İçeriğe atla

Lycosa tarantula

Lycosa tarantula
Korunma durumu
Değerlendirilmedi (IUCN 3.1)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem:Animalia
Şube:Arthropoda
Alt şube:Chelicerata
Sınıf:Arachnida
Takım:Araneae
Familya:Lycosidae
Cins:Lycosa
Tür: L. tarantula
İkili adlandırma
Lycosa tarantula
(L., 1758)
Sinonimler
  • Aranea tarantula Linnaeus, 1758
  • Lycosa narbonensis Walckenaer, 1806
  • Lycosa narbonensis subsp. narbonensis

Lycosa tarantula, Lycosa cinsine bağlı bir hayvan türüdür.[1]

Özellikler

Genel olarak iridir. Dişiler 30 milimetre (1,2 in), erkekler 19 milimetre (0,75 in) uzunluğa erişebilir.[2] Dişi 100'e yakın yumurtayı yumurtalar çatlayıncaya kadar taşır. Yumurtalar çatlayınca yavrular annenin üzerine çıkarak kendi başlarına hayatta kalacakları döneme kadar üstünde gezer.[2]

Taksonomi

Lycosa tarantula türüne bağlı alttürler (2024):

Toksiklik

Kendini korumak ve avlanmak için zehrini kullanır; insanlar için toksiktir. Fabre, tarantula ısırığının küçük memeliler ve kuşları öldürebileceğini göstermiştir.[3]

Konuyla ilgili yayınlar

  • Linnaeus, C. (1758). Systema naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species cum characteribus differentiis, synonymis, locis. Editio decima, reformata. Laurentius Salvius, Holmiae [= Stockholm] 821 Pp. (Araneae, pp. 619–624).
  • John Crompton, The Life of the Spider, Mentor, 1954. pp. 56–57.

Kaynakça

  1. ^ "GBIF". 21 Temmuz 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Temmuz 2024. 
  2. ^ a b Foelix, Rainer F. (2010). Biology of spiders. 3rd. Oxford: Oxford University Press. ss. 8-9. ISBN 978-0199734825. 
  3. ^ Fabre, Jean-Henri; Translated by Alexander Teixeira de Mattos; The Life of the spider;Pub: Dodd, Mead, New York,1916. Download from: https://archive.org/details/lifespider00fabrgoog

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Albatros</span> büyük su kuşları ailesi

Diomedeidae veya Albatros, Procellariiformes takımına bağlı bir kuş familyasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Örümcek</span>

Örümcek, eklembacaklılar (Arthropoda) şubesinin örümceğimsiler (Arachnida) sınıfından Araneae takımının üyelerine verilen genel ad. Hemen hemen dünyanın her tarafında yaşar. 2012 rakamlarına göre 112 familyada ve 3879 cinste toplanan 43.244 türü bilinmektedir.

<i>Caretta caretta</i> deniz kaplumbağası türü

İribaş deniz kaplumbağası ya da Caretta caretta, Caretta cinsine bağlı bir deniz kaplumbağası türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Deve kuşu</span>

Struthio camelus veya deve kuşu, Struthio cinsine bağlı Afrika'ya özgü uçamayan bir kuş türüdür. Uzun boynu ve bacakları, yaklaşık 55 km/sa (34 mph) hızla koşması en belirgin ayırt edici özelliğidir. Koşarken kısa sürede 70 km/sa (40 mph), hıza erişebilen tür karadaki en hızlı kuştur. Tür aynı zamanda yaşayan en büyük kuş ve yaşayan en büyük dinozordur. Yaşayan kuşlar arasında en büyük yumurtayı yumurtlar.

<span class="mw-page-title-main">Pelikan</span> kuş cinsi

Pelikan, monotipik pelikangiller (Pelecanidae) familyasını ve Pelecanus cinsini oluşturan iri su kuşu türlerinin ortak adı. Uzun gagaları, avlanmak için kullandıkları ve yutmadan önce gagalarıyla topladıkları avın bulunduğu suyu süzmeye yarayan geniş boğaz keseleri en ayırt edici özellikleridir. Kahverengi pelikan, Peru pelikanı dışındaki türlerinin tüyleri genellikle soluk renklidir. Tüm türlerinin gagaları, keseleri ve yüzlerindeki tüysüz deri, üreme mevsiminden önce parlak renklere kavuşur. Yaşayan sekiz türü dönencelerden ılıman kuşağa kadar olan bölgelerde yaşar ancak Güney Amerika'nın iç kısmında, kutup bölgelerinde ve açık denizde bulunmazlar. Pelikanlara ait fosil kayıtları Fransa'da Oligosen döneminden kalma ve günümüz pelikanlarının gagasına benzeyen fosil buluntularıyla birlikte en az 30 milyon yıl öncesinden itibaren vardır. Uzun süre fregat kuşları, karabataklar, tropik kuşları ve sümsük kuşları ile akraba olduğu düşünülen pelikanlar günümüzde Pelikansılar (Pelecaniformes) takımında sınıflandırılır ve en yakın akrabaları ise pabuç gagalı ve hamerkoptur. Aynı takım içinde yer alan aynaklar, kaşıkçılar ve balıkçıllar ise uzak akrabalarıdır. Genellikle su yüzeyinde ya da yüzeye yakın yakaladıkları balıklarla beslenirler ve kıyılar ile göllerde yaşarlar. Koloniler oluşturarak üreyen pelikanlar sıklıkla toplu olarak avlanır. Beyaz tüylü dört türü yerde yuva yaparken kahverengi ya da gri renkli diğer dört türü ise ağaçlarda yuvalanmayı tercih eder.

<span class="mw-page-title-main">Örümceğimsiler</span>

Örümceğimsiler veya araknidler, keliserliler (Chelicerata) alt şubesine ait omurgasız eklembacaklıları kapsayan bir sınıftır.

<span class="mw-page-title-main">Atmaca</span> kuş türü

Accipiter nisus veya Atmaca, Accipiter cinsine bağlı bir kuş türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tarantula</span>

Tarantula, Tarantulagiller (Theraphosidae) familyasında sınıflandırılan ve yaklaşık olarak 1000 türü tanımlanmış, çeşitli büyüklüklerde ve sıklıkla tüylü örümceklere verilen genel isimdir. Bu madde yalnızca Theraphosidae familyasının üyelerini konu almaktadır ve aynı alt takım (Mygalomorphae) üyeleri olan ve "tarantula" adı verilen diğer örümcekleri anlatmamaktadır. Bazı tarantula türleri egzotik evcil hayvan pazarında popüler olmuştur. Evcil hayvan olarak beslenen bazı Yeni Dünya türlerin deriyi tahriş eden ve hatta gözlere de zarar verebilen kaşındırıcı tüyleri bulunur.

<i>Coereba flaveola</i>

Coereba flaveola, Coereba cinsine bağlı bir kuş türüdür.

<i>Naja naja</i>

Naja naja, Naja cinsine bağlı Hindistan bölgesine özgü zehirli bir yılan türüdür. Hindistan'daki çoğu yılan ısırığının bu tür tarafından gerçekleşmektedir.

<i>Araniella cucurbitina</i> örümcek türü

Araniella cucurbitina, Araniella cinsine bağlı bir örümcek türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Tespih böceği</span>

Armadillidium vulgare veya dildeki kullanımıyla Tespih böceği veya da bilinen en eski haliyle 18. yüzyıldaki yazımıyla Tesbih böceği, Armadillidium cinsine bağlı bir hayvan türüdür.

<span class="mw-page-title-main">Kuluçka paraziti</span>

Kuluçka paraziti ya da kuluçka asalağı organizmalar, kuşlar, balıklar ve böcekler arasında bulunan ve üremek için kendi türlerinin ya da başka türlerin yuvalarına yumurtalarını bırakarak ve yavrularını konak organizmalara besleterek büyütme stratejisi olan ve bir çeşit kleptoparazitizm sayılabilecek kuluçka parazitliğini seçmiş olan organizmalardır. Bu sayede parazit ebeveyn yuva yapmak ve yavruları büyütmek gibi işlere vakit ayırmadan zamanlarını daha fazla besin aramak ve yavrulamak için kullanabilmektedir. Ayrıca yumurtaları birkaç yuvaya birden dağıtarak rakunlar gibi tehditler tarafından yumurtaların yok edilmesi riskini de en aza indirebilmektedirler. Bu davranış şekli konak tür için zarar verici olduğundan genellikle parazit ve konak tür arasında bir evrimsel silahlanma yarışına neden olur.

<i>Systema Naturae</i> Carolus Linnaeusun başlıca eseri

Systema Naturae (Latince) İsveçli botanikçi, zoolog ve doktor Carolus Linnaeus'un (1707–1778) en önemli eserlerinden biridir ve Linnaeus Taksonomisini öne sürer. Günümüzde ikili adlandırma olarak bilinen bu sistem aslında Linnaeus'tan 200 yıl önce Gaspard ve Johann Bauhin kardeşler tarafından kısmen geliştirilmiş olsa da Linnaeus kitabında bu sistemi tutarlı olarak kullanan ilk kişidir. Kitabın ilk basımı 1735 yılında yapılmıştır. En önemli baskı sayılan kitabın 1758 yılında yapılan 10. baskısının tam adı Latince Systema naturæ per regna tria naturæ, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locistir ve Türkçeye şöyle çevrilir: "Sınıflara, takımlara, cinslere ve türlere göre; mizaçları, farklılıkları, sinonimleri ve yerleri ile birlikte; doğanın üç âlemi içinde doğanın sistematiği".

<i>Bubo philippensis</i>

Bubo philippensis, Bubo cinsine bağlı Filipinler'e özgü bir kuş türüdür.

Civizelotes caucasius, 1866 yılında Ludwig Carl Christian Koch tarafından tanımlanmış, Gnaphosidae familyasından bir örümcek türüdür. Güney Avrupa, Türkiye, Kafkasya, Kazakistan, İran, Orta Asya ve Çin'de görülmüştür. Erkeklerin gövde uzunluğu 4.4 ila 6.5 milimetre, dişilerin gövde uzunluğu ise 5.4 ila 6.3 milimetredir. Kuru ve güneşli yerlerde yaşar.

<i>Theraphosa blondi</i> Theraphosidae familyasına ait dünyanın en büyük örümceği

Goliath kuşyiyeni, Theraphosidae familyasına ait bir örümcektir. Güney Amerika'da yaşar, kütle ve vücut uzunluğu bakımından dünyanın en büyük örümceğidir ve bacak açıklığına göre Dev avcı örümceğinden sonra ikinci sıradadır. Bacakları ile toplam uzunluğu 30 cm'e kadar çıkabilmektedir. Aynı zamanda Goliath tarantula veya Goliath kuş yiyen örümcek olarak da adlandırılır; theraphosidleri "kuş yiyen" olarak adlandırma uygulaması, Maria Sibylla Merian'ın sinek kuşu yiyen birini gösteren 18. yüzyılın başlarından kalma bir bakır gravüründen kaynaklanmaktadır. Örümceğin ismine rağmen, nadiren kuşları avlar.

Lycosa tarantula tarantula, Lycosa tarantula türüne bağlı bir hayvan alttürüdür.

Lycosa tarantula cisalpina, Lycosa tarantula türüne bağlı bir hayvan alttürüdür.

Lycosa tarantula carsica, Lycosa tarantula türüne bağlı bir hayvan alttürüdür.