İçeriğe atla

M'Zab

M'zab Vadisi
UNESCO Dünya Mirası
Mzab Ghardaïa
Konum Cezayir
KriterKültürel: ii, iii, v
Referans188
Tescil1982 (6. oturum)
BölgeArap Ülkeleri

M'zab veya Mzab (Arapça: مزاب), Cezayir'in Gardaya Vilayeti sınırları içinde, Sahra Çölü'nün kuzeyinde yer alan doğal bir bölgedir. Cezayir'in 600 km güneyinde (370 mil) bulunur ve yaklaşık 360.000 nüfusu vardır (2005 tahmini).[1][2]

Mzab Vadisi, 1982'de UNESCO tarafından çevreye mükemmel adapte edilmiş geleneksel insan habitatının bozulmamış bir örneği gerekçesiyle Dünya Mirası olarak listelenmiştir.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 8 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cezayir</span> Kuzey Afrikada bulunan bir ülke

Cezayir, resmî adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da bir ülkedir. 2,381,741 kilometre karelik yüzölçümü ile Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Cezayir, dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği içerisinde ise en büyük ülkedir. Aynı zamanda, 44 milyonluk nüfusuyla da Afrika'nın en kalabalık sekizinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Cezayiri</span> 1830 - 1962 yılları arasında Cezayirde varolmuş Fransız sömürgesi

Fransız Cezayiri veya Fransa Cezayir Mandası b 1830 - 1962 yılları arasında Cezayir'de var olmuş Fransız sömürgesi.

<span class="mw-page-title-main">1. Lig</span> Türkiyenin ikinci seviye futbol ligi

1. Lig ya da sponsorluk anlaşması gereği Trendyol 1. Lig, Türkiye'deki ikinci seviye futbol ligi.

<span class="mw-page-title-main">Kayrevan</span> Tunus şehri

Kayravan ya da Kayrevan (veya Kirwan, Al Qayrawan), Tunus'un Kayravan vilayetinin 150.000 nüfuslu merkezi ve şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip İsyanı (2002-günümüz)</span>

Mağrip İsyanı, 2002 yılından beri cihatçı Selefi silahlı grup Vaaz ve Savaş için Selefi Grup (GSPC) tarafından yönetilen isyanın konusudur. GSPC Cezayir hükûmetine karşı olan el-Kaide organizasyonu ile birliktir. Bu birlik kendi içinde Free Salafist Group u (GSL)'yi oluşturdu. Bu çatışma 2002 yılında son bulan Cezayir İç Savaşı'nın bir devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sofiane Feghouli</span> Cezayirli-Fransız futbolcu (d. 1989)

Sofiane Feghouli, Fransa'da yetişmiş Cezayirli millî futbolcudur. Orta sahada, sağ ve sol kanatlarda görev alabilmektedir. Cezayir millî futbol takımında da oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Cezayir ilişkileri, Türkiye'nin Cezayir'le 1962 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir. Türkiye, Cezayir’i 31 Temmuz 1962 tarihinde tanıdı. Büyükelçilik 30 Haziran 1963 tarihinde faaliyetlerine başladı.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir pasaportu</span>

Cezayir pasaportu, Cezayir vatandaşlarına yurt dışı seyahatleri için verilen belgedir. Normal bir Cezayir pasaportunun geçerlilik süresi 5 yıldır.

Katar ziyaretçilerinin vize almaları gerekir.

Cezayir Hükûmeti belirli ülkeler ve bölgelerin vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan Cezayir'i ziyaret etmelerini sağlar. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Sudan'ın vize politikası</span>

Vizeden muaf ülkelerden birinden gelinmediği sürece Sudan ziyaretçileri, Sudan'ın dış temsilciliklerinden vize almak zorundadır.

<span class="mw-page-title-main">Riyad Mahrez</span> Cezayirli futbolcu

Riyad Karim Mahrez, Cezayirli millî futbolcudur. Suudi Profesyonel Ligi takımlarından El-Ehli forması giymektedir ve Cezayir millî takımı adına mücadele etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Futbol Federasyonu</span>

Cezayir Futbol Federasyonu, Cezayir futbolunun yönetim organı. Cezayir millî futbol takımı ve diğer ulusal organizasyonlardan sorumludur.

ASAL, (İngilizce:The Algerian Space Agency) Cezayir'in uzay programı çalışmalarından sorumlu kurum.16 Ocak 2002'de Bouzareah, Cezayir'de kuruldu.

<span class="mw-page-title-main">Beni Hammad Kalesi</span>

Beni Hammad Kalesi, Cezayir'de yer alan bir antik kent kalıntısıdır. Günümüzde harabe halinde bulunan antik kent, 11. yüzyılda Hammadid hanedanının ilk başkenti oldu. M'Sila'nın kuzeydoğusunda yer alan 1418 metre yüksekliğindeki Hodna Dağları'nda yer almaktaydı ve suyu çevredeki dağlardan almaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Kasbahı</span>

Kasbah, özellikle Cezayir'deki Cezayir şehrinin kalesi ve kale etrafında yer alan geleneksel meydandır. Daha genel olarak, bir kasbah birçok Kuzey Afrika kenti ve kasabasında yer alan duvarlı kalelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Abdülmecid Tebbun</span> Cezayirli siyasetçi

Abdülmecid Tebbun 17 Aralık 2019 tarihinden beri Cezayir'in 8. Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Cezayirli bir siyasetçi. Eski Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika ve eski Devlet Başkanı Abdülkadir bin Salih'in iktidarını devraldı. Daha önce, Mayıs 2017'den Ağustos 2017'ye kadar Cezayir Başbakanı idi. Daha önce 2001-2002 yılları arasında Konut Bakanı, 2012-2017 yılları arasında ise yine Konut Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Silahlı Kuvvetleri</span>

Cezayir Silahlı Kuvvetleri, Cezayir'i karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Cezayir Kara Kuvvetleri, Cezayir Hava Kuvvetleri, Cezayir Deniz Kuvvetleri ve Cezayir Jandarması'ndan askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2022 Akdeniz Oyunları'nda karate</span>

2022 Akdeniz Oyunları'nda karate mücadeleleri 26-27 Haziran 2022 tarihlerinde Cezayir'in Vahran kentinde düzenlenecektir.

<span class="mw-page-title-main">2022 Akdeniz Oyunları'nda boks</span> Boks yarışması

2022 Akdeniz Oyunları'nda boks mücadeleleri 26-27 Haziran 2022 tarihlerinde Cezayir'in Vahran kentinde düzenlenmiştir.