
Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye'deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, kâr amacı gütmeyen (NGO), yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise maaşlı olarak çalışır.

Askerlik hizmeti, herhangi bir ülkede belirli bir yaşa gelen vatandaşların, zorunlu olarak, belirli bir süre orduda görev yapması veya anlaşmalı oldukları bir süre boyunca meslek olarak icra etmesi. Ayrıca askerlik veya vatanî görev olarak da bilinir.

Deutschland, II. Dünya Savaşı öncesinde ve savaş sırasında Kriegsmarine'e hizmet eden sınıfının ilk gemisidir. Gemi Almanya tarafından Panzerschiff olarak snıflandırılmış ama daha sonra 1940 yılında ağır kruvazör olarak tekrar sınıflandırılmıştır. Birleşik Krallık o sınıftaki üç gemiye cep zırhlısı ismini vermiştir.

Kriegsmarine, Mayıs 1935'te savunma kuvvetlerinin yeniden inşası kanunuyla kurulmuş Nazi Almanyası Deniz Kuvvetleri'ne verilmiş addır. 1935-1945 yılları arasında toplam 1,5 milyon kişiyi çalıştırdı. Atlantik'teki savaşı bizzat kendileri yürüttü. 1939-1943 yılları arasında U-botları Atlantik'te muazzam başarılar elde ettiler. Bayrağı, Nazi Almanyası savaş bayrağıyla aynıdır.

Gönüllü, içinde bulunduğu toplulukta herhangi bir karşılık ya da çıkar beklemeksizin bir işi yapmayı kendiliğinden üstlenen kişidir.

Almanya bayrağı, Almanya Federal Cumhuriyeti'nin bayrağıdır. Enlemesine 3 eşit parça olan siyah, kırmızı ve altın sarısı renklerden oluşur.
Litvanya Bağımsızlık Savaşları veya diğer adıyla Özgürlük Mücadeleleri Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Litvanya'nın bağımsızlığı için yaptığı üç savaşı tanımlar. Bu savaşlar Bolşevik kuvvetlerine, Bermontiyalılara ve Polonya'ya karşı verilmiştir. Savaşlar, bağımsız Litvanya'nın uluslararası tanınmasını ve sivil kurumların oluşumunu geciktirmiştir.

Ludwig Adolf Wilhelm Freiherr von Lützow, Prusyalı asker. Napolyon Savaşları sırasında yürüttüğü gerilla mücadelesiyle tanınır. Giriştiği harekâtların çoğunda başarısızlığa uğramıştır.

Freikorps, Almanya’da 18. yüzyıldan sonra genelde kırda oluşturulan düzensiz silahlı birliklere verilen isimdir. I. Dünya Savaşı’ndan sonra Weimar Cumhuriyeti’nde özellikle komünistlere karşı devlet eliyle örgütlenen düzensiz silahlı birliklere Freikorps denilmiştir.

Kondor Lejyonu, Nazi Almanyası'nın 1936 ile 1939 yılları arasında Francisco Franco'nun Milliyetçi Cephesi'ni desteklemek için İspanya İç Savaşı'na yolladığı gönüllü birlikler.

Regenbogen Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Aralık 1942'de Kriegsmarine'nin giriştiği ticaret akıncılık harekâtı.

37. SS Gönüllü Süvari Tümeni "Lützow", Şubat 1945'te 8. SS Süvari Tümeni "Florian Geyer" ve 22. SS Gönüllü Süvari Tümeni "Maria Theresia"'dan geriye kalan birliklerden oluşturulmuştu. Aynı zamanda bu tümende Almanya ve Macaristan'da yaşayan etnik Alman kökenli 16-17 yaşlarında genç erkeklerden oluşturulan 8. SS keşif taburu da vardı.
35. Kolordu, II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası'nın Wehrmacht'a bağlı olarak faaliyet gösteren piyade kolordusu.

Franz Ritter von Hipper, Alman İmparatorluk Donanması'nın Amirali. Franz von hipper, bir askeri subay öğrencisi olarak 1881 yılında Alman Donanması'na katıldı. Aynı zamanda, Kaiser II. Wilhelm'in SMY Hohenzollern isimli gemisi ile birlikte birkaç torpido botu birimlerinin komutanı ve çeşitli savaş gemilerinde subay olarak görev yaptı. Hipper Ekim 1913 yılında I. Keşif Grubu komutanı olarak atanmadan önce keşif güçlerinin bağlı olduğu çok sayıda kruvazöre komutanlık yaptı.

Birleşmiş Milletler Barış Gücü savaşların yıkımına maruz kalmış coğrafyalarda barışın ve huzurun kalıcı olarak yerleşmesini sağlamak için çalışan Birleşmiş Milletler kuruluşu bir yapılanmadır. Çeşitli ülkelerin askeri birlikleri, polisleri ve sivil personelinden oluşan Birleşmiş Milletler Barış Gücünün amacı ateşkes anlaşmalarının tatbikini sağlamak ve denetlemektir. Barış gücü, insanların emniyetinin sağlanması, ihtilaflı taraflar arasında itimat artırıcı önlemler alınması, idarede gücün paylaşılması, seçimlerin yapılmasına katkıda bulunulması, yasaların uygulanmasının sağlanması, ekonomik ve sosyal gelişme gibi değişik alanlarda hizmet vermektedir.

Arap Kurtuluş Ordusu, Fevzi el-Kavukçu liderliğinde Arap ülkelerinden gönüllü bir orduydu. 1948 Arap-İsrail Savaşı'nda Arapların safında savaşmış olup asıl olarak Arap Birliği tarafından Arap Yüksek Komitesi'nin Kutsal Cihat Ordusu'na karşı olarak kuruldu.

Hitler Şansölyeliği aynı zamanda Kanzlei des Führers der NSDAP olarak da bilinen bir Nazi Partisi örgütüydü. Privatkanzlei des Führers olarak da bilinir. Örgüt, Adolf Hitler'in özel bakanlığı olarak görev yaptı. Parti yetkililerine yönelik şikayetler, parti mahkemelerinden gelen temyizler, resmi kararlar, NSDAP üyelerinin af dilekçeleri ve Hitler'in özel işleri gibi farklı konuları ele alıyordu. Führer'in Şansölyeliği de Nazi ötenazi programında önemli bir fiɡürdü.

Göhrde Muharebesi, 16 Eylül 1813'te Alman Harekatı sırasında, 1813'te Vestfalya Krallığı'ndaki Göhrde bölgesinde gerçekleşti. Müttefikler, Korgeneral Ludwig von Wallmoden-Gimborn komutasındaki Prusya ve Rus birlikleri, Rus-Alman Lejyonu, Lützow Gönüllü Kolordusu, İngiliz ve Hanoverliler, Hansa Lejyonu, Mecklenburglu ve İsveçlilerden oluşuyordu. Bu birlik, General Marc Nicolas Louis Pécheux komutasındaki bir Napolyon müfrezesini yendi.

Günther Lützow, 300'den fazla savaş görevinde düşürülen 110 düşman uçağıyla tanınan bir Alman Luftwaffe havacısı ve As pilotuydu. İspanya İç Savaşı'ndaki beş zafer dışında, iddia ettiği zaferlerin çoğu II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesi'ndeydi. Ayrıca, Messerschmitt Me 262 jet avcı uçağını uçuran biri dört motorlu bir bombardıman uçağıyla elde ettiği iki zafer de dahil olmak üzere Batı Cephesine karşı 20 hava zaferi kazandı.
Burschenschaften, geleneksel öğrenci birlikleri veya kulüplerini temsil eden bir terimdir. Sözcük Almanca kökenli olup Türkçe de karşılığı Öğrenci Kulübü veya Öğrenci Birliği olarak düşünülebilir. Bu birlikler, özellikle Almanya, Avusturya, İsviçre ve Şili gibi ülkelerde üniversite yerlerinde bulunur. Tarihi 19. yüzyıla kadar uzanır ve genellikle milliyetçilik, özgürlükçülük ve demokrasi gibi ideallere odaklanmıştır. Burschenschaften, öğrenciler arasında sosyal bağlar kurmanın yanı sıra politik ve ideolojik tartışmalara da ev sahipliği yapmıştır. Ancak, bu birlikler farklı ideolojik eğilimlere sahip olabilir ve günümüzde de çeşitlilik gösterirler.