İçeriğe atla

Lyudmyla Mysko

Lyudmyla Mysko
2013'te Lyudmyla Mysko
Genel bilgiler
Doğum adıLyudmyla Vasylivna Mysko
Doğum14 Ocak 1971 (53 yaşında)
Kiev, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
AlanıHeykel
Etkin yıllar1998-günümüz
Sanat eğitimiUlusal Görsel Sanatlar ve Mimarlık Akademisi

Lyudmyla Mysko (d. 14 Ocak 1971); Ukraynalı heykeltıraş.

Hayatı

14 Ocak 1971'de, dönemin Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin başkenti Kiev'de doğdu. 1988 yılında girdiği Drahomanov Ulusal Pedagojik Üniversitesi'nde güzel sanatlar üzerine gördüğü öğrenimini 1993'te tamamladı. Ertesi sene Ulusal Görsel Sanatlar ve Mimarlık Akademisi'nden kabul alması üzerine heykel alanına yoğunlaşan sanatçı, lisans ve yüksek lisans eğitiminin ardından 2000 yılında mezun oldu. 1998'den beri ulusal ve uluslararası sanat etkinliklerine katılım gösteren Mysko; bugüne kadar yirmiye yakın ülkedeki yüzden fazla heykel sempozyumunda yer almıştır. Sanatçı 2005 yılından beri Ukrayna Ulusal Sanatçılar Birliği'nin, 2018'den itibarense Uluslararası Heykel Sempozyumu Birliği'nin bir üyesidir.[1]

Çalışmaları

Mysko tarafından Hacettepe Üniversitesi IV. Uluslararası Taş Heykel Sempozyumu'nda yapılan ve Beytepe Kampüsü'ne yerleştirilen heykel

Lyudmyla Mysko, heykelde çağdaş geleneği takip eden bir sanatçıdır. Çalışmalarını genellikle mermer, taş, ahşap, seramik, bronz, kum, buz ve kar gibi farklı materyallerle meydana getiren heykeltıraş; eserlerinde çoğunlukla soyut kompozisyonları tercih etmektedir. Dekoratif yönün ön planda olduğu eserlerini birbirini takip eden örgülü, dalgalı ya da kıvrımlı motiflerin kullanıldığı geometrik soyutlama tekniğiyle oluşturur. Bazı eserlerinde hacimsel ve biçimsel zıtlıklardan da yararlanan sanatçı; felsefi kavramlardan, tarihi olaylardan ve doğadaki fizik kurallarından etkilendiğini dile getirmektedir.[2]

Ödülleri

1999 yılından günümüze kadar sanatçının kazandığı ödüller şu şekildedir:[3]

  • 1999 – Grand-Prix Heykel Yarışması: "Anti-AIDS" (Lviv, Ukrayna)
  • 2004 - Grand-Prix Taş Heykel Yarışması (Lviv, Ukrayna)
  • 2005 - Grand-Prix Fotoğraf Yarışması: "Anti-AIDS" (Lviv, Ukrayna)
  • 2005 - Grand-Prix III. Uluslararası Kum Heykel Festivali (Kiev, Ukrayna)
  • 2006 - Grand-Prix IV. Uluslararası Kum Heykel Festivali (Kiev, Ukrayna)
  • 2008 - Grand-Prix Tasarımcı Yarışması: "Anti-AIDS" (Lviv, Ukrayna)
  • 2009 - Ukrayna Sanat Haftası İkincilik Ödülü (Kiev, Ukrayna)
  • 2015 - Fuzhou Uluslararası Heykel Sempozyumu (Fuzhou, Çin)
  • 2015 - Ho Shi Ming Uluslararası Heykel Sempozyumu (Ho Shi Ming, Vietnam)
  • 2017 - Putian Uluslararası Heykel Sempozyumu (Putian, Çin)
  • 2017 - Wenzhou Uluslararası Heykel Sempozyumu (Wenzhou, Çin)
  • 2018 - Grand-Prix I. Uluslararası Sanat Bienali (Ivano-Frankivsk, Ukrayna)
  • 2018 - Buz Heykel Birincilik Ödülü (Ivano-Frankivsk, Ukrayna)

Kaynakça

  1. ^ "Lyudmyla Mysko". Riyadh Art (İngilizce). 7 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023. 
  2. ^ "Lyudmyla & Yuriy Mysko: Artists in residence". SEA (İngilizce). 1 Temmuz 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023. 
  3. ^ "Lyudmyla Mysko". aatchi Art (İngilizce). 7 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Aljona Savchenko</span>

Aliona Savchenko, Alman buz patenci. Çiftlerde Robin Szolkowy ile birlikte 2010 Olimpiyat üçüncüsü, beş kez Dünya şampiyonu, dört kez Avrupa şampiyonu ve dört kez 2008 Grand Prix Finali şampiyonu olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'daki Türkler</span>

Ukrayna'daki Türkler, Ukrayna'da yaşayan bir Türk azınlıktır. Bu, kökenleri Türkiye, Kıbrıs veya Türklerin yaşadığı başka bir yere dayanan kişileri kapsayabilir.

Mehmet Tüzüm Kızılcan Türk seramik sanatçısıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi</span> Ukraynada ulusal bir sanat müzesi

Ukrayna Ulusal Sanat Müzesi, Ukrayna’nın başkenti Kiev'de 1898'de kurulan sanat müzesi.

Norveç, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Joakim With Steen ve Jonas McDonnell'in yazdığı "Grab the Moment" adlı şarkıyla katılmıştır. Şarkı JOWST ve Aleksander Walmann tarafından seslendirilmiştir. Norveç'in şarkı ve temsilcisi, ülkenin kamusal yayın kuruluşu Norsk rikskringkasting (NRK) tarafından Melodi Grand Prix 2017 adlı Ulusal final yöntemi doğrultusunda Ukrayna, Kiev'de Norveç'i temsil eden kişi belirlenmiştir.

Ukrayna, 2017 Eurovision Şarkı Yarışması'na Kamenchuk Yevhen'in yazdığı "Time" adlı şarkıyla katılmıştır. Ülkenin kamusal yayın kuruluşu Ukrayna Ulusal Televizyon Şirketi (NTU), "1944" adlı şarkısıyla Jamala'nın kazanmasından sonra Başkent Kiev'de bulunan Uluslararası Gösteri Merkezi'nde Eurovision Şarkı Yarışması'na ev sahipliği yapmıştır. Ukrayna'nın şarkı ve temsilcisini NTU kanalı ile STB iş birliği ile Ulusal Final düzenlemiştir.

Lenara Şevketovna Osmanova Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde yaşayan sanatçı, şarkıcı, şair, sinema oyuncusu söz yazarı ve tasarımcı.

<span class="mw-page-title-main">Prix de Rome</span>

Prix de Rome veya Grand Prix de Rome, sanat öğrencileri için, öncelikle ressam ve heykeltıraşlara 1663'te Fransız Louis XIV döneminde yapılan yarışma ve sonucunda sağlanan burstur. Yarışmayı kazananlara, üç ila beş yıl arasında Roma'da kalmalarını sağlayan devlet bursu sağlanırdı. Yarışma, 1720'de mimari öğrencilerini, 1803'te müzik ve 1804'te gravür öğrencilerine sağlanacak şekilde genişletilmiştir. Bu prestijli olanak 1968'de Kültür Bakanı André Malraux tarafından kaldırıldı.

<span class="mw-page-title-main">Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti</span>

Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti Kasım 1918'den Temmuz 1919'a kadar doğu Galiçya'da bulunan kısa ömürlü bir cumhuriyetti. Lviv, Przemyśl, Ternopil, Kolomyia, Boryslav ve Stanislaviv şehirlerini içeriyordu ve Bukovina ve Karpat Ruthenia'nın bazı kısımlarını talep etti. Siyasi olarak, Ukrayna Ulusal Demokrat Partisi, değişen derecelerde Yunan Katolik, liberal ve sosyalist ideolojinin rehberliğinde yasama meclisine egemen oldu. Temsil edilen diğer partiler arasında Ukrayna Radikal Partisi ve Hristiyan Sosyal Partisi de vardı. Batı Ukrayna Halk Cumhuriyeti arması masmavi, bir aslan yaygın veya. Bayrağın renkleri mavi ve sarı idi.

Güler Güçlü; Türk heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da tiyatro</span>

Ukrayna'da tiyatro, Ukrayna'da kültürel gelişimin tespit ve ifadesi için kullanılan güzel sanatlardan biridir.

2018 Yaşar Doğu Güreş Turnuvası, 27-29 Temmuz 2018 tarihleri arasında Türkiye'nin İstanbul kentinde düzelenen bir güreş yarışmasıdır. 2018 yılında 46'ıncısı düzenlenen Uluslararası Yaşar Doğu Güreş Turnuvası İstanbul Hasan Doğan Spor Salonunda gerçekleştirildi.

Bu madde, Hacettepe Üniversitesi'ndeki heykellerin bir listesini içermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Roza Sarkisyan</span>

Roza Sarkisyan, Ukraynalı bir tiyatro yönetmeni ve küratörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tiiu Kirsipuu</span>

Tiiu Kirsipuu, Estonyalı bir heykeltıraştır.

Ukrayna, 2023 Eurovision Şarkı Yarışması 'na katılmıştır. Ukraynalı yayıncı Suspilne (UA:PBC) tarafından Birleşik Krallık'ın Liverpool kentinde yapılan 2023 yarışması'nda Ukrayna'yı temsil eden katılımcı Vidbir 2023 yarışması'nın kazananı olmuştur. 2022 yarışması'nı kazanmasından dolayı direkt finalde yarışmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İrma Vitovska</span>

Irma Grigorievna Vitovskaya Ukraynalı bir tiyatro ve sinema oyuncusu, yapımcı ve halk figürü. Ukrayna'nın Onurlu Sanatçısı (2016). En iyi Lesya + Roma (2005-2007) dizisindeki Lesya rolüyle tanınan Vitovskaya, 1998'den beri Genç Tiyatro adlı ekipte çalışmaktadır.

Carmen Tepsan ; Rumen öğretmen ve heykeltıraş.

<span class="mw-page-title-main">Kornilo Ustiyanoviç</span>

Kornilo Mikolayoviç Ustiyanoviç Ukraynalı ressam, yazar ve folklorcuydu. Resimleri büyük ölçüde Akademik tarzdadır.

<span class="mw-page-title-main">Kosiv boyalı seramikleri</span>

Kosiv boyalı seramikleri, Ukrayna seramik sanatı çeşitlerinden biri olan geleneksel ulusal Hutsul el sanatlarıdır. Çeşitli sofra takımları, çocuk oyuncakları, hediyelik eşyalar, dekoratif fayanslar gibi çömlek ürünleriyle tanınmaktadır. Karmaşık üretim teknolojisi ve özel çizimlerle öne çıkar. Geleneksel olarak Pistyn köyü seramikleri de Kosiv seramikleri arasında yer almaktadır.