İçeriğe atla

Lyon astronomik saati

Lyon Astronomik saat
Video of the cathedral's astronomical clock

Lyon astronomik saati, Lyon Katedrali'nde on dördüncü yüzyıla ait astronomik bir saattir.[1]

Tarih ve açıklama

9 metre uzunluğundaki saat Lyon katedraline yerleştirilmiştir. Usturlap, ayın, güneşin ve dünyanın yanı sıra yıldızların tarihini ve konumunu gösterir. Katedraldeki astronomik bir saatin ilk belgesel kanıtı 1383'ten kalsa da[2] bu belge 1562'de yok edilmişti. 1661'de Guillaume Nourrisson tarafından yeniden inşa edildi. Fransız Devrimi sırasında saate önceden konmuş olan tüm kraliyet nişanları kaldırıldı. 1954'teki son restorasyon, saatin 66 yıllık sonsuz takvimini sıfırladı. Saat 2019 yılına kadar doğru devam etti ancak günümüzde doğru saati göstermemektedir.[3]

Kaynakça

  1. ^ Lonely Planet Mediterranean Europe. Lonely Planet, 2010
  2. ^ "L'Horologe Astronomique de la Cathedrale Saint-Jean de Lyon". Ecole Normale Superieure de Lyon. 25 Ocak 2005 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Nisan 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deimos (uydu)</span> Marsın iki uydusundan biri

Deimos, Mars'ın iki doğal uydusunun daha küçük ve en dışta olanıdır, diğeri Phobos'tur. Deimos'un ortalama yarıçapı 6,2 km'dir ve Mars'ın yörüngesinde attığı bir tur 30,3 saat sürer. Deimos, Mars'tan 23.460 km (14.580 mi), Mars'ın diğer ayı olan Phobos'tan çok daha uzakta. Adını, Antik Yunan tanrısı ve korku ve terörün kişileştirilmesi olan ve aynı zamanda Ares ve Afrodit'in oğlu ve Phobos'un ikiz kardeşi olan Deimos'tan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Lyon</span> Fransada komün

Lyon, Fransa'nın güneydoğu tarafında yer alan bir kenttir. Fransa'nın Rhône yönetiminin merkezidir ve Rhône-Alpes bölgesinde yer alır. Konum olarak Marsilya ile Paris'in arasında yer alır. Lyon, Paris'ten 470 kilometre, Marsilya'dan 320 kilometre, Cenevre'den 160 kilometre, Torino'dan 280 kilometre, Barselona'dan 600 kilometre uzaklıktadır. Lyonlular kendilerine Lyonnais derler.

Astronomi'de, bir devir veya referans dönemi, zamanla değişen bir astronomik miktar için referans noktası olarak kullanılan bir an zamandır. Bir gök cisminin gökyüzü koordinat sistemi veya yörünge öğeleri için yararlıdır, çünkü bunlar pertürbasyonlar'a tabidir ve zamanla değişir. Bu zamanla değişen astronomik miktarlar, örneğin, bir cismin ortalama boylam veya bir cisme göre Ortalama ayrıklık, yörüngesinin referans düzlemi ‘ne göre düğümünü, yeröte’sinin yönü veya yörüngesinin günötesi veya yörüngesinin ana eksen büyüklüğünü içerebilir.

<span class="mw-page-title-main">Güneş saati</span>

Güneş saati, zamanı Güneş'in konumuna göre ölçmeye yarayan alettir. Basita ve Mikat olarak da isimlendirilir.

<span class="mw-page-title-main">Bourges Katedrali</span>

Bourges San Etienne Katedrali, Fransa Bourges'ta bulunan ve Aziz Stephen'a adanmış bir Roma Katolik katedralidir. Katedral 1992 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine eklenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saat</span> zamanı ölçmeye yarayan alet

Saat, zamanı ölçmeye yarayan alettir. İki farklı zaman arasındaki farkı insanlar tarafından oluşturulan ölçüler dahilinde ölçmeyi sağlar. Saatin rakamları arasındaki açılar 30 derecedir.

<span class="mw-page-title-main">Lonely Planet</span>

Lonely Planet, 1972 yılında Tony ve Maureen Wheeler adlı evli çift tarafından kurulan, gezi yayıncılığında dünyanın en büyükleri arasında yer alan kuruluştur.

<span class="mw-page-title-main">Tokat Saat Kulesi</span>

Tokat Saat Kulesi, Tokat ilinin merkez ilçesinde bulunan saat kulesi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Saati</span> Türkiye Cumhuriyetinin zaman dilimi

Türkiye Saati ya da kısaltmasıyla TSİ, Türkiye'de geçerli olan zamandır. Ülkede sabit olarak UTC+3 zamanı kullanılmaktadır. Geçmişte kullanılan yaz saati uygulamasına 8 Eylül 2016'da son verilmiş, kışın da yaz saati kullanılacak şekilde ülkenin resmî saati UTC+2'den UTC+3'e sabitlenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Kol saati</span> saate daha kolay ulaşabilmeleri için tasarlanmış, saat kadranına sahip ve bileğe takılan bir araç

Kol saati, insanların saate daha kolay ulaşabilmeleri için tasarlanmış, saat kadranı'na sahip ve bileğe takılan bir araç. Kol saatleri kendi aralarında üçe ayrılır: Analog saat, dijital saat ve akıllı saatler.

<span class="mw-page-title-main">Uzak Doğu Avrupa Saati</span>

Uzak Doğu Avrupa Saati (UDAS), Eşgüdümlü Evrensel Zaman'ın üç saat ilerisinde olan zaman dilimi. Belarus, Rusya'nın batısı ve Türkiye yaz saati uygulamasını kaldırarak tüm yıl boyunca bu zaman diliminde bulunduğundan ötürü üç ülkenin başkentinin adları ile de bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Astraryum</span>

Astraryum, ayrıca diğer adıyla planetaryum, astronomik cisimlerin döngüsel niteliğini mekanik olarak temsil eden astronomik saat.

<span class="mw-page-title-main">Prag Astronomik Saati</span>

Prag Astronomik Saati, Çekya'nın başkenti Prag'da bulunan bir Orta Çağ astronomik saatidir. Eski Kent Meydanı'ndaki Eski Belediye Sarayı'nın güney duvarında bulunmaktadır. İlk kez 1410 yılında yapılmış olup dünyanın en eski üçüncü astronomik saatidir. Üst tarafında her saat başı saatin sağ kısmındaki heykellerden biri olan İskelet heykelinin elindeki kum saatini çevirmesiyle başlayan gösteride yukarıda açılan pencerelerden İsa'nın 12 Havarisi geçiş yapar.

<span class="mw-page-title-main">Aziz Paul Katedrali (Tiran)</span>

Aziz Paul Katedrali, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da bulunan bir Roma Katolik katedraldir. Katedral, 26 Ocak 2002 tarihinde açılmıştır ve Tiran-Dıraç Roma Katolik Başpiskoposluğu'na bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Münster Astronomik Saati</span>

Münster astronomik saati, Almanya Münster'deki Münster Katedrali'ndeki astronomik bir saattir.

<span class="mw-page-title-main">Besançon Astronomik Saati</span>

Besançon astronomik saati, Besançon Katedrali'nde yer almaktadır. Auguste-Lucien Vérité tarafından 1858 ile 1863 yılları arasında Besançon'un mevcut astronomik saat kulesi için tasarlandı ve inşa edildi. Vérité'nin saati Bernardin'in 1850'lerde inşa ettiği ve tatmin edici olmayan daha eski bir saatin yerini aldı. Besançon'un saati Strasbourg, Lyon ve Beauvais'dekilerden farklıdır. Saat, Mesih'in Dirilişinin günün her saniyesinin insanın ve dünyanın varlığını dönüştürdüğü teolojik kavramı ifade etmek içindir.

Bourges astronomik saati, Bourges, Fransa'daki Bourges Katedrali'nde bulunan astronomik bir saattir.

<span class="mw-page-title-main">Freedonia</span> Feshedilmiş mikronasyon

Freedonya Prensliği, özgürlükçü ilkelerine dayanan bir mikro ulus idi. 1992'de Amerika Birleşik Devletleri'nde bir grup genç tarafından "varsayımsal bir proje" olarak oluşturuldu. Proje, 1997'de Somaliland'da toprak kiralama girişimlerini içeren yeni bir ülke projesi olarak resmîleştirildi. Arazi kiralama girişimi reddedildi.

<span class="mw-page-title-main">Sevimli Krallık</span>

Sevimli Krallık, Danny Wallace taraından kurulmuş bir Mikro ulustur. Wallace ülkeye Kingdom of Lovely adını verdi. Diğer bazı mikro uluslarda olduğu gibi, az miktarda bölge talep eden kısmen internet tabanlı bir projedir. Wallace kendini Kral ilan etti ve en "popüler" olduğu dönemde 58.165 "vatandaş" mikro ulusunun vatandaşlarrequired.com web sitesinde kayıtlıydı. Bu site artık etkin değildir.

<span class="mw-page-title-main">Mısır mutfağı</span>

Mısır mutfağı, Mısır'a özgü yemek pişirme tarzıdır. Mısır mutfağı, Mısır'ın zengin Nil Vadisi ve Nil Deltası'ndan gelen baklagil, sebze ve meyvelerden yoğun olarak yararlanır. Mısır yemeklerinin örnekleri arasında pirinçle doldurulmuş sebzeler ve üzüm yaprakları, humus, falafel, şavurma, kebap, köfte, ful medames, koşari ve molehiya sayılabilir. Yerel olarak eyş beladi olarak bilinen pide, Mısır mutfağının temelini oluşturur ve Mısır'da peynir yapımı, günümüzde tüketilen en popüler peynir türü olan domti ile Mısır'ın birinci hanedanına kadar uzanır.