İçeriğe atla

Luther von Braunschweig

Luther von Braunschweig
17. yüzyıl tasviri, Christoph Hartknoch
18. Töton Şövalyeleri'nin büyük üstadı
Görev süresi
1331-1335
Yerine geldiğiWerner von Orseln
Yerine gelenDietrich von Altenburg
Kişisel bilgiler
Doğum y. 1275
Ölüm 18 Nisan 1335
Defin yeri Königsberg Katedrali
Luther von Braunschweig'in ahşap figürü, Königsberg Katedrali

Luther von Braunschweig (Brunswick'li Lothar olarak da bilinir; y. 1275 - 18 Nisan 1335), 1331'den ölümüne kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 18. Büyük Üstadıydı.

Hayatı

Luther, Welf dükü I. Albert'in (1236–1279) ve ikinci eşi Adelaide'nin (1242-1284/85), Montferrat'lı Margrave II. Boniface'nin küçük oğluydu . Ağabeyleri Henry, II. Albert ve William, Grubenhagen, Göttingen ve Wolfenbüttel'in Brunswick beyliklerinde babalarının yerini almışlardı.

İlk olarak 1295'te Prusya topraklarında hizmet veren bir Töton Şövalyesi olarak belgelendi; 1304'te Landmeister'ın maiyetinde. 1308'den 1312'ye kadar Luther, Chełmno Arazisi'nde önemli bir Komtur'luk (komutanlık) olan Gollub'da Komtur (Komutan) olarak görev yaptı. 1313'ten itibaren Malbork Kalesi'nin Komturu olarak görev yaptı. 1314'te Christburg'un (bugünkü Dzierzgoń) Komturu oldu ve Vistül nehri boyunca Baltık kıyısındaki Vistül Lagünü'ne (Frisches Haff) kadar uzanan büyük çaplı mülkleri yönetti. 1326'da Gilgenburg (Dąbrówno) kasabasını kurdu; ayrıca Christburg, Eylau (Iława) ve Saalfeld'in (Zalewo) tüzüklerini de yeniledi. 1329'da Osterode (Ostróda) Komturluğunu kurdu. Luther'in yönetimi altında ve Sistersiyenlerin yardımıyla Luther'in yönettiği Komturluk Töton Tarikatı Devleti en gelişmiş komutanlığı haline geldi.

17 Şubat 1331'de, bir yıl önce öldürülen Büyük Üstat Werner von Orseln'in yerine Büyük Üstat seçildi. Pomerelia üzerindeki Leh-Töton Savaşı devam ederken savaş, 27 Eylül 1331'de gerçekleşen Płowce Muharebesi ile yeniden doruğa ulaşırken Luther, Baltık topraklarının sömürgeleştirilmesini ve Hıristiyanlaştırılmasını daha da destekledi. Onun huzurunda Königsberg Katedrali 1333'te kutsandı; Luther ayrıca Malbork Kalesi'ni genişletti ve onun adına papaz Nikolaus von Jeroschin tarafından tercüme edilen Peter von Dusburg'un çalışması Chronicon terrae Prussiae, Luther'in sanatın koruyucusu olarak tanınmasını sağladı.

Luther öldükten sonra Königsberg Katedrali'ne gömüldü fakat Mezarı II. Dünya Savaşı'nda yıkıldı.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri</span> Hristiyan tarikatı

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Marienburg Kuşatması (1410)</span> Malbork Kalesi Muharebesi

Marienburg Kuşatması, Töton Şövalyeleri'nin manastır devletinin başkenti Marienburg'daki (Malbork) kalenin iki aylık başarısız bir kuşatmasıdır. Kral II. Władysław Jagiełło ve Büyük Dük Vytautas komutasındaki ortak Leh-Litvan kuvvetleri, Grunwald Muharebesi'ndeki (Tannenberg) büyük zaferin ardından Prusya'nın tamamen fethi amacıyla 26 Temmuz ve 19 Eylül 1410 tarihleri arasında kaleyi kuşattı, fakat kale Heinrich von Plauen komutasında kuşatmaya dayandı ve Şövalyeler, 1411'de yapılan Birinci Toruń Barışı'nda yalnızca küçük toprak kayıplarını kabul ettiler. Marienburg'un savunucusu Heinrich von Plauen, Şövalyelerin tamamen yok olmaktan kurtarıcısı olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Ulrich von Jungingen</span>

Ulrich von Jungingen, 1407'den 1410'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 26. Büyük Üstadıydı.. Litvanya Büyük Dükalığı ve Polonya Krallığı'na karşı uyguladığı politikası Leh-Litvan-Töton Savaşını ateşleyecek, Tarikatı ve kendisi için büyük felaketlere yol açacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Siegfried von Feuchtwangen</span> Töton Tarikatı büyük üstadı (ö. 1311)

Siegfried von Feuchtwangen, 1303'ten 1311'e kadar Töton Şövalyeleri'nin 15. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Konrad von Jungingen</span>

Konrad von Jungingen, 1393'ten 1407'ye kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 25. Büyük Üstadıydı. Onun yönetimi altında, Töton Tarikatı Devleti en geniş sınırlarına ulaşacaktı.

<span class="mw-page-title-main">Konrad von Wallenrode</span>

Konrad von Wallenrode, 1391'den 1393'e kadar Töton Şövalyeleri'nin 24. Büyük Üstadıydı. Modern kaynaklar, onun sıcakkanlı, gururlu ve acımasız olma eğilimleri olduğunu iddia etseler de Konrad'a karşı dostça yaklaşırlar.

<span class="mw-page-title-main">Winrich von Kniprode</span>

Winrich von Kniprode, Töton Şövalyeleri'nin 22. Büyük Üstadıydı. Büyük Üstadlık pozisyonunda 31 yıl (1351–1382) kalarak en uzun süre hüküm süren Büyük Üstat oldu.

<span class="mw-page-title-main">Konrad Zöllner von Rotenstein</span>

Konrad Zöllner von Rotenstein, 5 Ekim 1382'den 20 Ağustos 1390'daki ölümüne kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 23. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Balga</span>

Balga, Rusya'nın Kaliningrad Oblastı'nda Töton Tarikatı'na ait bir ortaçağ kalesi. Kale kalıntıları, Vistül Lagünü'nün kıyısında, Kaliningrad'ın 30 km (19 mi) güneybatısında, Bagrationovsky Bölgesi'nin Pogranichny beldesinde, Mamonovo'nun kuzeyinde yer alır.

Karl Bessart von Trier, 1311'den 1324'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 16. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ludwig von Erlichshausen</span>

Ludwig von Erlichshausen, 1449/1450'den 1467'ye kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 31. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich von Hohenlohe</span> Töton Tarikının yedinci Büyük Üstadı

Heinrich von Hohenlohe, 1244 ile 1249 yılları arasında hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 7. Büyük Üstadıydı. Württemberg'deki en zengin ve en güçlü feodal lordlardan birinin oğluydu ve dört erkek ve bir kız kardeşi vardı.

<span class="mw-page-title-main">Ludolf König von Wattzau</span>

Ludolf König von Wattzau, bazen basitçe Ludolf König olarak anılır, 1342'den 1345'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 20. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Reuß von Plauen</span>

Heinrich Reuß von Plauen, 1467'den 1470'e kadar hüküm süren 1441'den 1449'a kadar yönettiği Töton Şövalyeleri'nin 32. Büyük Üstadıydı.. Bir önceki Büyük Üstat Ludwig von Erlichshausen'in yeğeni ve 27. Büyük Üstat Heinrich von Plauen'in uzak akrabasıydı.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Dusemer</span>

Heinrich Dusemer von Arfberg, genellikle basitçe Heinrich Dusemer olarak bilinir, Töton Şövalyeleri'nin 21. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Martin Truchseß von Wetzhausen</span>

Martin Truchseß von Wetzhausen zu Dachsbach, 1477'den 1489'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 34. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Werner von Orseln</span> Töton Tarikatı büyük üstadı (1280-1330)

Werner von Orseln, 1324'ten 1330'a kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 17. Büyük Üstadıydı.

<span class="mw-page-title-main">Poppo von Osterna</span>

Poppo von Osterna, 1253'ten 1256'ya kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 8. Büyük Üstadıydı. Frankonyalı asil bir aileden gelmektedir; 1228'de tarikata katılmış ve Prusyalılara karşı bir dizi başarılı seferinin ardından Büyük Üstat olarak seçilmiştir. Onun dönemine, 16. yüzyıla kadar tarikatın merkezi haline gelen Prusya'daki Töton Şövalyeleri'ni sağlamlaştırma girişimleri damgasını vurmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Johann von Tiefen</span>

Johann von Tiefen, 1489'dan 1497'e kadar hüküm süren Töton Şövalyeleri'nin 35. Büyük Üstadıydı.

Peter von Dusburg, Töton Şövalyeleri Papaz-Kardeş ve tarihçisidir. Prusya'daki 13. ve 14. yüzyıl başlarındaki Töton Şövalyelerini ve Eski Prusyalıları anlatan Chronicon terrae Prussiae'yi yazdığı bilinmektedir.