İçeriğe atla

Lyonetia clerkella

Kiraz yaprak galeri güvesi
Yapraktaki galeri zararı
Biyolojik sınıflandırma
Üst âlem: Eukaryota
Âlem: Animalia
Alt âlem: Eumetazoa
Şube: Arthropoda
Alt şube: Hexapoda
Sınıf: Insecta
Takım: Lepidoptera
Familya: Lyonetiidae
Cins: Lyonetia
Tür: L. clerkella
Lyonetia clerkella
(Linnaeus, 1758)

Kiraz yaprak galeri güvesi (Lyonetia clerkella), Lyonetiidae familyasından pul kanatlı zararlı böcek türü.

Morfoloji

Kanat açıklığı 7–9 mm dir. Kışı ergin olarak ağaçların gövdelerinde geçirir. Haziranda çıkan dişi kelebekler yumurtalarını yaprakların alt yüzüne bırakır. Genelde alaca karanlıkta aktiftirler.

Konukçuları

Amelanchier, Betula, Chaenomeles, Crataegus, Cydonia, Malus, Mespilus, Prunus, Pyrus, Pyracantha, Humulus, Ribes, Salix, Sorbus, Cotoneaster, Castanea ve Prunus laurocerasus'da zararlıdır.

Zararı

Kiraz ve şeftalide meyveye zarar verirken, vişnede yaprakta galeri açar

Yayılımı

Bütün Avrupa'da, Kuzeybatı Sibirya, Uzak Doğu, Japonya, Kuzey Afrika, Orta Doğu ve Hindistan'da yayılım gösterir.

Türkiye'de, Erzincan (Merkez, Kemaliye, Üzümlü), Iğdır (Merkez), Kars (Kağızman), Erzurum (İspir, Oltu, Olur, Pazaryolu, Tortum, Uzundere), Artvin (Yusufeli) illerinde bulunmaktadır.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Prunus avium</span> gülgiller (Rosaceae) familyasından meyve ağacı

Prunus avium, gülgiller (Rosaceae) familyasından Kuzey Akdeniz kıyıları, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da doğal olarak bulunan meyve ağacı. Meyvesi olgunlaşmadan önce pembe bir çiçek açar. Kiraz meyvesini veren temel ağaç türüdür ve meyvesi tatlı kiraz olarak adlandırılır. Kiraz meyvesi veren diğer ağaç türleriyle birlikte Prunus subg. Cerasus alt cinsini oluşturur ve bu cinsin en bilinen üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Erik</span> meyve

Erik, gülgiller (Rosaceae) familyasından Prunus cinsinden meyvesi yenen bazı ağaç türlerinin ortak adı.

<span class="mw-page-title-main">Kayısı</span> Prunus armeniaca

Kayısı, Rosaceae (gülgiller) familyasından, 2–10 m yüksekliğinde, dikensi ve tüysüz, Prunus cinsinden bir ağaçtır. Yerli yayılımı, kapsamlı tarih öncesi ekimi nedeniyle biraz belirsizdir. Genetik araştırmalar, Orta Asya'nın ana vatanı olduğunu göstermektedir. Birçok ülkede yaygın olarak yetiştirilir ve birçok yerde yabani olarak bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Vişne</span> meyve

Vişne, gülgiller (Rosaceae) familyasından kiraza benzeyen ve tadı kiraz tadından daha ekşi olan bir meyve türü.

<span class="mw-page-title-main">Karayemiş</span>

Karayemiş (Prunus laurocerasus), gülgiller (Rosaceae) familyasından küçük beyaz renkli çiçekler açan, daha çok rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen 5–15 m boyunda, yaprak dökmeyen bir ağaç türü. Türkiye'de çeşitli yöresel adlarla bilinmektedir. Yaygın olarak "Karayemiş" adıyla bilinen bitki, "Gürcü kirazı", "Laz kirazı", "Laz üzümü", "Laz yemişi", "Tanal", "Tçkoo" adlarıyla da bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kelebek</span>

Kelebek, böceklerin, pul kanatlılar veya kelebekler (Lepidoptera) takımının kanatlı fertlerine verilen genel ad. 150.000 kadar türü bilinmektedir.

<i>Prunus</i>

Prunus, gülgiller (Rosaceae) familyasından kiraz, karayemiş, kayısı, şeftali, badem ve erik gibi meyve ağaçlarını içeren cins.

<span class="mw-page-title-main">Rosaceae</span> çilek, armut, elma, badem ve benzeri türleri içine alan, ayrı taç yapraklı iki çeneklilerden, örneği gül olan bir bitki familyası

Rosaceae (gülgiller), Rosales takımına bağlı bir bitki familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Badem</span>

Badem, gülgiller (Rosaceae) familyasının Prunoideae alt familyasından meyvesi yenebilen küçük bir ağaç türüdür. Badem bu ağacın meyvesidir. Şeftali ile birlikte Prunus'un alt cinsi Amygdalusun içinde yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Kiraz eriği</span>

Kiraz eriği, gülgiller (Rosaceae) familyasından Doğu Avrupa, Güneybatı ve Orta Asya'ya özgü bir ağaç türü.

<span class="mw-page-title-main">Şeftali</span> meyve ağacı türü

Şeftali, ilk evcilleştirildiği ve ekildiği Kunlun Dağları'nın kuzey yamaçları ve Tarim Havzası arasındaki Kuzeybatı Çin bölgesine has, yerli yaprak döken bir ağaçtır.

<span class="mw-page-title-main">Karanfil yaprakbükeni</span>

Karanfil yaprakbükeni Tortricidae familyasından pul kanatlı zararlı böcek türü.

<span class="mw-page-title-main">Leucoptera malifoliella</span>

Armut yaprak galeri güvesi, Lyonetiidae familyasından pul kanatlı zararlı böcek türü.

Lapiș Ormanı, IUCN kategori IV doğa koruma alanı, Romanya'nın kuzeybatısında, Sălaj ili'nin batısında, Nușfalău köyü yakınında,Șimleu Silvaniei'den 9 km uzaklıkta yer alır.

<i>Prunus × dasycarpa</i>

Mor kayısı ya da siyah kayısı olarak adlandırılan Prunus × dasycarpa bir ağaç türüdür. Rosaceae gül ailesindeki Prunus cinsindendir. Tür, 1791'de Jakob Friedrich Ehrhart tarafından adlandırılmıştır. Tomurcuklar kırmızımsı-turuncu ve çiçek tomurcukları beyazdır. Muhtemelen P. armeniaca × P. cerasifera'nın bir melezidir. Bunun insan tarafından yetiştirilen bir çapraz mı yoksa Batı Asya'dan doğal olarak oluşan bir çapraz mı olduğu konusunda anlaşmazlık vardır.

<span class="mw-page-title-main">Myzus persicae</span>

Yeşil şeftali yaprak biti, yeşil sinek veya şeftali-patates yaprak biti olarak bilinen Myzus persicae Hemiptera takımına ait küçük yeşil bir yaprak bitidir. Şeftali ağaçlarının en önemli yaprak biti zararlısıdır, büyümenin azalmasına, yaprakların buruşmasına ve çeşitli dokuların ölümüne neden olur. Ayrıca salatalık mozaik virüsü (CMV), patates virüsü Y (PVY) ve tütün aşındırma virüsü (TEV) gibi bitki virüslerinin taşınması için bir vektör görevi görür. Patates virüsü Y ve patates yaprak kıvırcıklığı virüsü, itüzümü/patates ailesinin (Solanaceae) üyelerine ve çeşitli mozaik virüsleri diğer birçok gıda ürününe geçebilir.

Mehmet Akif Ersoy Tabiat Parkı, İstanbul ilinde bulunan bir doğa parkıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mihrabat Tabiat Parkı</span> Tabiat Parki (05.01.0139)

Mihrabat Tabiat Parkı, İstanbul'un Beykoz ilçesinde bulunan bir tabiat parkıdır. Beykoz'un Kanlıca mahallesinin güneydoğusunda, Boğaz'ın yanında yer alır ve 20.12 hektar bir alanı kaplar. 2011 yılında tabiat parkı olarak ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Kiraz</span> etli ve sert çekirdekli meyve türü

Kiraz, Prunus cinsine ait birçok ağacın meyvesine verilen addır. Etli bir sert çekirdekli bir meyvedir.

<span class="mw-page-title-main">Prunus subg. Cerasus</span>

Kiraz Ağacı (Prunus subg. Cerasus) Prunus adlı bitkilerin bir alt cinsidir. Çiçekleri genellikle küçük korymbler veya birkaç şemsiye şeklindedir, ancak bazı türlerin kısa salkımları vardır. Meyvesi olan kiraz sert çekirdekli bir meyvedir ve yanlarında belirgin bir oyuk yoktur.