İçeriğe atla

Lyon'da Düğün

Lyon’da Düğün
Die Hochzeit von Lyon
YazarStefan Zweig
ÜlkeAlmanya
DilAlmanca
TürÖykü
Yayım1927

Lyon'da Düğün, Stefan Zweig'ın 1927'de yazdığı ve Fransız Devrimi sırasında Lyon'da geçen umutsuz bir aşkın işlendiği kısa öyküdür.

Tarihçe

Stefan Zweig’ın 1927 yılında Die Hochzeit von Lyon orijinal ismiyle yazdığı öykülerinden biridir. Türkiye’de Lyon’da Düğün ismiyle farklı yayınevlerince farklı yıllardaki basımlarda Zweig'ın farklı öykülerinin toplandığı farklı kitap basımları vardır.

İlk baskısı 1992 olan Can Yayınları’ndan çıkan Can Sanat serisinin ilk baskılarında yer alan ve Almanca aslından çevirileri Arif Gelen[1] tarafından yapılan öyküler "Kızıl" ('Scharlach, 1908), "Leporella" (Leporella, 1935), "Korku" (Angst, 1920), "Benzer-Benzemez Kız Kardeşler-Bir Komik Hikaye" (Eine gleich-ungleichen Schwestern - ­Eine­ Conte Drôlatique) ve "Lyon'da Düğün"dür.[2] Bu seri 3. basımında Can Modern serisine geçerken kitabın içeriğinden "Leporella" öyküsü çıkarılmıştır.[3]

İlk baskısı 2018 olan Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’ndaki baskılarda yer alan ve Almanca aslından çevirileri Gülperi Sert tarafından yapılan öyküler "Lyon'da Düğün", İki Yalnız İnsan (Zwei Einsame, 1901) ve ''Wondrak'' (Wondrak) dır.[4]

İlk baskısı 2020 olan Karbon Kitaplar’daki baskılarda yer alan ve Almanca aslından çevirileri Nursen Topbaş tarafından yapılan öyküler "Lyon'da Düğün", "Alaca Karanlık Öyküsü" (Geschichte in der Dämmerung, 1911) ve "Unutulmuş Düşler" (Vergessene Träume, 1900) dir.[5]

Yazar, öyküde Fransız Devrimi'ne politik olarak karşı çıkan Lyon halkının uğradığı katliamı iki genç aşığın öznesinde okuyucularına aktarır. Zweig, daha önceki öykülerinde olduğu gibi tarihte gerçekten var olmuş kişileri ve olayları burada da öykünün kurgusu içine yerleştirmiştir. Örneğin öyküde adı geçen Georges Auguste Couthon Fransız Devrimi sırasında Fransız Ulusal Meclisi üyesidir ve Maximilien Robespierre'in yakın arkadaşıdır; giyotinle idam edilinceye kadar devrimde aktif görevler almıştır. Jean-Marie Collot d'Herbois ile Joseph Fouché ise devrim sırasında Lyon'da katliamlar yapmıştır; hatta Fouché tarihte (Alman SS Subayı Klaus Barbie'den önceki ilk) Lyon Kasabı olarak bilinir. Zweig, bu politikacının öyküsünü Joseph Fouché / Bir Politikacının Portresi adlı bir başka biyografik eserinde anlatmıştır.[6]

Konusu

Lyon'da Düğün öyküsü, 1793 yılında Fransız Devrimi sırasında Lyon kentinde geçer. Lyon kenti, devrime karşı duruşu sebebiyle Fransız Ulusal Meclisi tarafından alınan bir kararla tamamen yıkılacak, yok edilecektir. Bu kararı aşırı bulan Couthon elinde sembolik bir çekiçle binalara vurarak bu emri yerine getiriyormuş gibi yaparak kenti korumaya çalışmaktadır. Ancak aniden görevden alınır ve yerine Collot d'Herbois ile Fouché getirilir. Onların gelmesi ile şehirde korkunç idamlar başlar. Kanlı infazların devam ettiği aylarda bir grup hükümlü bir mahzene tıkılmıştır. Yeni bir grup hükümlü daha mahzene indirildiğinde aralarından bir genç kız aylar önce tutuklanıp kurşuna dizildiğini zannettiği nişanlısının mahzende olduğunu görür. İki genç nişanlının tekrar buluşması ve birbirlerine olan sevgileri mahzendeki havayı birden değiştirir. Tutukluların hepsi öleceklerini bilmektedirler ama o soğuk karanlık mahzende alevlenen bu hüzünlü aşkın ateşi, içinde bulundukları şartlara bakışlarını değiştirecek ve hayatlarının son gecesine büyük bir anlam yükleyecektir. Tutuklular arasında bulunan bir papaz çiftin nikahını kıyar. Gençlerin arkadaşları ise genç evlilere şartlar içinde en güzel hediyeyi vermek isterler; son saatlerini beraberce geçirebilecekleri küçük bir odayı onlar için hazırlamışlardır. Sabah kurşuna dizileceklerini bilen iki genç vakit kaybetmeden odaya geçerler.

Kaynakça

  1. ^ "Arif Gelen". canyayinlari.com sitesi. 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 
  2. ^ "Lyon'da Düğün". canyayinlari.com sitesi. 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 
  3. ^ "Lyon'da Düğün". canyayinlari.com sitesi. 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 
  4. ^ "Lyon'da Düğün". iskultur.com.tr sitesi. 6 Kasım 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 
  5. ^ "Lyon'da Düğün". kidega.com sitesi. 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 
  6. ^ "Joseph Fouché / Bir Politikacının Portresi". canyayinlari.com sitesi. 29 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Kasım 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

6 Aralık, Miladi takvime göre yılın 340. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 25 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Stefan Zweig</span> Avusturyalı yazar

Stefan Zweig, Avusturya-Macaristanlı roman, oyun, biyografi yazarı ve gazeteciydi. 1920'ler ile 1930'lar arasında edebiyat kariyerinin zirvesinde olmuş Zweig, dönemin dünyasının en çok tercüme edilen ve en popüler yazarlarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Oktay Akbal</span> Türk gazeteci yazar

Mehmet Oktay Akbal, Türk gazeteci ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">J. D. Salinger</span> Amerikalı yazar (1919 – 2010)

Jerome David Salinger ya da J. D. Salinger,, 1951 tarihli Çavdar Tarlasında Çocuklar başlıklı romanıyla ve münzevi yaşam tarzıyla tanınan Amerikalı yazar. Yayımlanmış son eseri 1965 tarihlidir ve son röportajını da 1980'de vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Devrimi</span> 1789dan 1799a kadar Fransada devrim

Fransız Devrimi veya Fransız İhtilâli (1789-1799), Fransa'daki mutlak monarşinin devrilip yerine cumhuriyetin kurulması ve Katolik Kilisesi'nin ciddi reformlara gitmeye zorlanmasıdır. Milliyetçilik akımını ve Yakınçağ'ı başlatmasıyla Avrupa ve Dünya tarihinde büyük bir dönüm noktası olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Yekta Kopan</span> Türk yazar, seslendirme sanatçısı ve televizyon sunucusu

Ethem Yekta Kopan, Türk yazar, seslendirme sanatçısı ve sunucudur.

<i>Don Kişot</i> İspanyol romancı Miguel de Cervantes Saavedranın romanı

Don Kişot ya da Don Kihote, İspanyol şair ve romancı Miguel de Cervantes'in kendi dilinde yazdığı roman ve bu romandaki asıl şahsiyetin adıdır.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Ağaoğlu</span> Türk yazar

Adalet Ağaoğlu, Türk yazar.

<span class="mw-page-title-main">Lütfi Ömer Akad</span> Türk yönetmen

Mehmet Lütfi Akad, Türk film yönetmeni, senarist, akademisyen.

<i>Mem û Zîn</i> Ahmed-i Hani eseri

Mem û Zîn, Cizre'de 1450/1451 yılında yaşanan ve 17. yüzyıl sonunda Ahmed-i Hani tarafından manzum bir eser olarak yazıya geçirilen destansı aşk öyküsü.

Emin Türk Eliçin,, Türk öğretmen ve solcu yazar.

<span class="mw-page-title-main">Erhan Bener</span> Türk yazar

Erhan Bener, Türk yazar ve bürokrattır.

<span class="mw-page-title-main">Ayşegül Çelik</span>

Ayşegül Çelik Şahin ; Türk yazar ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Andrzej Sapkowski</span>

Andrzej Sapkowski, Polonyalı fantastik roman yazarı. En çok kitap dizisi The Witcher ile tanınmaktadır. Kitapları 20'den fazla dile çevrilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Orléans Hanedanı</span> Fransız Asilzâde Aile

Orléans Hanedanı, Fransa Kralı XIII. Louis'in ikinci oğlu Philippe'e Orléans Dükü unvanı verilmesiyle kurulan hanedan. Tarih boyunca hanedanın başkanları Fransa Kralı olmaya çalışmıştırlar. Bunun için Orléans Dükü II. Louis-Philippe Fransız İhtilaline destek vermiştir. Fakat kralın uzak akrabası olduğu için idam edilmiştir. Hanedanın başkanlarından III. Louis-Philippe, 1830'da Kral X. Charles'ın devrilmesiyle I. Louis-Philippe adıyla Fransızlar Kralı oldu. 1848 Devrimi ile devrildi. Hanedan üyeleri 1848'den beri Fransa Tahtında hak iddia etmektedirler.

<i>Gömülü Şamdan</i>

Gömülü Şamdan, Stefan Zweig'ın 1937'de yazdığı "Yahudiler ve Yahudilik" temasının işlendiği bir öyküdür.

Wondrak, Stefan Zweig’in yalnızlık teması üzerine kurgulanmış kısa öyküsüdür.

İki Yalnız, Stefan Zweig’ın yalnızlık teması üzerine yazdığı ilk kısa öykülerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Montagnardlar</span>

La Montagne, Fransız Devrimi sırasında etkinlik gösteren siyasi bir gruptu. Parti üyelerine Montagnardlar denmekteydi bu isimlendirme Fransız Devrimi Ulusal Meclis'in en yüksek sıralarında oturmalarından kaynaklanmaktaydı. Dağlılar olarak da adlandırılmaktadırlar. Jakobenlerin içerisinden çıkmış bir oluşumdur.

<span class="mw-page-title-main">Thermidor Gericiliği</span> Fransız Devriminde Robespierrein düşüşünün ardından yeni yönetimin kurulması arasındaki dönem, liberalleşme, sağcılık gericilik ve Jakobenlerin tasfiyesiyle bilinmektedir.

Fransız Devrimi tarihyazımında Thermidor Gericiliği, 27 Temmuz 1794'te Maximilien Robespierre'in devrilmesi ile 2 Kasım 1795'te Fransız Yönetiminin göreve başlaması arasındaki dönem için kullanılan ortak terimdir.