İçeriğe atla

Lûbe Ayar

Lûbe Ayar
Doğum6 Ağustos 1978 (46 yaşında)
Üsküdar, İstanbul
Meslek
Önemli ödülleriMetin Göktepe Gazetecilik Ödülü
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başarı Ödülü

Lûbe Ayar (1978, Üsküdar, İstanbul), Türk gazeteci, yazar.[1]

Ayar, 1978 yılında Artvin'in Berta (Ortaköy) köyünden Şile'ye göç etmiş Gürcü kökenli bir ailenin çocuğu olarak Üsküdar'da doğdu.[2][3] Lûbe Ayar 1998'de Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü'nde öğrenim görürken futbol tutkusu nedeniyle Fanatik gazetesinde stajyer olarak gazeteciliğe başladı. 2010 yılında İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü'nü kazansa da, bir süre öğrenim görüp eğitimine devam etmedi.[4][5] Daha sonra Yeni Yüzyıl, Akşam, Star TV, Milliyet, Yurt ve Habertürk'te muhabir ve editör olarak çalıştı.

2006'da Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Canpolat'ın görevden alınmasıyla sonuçlanan haberi sayesinde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen "Siyasal Haber" dalında Başarı Ödülü'nü kazandı ve "Yılın Gazetecisi" seçildi. Aynı haberle Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü'ne de lâyık görüldü.[6][7]

Kitapları

Ayar, Yargıtay, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Alaattin Çakıcı arasındaki ilişkileri anlattığı Firar isimli kitabı 2006'da yayımlandı. Fenerbahçe'ye açılan davaları konu aldığı Ne Şikesi Memleket Elden Gidiyor adlı kitabını 2016'da yayınladı.

Kaynakça

  1. ^ "Lube Ayar; "Sloganlarla değil, delillerle gazetecilik yaptım"Kaynak: Lube Ayar; "Sloganlarla değil, delillerle gazetecilik yaptım"". Yeniduzen.com. 4 Nisan 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2020. 
  2. ^ Lûbe Ayar (17 Ağustos 2022). "93 harbinde Artvin Berta'dan göç edip Karadeniz'in diğer ucuna Şile'ye yerleşen büyüklerimizin toprakları.. En mutlu olduğum yer." twitter.com. 11 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2024. 
  3. ^ Ayar, Lûbe (10 Ağustos 2014). "hem fenerbahçeli, hem çapulcu, hem de gürcü'yüm afedersiniz.. :)". x.com. Erişim tarihi: 12 Mart 2024. 
  4. ^ "https://twitter.com/lubeayar/status/21053434677". Twitter. 6 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2022.  |başlık= dış bağlantı (yardım)
  5. ^ "Lube Ayar; "Sloganlarla değil, delillerle gazetecilik yaptım"". YENİDÜZEN. 4 Nisan 2019. 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Temmuz 2022. 
  6. ^ "Göktepe haber ödülü Milliyet'e". Milliyet. 12 Nisan 2006. 26 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2020. 
  7. ^ "Lube Ayar". Gazetepencere. 16 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Mete Çubukçu ya da doğum adıyla Fevzi Mete Çubukçu, Türk muhabir, gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Ortaköy, Artvin</span> Artvin ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köy

Ortaköy, Artvin ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.

<span class="mw-page-title-main">Metin Göktepe</span> Türk gazeteci

Metin Göktepe, Türk gazeteci. 8 Ocak 1996'da İstanbul'da gözaltında işkence yapılarak öldürülen Evrensel gazetesi muhabiriydi.

Faruk Balıkçı, Kürt gazeteci.

Nail Güreli, Türk gazeteci ve yazardır.

Belma Akçura, Türk araştırmacı gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri</span> Metin Göktepenin anısına, doğum günü olan 10 Nisanda verilen gazetecilik ödülleri

Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri, 8 Ocak 1996 tarihinde gözaltında iken polisler tarafından öldürülen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe'nin anısına 1998 yılından itibaren doğum günü olan her yılın 10 Nisan günü verilen gazetecilik ve basın özgürlüğü ödülleridir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Saymaz</span> Türk gazeteci

İsmail Saymaz, Türk gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Haber Ajansı</span> Türk Haber Ajansı

Dicle Haber Ajansı (DİHA), genellikle İran, Irak Suriye ve Türkiye'deki Kürtler hakkında yayın yapan haber ajansı. Mart 2012'de Sınır Tanımayan Gazeteciler 27 DİHA muhabirinin cezaevinde olduğunu açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Gürcüleri</span>

Türkiye Gürcüleri, etnik Gürcü olan veya soyundan gelen Türkiye vatandaşları ve sakinlerini ifade eder. Bu topluluk iki farklı gruptan oluşur. Artvin ve Ardahan Gürcüleri bölgenin yerlileri iken Türkiye'nin diğer bölgelerinde yaşayan Gürcüler ise, Osmanlı sınırları içindeki Gürcü topraklarının 19. yüzyılda Rusların eline geçmesi üzerine, bu bölgeden gerçekleşen göçlerle ortaya çıkmıştır. Bu ikinci grup içinde Müslüman ve Katolik Gürcüler yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Göksel Göksu</span> Türk gazeteci

Göksel Göksu, gazeteci, feminist.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Sönmez</span>

Selahattin Sönmez, Türk gazeteci, fotoğrafçı, foto muhabiri, yazar.

Musa Ağacık, Türk gazeteci.

Cumhur Çatkaya, Türk gazeteci.

Ercan Arslan, Türk gazeteci, foto muhabiri.

Özer Akdemir, Türk gazeteci, yazar, aktivist, siyasetçi.

Necdet Açan, Türk gazeteci, yazar. Hürriyet gazetesinde haber koordinatörlüğü ve yazı işleri müdürlüğü görevleri yaptı. Avustralya'da yaşamaktadır.

Canan Coşkun, Türk gazetecidir.

Namık Durukan, Türk gazeteci ve muhabir.

Aytekin Yılmaz, Araştırmacı ve yazar.