İçeriğe atla

Lydia Davis

Lydia Davis
Doğum15 Temmuz 1947 (77 yaşında)
Northampton, Massachusetts, ABD
MeslekYazar
Alma materBarnard College
Dönem1976–ɡünümüz
TürKısa öykü, roman, deneme
Evlilikler
Paul Auster
(e. 1974; b. 1977)

Alan Cote
Çocuklar2
AkrabalarRobert Gorham Davis (baba)
Hope Hale Davis (anne)
Claudia Cockburn (üvey kız kardeş)

Lydia Davis (15 Temmuz 1947), genellikle kısa (bir veya iki sayfa uzunluğunda) kısa öyküler yazan Amerikalı bir kısa öykü yazarı, romancı, denemeci ve Fransızca ve diğer dillerden çevirmendir.[1][2][3] Davis, Marcel Proust'un Swann's Way ve Gustave Flaubert'in Madame Bovary'si de dahil olmak üzere Fransız edebiyat klasiklerinin birçok yeni çevirisini yaptı.

Kariyeri

Davis, aralarında The Thirteenth Woman and Other Stories (1976) ve PEN/Hemingway Ödülü finalisti Break It Down (1986)'ın da bulunduğu altı kurgu derlemesi yayınladı. En son koleksiyonları Farrar, Straus ve Giroux tarafından 2007'de yayınlanan Ulusal Kitap Ödülü finalisti olan Rahatsızlık Çeşitleri ve Yapamam ve Yapamam (2013) idi. Lydia Davis'in Toplu Hikayeleri (2009), onun 2008'e kadar olan tüm kısa kurgularını içeriyor.

Davis ayrıca Proust, Flaubert, Blanchot, Foucault, Michel Butor, Michel Leiris, Pierre Jean Jouve ve diğer Fransız yazarların yanı [4] Belçikalı romancı Conrad Detrez ve Hollandalı yazar AL Snijders'ı da çevirdi.

Ödüller

  • 1986 PEN/Hemingway Ödülü finalisti, Break It Down filmiyle[4]
  • 1988 Whiting Kurgu Ödülü[5]
  • İlk kez Grand Street'te çıkan kısa öykü "St. Martin", The Best American Short Stories 1997'de yer aldı.
  • 1997 Guggenheim Bursu
  • 1998 Lannan Kurgu Edebiyat Ödülü[4]
  • 1999 Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres, kurgu ve çeviri dalında.[6]
  • İlk kez Hambone'da ortaya çıkan kısa öykü "Betrayal", The Best American Poetry 1999'da yer aldı.
  • İlk kez McSweeney's'de yer alan kısa öykü "A Mown Lawn", The Best American Poetry 2001 listesine dahil edildi.
  • 2003 MacArthur Burs Programı[6]
  • 2007 Ulusal Kitap Ödülü Kurgu finalisti, Rahatsızlık Çeşitleri: Hikayeler[7]
  • İlk kez 32 Şiir'de yer alan kısa öykü "Men", The Best American Poetry 2008 listesine dahil edildi.
  • 2013 Amerikan Sanat ve Edebiyat Akademisi Liyakat Madalyası Ödülü[8]
  • 2013 Philolexian Society Seçkin Edebi Başarı Ödülü
  • 2013 Man Booker Uluslararası Ödülü[9]
  • 2020 PEN/Malamud Ödülü[10]

Kaynakça

  1. ^ Crum, Maddie (13 Haziran 2014). "Read 15 Amazing Works Of Fiction In Less Than 30 Minutes". 14 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2019 – Huff Post vasıtasıyla. 
  2. ^ Leslie, Nathan. "That 'V' Word.". Field Guide to Writing Flash Fiction. Ed. Masih, Tara L. Brookline, MA, USA: Rose Metal Press, 2009, 8-9; 11-14.
  3. ^ LaPointe, Michael (2 Nisan 2014). "The Book Gets Fatter: Lydia Davis's "Can't and Won't"". Los Angeles Review of Books. 28 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2019. 
  4. ^ a b c "Internationales literaturfestival Berlin – Lydia Davis". Internationales literaturfestival Berlin. 20 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2013. 
  5. ^ Knight, Christopher J. (1999). "An Interview with Lydia Davis". Contemporary Literature. 40 (4): 525-551. doi:10.2307/1208793. 
  6. ^ a b "Interview with LYDIA DAVIS". The Believer. 30 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2013. 
  7. ^ Johnston, Bret Anthony. "2007 National Book Award Fiction Finalist Interview With Lydia Davis". National Book Foundation. 31 Ağustos 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Mayıs 2013. 
  8. ^ "The American Academy of Arts and Letters Announces 2013 Literature Award Winners and Inaugural E. B. White Award". American Academy of Arts and Letters. 13 Mart 2013. 13 Mart 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Mayıs 2013. 
  9. ^ Stock, Jon (22 Mayıs 2013). "Man Booker International Prize 2013: Lydia Davis wins". Telegraph. 23 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Mayıs 2013. 
  10. ^ "2020 Winner" (İngilizce). The PEN/Faulkner Foundation. 31 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ağustos 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Uzun hikâye veya uzun öykü (novella), hikâyeden uzun, romandan kısa, olayları hikâyeden daha ayrıntılı ve kişi kadrosu hikâyeden daha geniş olan bir edebî türdür. Uzun hikâyeyi roman ve hikâyeden ayıracak ölçütler tartışmalı olsa da Science Fiction and Fantasy Writers of America derneğinin Nebula Ödülleri'ni dağıtırken kullandığı ölçüte göre 17.500 ila 40.000 arası kelime içeren eserler uzun hikâye olarak kabul edilir.

Hüseyin Karabey, Kürt asıllı Türk yönetmen, senaryo ve kurgu yazarı, film yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">Çok kısa öykü</span>

Çok kısa öyküler, kısa kısa öykü ya da küçürek öykü, uzunluğu oldukça kısa olan bir yazım türüdür. Bu türün genel bir tanımı yoktur. Bazı kaynaklar bu tür öykülerin uzunluğunun üç yüz kelime kadar kısa olabileceğini belirtir. Bin kelime kadar uzun öyküleri de bu kategoriye sokanlar vardır. Bu kavram için ayrıca kısa kısa öykü, kıpkısa öykü, küçürek öykü, mini-kurmaca ya da minimal öykü isimlendirmeleri de kullanılmıştır.

O. Henry Ödülü, öykü dalında Amerika Birleşik Devletleri'nde her sene verilen ödüldür. Ödülün ismi Amerikalı hikâye yazarı O. Henry'den gelir.

<span class="mw-page-title-main">Korku kurgu</span> korku ve gerilim temalı edebiyat türü

Korku kurgu, korku edebiyatı ve korku fantezi bir edebiyat türüdür ve okurlarına korku ve terör hissi vermeyi hedefler. Edebiyat tarihçisi J. A. Cuddon, korku hikâyelerini "farklı uzunluklarda bir kurgu... okurlarını şaşırtıyor ve hatta korkutuyor, ya da belki de onlara nefret ve tiksinme hislerini aşılıyor." sözleri ile tanımlar. Korku kurgu, genellikle tedirgin edici ve korkutucu bir atmosfer yaratır ve yine genellikle doğaüstüdür ancak bu onun her zaman doğaüstü olacağı anlamına da gelmez. Bir korku kurgu çalışması genellikle toplumun genelinin korktuğu bir benzetme olarak da tanımlanabilir.

Donna Tartt, Amerikalı kurgu yazarı. 2003'te The Little Friend adlı yapıtıyla WH Smith Edebiyat Ödülü'nü, 2014 yılında Saka Kuşu adlı yapıtıyla Kurgu dalında Pulitzer Ödülü'nü kazanmıştır. Tartt, Time dergisi tarafından 2014'te hazırlanan "En Önemli 100 Kişi" listesine de girmiştir.

Conrad Michael Richter, çeşitli dönemlerdeki Amerikan kenar mahallerinin yaşam öykülerini konu edinen lirik eserler vermiş, Amerikalı romancı. Ohio hakkında yaptığı üçleme "Uyanış Ülkesi Üçlemesi" 'nin son hikâyesi olan "The Town" ile 1951 yılında Pulitzer Kurgu Ödülü 'nü kazandı.The Kronos Waters romanı ile 1961 yılında National Book Award for Fiction ödülünü kazanmıştır. 20. yüzyılda, ölümünden sonra kısa öyküleri iki koleksiyon halinde yayınlanmış ve yine birkaç romanı 21. yüzyılda tekrar basılıp yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Anthony Doerr</span> Amerikalı yazar

Anthony Doerr, Amerikalı roman ve kısa öykü yazarı. 2014 yılında yayınladığı Göremediğimiz Tüm Işıklar adlı romanıyla Kurgu dalında Pulitzer Ödülü kazandı.

<span class="mw-page-title-main">E. Annie Proulx</span> Amerikalı yazar

Edna Ann Proulx doğumlu Amerikalı romancı, kısa öykü yazarı ve gazeteci. İsmi çoğu yerde Annie Proulx olarak yazılsa da asıl yazılışları E. Annie Proulx ve E.A. Proulx 'dir.

<span class="mw-page-title-main">Jennifer Egan</span> Roman ve kısa hikaye yazarı

Jennifer Egan, Amerikalı roman ve öykü yazarı. İt Kopuk Takımı adlı yapıtıyla kurgu dalında Pulitzer ve National Book Critics Circle ödülüne değer görülmüştür. Pensilvanya Üniversitesi'nde İngilizce dilbilim eğitimi almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Jeffrey Eugenides</span> Amerikalı yazar

Jeffrey Kent Eugenides Amerikalı bir roman ve kısa öykü yazarıdır. Virgin Sudicides (1993), Middlesex (2002) ve The Marriage Plot (2011) adlı üç romanın yanı sıra birçok kısa öykü ve deneme yazmıştır. Middlesex 2003 Pulitzer Kurgu Ödülü'nü, Ulusal Kitap Eleştirmenleri Dairesi Ödülü ve Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü aldı ve Fransa'nın Prix Médicis'i için finalist olmak üzere Virgin Suicides'i çekti.

Edward Paul Jones Amerikalı roman ve kısa hikâye yazarı. Onun 2003'te yazdığı roman olan Malum Dünya, Kurgu dalında Pulitzer Ödülü ve Uluslararası IMPAC Dublin Edebiyat Ödülü kazandı. Onun Malum Dünya'dan farklı olarak Lost in the City ve All Aunt Hagar's Children adlı iki eseri daha bulunmaktadır. Yedi ödül kazanmış ve üç kez eserleri ödüle aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Jhumpa Lahiri</span> Amerikalı yazar

Nilanjana Sudeshna "Jhumpa" Lahiri, Hint-Amerikalı roman ve öykü yazarı. İlk öykü kitabı Interpreter of Maladies ile 2000 Kurgu dalında Pulitzer Ödülü'nü kazanmış, ilk romanı The Namesake ise aynı adla sinemaya uyarlanmıştır. Lahiri, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama tarafından President's Committee on the Arts and Humanities üyeliğine atanmıştır. Yazarın 2013'te yayımlanan The Lowland adlı kitabı Man Booker ve Kurgu dalında National Book Award'a aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">N. Scott Momaday</span> Amerikalı akademisyen ve yazar

Navarre Scott Momaday, N. Scott Momaday olarak bilinen Kiowa kökenli Amerikalı yazar. House of Dawn adlı eserinde 1969 Kurgu dalında Pulitzer Ödülü'ne layık görüldü. Momaday, yerli Amerikan sözlü ve sanatsal geleneğini konu edinen ve koruyan eserleri için 2007 yılında National Medal of Arts ödülünü aldı. Üniversitelerden yirmi fahri derece almıştır. ABD Bilim ve Sanat Bilimleri Akademisi üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Richard Ford</span>

Richard Ford Amerikalı romancı ve kısa öykü yazarı. En çok bilinen romanları The Sportswriter, Independence Day, The Lay of the Land ve Let Me Be Frank with You, kısa öykü koleksiyonu Rock Springs.

<span class="mw-page-title-main">Katherine Anne Porter</span> Amerikalı gazeteci, makale yazarı, kısa öykü yazarı, romancı ve siyasi eylemci

Katherine Anne Porter, Kurgu dalında Pulitzer Ödülü sahibi Amerikalı gazeteci, makale yazarı, kısa öykü yazarı, romancı ve siyasi eylemci. 1962 yılında yayımlanan Ship of Fools romanı ABD'de en çok satan roman olmuştur. İhanet, ölüm ve kötülüğün kökeni gibi karanlık temalı eserler kaleme almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Malamud</span> Amerikalı yazar (1914 – 1986)

Bernard Malamud Amerikalı romancı ve kısa öykü yazarı. Saul Bellow ve Philip Roth ile birlikte, 20. yüzyılın en tanınmış Amerikalı Yahudi yazarlarından biriydi. "Beyzbol" romanı 1984 yılında Robert Redford 'un oynadığı "The Natural" filmi olarak sinemaya uyarlandı. Çarlık Rusya 'daki antisemitizm ile ilgili 1966'da yayınlanan romanı' "The Fixer" de ayrıca sinemaya uyarlandı ve Ulusal Kitap Ödülü ile Kurgu dalında Pulitzer Ödülü'nü kazandı.

Sarah Quigley, Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde doğdu. Canterbury Üniversitesi'nde ve Oxford Üniversitesi'nde okudu. Quigley won the Creative New Zealand Berlin Writers Residency in 2000.

Allen Barnett, Amerikalı bir yazardır.

Susan Choi Amerikalı bir roman yazarıdır.