İçeriğe atla

Lykandos

GrekçeΛυκανδός, θέμα Λυκανδοῦ
Lykandos theması
Bizans İmparatorluğu Theması
903-1070ler
Lykandos harita üzerinde
Lykandos harita üzerinde
Bizans İmparatorluğu'nun Asya Themaları yaklaşık 842.
MerkezLykandos kalesi
TarihOrta Çağ
 - Melias'ın gelişi 903
 - themalığa yükselmesi c. 916
 - Büyük Selçuklu İmparatorluğu tarafından ele geçirildi 1071 sonrası
Bugün parçasıTürkiye

Lykandos ya da Lycandus (YunancaΛυκανδός) 10.ve 11. yüzyıllarda Bizans kalesi ismi ve askeri-sivil eyalet (ya da Thema), Lykandos theması olarak bilinir

Tarih

Lykandos kalesi, güneydoğu Türkiye'de günümüz Elbistan bölgesinde Aladağlar'da yer alır. 903 yılında Ermeni Mleh (Rum kaynaklarında Melias) oraya yerleşti ve yarı özerk lordluk kurdu.[1] Bölge çok stratejik bir öneme sahipti, Suriye ve Mezopotamya Müslüman emirlikleri ile Bizans arasında en yakın sınır bölgesi boyunca uzanıyordu ve Bizans Anadolusuna ulaşan dağlardan geçen ana yolu kontrol ediyordu.[1] İmparator VI. Leon'a (886–912 arası hükümdar) karşı Andronikos Dukas'ın başarısız isyanından sonra Melias (diğer Ermeni aristokratlar ile beraber) Bizans İmparatorluğu'ndan kovuldu.[2] 908 yılında geri çağrıldı, Lordluğu Leo tarafından, Lykandos kleisourarches statüsüne yükseltilmesi yoluyla resmi olarak yaptırım altına alındı. Melias harabe olan kaleyi yeniden yaptı ve nüfussuz kalan bölgede garnizon kurdu.[1][2] Melias'ın çabaları hızla başarılı oldu: Konstantinos Porfirogennetos'a göre erkeklere, atlara ve "otlak arazisi bol miktarda" olan bölgeye Ermenileri yerleştirdi ve kısa sürede Melias komşu dağ bölgeleri Tzamandos ve Symposion'a doğru kontrolü genişletmeyi başardı.[3]

Arap kaynakları, yeni ve genişleyen eyaletin özellikle Melitene emirlik bölgesi için doğrudan tehdit oluşturduğunu açıklar. 909 yılında Lykandos'a şiddetli bir Arap saldırısı başlatıldı, ancak başarısız oldu, sadece dışa açık pozisyonları geri kazandılar ve 915 boyunca Melias'ın birlikleri Germanikeia (modern Kahramanmaraş) kadar Arap topraklarını perişan etti.[2][4] Lykandos'un önemi ve komutanlık başarıları usulüne uygun bir biçimde kabul edildi ve 916'da durumu tam bir thema statülüğüne yükseltildi.[1][5] Bununla birlikte, 917'de Lykandos birlikleri, Bulgaristan'a karşı yapılan ve Achelous Muharebesi ile sonuçlanan felaket sefere katıldı.[6]

10. yüzyıl başlarında ve ortalarında Arap-Bizans savaşlarında, özellikle Fırat, Ermenistan ve Suriye'ye doğru imparatorluk sınırlarını genişleten İoannis Kurkuas'un seferlerin kadar 10. yüzyıl sonlarındaki iç savaşta thema önemli bir rol oynamıştır.[1][7] İdari olarak komşu Melitene ve Tzamandos themata ile beraber yönetilmiştir. Piskoposluk tesis edilmemiş görülmektedir. Bölge 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi sonrası Selçuklu Hanedanının yayılması sonucu Bizanslılar tarafından kaybedilmiştir, 1108 yılında Bizans İmparatoru I. Aleksios'un (1081–1118 arası hükümdar) Antakya'lı I. Boemondo'ya toprakları resmi olarak verilmesinde görülür.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d e f Foss 1991, s. 1258.
  2. ^ a b c Whittow 1996, s. 316.
  3. ^ Konstantinos Porfirogennetos 1840, ss. 33, 228.
  4. ^ Cutler 1991, s. 1334.
  5. ^ Treadgold 1997, s. 474.
  6. ^ Whittow 1996, ss. 316–317.
  7. ^ Treadgold 1997, ss. 479–481.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Afyon (Akroinon) Savaşı, Akroinon'da Anadolu platosunun batı ucunda, 740 yılında Emevi Arap ordusu ve Bizans İmparatorluğu güçleri arasında yapıldı. Arapların başında Abdullah El-Battal ve El-Malik Bin Su'aib, Bizansların başında İmparator III. Leon ve onun oğlu, gelecekteki V. Konstantinos vardı. Savaş Bizansların kesin galibiyeti ile sonuçlandı ve Arapların Anadolu'daki ilerleyişi durmuş oldu.

Josef Bringas, Bizans İmparatorluğu'nda VII. Konstantinos ve II. Romanos dönemlerinde önemli hadım yönetici, daha sonra etkili hükümdar naibi. II. Nikiforos'un 963 yılında imparatorluk tacına yükselişi karşısında başarısız bir muhalefet göstermiş, bir manastıra sürgüne gönderilmiş ve 965 yılında orada ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Armeniakon</span>

Armeniakon Theması, daha doğrusu Armeniakların Theması kuzeydoğu Küçük Asya'da yer alan Bizans İmparatorluğu theması.

<span class="mw-page-title-main">Anatolikon</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Anatolikon Theması daha doğrusu Anatoliklerin Theması olarak bilinir, Orta Küçük Asya'da bir Bizans theması idi. Kuruluşundan itibaren, themaların en büyük ve en kıdemli olanıydı ve askeri yöneticileri (stratēgoi) güçlü bireylerdi, bunların birçoğu imparatorluk tahtına yükseldi veya tahtı ele geçirmek için başarısız isyanlar başlattılar. Thema ve ordusu, 7-10. Yüzyıl Arap-Bizans savaşlarında önemli bir rol oynadı, ardından 1070'lerin sonlarında Selçuklu Türkleri tarafından fethine kadar süren göreli bir barış dönemi yaşadı.

<span class="mw-page-title-main">Opsikion</span> Bizans Bölgesi (thema)

Opsikion Theması basitçe Opsikion, kuzeybatı Küçük Asya'da bulunan bir Bizans themasıdır. İmparatorluk maiyet ordusundan yaratılan Opsikion, Konstantinopolis'e en yakın konumda bulunan ilk themaların en büyük ve en prestijli olanıydı. 8. yüzyılda çeşitli isyanlara karıştı, yaklaşık 750'de üçe bölündü ve eski üstünlüğünü kaybetti. Dördüncü Haçlı Seferi sonrasına kadar orta kademe bir thema olarak hayatta kaldı.

<span class="mw-page-title-main">Thrakesion</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Trakyalı Theması, daha düzgün bir şekilde Trakyalıların theması olarak söylenir, Batı Küçük Asya'da Bizans İmparatorluğu themasıdır. 7. yüzyılın ortalarında veya 8. yüzyılın başlarında eski Trakyalılar ordusunun yerleştirilmesi ile oluşturulmuştur ve adını almıştır, Konstantinopolis'e yakınlığı nedeniyle varoluşu boyunca İmparatorluğun daha büyük ve daha önemli themalarından biri olmuştur. Trakyalıların theması 14. yüzyılın başlarında bölge Anadolu beyliklerinin eline geçmesine kadar hayatta kalan en uzun ömürlü themalardan biri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Makedonya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Makedonya Theması geç 700ler ile erken 800ler arasında kurulan Bizans İmparatorluğu theması. Bizans Makedonyası ayrıca Trakya bölgesiyle bağlantılıydı ve Edirne, themanın başkentiydi.

<span class="mw-page-title-main">Tagma</span>

Tagma tabur ya da alay büyüklüğünde askerî birlik.

<span class="mw-page-title-main">Bukellarion</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Bukellarion Thema, daha layıkıyla Bukellarion'ların Theması olarak bilinir, Kuzey Küçük Asya'da Bizans İmparatorluğu theması. 8. yüzyıl ortasında antik Paflagonya bölgesinin büyük kısmı ile Galatia ve Frigya'nın bazı bölgelerinden oluşturulmuştur.

Tatzates ya da Tatzatios, Ermeni asıllı etkili bir Bizans generali, 782 yılında Abbasilere iltica etmiş ve Arminiya valisi olarak atanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sisam (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Sisam Theması geç 9. yüzyılda Ege Denizi'nin doğusunda kurulmuş Bizans İmparatorluğu theması. Bizans İmparatorluğu'nun denizci themalarından biriydi. Bizans donanması için gemi ve birlik sağlamıştır.

İoannis Kurkuas, ayrıca Kourkouas ya da Curcuas şeklinde de yazılır,, Bizans İmparatorluğu'nun en önemli generallerinden biridir. Doğu'da Müslüman devletlere karşı yapılan muharebelerdeki başarısı tam olarak yüzyıllardır süren Arap-Bizans savaşlarının yönünün tersine çevirmiş ve 10. yüzyıl "Yeniden fetih" çağını başlatmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paflagonya (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Paflagonya theması Modern Türkiye'de kuzey Anadolu kıyısı boyunca, Paflagonya'da kurulmuş Bizans Theması.

<span class="mw-page-title-main">Optimatoi</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Optimatoi, başlangıçta seçkin bir Bizans askerî birliği olarak kuruldu. Ancak, 8. yüzyılın ortalarında bir arz ve lojistik grubuna indirgendi ve kuzey-batı Küçük Asya'da eyalet (thema) olarak atanmıştır. Bir idari birim olarak, Optimatoi Theması, 14. yüzyılın ilk yıllarında Osmanlı İmparatorluğu tarafından ele geçirilinceye kadar ayakta kalmıştır.

Melias ya da Mleh Bizans İmparatorluğu hizmetine girip, seçkin bir general olan Ermeni prensdir, Lykandos themasını kurmuş ve Araplara karşı İoannis Kurkuas'ın seferlerine katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Koloneia (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Koloneia Theması, Kuzey Kapadokya ile güney Pontus'da Bizans İmparatorluğu küçük bir theması. 9. yüzyıl ortasında bir zaman kurulmuş ve 1071'de Malazgirt Meydan Muharebesi'nin hemen sonrası Selçuklular tarafından fethedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Seleukia (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Seleukia Theması Küçük Asya'nın güney sahilinde, merkezi Seleukia, olan Bizans İmparatorluğu theması.

<span class="mw-page-title-main">Sebasteia (thema)</span> Bizans idari bölümü (Thema)

Sebasteia Theması kuzeydoğu Kapadokya ve Küçük Ermenistan'da yer alan Bizans İmparatorluğu theması. Thema olarak 911'de kuruldu ve 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi sonrası Selçuklu Hanedanının eline geçene kadar ömrünü sürdürdü.

<span class="mw-page-title-main">Bathys Ryax Muharebesi</span>

Bathys Ryax Muharebesi, 872 veya 878'de Paulicianlar ile Bizans İmparatorluğu arasında gerçekleşmiştir. Paulicianlar - Bizans devletinin zulmüne uğrayan - Bizans'ın doğu sınırındaki Tephrike'da ayrı bir beylik kuran ve Abbasi Halifeliğinin sınır bölgeleri olan Thughur'un Müslüman emirlikleriyle İmparatorluğa karşı işbirliği yapan bir Hristiyan mezhebiydi. Savaş, Paulician ordusunun bozguna uğraması ve lideri Chrysocheir'in ölümüyle sonuçlanan kesin bir Bizans zaferiydi. Bu olay, Paulician devletinin gücünü yok etti ve Bizans'a yönelik büyük bir tehdidi ortadan kaldırdı, Tephrike'ın düşüşünü ve kısa süre sonra Paulician prensliğinin ilhakını müjdeledi.

<span class="mw-page-title-main">Kappadokia (thema)</span> Bizans  theması

Kappadokia Theması 9. yüzyılın başlarından 11. yüzyılın sonlarına kadar aynı adı taşıyan bölgenin güney bölümünü kapsayan bir Bizans İmparatorluğu theması.