İçeriğe atla

Löwenstein-Jensen besiyeri

Löwenstein-Jensen besiyeri tüberküloz (TBC) tanısında kullanılan özel katı besiyeridir. Yumurta bazlı, yani lipid içeriği yüksek, yeşil besiyeridir. TBC üremesi 3-8 hafta arasında olur.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Streptokok</span>

Streptokok (Streptococcus). Streptococcaceae ailesinde yer alan gram-pozitif, yuvarlak şekilli, fakültatif anaerop, katalaz negatif, sporsuz ve hareketsiz bakterilerdir.

<span class="mw-page-title-main">1980 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1980 Eurovision Şarkı Yarışması, 25. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1979 yarışmasını kazanan İsrail'in yapması gerekirken iki yıl üst üste ev sahipliği yapmanın vereceği mali yükü kaldıramayacağı gerekçesiyle bu hakkından vazgeçmiştir. Böylece 19 Nisan 1980 tarihinde Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Nederlands Congresgebouw'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Marlous Fluitsma yapmıştır.

Koloni şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">1984 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1984 Eurovision Şarkı Yarışması, 29. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1983 yarışması'nı kazanmasından dolayı 5 Mayıs 1984 tarihinde Lüksemburg'un başkenti Lüksemburg'ta bulunan Rudi-Sedlmayer-Halle'de yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Désirée Nosbusch yapmıştır. Lüksemburg dördüncü ve son defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1981 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1981 Eurovision Şarkı Yarışması, 26. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1980 yarışması'nı kazanmasından dolayı 4 Nisan 1981 tarihinde İrlanda'nın başkenti Dublin'de bulunan RDS Simmonscourt Pavilion'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Doireann Ní Bhriain yapmıştır. İrlanda ikinci defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1994 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1994 Eurovision Şarkı Yarışması, 39. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1993 yarışması'nı kazanmasından dolayı 30 Nisan 1994 tarihinde İrlanda'nın başkenti Dublin'de bulunan Point Theatre'da yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Cynthia Ní Mhurchú ve Gerry Ryan yapmıştır. İrlanda beşinci defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1956 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1956 Eurovision Şarkı Yarışması, ilk kez düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma İsviçre'nin Lugano şehrinde bulunan Teatro Kursaal'da yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1982 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1982 Eurovision Şarkı Yarışması, 27. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1981 yarışması'nı kazanmasından dolayı 24 Nisan 1982 tarihinde Birleşik Krallık'ın kenti Harrogate'de bulunan Harrogate Uluslararası Merkezi'nde yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Jan Leeming yapmıştır. Birleşik Krallık yedinci defa yarışmaya ev sahipliği yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1960 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1960 Eurovision Şarkı Yarışması, 5. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1959 yarışması'nı kazanan ülke olan Hollanda'da yapılmak istense de ev sahipliği teklifini geri çevirmiş böylece 29 Mart 1960 tarihinde Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan Royal Festival Hall'da yapılmıştır. Yarışmanın kazananı Fransa'yı temsil eden "Tom Pillibi" adlı şarkısıyla Jacqueline Boyer olmuştur. Fransa yarışmayı ikinci kez kazanmıştır. Jacqueline yarışmayı kazandığında on sekiz yaşındaydı ve Eurovision tarihinin ilk en genç kazananı olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">1961 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1961 Eurovision Şarkı Yarışması, 6. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1960 yarışması'nı kazanmasından dolayı ilk kez ve günümüze dek devam eden Cumartesi günü 18 Mart 1961 tarihinde Fransa'nın kenti Cannes'te bulunan Palais des Festivals et des Congrès'te yapılmıştır. Yarışmanın kazananı Lüksemburg'u temsil eden "Nous les amoureux" adlı şarkısıyla Jean-Claude Pascal olmuştur. Lüksemburg yarışmayı ilk defa kazanmıştır. Yarışma ayrılan zamanın üzerine çıkıldığı için kazanan şarkının performansı Birleşik Krallık'ta canlı olarak yayınlanamadı.

<span class="mw-page-title-main">1972 Eurovision Şarkı Yarışması</span>

1972 Eurovision Şarkı Yarışması, 17. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1971 yarışması'nı kazanmasından dolayı Monako'da yapılması gerekmesine rağmen Prenslik bu etkinliğin taleplerini karşılayamamıştır. 31 Ocak 1972 tarihinde Avrupa Yayın Birliği'nden Monako prensi III. Rainier'e Monako'da yapılması için mektup götürmüş, fakat Prens bu teklifi geri çevirmiştir. Böylece Avrupa Yayın Birliği, Yarışmanın Birleşik Krallık'ın kentlerinden Edinburg'da bulunan Usher Hall'de yapılmasına kararlaştırmıştır. Yarışma 25 Mart 1972 tarihinde yapılmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu Moira Shearer üstlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">1963 Eurovision Şarkı Yarışması</span> Şarkı yarışması

1963 Eurovision Şarkı Yarışması, 8. Eurovision Şarkı Yarışması'dır. Yarışma 1962 yarışması'nı kazanan ülke olan Fransa'da yapılmak istense de ekonomik durum nedeniyle ev sahipliği teklifini geri çevirmiş böylece 23 Mart 1963 tarihinde Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bulunan BBC Televizyon Merkezi'nde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Besiyeri</span>

Besiyeri veya besiortamı, mikroorganizmaları veya hücreleri gelişimini desteklemek amacıyla laboratuvar ortamında hazırlanmış sıvı veya jel olan besleyici ortamlara verilen genel addır.

<span class="mw-page-title-main">YEPD</span>

YEPD veya YPD Ekmek veya bira mayasından otolizasyon, asit veya proteolitik enzimlerle hidrolizasyon yoluyla elde edilen maya özü. Maya büyümesi için tam bir ortamdır. Bu maya ekstratı, pepton bidest içerir. Su ve glikoz veya dekstroz. Bu agar içeren katı bir ortam olarak kullanılabilir. Maya ekstresinin, tipik büyümeyi gerçekleştirmesi üzerine gereken tüm amino asitleri içerir.

<span class="mw-page-title-main">2013 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması</span> Eurovision tarafından Kievde Düzenlenen Çocuk Şarkı Yarışması

2013 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması, 30 Kasım 2013 tarihinde Ukrayna'nın başkenti Kiev'de gerçekleşen 11. Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'dır. Yarışmanın yapılacağı yer Kiev'deki "Ukrayna" Sarayı olarak belirlenmiş, 10 Nisan 2013 tarihinde Ukrayna ulusal devlet kanalı NTU tarafından açıklanmıştır. Ukrayna, bir önceki 2009 yılında olmak üzere yarışmaya ikinci kez ev sahipliği yapmıştır. Yarışmanın sunuculuğunu 2013 Eurovision Şarkı Yarışması'nda Ukrayna'ya üçüncülük kazandıran Zlata Ogneviç ve 2009 Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması'nda sunuculuk yapmış olan Timur Miroşniçenko üstlenmiştir. On iki ülkenin katılacağını açıkladığı yarışmaya Arnavutluk ve Belçika ve İsrail çekildiklerini, Makedonya ve Malta yarışmaya geri döndüklerini, San Marino ilk kez katılacağını açıklamıştır. Bu ülkelerin yanı sıra, Kıbrıs'ın yarışmaya geri dönmesi ve yarışmada on üç ülkenin yarışması bekleniyordu ancak Kıbrıs son anda kararından döndü ve böylece yarışmada on iki ülkenin yarışacağı kesinleşti. Yarışmayı 130 puan ile Gaia Cauchi tarafından seslendirilen "The Start" isimli şarkı ile Malta kazandı. Bu, Malta'nın ilk Eurovision Çocuk Şarkı Yarışması birinciliği oldu.

<span class="mw-page-title-main">Agar plağı</span>

Agar plağı, kültür mikroorganizmalarının ya da Physcomitrella patens türü küçük yosun benzeri bitkilerin büyümesi için oluşturulmuş besiyeri Petri kabıdır.

IMViC, koliform grup bakterilerin tespiti için kullanılan test sistemidir. İsim, içeriğindeki testlerin baş harflerinden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">The Boring Company</span> Amerikan altyapı ve tünel inşaat şirketi

The Boring Company 2016 yılının sonlarında Elon Musk tarafından kurulan altyapı ve tünel inşaat şirketidir.

<span class="mw-page-title-main">Koloni (mikrobiyoloji)</span>

Mikrobiyal koloni, katı bir besiyeri veya yüzey üzerinde, tek bir mikroorganizma hücresinin sürekli çoğalması ile oluşan, gözle görülebilir mikroorganizma kümesidir. Bakteriler, mayalar ve küfler koloni oluşturabilirler. Eğer uygun bir yüzey mevcutsa bu mikroorganizmalar çözeltide dağınık olarak üremek yerine koloniyal olarak üremeyi tercih ederler. Mikrobiyal koloniler milyonlarca klon hücreden oluşurlar. Mesela 12 saatlik bir Escherichia coli kolonisinde yaklaşık 107-108 hücre bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tıbbi mikrobiyoloji</span> tıbbi uzmanlık

Tıbbi mikrobiyoloji veya Klinik Mikrobiyoloji mikroorganizmaları inceleyen bilim dalı olan mikrobiyoloji'nin, insan sağlığı ve tıp alanındaki uygulamalarını içeren dalıdır. Özellikle enfeksiyon hastalıklarının önlenmesi, teşhisi (diagnostik) ve tedavisi konuları üzerine odaklanır. Ayrıca, mikroorganizmaların insan sağlığını geliştirmek için kullanılmasını amaçlayan pek çok uygulamaları da içerir. İnsanlarda hastalığa sebep olan ve Tıbbi mikrobiyolojinin konu alanına giren mikroorganizmalar: bakteriler, mantarlar, Protistler ve virüslerdir. Ayrıca mikroorganizma olmasalar da, enfesiyöz proteinler olan prionlar ve insanlarda parazit olan bitki ve hayvan türleri de Tıbbi mikrobiyoloji'nin çalışma alanına girerler.