İçeriğe atla

Lux Aeterna

"Lux Aeterna"
Requiem For A Dream albümünden Clint Mansell & Kronos Quartet şarkısı
Yayımlanma2000
Süre3:54
BesteciClint Mansell
Requiem For A Dream şarkı listesi
"Meltdown"
(31)
"Lux Aeterna"
"Coney Island Low"
(33)

Lux Aeterna (Latince: "Sonsuz ışık" veya "ebedî nur"), Bir Rüya için Ağıt filmi için Clint Mansell tarafından bestelenen leitmotiv film müziği. Müzik, Da Vinci Şifresi ve Yüzüklerin Efendisi: İki Kule[1] filmlerinin fragmanlarında da kullanılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Ebert, Roger. "The Movie Answer Man" 30 Ağustos 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. November 17, 2002. (accessed March 24, 2007)

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cahit Berkay</span> Türk müzisyen

Cahit Berkay, Moğollar adlı müzik grubunun kurucularından Türk müzisyendir.

<span class="mw-page-title-main">Müzisyen</span> müzik yazan veya yorumlayan sanatçı

Müzisyen, çalgı çalabilen veya müzikal yetenek sergileyen sanatçıdır. Müzik besteleyen, icra eden veya orkestra yöneten kişiler müzisyen olarak kabul edilir. Çalgı çalabilen müzisyenlere çalgıcı da denir. Müzisyenler tek başlarına (solo) çalışabilecekleri gibi grup veya orkestra üyesi de olabilirler.

<i>Yıldız Savaşları: Bölüm IV - Yeni Bir Umut</i> George Lucasın 1977 yapımı bilimkurgu filmi

Yıldız Savaşları: Bölüm IV - Yeni Bir Umut, Star Wars serisine ait, 1977 yapımı bilimkurgu türünde bir filmdir. Senaristi ve yönetmeni George Lucas'dır. Yapım tarihine göre serinin ilk filmi, fakat hikâyenin kronolojik sıralamasına göre dördüncü filmidir.

<span class="mw-page-title-main">Emel Sayın</span> Türk ses sanatçısı ve oyuncu

Emel Sayın, Türk ses sanatçısı, müzik yorumcusu ve sinema oyuncusudur.

<span class="mw-page-title-main">MTV</span> ABD merkezli müzik ve gençlik kanalı

MTV, MusicTelevision, Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir müzik ve gençlik kanalı.

Film, hareketli resimlerin seri şekilde gösterilmesi ile ortaya çıkan bir yapıttır. Filmler, gerçek insan ve objelerin kamerayla kayıt edilmesiyle veya animasyon teknikleri, özel efektler gibi teknikler ile her iki unsurun yaratılmasıyla ortaya çıkar. Filmlerde bir seri tekil çerçeveler oluşturulur ancak bu çerçeveler ardışık ve hızlıca gösterildiğinde, optik illüzyon oluşur ve bu optik illüzyon izleyicinin, sırayla hızla izlenen ayrı çerçeveler arasındaki sürekli hareketi algılamasına neden olur. Film yapım süreci hem bir sanat hem de bir endüstridir. Sinematografinin kısaltması olan "sinema" kelimesi genellikle film yapımcılığını, film endüstrisini ve ilgili sanatları ifade etmek için kullanılır.

<span class="mw-page-title-main">John Williams</span>

John Towner Williams, Amerikalı besteci, orkestra şefi ve piyanisttir. Modern çağın en önemli ve popüler senfonik film müziği bestecilerinden biridir. Beş Akademi Ödülü, 17 Grammy, 3 Altın Küre, 2 Emmy Ödülü ve İngiltere Film ve Televizyon Sanatları Akademisi’nden beş BAFTA Ödülü sahibidir.

Sessiz film, üzerine senkronize olarak kaydedilmiş diyalogları olmayan bir film türüdür. Sessiz film teknolojisi 1860 civarında icat edilmiş; fakat film makaralarının kolaylıkla imal edildiği 1880 - 1900 yıllarına kadar fazla kullanılmayan, sıra dışı bir yenilik olarak kalmıştır.

Soundtrack bir kitap, drama, dizi, sinema filmi, radyo programı, televizyon programı veya video oyununun görüntülerine eşlik eden ve bunlarla senkronize olan kayıtlı müziktir. Türkçede tam karşılığı bulunmadığı için genellikle film müziği olarak kullanılan, İngilizce kökenli bir kelimedir.

<span class="mw-page-title-main">Maurice Jarre</span> Fransız besteci ve orkestra şefi (1924 – 2009)

Maurice Jarre, özellikle film müzikleriyle tanınmış Fransız bestecidir. Elektronik müzik sanatçısı Jean Michel Jarre'ın babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Berlin Uluslararası Film Festivali</span>

Berlin Uluslararası Film Festivali, Venedik ve Cannes festivalleri ile birlikte Avrupa'nın önde gelen film festivallerindendir. Berlinale olarak da bilinir. 1951 yılından beri düzenlenmektedir. Her yıl Şubat ayında gerçekleştirilir. Ödüller Altın ve Gümüş ayılardır.

<span class="mw-page-title-main">Danny Elfman</span>

Daniel Robert "Danny" Elfman, Amerikalı film müziği bestecisi.

<span class="mw-page-title-main">SinemaTürk</span> web sitesi

SinemaTürk, internet üzerinde filmler, diziler, oyuncular, yönetmen, senarist ve çevirmenler, dramaturglar, seslendirme sanatçıları, film yapımcıları, film müziği yapanlar, ışıkçılar ve tüm sinema çalışanları, teknikleri, haber ve yorumları üzerine ayrıntılı bilgi içeren bir web sitesidir.

<i>Siyah Orfe</i> (film)

Siyah Orfe 1959 Fransa Brezilya ve İtalya ortak yapımı romantik fantastik filmdir. Özgün adı Orfeu Negro dur. İngilizce konuşulan ülkelerde Black Orpheus adı ile gösterime sunulmuştur. Film Türkiye'de 1 Ocak 1962'de gösterime girmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çizgi film</span>

Çizgi film, iki boyutlu illüstrasyon görsel sanatının bir formudur. Çizgi film, çizilerek hazırlanan resimlerin, hareketsiz cisimlerin arka arkaya filme çekilmesiyle oluşan ve figürlerin hareket ettiği izlenimi veren canlandırılması ile hazırlanır.

<span class="mw-page-title-main">Besteci</span> nota veya sözlü gelenek yoluyla müzik yapan kişi

Besteci, bestekâr, kompozitör, maestro ya da beste yapan kişi. Herhangi bir müzik eserini müzik notasyonu kullanarak yaratan kişidir. Eğer bu müzik eseri vokal (sözlü) kısımları da içeriyorsa ilgili kısımlar söz yazarı (güftekâr) tarafından oluşturulur. Bir eserin bestekârı ve güftekârı aynı kişi olabilir.

<span class="mw-page-title-main">John Barry (besteci)</span>

John Barry,, İngiliz film müziği bestecisidir. En çok bestelediği 11 James Bond film müziği ile bilinir. Ve 007 serilerinin kendine özgü stilinde büyük etkisi olmuştur.

Yönetmen, şu anlamlara gelebilir:

<i>Sosyal Ağ</i>

Sosyal Ağ, 2010 yapımı David Fincher imzalı başrollerini Jesse Eisenberg ve Andrew Garfield'ın paylaştığı 3 Oscar ödüllü ABD filmidir.

Video oyunu müziği, arka planda oyuna eşlik eden melodi. Eski oyunlarda sadece basit melodiler kullanılmaktayken, oyun sektörü büyüdükçe oyun yapımcıları orkestralarla çalışmaya başlamış ve oyunlarda daha karmaşık müzik eserleri kullanılmaya başlamıştır.