Jül Sezar'ın da yeğeniydi.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Antonius</span>

Lucius Antonius Marcus Antonius'un küçük kardeşi ve aynı zamanda destekçisi Romalı politikacı.

Marcus Calpurnius Bibulus, Roma Cumhuriyeti'nin son dönemlerinde yaşamış olan optimates kliğine mensup Romalı politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Lucius Cornelius Cinna</span>

Lucius Cornelius Cinna, Cornelii gens'ine mensup Cinna ailesinden gelen ve MÖ 87'den 84 yılına kadar kesintisiz dört yıl Konsül olarak görev yapmış olan Antik Romalı devlet adamı. Cinna, Marius'un Sulla ile olan mücadelesinde Gaius Marius'u destekledi. Marsi ile birlikte praetorian legate olarak görev yapmasının ardından MÖ 87 yılında Konsül seçildi. Sulla'nın doğuya gitmesi üzerine yıllardan beri Roma politik hayatında sorunlara neden olan İtalyanın müttefiklerinin serbet bırakılmasını teklif ettiyse de bu önerisi forumda sert tartışmalara neden oldu ve Cinna sürgüne gönderidi.

Quintus Lutatius Catulus, Quintus Lutatius Catulus'un oğlu olan ve zaman zaman Capitolinus olarak tanınan Romalı devlet adamı. Babasının Marius'a olan nefreti kendisine miras kalmıştı ve Aristokrasiyi destekliyor olması onun açısından tutarlı bir durumdu. MÖ 78 yılında Marcus Aemilius Lepidus ile birlikte Konsül seçildi ve Lepidus'un mevcut hububat dağıtım sisteminin yıkalarak yeniden kurulması, yasaklıların geri dönüşüne izin verilmesi teklifine şiddetle muhalefet etti. Sorun geçici bir uzlaşıyla çözüldü.

Lucius Calpurnius Piso Caesoninus, MÖ 1. yüzyılda yaşamış, kızı Calpurnia Pisonis'den dolayı Jül Sezar'ın kayınpederi olan Romalı devlet adamı. "Pontifex" olarak da bilinen Lucius Calpurnius Piso adından bir oğlu vardır.

Publius Servilius Isauricus, Cumhuriyetin son dönemlerinde yaşamış olan Romalı devlet adamı. MÖ 48 yılında Jül Sezar ile birlikte konsül seçilmiş olan Vatia, Sezar'la olan uzun ilişkisi nedeniyle genellikle onun kuklası olmakla itham edilmiştir. Eski Konsüllerden Publius Servilius Vatia Isauricus'un oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Gaius Claudius Marcellus Minor</span>

Gaius Claudius Marcellus Minor, Romanın soylu ve eski ailelerinden Claudiusların mensubu ve Konsül Marcus Claudius Marcellus'un akrabası olan politikacı. Aynı adı taşıyan babası Marcus, annesi Junia'dır.

Marcus Tullius Cicero Minor ya da Küçük Cicero, MÖ 1. yüzyılda yaşamış Roma konsülü. MÖ 65'te doğmuştur. Romalı senatör ve hatip Marcus Tullius Cicero ile Terentia'nın oğludur. Küçük Cicero MÖ 79 - MÖ 45 yılları arasında yaşamış Tullia Ciceronis'in de kardeşidir. MÖ 49'da çıkan iç savaşta Pompey'in yanında yer almış; yitirilen Pharsalus Muharebesi'nin ardından Jül Sezar tarafından bağışlanmıştır.