İçeriğe atla

Lüksemburg Dükalığı

Herzogtum Lëtzebuerg
Lüksemburg Dükalığı
1353-1795
bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
1350'de sınırlarını gösteren harita
1350'de sınırlarını gösteren harita
BaşkentLüksemburg
Yaygın dil(ler)Lüksemburgca, Almanca, Fransızca
HükûmetMonarşi
Tarihçe 
• Kuruluşu
1353
• I. Wenceslaus (ilk)
1353–1383
• Elizabeth of Gorlitz (son)
1425–1443
• Dağılışı
1795
Öncüller
Ardıllar
Lüksemburg Kontluğu
Forêts

Lüksemburg Dükalığı (Felemenkçe: Luxemburg, Fransa: Luxembourg, Almanca: Luxemburg, Lüksemburgca: Lëtzebuerg) Lüksemburg Hanedanı aile üyelerinin asıl vatanı olan devlet. Kutsal Roma İmparatorluğu'nun himayesindeydi. 14. yüzyılda Orta Avrupa'da üstünlük için Habsburg Hanedanı'ne karşı yarışan en önemli siyasi güçlerden biri haline gelmişti. Bohemya Krallığı, Macaristan Krallığı ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nu yöneten bazı kişiler bu devletten ve hanedandan çıkmıştır.[1] 1795'te Fransız Devrimi sırasında devrimciler tarafından yıkıldı.

Kaynakça

  1. ^ "Francia Media: Lorraine & Burgundy". Friesian.com. 6 Ağustos 1914. 3 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Şubat 2013. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">V. Karl</span> Kutsal Roma imparatoru, İspanya kralı, Avusturya arşidükü ve Burgonya dükü (1500–1558)

V. Karl ya da Şarlken, Kutsal Roma İmparatoru, İspanya Kralı, Habsburg Hollandası Lordu ve Burgonya Kontu.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg (şehir)</span> Lüksemburgun başkenti ve komün

Lüksemburg, bilinen şehir, şehir unvanına da sahip bir komün olmanın yanı sıra Lüksemburg’un başkentidir. Şehrin kuzeyinde Alzette Nehri, güneyinde Pétrusse Nehri ve ortasında Orta Çağ’da Franklar tarafından inşa edilen Lüksemburg Kalesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">I. George</span>

I. George, Hanover Elektörü ve Büyük Britanya ve İrlanda kralı.

<span class="mw-page-title-main">Kutsal Roma İmparatorluğu</span> Avrupada 962-1806 yılları arasında hüküm sürmüş bir devletçikler bütünü

Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, 962-1806 yılları arasında 844 yıl boyunca Orta Avrupa'da hüküm sürmüş bir monarşi. Alman Krallığı temelinde olsa da, aslında bir devletçikler bütünüdür. Daha doğrusu imparatorluk toprakları tek bir hanedanın malı değildi. Ülke toprakları birçok federal hanedanlık tarafından yönetiliyordu. Kutsal Roma İmparatorluğu'nu oluşturan bu hanedanlıklar şunlardı:

<span class="mw-page-title-main">Flandre</span>

Flandre, Kuzey Denizi kıyısında eski Flandra Kontluğu ve etrafındaki topraklardan oluşan tarihi bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">III. Ferdinand (Kutsal Roma imparatoru)</span>

III. Ferdinand, Kutsal Roma imparatoru (1637–1657).

<span class="mw-page-title-main">Bourbon Hanedanı</span>

Bourbon Hanedanı, Avrupa'nın önemli kraliyet ailelerinden biri ve Capetlerin bir alt koludur. Bourbon kralları ilk olarak Navarra krallığına ve Fransa'ya onaltıncı yüzyılda hükmettiler. On sekizinci yüzyılla beraber Bourbon hanedanı üyeleri İspanya, Napoli, Sicilya ve Parma'da da saltanatı ele geçirmiş bulunmaktaydı. İspanya ve Lüksemburg hâlâ bu ailenin alt kollarının üyelerinin yönetici olduğu monarşilerle yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">VII. Heinrich (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma imparatoru (1275-1313; hd. 1312-1313)

VII. Heinrich Almanya Kralı 1308 den beri ve Kutsal Roma İmparatoru 1312 yılından beri. Lüksemburg Hanedanı'nın ilk imparatoruydu. Kısa kariyeri süresinde İmparatorluk davasını İtalya'da yeniden canlandırdı ve Dino Compagni ve Dante Alighieri övgüsünü esinlendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Hollanda Cumhuriyeti</span>

Hollanda Cumhuriyeti — resmî adı Yedi Birleşik Hollanda Cumhuriyeti, Birleşik Hollanda Cumhuriyeti ya da Birleşik Yedi İller Cumhuriyeti — Avrupa'da 1581-1795 yılları arasında varlığını sürdüren bir cumhuriyet. Ardılları Batavya Cumhuriyeti ile Hollanda Birleşik Krallığı ve son olarak da modern Hollanda Krallığı'dır.

<span class="mw-page-title-main">IV. Karl (Kutsal Roma imparatoru)</span> Kutsal Roma İmparatoru

IV. Karl, doğum Wenceslaus (Václav), onbirinci Bohemya kralı Lüksemburg Hanedanı'ndan ve Kutsal Roma İmparatoru.

<span class="mw-page-title-main">Alman sorunu</span> 19. yüzyılın ortalarında Almanyanın birleşmesine ilişkin tartışmalar

Alman sorunu, 19. yüzyılda, özellikle de 1848 Devrimleri boyunca süren Almanya'nın birleşmesinin en iyi yolu hakkındaki bir tartışmadır. 1815'ten 1871'e kadar, Alman Konfederasyonu'nda 37 bağımsız Almanca konuşulan eyalet bulunuyordu. Großdeutsche Lösung tüm Almanca konuşan insanları bir devlet altında birleştirmeyi amaçlıyordu ve Avusturya İmparatorluğu ile onun destekçileri tarafından benimsenmişti. Kleindeutsche Lösung ise Avusturya'yı içermeyecek şekilde sadece kuzey Alman eyaletlerini birleştirmeyi amaçlıyordu ve Prusya Krallığı tarafından benimsenmişti.

<span class="mw-page-title-main">Bohemya Krallığı</span> Orta Avrupada bulunan bir krallık

Bohemya Krallığı Orta Avrupa'da Bohemya bölgesinde yer alan Çek devletidir, bugünkü Çekya sınırları içinde kalmaktadır. 1806 tarihine kadar Bohemya kralı Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu hükümdarı seçme yetkisine sahip olan elektör heyetinin üyesiydi. Krallık önce Avusturya İmparatorluğu, 1867 yılında da Avusturya-Macaristan İmparatorluğu topraklarının parçası olmuştur. I. Dünya Savaşı'nda İttifak Devletlerinin yenilgisinin ardından krallık ve bağlı olduğu imparatorluk dağılmış, sonrasında bağımsızlığını ilan eden Çekoslovakya'nın ana unsurlarından olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sigismund (Kutsal Roma imparatoru)</span>

Sigismund 1378'den 1388'e ve 1411'den 1415'e kadar Brandenburg'un elektörü, 1387'den Macaristan ve Hırvatistan kralı, 1411'den itibaren Almanya kralı, 1419'dan itibaren, Bohemya kralı, 1431'den itibaren İtalya kralı ve 1433'te taç giymesinden 1437'deki ölümüne dek Kutsal Roma İmparatoru oldu. Lüksemburg Hanedanı'nın son erkek üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Toskana Büyük Dükalığı</span>

Toskana Büyük Dükalığı 1569 - 1859 döneminde bazı aralıklarla Merkezi İtalya'da bulunan bir monarşi devletidir. Bu devlet 1569'da Floransa Dükalığı devletinin yerine kurulmuştur. Toskana Büyük Dükalığı'nın başkenti Floransa idi.

<span class="mw-page-title-main">Alman Krallığı</span> 10. yüzyıl Almanya krallığı

Alman Krallığı, Karolenj İmparatorluğu'nun doğusundaki toprakları içine alan bir devlettir. Anglosakson İngiltere ve Orta Çağ Fransası'nda olduğu gibi bağımsız halk ve krallıkların bir araya gelmesiyle kurulmuştur. 843 tarihli Verdun Antlaşması'yla ortaya çıkan Doğu Frank Krallığı'nın ardılı olan devlet 911 yılına dek Karolenj hanedanı tarafından yönetilmiş, 962'de I. Otto'nun tahta geçmesiyle Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun omurgası durumuna gelmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Nassau-Weilburg Hanedanı</span>

Nassau-Weilburg Hanedanı, Nassau Hanedanı'nın alt kolu, 1344'ten 1806'ya kadar şimdi Almanya'da olan, o zamanki Kutsal Roma İmparatorluğu'nun parçası olan Nassau Kontluğu'nun bir bölümünü yöneten hanedan.

<span class="mw-page-title-main">Frank Krallığı</span>

Frank İmparatorluğu veya Frank Krallığı, Roma İmparatorluğu sonrası Batı Avrupa'sının en büyük Cermen krallığı idi. Geç Antik Dönem'de ve Erken Orta Çağ'da Franklar tarafından yönetildi. Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Almanya modern devletlerinin öncüsü olan devlet, 843'teki Verdun Antlaşması'ndan sonra, Fransa'nın öncülü olan Batı Frank Krallığı, kısa ömürlü Orta Frank Krallığı ve Almanya'nın öncülü olan Doğu Frank Krallığı olarak üçe bölünmüştür. Frank İmparatorluğu 843'teki bölünmesinden önce, Kavimler Göçü döneminden kalma son Cermen krallıkları arasındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Lüksemburg Hanedanı</span>

Limburg-Lüksemburg Hanedanı V. Henry'nin Lüksemburg Dükü olmasıyla 12 Şubat 1247'de kurulan kraliyet ailesidir. Kutsal Roma İmparatorluğu, Bohemya Krallığı, Macaristan Krallığı ve Fransa Krallığı'nı yönetmiş hanedandır. Temeli Lüksemburg Dükalığı'nı yönetmekle başlayan bu aile 1519'da I. Anthony'nin ölümüyle sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Bavyera Elektörlüğü</span>

Bavyera Elektörlüğü, 1623 ile 1806 yılları arasında Kutsal Roma İmparatorluğu içerisinde yer almış bağımsız bir elektörlüktü. Elektörlük, Bavyera Dükalığı'nın ardılı olup, 1806 yılında kurulmuş Bavyera Krallığı'nın öncülüdür. Elektörlüğün yöneticileri olan prens elektörleri, devletin tarihi boyunca hep Wittelsbach Hanedanı'nın üyelerinden oluşmuştur. Devletin ilk elektörü I. Maximilian, son elektörü ise Kutsal Roma İmparatorluğu'nun dağılmasından sonra Bavyera Kralı unvanını alacak Maximilian I. Joseph'tir.

<span class="mw-page-title-main">Karolenj Hanedanı</span>

Karolenj Hanedanı, kökenleri 7. yüzyıl'a Arnulfing ve Pippinid klanlarına dayanan Charles Martel tarafından kurulan bir Frank hanedanıdır. Hanedan, 8. yüzyılda gücünü konsolide etti ve Frankların hükümdarı haline geldi. 751'de Frenklerini yöneten Merovenj Hanedanı, Papa'nın rızasıyla devrildi ve Martel'in oğlu Kısa Pepin, Frankların Kralı olarak taç giydirildi. Pepin'in oğlu Şarlman'ın 800 yılında Batı Roma İmparatoru olarak taç giymesiyle Karolenj Hanedanı gücünün zirvesine ulaştı. Şarlman'ın 814'teki ölümü, Karolenj İmparatorluğu'nun parçalanma dönemini başlattı ve sonunda Fransa Krallığı ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun evrimine yol açacak olan süreç başladı.