İçeriğe atla

Luvsannamsrain Oyun-Erdene

Göreve geliş 27 Ocak 2021
Moğolistan Başbakanı

Luvsannamsrain Oyun-Erdene (MoğolcaЛувсаннамсрайн Оюун-Эрдэнэ) (d. 29 Haziran 1980) 27 Ocak 2021'den beri Moğolistan Başbakanı olan Moğol bir politikacıdır. 2016'dan beri Büyük Devlet Khuralı'na (Parlamento) iki kez[1] seçilmiştir.[2] Başbakan olmadan önce, 2 Şubat 2019'dan 27 Ocak 2021'e kadar Moğolistan Hükûmeti Kabine Sekreterliği[3] Bakanı ve Başkanıydı.

Oyun-Erdene başkent Ulan Batur'da doğdu, ancak Khentii Berkh'de büyüdü. Soyadı olarak büyükbabasının adı olan Luvsannamsrai'yi aldı. Oyun-Erdene'nin büyükbabası Luvsannamsrai bir Budist başrahip (Moğolca: хамба лам), usta bir satranç oyuncusu ve yetkin bir matematik, Moğol dili ve Eski Moğolca yazı eğitmeniydi. Moğolistan'ın Khentii Eyaletindeki Mörön Soum'da bir devlet okulunun ilk müdürüydü.

2005 yılında ilk kitabı “Vizyon” u yazdı.[4] 2015 yılında 35 yaşında Harvard Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra, "Asya'nın At Ülkesi" olarak tercüme edilen "Aziin Khuleg Uls" adlı ikinci kitabını yayımladı.[5] Bu kitapta Moğolistan için 30 yıllık bir kalkınma politikasına değindi. Aynı yıl “Asya'nın At Ülkesi” Ulusal Politika Araştırma Enstitüsü'nü de kurdu.[6]

2020'de Oyun-Erdene, Moğolistan'ın 30 yıllık politika gündemi olan “Vizyon 2050” nin geliştirilmesi sürecini de başlattı ve yönetti ve Büyük Khural (Parlamento) tarafından onaylandı.[7] Bu politika belgesi 1 Ocak 2021'de yürürlüğe girdi.

Kaynakça

  1. ^ "Mongolia's Next Election Will Feature New Types of Candidates". Bulgan Batdorj and Julian Dierkes. 22 Mayıs 2020. 29 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Haziran 2020. 
  2. ^ "Economic concerns high as Mongolia holds national elections". DailyHerald Web. 23 Haziran 2020. 4 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Mongolian parliament appoints 3 new ministers". Xinhuanews Web. 5 Şubat 2019. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "ОН ЦАГИЙН ХЭЛХЭЭС". wesbite Web. 25 Mayıs 2016. 17 Mart 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ ""Азийн хүлэг улс" тэргүүн дэвтэр хэвлэгдлээ". ikon.mn Web. 27 Kasım 2015. 28 Kasım 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  6. ^ "Asian Khuleg Mongolia". On think tank Web. 25 Ocak 2020. 28 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2021. 
  7. ^ "Parliament approves 'Vision-2050' long-term policy document". Montsame Web. 25 Mayıs 2020. 22 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan</span> Doğu ve Orta Asyada yer alan karasal bir ülke, devlet

Moğolistan, Doğu ve Orta Asya'da bulunan denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Ülke toprakları tarihî Dış Moğolistan bölgesine denk düşer. Kuzeyde Rusya; güney, doğu ve batısında Çin'e bağlı İç Moğolistan ile Sincan Uygur Özerk Bölgesi vardır. Moğolistan'ın Kazakistan'a sınırı olmamasına rağmen ülkenin en batısı Kazakistan'ın doğu ucuna 37 kilometre uzaklıktadır. Ayrıca Kazakistan'dan sonra denize kıyısı olmayan en büyük ikinci ülkedir. Yüzölçümü 1.564.116 kilometre kare, nüfusu 3,3 milyon civarı olan Moğolistan, en geniş on dokuzuncu ülke ve en seyrek nüfuslu ülkedir. Ülke çok az ekilebilir toprağa sahiptir. Topraklarının çoğu bozkırdır. Kuzey ve batıda dağlar ve güneyde Gobi Çölü bulunur. Ulan Batur, ülkenin başkentidir ve yaklaşık olarak ülke nüfusun %38'ine ev sahipliği yapar. Ayrıca dünyanın en soğuk başkentlerinden biridir. Moğolistan yarı başkanlık sistemi ile yönetilen cumhuriyettir.

<span class="mw-page-title-main">Moğollar</span> Doğu Asyada yaşayan etnik halk ya da etnik grup

Moğollar, Doğu ve Orta Asya kavimlerindendir. Asıl yurtları olan Moğolistan'ın ve Moğolistan devleti ile sınır paylaşan, fakat Çin'e bağlı olan İç Moğolistan bölgesinin yerli halkıdırlar.

<span class="mw-page-title-main">Karakurum</span>

Karakurum Moğolistan İmparatorluğu'nun 13. yüzyılda başkenti. İmparatorluğa yalnızca 30 yıl başkentlik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">İç Moğolistan</span> Çinin kuzeydoğusunda özerk bölge

İç Moğolistan ya da resmî adıyla İç Moğolistan Özerk Bölgesi, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı bir özerk bölge. Ülkenin kuzey ve kuzeydoğusunda bulunur. Kuzeyde Moğolistan, doğuda Heilongjiang, Jilin ve Liaoning, güneyde Hebei, Şansi ve Şensi yönetim bölgeleri ile Ningxia özerk bölgesi, batıda da Gansu yönetim bölgesi ile çevrilidir. Yüzölçümü 1.183.000 km², yönetim merkezi Huhhot'tur. Nüfus; 24.049.155 (2020).

<span class="mw-page-title-main">Erdene Zuu Manastırı</span>

Erdene Zuu Manastırı Moğolistan'da bulunan, Eski Moğol hükümranlıkları dönemine ait Budist manastırı. Övörhangay eyaletindeki, bugünkü Harhorin yakınlarında bulunan eski Moğol başkenti Karakurum'da bulunur. Orhun Kültürel Doğa Vadisi'nin Dünya Mirası listesi'ne dahil olan bölümündedir.

<span class="mw-page-title-main">İskoç Parlamentosu</span> İskoçya Yasama Organı

İskoç Parlamentosu İskoç halkını temsil eden, İskoçya'nın sınırlı, özerk tek meclisli yasama organıdır. Başkent Edinburgh'un Holyrood bölgesinde yer almaktadır. Genel kullanımda "Holyrood" olarak adlandırılan parlamento, 129 İskoçya Parlamentosu Üyesinden (İPÜ) oluşan demokratik bir organdır. Üyeler dört yıllık görev süresi için karışık nispi temsil sistemi ile seçilirler. Sonuç olarak, ulusal seçmenler tarafından çoğunluk sistemi ile seçilen 73 İPÜ, sekiz ek üye bölgesinden atanan 56 İPÜ'den oluşmaktadır. Son parlamento genel seçimleri 6 Mayıs 2021 tarihinde yapılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1921 Moğol Devrimi</span>

1921 Moğol Devrimi, Moğolistan'da gerçekleşmiş komünist devrimdir. Devrim sonucunda Moğolistan Çin'den bağımsızlığını kazanarak Moğolistan Halk Cumhuriyeti ilan edildi.

<span class="mw-page-title-main">Cargaltulgın Erdenebat</span> 12. Moğolistan başbakanı

Cargaltulgın Erdenebat Moğol siyasetçi ve Moğol Halk Partisi üyesidir. 2016-2017 yılları arasında Moğolistan Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan-Rusya ilişkileri</span> Moğolistan ve Rusya Arasındaki Diplomatik İlişkiler

Moğolistan-Rusya ilişkileri Sovyetler Birliği'nin Moğol Halk Cumhuriyeti'ni desteklediği komünizm döneminden beri güçlüdür. Komünizm sonrasında da kardeş ülke olarak kalmışlardır. Rusya'nın iki başkonsolos generali ve Ulan Batar'da bir büyükelçiliği bulunur. Moğolistan'ın ise Moskova'da bir başkonsolosluğu, üç başkonsolos generali ve Yekaterinburg'da elçiliği vardır. İki ülkede Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın tam üyesidir.

<span class="mw-page-title-main">Uhnaagiyn Hürelsüh</span> 6. Moğolistan devlet başkanı

Uhnaagiyn Hürelsüh, Moğol siyasetçi. Asya ülkesi Moğolistan'da 25 Haziran 2021 tarihinde devlet başkanlığı makamına geldi. Hürelsüh, 2017-2021 yılları arasında da başbakanlık makamında bulunmuştur.

Moğolistan devlet başkanı, Asya ülkesi Moğolistan'da 1911 bu yana ülkenin en üst makamında bulunan kişiye verilen unvandır.

<span class="mw-page-title-main">Balingiyn Tserendorc</span>

Balingiyn Tserendorc Moğol siyasetçi. Tserendorc, Asya ülkesi Moğolistan'da 1923 ile 1928 yılları arasında başbakanlık makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Nambarın Enhbayar</span> 3. Moğolistan devlet başkanı

Nambarın Enhbayar, Moğol siyasetçi. Enhbayar, Asya ülkesi Moğolistan'da 2005 ile 2009 yılları arasında devlet başkanlığı makamında bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan Halk Cumhuriyeti</span> 1924-1992 yılları arasında Doğu Asyada hüküm sürmüş sosyalist devlet.

Moğolistan Halk Cumhuriyeti (Moğolca: Бүгд Найрамдах Монгол Ард Улс, Bügd Nairamdakh Moğol Ard Uls, 1924 ile 1992 yıllar arasında Asya kıtasında bugünkü Moğolistan sınırları içerisinde egemen olan sosyalist devlet.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan'da turizm</span>

Moğolistan'da turizm Sosyalist Hükûmet tarafından son derece sınırlıydı, ancak Sovyetler Birliği'nin dağılması ve 1989 Devrimleri'nin ve 1990'daki Moğolistan Demokratik Devrimi'nin ardından genişlemektedir. Moğolistan, doğal doğal özelliklerin, çok çeşitli el değmemiş manzaraların, göçebe yaşam tarzının ve kültürünün mükemmel bir kombinasyonunu sunan benzersiz ve nispeten keşfedilmemiş bir seyahat yeridir. Moğolistan'daki seyahat organizasyonları yarım yüzyıl öncesine dayanır, ancak özel sektör tabanlı turizm neredeyse yirmi yaşındadır. Günümüzde Moğolistan, hepsi 56'dan fazla eğitim kurumundan mezun olan 403 seyahat şirketi, 320 otel, 647 tatil köyü ve turizm kampına sahiptir. Moğolistan, üyesi olduğu Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nde aktif rol almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Naadam</span>

Naadam (Moğolca:Наадам), Naɣadum, Moğolistan'da geleneksel bir festivaldir. Festival aynı zamanda yerel olarak "eriin gurvan naadam", "erkeklerin üç oyunu" olarak da adlandırılır. Oyunlar Moğol güreşi, at yarışı ve okçuluktur ve yaz boyunca ülke çapında yapılır. Kadınlar okçuluğa ve kızları at yarışı oyunlarına katılır, ancak Moğol güreşine katılmazlar.

<span class="mw-page-title-main">Moğolistan tarihi</span>

Moğolistan coğrafyasında gerçekleşen olayların tarihidir. Cengiz Han tarafından Moğolların birleştirilmesi ile Moğollar Dünya'nın ikinci en büyük İmparatorluğunu kurdu. Rus ve Çin sömürgesinde kalan Moğol halkı 1911 yılında bağımsızlık kazandılar.

<span class="mw-page-title-main">Malta Parlamentosu</span>

Malta Parlamentosu, Malta Valletta'da bulunan anayasal yasama organıdır. Parlamento, demokratik olarak seçilmiş bir Temsilciler Meclisi ve Malta Başkanı ile tek kamaralıdır. Anayasal yasaya göre, başbakan dahil tüm hükûmet bakanları Temsilciler Meclisi üyesi olmalıdır. 1921 ile 1933 arasında Parlamento, bir Senato ve bir Yasama Meclisinden oluşan iki meclisliydi.

<span class="mw-page-title-main">Tek Ermenistan Partisi</span> Ermenistanda bir siyasi parti

Tek Ermenistan Partisi Ermenistan'da merkezci bir siyasi partidir. 19 Şubat 2019 tarihinde Arthur Gazinyan tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Vatan Partisi (Ermenistan)</span>

Vatan Partisi Ermenistan'da merkez sağ bir siyasi partidir. 30 Mayıs 2020'de Artur Vanetsyan tarafından kurulmuştur.