İçeriğe atla

Luyten b

Luyten b
Keşif
KeşfedenAstudillo-Defru et al., HARPS
Keşif tarihi17 Mart 2017
Doppler spektroskopisi
Yörünge özellikleri
Yarı büyük eksen
0,091101+0,000019
-0,000017
 AU
Dış merkezlik0,10+0,09
-0,07
18,6498+0,0059
-0,0052
 g
Yarı-genlik1.61±0.15 m/s
YıldızLuyten Yıldızı
Fiziksel özellikler
Kütle≥2,89+0,27
-0,26
 M
Sıcaklık259 K (−14 °C; 7 °F)
  Wikimedia Commons'ta ilgili ortam

Luyten b (daha yaygın olarak Gliese 273b olarak bilinir), yakındaki kırmızı cüce Luyten Yıldızı'nın yaşanabilir bölgesi içinde yörüngede dönen, muhtemelen kayalık olduğu doğrulanmış bir ötegezegendir. 12 ışıkyılı uzaklıkta, bilinen en yakın dördüncü potansiyel yaşanabilir ötegezegendir. Yalnızca Proxima Centauri b, Ross 128 b ve GJ 1061 d, Dünya'ya daha yakındır. Haziran 2017'de Gliese 273c ile birlikte keşfedilen Luyten b, Dünya'nın kütlesinin yaklaşık 2,89 katı olan bir süper Dünyadır ve Dünya'dan yalnızca %6 daha fazla yıldız ışığı alır ve bu da onu yaşanabilirlik için en iyi adaylardan biri yapar.

Özellikler

Kütle, yarıçap ve sıcaklık

Kütle ve boyut

Luyten b bir süper Dünya'dır, yani kütlesi ve/veya yarıçapı Dünya'nınkinden daha büyük, ancak Uranüs veya Neptün'ünkinden daha küçüktür. Radyal hız ölçümleri gezegenin minimum 2,89M 🜨 kütleye sahip olduğunu gösteriyor. Gezegenin yıldızından geçtiği bulunamadı ve bunun sonucunda gerçek kütlesi ve yarıçapı bilinmiyor. Düşük kütlesi nedeniyle gezegen muhtemelen karasaldır ve tahmini yarıçapı 1,51R 🜨'dir. 

Luyten Yıldızı çevresinde dört aday gezegen ileri sürüldü. 2020'de yapılan bir araştırma, dört gezegenin tümü mevcutsa, sistemin istikrarlı olması için gerçek kütlelerinin minimum kütlelerine yakın olması gerektiğini ve üst sınırın Luyten b için 3,03 olduğunu gösterdi.

Sıcaklık ve atmosfer

Gezegen, Dünya'nınkinden yalnızca %6 daha fazla bir olay akışı alıyor. Tahmini albedo veya gezegen tarafından yansıtılan ışık oranı 0,30 ile Luyten b'nin denge sıcaklığı 259K'dır.[1] Karşılaştırma için, Dünya'nın denge sıcaklığı 255K'dir. Eğer atmosferi varsa Dünya benzeri bir atmosfere sahip Luyten b yaklaşık 292 K (19 °C; 66,2 °F) bir ortalama yüzey sıcaklığına sahip olacaktır ki bu da Dünya'nınkine çok benzerlik göstermektedir..

Yörünge ve dönüş

Luyten b, konak yıldızına oldukça yakın bir yörüngede dönüyor. Luyten'in Yıldızı ortalama 0,091 AU uzaklığında yaklaşık 18,6 gün sürer; bu süre 88 günlük bir yıla ve 0,387 AU'luk bir yörünge yarıçapına sahip olan Merkür'den çok daha yakındır. Ancak konak yıldız çok sönük olduğu için Luyten b, sistemin yaşanabilir bölgesine düşüyor ve Dünya'dan yalnızca %6 daha fazla yıldız ışığı alıyor. Luyten b 0.10 ± 0.08 orta dereceli bir yörünge eksantrikliğine sahiptir.

Konak yıldız

Luyten Yıldızı, anakolda yer alan orta büyüklükte bir kırmızı cüce yıldızdır. Güneş'inkinin %29,3'ü kadar yarıçapı, %29 kadar kütlesi, %0,88 parlaklığı olup etkin sıcaklığı 3.382K'dir. Proxima Centauri gibi yakındaki birçok kırmızı cücenin aksine, Luyten Yıldızı 118 günün üzerinde uzun bir dönüş periyoduyla oldukça hareketsizdir.

Active SETI

Ekim 2017 ve 2018'de, kâr amacı gütmeyen kuruluş METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence), olası dünya dışı uygarlıklarla temas kurma umuduyla gezegene yönelik düzinelerce kısa müzik bestesi ve bilimsel bir "eğitim" içeren "Sónar Calling GJ273b" adlı bir mesaj gönderdi.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "PHL's calculators".
  2. ^ "Sonar Calling". Website. Advanced Music SL. 15 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2019. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kahverengi cüce</span>

Kahverengi cüceler, ilk kez 1995 yılında keşfedilen, ne yıldız ne de gezegen kategorisine konabilen gök cisimleri. Ancak son yıllarda bazı gök bilimciler kütlelerinin büyüklüğüne ve buna bağlı olarak sıcaklıklarına ve buna da bağlı olarak renklerine göre O, B, A, F, G, K ve M olarak sıralanan geleneksel yıldız kategorilerine kahverengi cüceleri de T ve Y sınıfları olarak eklemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çift yıldız</span>

Çift yıldız, ortak kütle merkezinde yörünge yapan iki yıldızdan oluşan bir yıldız sistemidir. İki, üç, dört ya da daha çok yıldızlı sistemler çoklu yıldız sistemleri olarak adlandırılır. Bu sistemler, özellikle daha uzakken, çıplak göze tek bir ışık noktası olarak görünürler ve diğer yollarla çift olarak ortaya çıkarlar. Son iki yüzyıl boyunca yapılan araştırmalar sonucunda, evrende gözlemlediğimiz yıldızların yarısı ya da daha fazlasının, çoklu yıldız sistemlerinin parçası olduğunun farkına varıldı.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı cüce</span>

Hertzsprung-Russell diyagramına göre kırmızı veya kızıl cüce, küçük ve nispeten soğuk, ya geç K ya da M spektral tipi bir yıldıza verilen isimdir. Yıldızların büyük çoğunluğunu oluşturan kırmızı cüceler yaklaşık olarak Güneş'in yarısından daha az kütleye sahiptirler ve yüzey sıcaklıkları 3.500 K'den düşüktür.

<span class="mw-page-title-main">Proxima Centauri</span>

Proxima Centauri, Erboğa takımyıldızı bölgesinde, G-bulutu içinde, Güneş'ten 4,24 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir kırmızı cücedir. Latince adı "Centaurus'a en yakın yıldız" anlamına gelir. Güney Afrika'daki Union Rasathanesi'nin müdürü İskoç astronom Robert Innes tarafından 1915 yılında keşfedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ötegezegen</span> Güneş Sistemi dışındaki gezegenler.

Ötegezegen veya Güneş dışı gezegen, Güneş'in baskın kütleçekim etkisinin dışında başka bir yıldızın veya kahverengi cücenin kütleçekim etkisi içinde olan gezegensel bir gök cismidir. Bir ötegezegenin ilk muhtemel kanıtı 1917 yılında kaydedilmiş, fakat o zamanlar bu şekilde kabul edilmemişti. Tespitin ilk teyidi 1992 yılında gerçekleşmiştir. 1988'de tespit edilen farklı bir gezegen ise 2003 yılında doğrulandı. 20 Ağustos 2024 itibarıyla, 4.963 gezegen sisteminde varlığı doğrulanmış 7.255 ötegezegen bulunmaktadır ve bu gezegen sistemlerinden 1.015 kadarı birden fazla gezegene sahiptir. James Webb Uzay Teleskobu'nun (JWST) daha fazla ötegezegen keşfetmesi ve bunların bileşimleri, çevresel koşulları ve yaşam potansiyelleri gibi özellikleri hakkında daha fazla fikir vermesi beklenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gliese 876</span>

Gliese 876, Kova takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 15 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir kırmızı cüce yıldızdır. 2011 yılında yıldızı yörüngeleyen dört güneş dışı gezegen onaylanmıştır. Orta gezegenlerin ikisi Jüpiter benzeri iken, en yakın gezegenin küçük bir Neptüne ya da geniş bir karasal gezegene benzediği, en dıştaki gezegeninse kütlece Uranüs'e benzediği düşünülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Dev Dünya</span>

Dev Dünya veya süper Dünya, astronomide Dünya'dan daha fazla kütleye sahip, fakat Güneş Sistemi'nin buz devleri olan Uranüs ve Neptün'den çok daha az kütleye sahip olan bir tür ötegezegendir. Bu terim yalnızca gezegenin kütlesine işaret eder ve yüzey koşulları ya da yaşanabilirlik konusunda bir şey ima etmez. Kütle ölçeğinin üst ucundaki gezegenler için alternatif olarak "gaz cüceleri" terimi daha doğru olsa da, yaygın olarak "mini-Neptün" terimi kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">Yaşanabilir bölge</span> bir gezegenin, yıldızına olan uzaklığının, gezegenin yüzeyinde sıvı su bulundurabilmesine olanak tanıdığı alan

Yaşanabilir bölge, astronomi ve astrobiyolojide, bir gezegenin, yıldızına olan uzaklığının, gezegenin yüzeyinde sıvı su bulundurabilmesine olanak tanıdığı alandır. Yaşanabilir bölgenin sınırları, Dünya'nın biyosferi, Güneş Sistemi'ndeki yeri ve Güneş'ten aldığı ışınımsal enerjin gibi miktarını bildiğimiz nicelikler kullanılarak bulunur. Gezegenin yüzeyinde sıvı su bulunması hayat için çok büyük bir önem teşkil eder. Bu nedenle yaşamsal bölgede bulunan doğal özelliklerin ve objelerin Dünya benzeri akıllı yaşam formlarının yerlerinin belirlenmesinde çok önemli bir yol oynadığına inanılır.

<span class="mw-page-title-main">Proxima Centauri b</span> Ötegezegen

Proxima Centauri b bir ötegezegen olup Güneş'e en yakın yıldız olan kırmızı cüce Proxima Centauri etrafındaki yörüngesi yaşanabilir bölgededir. Bulunduğu yer, Dünya'dan 4,2 ışık yılı uzakta bulunan Erboğa Takımyıldızı'ndadır. Güneş Sistemi'ne bilinen en yakın ötegezegen olup muhtemelen yaşanabilir bir yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kepler-438b</span> Güneş dışı gezegen

Kepler-438b, dünyaya yakın, onaylanmış bir öte gezegendir. Yüzeyi, muhtemelen kayalıktır. Çalgı takımyıldızı bölgesinde yer alan Kepler-438b, Dünya'dan yaklaşık olarak 472,9 ışık yılı uzaklıkta, bir kırmızı cüce yıldızın yaşanabilir bölgesinin iç kenarındaki yörüngesinde dönüyor. Güneş'in ışık akısından 1,4 kat fazlasını alır. Gezegen, NASA'nın Kepler uzay aracı tarafından, bir gezegenin yıldızının önünden geçerken neden olduğu karartma etkisinin ölçüldüğü geçiş yöntemi kullanılarak keşfedildi. NASA, 6 Ocak 2015 tarihinde gezegenin bir öte gezegen olduğunu resmi olarak açıkladı.

Kepler-442b, K-tipi ana kol yıldızın yaşanabilir bölgesi içinde yörüngede dönen, muhtemelen kayalık, Dünya boyutuna yakın, onaylanmış bir ötegezegendir. Kepler-442, Dünya'dan 1.206 ışık yılı uzakta Lyra takımyıldızının içindedir.

<span class="mw-page-title-main">TRAPPIST-1e</span>

2MASS J23062928-0502285 e olarak adlandırılan TRAPPIST-1e, Kova takımyıldızında bulunan ve Dünya'dan yaklaşık 40 ışık yılı uzakta olan ultra soğuk cüce yıldız TRAPPIST-1'in yörüngesinde bulunan ve dünyaya çok benzediği düşünülen kayaç gezegendir. Gök bilimciler ötegezegeni, bir gezegenin yıldızının önünden geçerken neden olduğu karartma etkisinin ölçüldüğü geçiş yöntemini kullanarak buldular.

<span class="mw-page-title-main">Kırmızı cüce sistemlerinin yaşanabilirliği</span>

Kırmızı cüce sistemlerinin teorik olarak yaşanabilirliği çok sayıda faktör tarafından belirlenmektedir. Modern kanıtlar, düşük yıldız akısı, yüksek gelgit kilitlenmesi olasılığı ve dolayısıyla muhtemelen manyetosfer ve atmosfer eksikliği, küçük yıldız çevresi yaşanabilir bölgeleri ve kırmızı cüce yıldızların gezegenlerinin yaşadığı yüksek yıldız değişimi nedeniyle kırmızı cüce sistemlerindeki gezegenlerin yaşanabilir olma ihtimalinin düşük olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, kırmızı cücelerin her yerde bulunmaları ve uzun ömürlü olmaları, küçük bir yaşanabilirlik olasılığını gerçekleştirmek için yeterli fırsat sağlayabilir.

<span class="mw-page-title-main">K2-18</span>

EPIC 201912552 b olarak da bilinen K2-18b, Dünya'dan 124 ışıkyılı uzakta bulunan kırmızı cüce K2-18'in yörüngesinde dönen bir ötegezegendir. Başlangıçta Kepler uzay teleskobuyla keşfedilen gezegen, Dünya'nın kütlesinin yaklaşık sekiz katıdır ve bu nedenle Mini-Neptün olarak sınıflandırılır. Yıldızın yaşanabilir bölgesi içinde 33 günlük bir yörüngeye sahiptir; bu, Dünya'nın Güneş'ten aldığına benzer miktarda yıldız ışığı aldığı ve sıvı suyun varlığına izin veren benzer koşullara sahip olabileceği anlamına gelir.

<span class="mw-page-title-main">Teegarden Yıldızı b</span>

Teegarden B olarak da bilinen Teegarden Yıldızı B, Güneş Sisteminden 12,5 ışıkyılı uzaklıkta, M tipi bir kırmızı cüce olan Teegarden Yıldızı'nın yaşanabilir bölgesi içinde yörüngede bulunan bir ötegezegendir. Tüm dış gezegenler arasında en yüksek Dünya Benzerlik Endeksi'ne (ESI) sahipti, ancak Şubat 2024'te yapılan yeni bir çalışma, gezegenin parametrelerini güncelleyerek ESI'yi 0,90'a düşürdü ve artık en yüksek ESI'ye sahip gezegen olmaktan çıktı. Teegarden'ın Yıldızı C ile birlikte, bilinen en yakın olası yaşanabilir ötegezegenler arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kepler-1649c</span>

Kepler-1649c, Kepler uzay teleskobu tarafından keşfedilen gezegen sisteminin en dış gezegeni olan kırmızı cüce yıldız Kepler-1649'un yaşanabilir bölgesi içinde yörüngede dönen, Dünya büyüklüğünde, muhtemelen kayalık bir ötegezegendir. Kuğu takımyıldızında olup yaklaşık 301 ışık yılı (92 pc) Dünya'dan uzaktadır.

Aşağıdaki liste, 31 tanesi onaylanmış ile 323 aday bulunan ve yörünge periyotlarına göre sıralanmış sadece dikeyhız yöntemi ile keşfedilen 456 ötegezegenin listesidir.

<span class="mw-page-title-main">LHS 1140 b</span>

LHS 1140 b, kırmızı cüce LHS 1140'ın muhafazakar yaşanabilir bölgesi içinde dönen bir ötegezegendir. 2017 yılında MEarth Projesi tarafından keşfedilen LHS 1140 b, Dünya'nın kütlesinin yaklaşık 5,6 katı ve yarıçap olarak yaklaşık %70 daha büyüktür, bu da onu dev Dünya gezegen kategorisine sokar. Başlangıçta yoğun kayalık bir gezegen olduğu düşünülüyordu, ancak kütlesi ve yarıçapı üzerinde yapılan hassas ölçümler daha düşük bir yoğunluk buldu; bu da muhtemelen kütlesinin %9-19'unun sudan oluştuğu bir okyanus gezegeni olduğuna işaret ediyor. LHS 1140 b tamamen yıldızın yaşanabilir bölgesinin yörüngesinde döner ve Dünya'nın olay akışının %43'ünü alır. Gezegen 49 ışıkyılı uzaklıkta ve yıldızının önünden geçiyor, bu da onu yer tabanlı ve/veya uzay teleskoplarıyla atmosferik araştırmalar için mükemmel bir aday haline getiriyor.

<span class="mw-page-title-main">Gliese 176 b</span>

Gliese 176 b, Taurus takımyıldızında olup yaklaşık 31 ışıkyılı uzaklıkta bulunan bir Süper Dünya sınıfı ötegezegendir. Bu gezegen, kırmızı cüce yıldızı Gliese 176'nın çok yakınında yörüngede dönmektedir.

En yakın karasal ötegezegen adaylarının bu listesi, Güneş Sisteminden 50 ışıkyılı kadar uzaklıkta bulunan ve artan mesafeye göre sıralanmış olası karasal ("kayalık") ötegezegenleri içerir.